Close
Faqja 20 prej 30 FillimFillim ... 101819202122 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 191 deri 200 prej 294

Tema: Darvinizmi

Unquestionable! Maska e Cupke_pe_Korce
    Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602

uffffffffff........

Une jam e marre kur diskutoj per evolucion me njerez qe nuk e kane idene se c'eshte. Mos ke lexuar gje ate 'social Darwinism' ti shpirti? Eshte e pamundur qe ti te me kuptosh per c'fare flas une kur ti nuk e ke idene e pemes se evolucionit....dhe aq me pak te rradhes. (ketu nuk dua te te fyej pasi njerzit dine gjera te ndryshme, dhe per me teper nuk e kam zakon te jap leksione...te lutem te me kuptosh drejt)

Une kam folur shume qarte per rradhen (edhe Pelin e ka shpjeguar me lart qe rradha per te cilen ti flet nuk eshte rradha e evolucionit. Te lutem lexoji pak me vemendje ato c'jane shkruar Nese ti nuk do ta besosh, askush nuk te detyron.

Tjeter, ti permend kohen si jo 'relevant' ne lidhje me rradhen. Nje konceptim teresisht i gabuar. Nuk e di si mund te flitet per rradhe dhe per evolucion nese koha nuk eshte e pranishme. Evolution=change over time Dhe perseri:time=the dimension of ordinary change (i.e. change in the properties of things) Evolucioni, apo rradha, jashte nocionit te kohes eshte i pamundur!

Sa per ato argumentet e specjeve te vecanta, e ke thene edhe vete se ti ke nje perkthim te keq te bibles ne shqip:

20: And God said, Let the waters bring forth abundantly the moving creature that hath life, and fowl that may fly above the earth in the open firmament of heaven.

21: And God created great whales, and every living creature that moveth, which the waters brought forth abundantly, after their kind, and every winged fowl after his kind: and God saw that it was good.
    (sic e shikon, zanafilla eshte me specifike....une po e thjeshtoj ca ketu duke mos cituar c'ka eshte thene me pare dhe me pas ketyre rreshtave)

Pema e evolucionit eshte shume me e komplikuar se ajo rradha qe ti permend, qe eshte nje progres nga organizmat me te thjeshte drejt atyre me komplekse. E kemi thene e sterthene se ky koncept eshte i gabuar. Pra rradha nuk eshte "BIMET, KAFSHET E UJIT (= peshqit), ZOGJTE, KAFSHET E TOKES (=gjitaret) NJERIU." por ajo eshte "KAFSHET E UJIT, KAFSHET E TOKES (=jo mamalet), BIMET, ZOGJTE, GJITARET (=mamalet) dhe NJERIU"

Kjo rradhe eshte paksa e thjeshtuar pasi sic kam thene dhe me pare, pema e evolucionit i ngjan nje degezimi dhe jo nje vije te drejte. Dy te fundit (GJITARET DHE NJERIU) kane qene nje e vetme, por jo me karakteristikat qe kane ne ditet e sotme. Sipas rradhes sate, gjitaret do na beheshin njerez edhe sot...gje qe nuk ndodh.

Duke qene se jeta kaloi nga uji ne toke, eshte absurde te mendosh se bimet ishin te parat qe u shfaqen ne toke, kjo pasi bimet nuk levizin. Eshte 'common sense' qe kafshet e para ishin te pershtatura per te dyja ambientet (akuatik dhe terrestial) duke kaluar sa nga njeri ambjent ne tjetrin.

Gjithashtu, sipas rradhes tende, zogjte vijne pas kafsheve te ujit. GABIM. Fluturimi eshte nje aftesi e pershtatur (perzjedhur) e gjallesave te tokes. Asnje fosil nuk shpjegon se peshqit filluan te fluturojne.

Edhe nje here, lexoji me me vemendje postimet e meparshme. Mua mu sos durimi
    Summertime, and the livin' is easy...

Unquestionable! Maska e Cupke_pe_Korce
    Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602

Pak histori....

Charles Darwin ishte trainuar si minister i Kishtes se Anglise, por gjithashtu ishte dhe nipi i 'horticulturist-it' me te madh anglez--Erasmus Darwin. Pjserisht per te menjanuar urdhrin fetar, dhe pjeserisht per shkak te kuriozitetit te tij natyralist, Darvini filloi punen e tij si natyralist duke u dhene pas eksplorimit natyror rreth Afrikes se Jugut, ne vitet 1831-1836. Gjate udhetimeve me Anijen Beagle, Darvini vuri re variacionet e specieve ne vende te ndryshme, ne vecanti midis ishujve dhe tokes (mainland). Fillimisht, ai nuk e dinte se variacionet (si psh. ngjyra, madhesia dhe forma e sqepit te zogut, krahet dhe kembet e kafsheve, shpendeve, organet etj...) rezultonin nga ambienti apo nga ndonje rastesi e natyres.

Perfundimisht, ai konkludoi se variacionet ne natyre ishin shkaktuar nga tre faktore te rendesishem:

1. Selektimi Natyror, ne te cilin variacionet ndodhin ne menyre te rastesishme, dhe se jane ndihme per te mbijetuar.
    2. Aksioni direkt i ambientit, qe nenkupton mospershtatjen e variacioneve qe nuk mbijetojne per shkak te klimes, ushqimit, etj...
    3. Efektet e perdorimit dhe mosperdorimit te ketyre variacioneve.

Idea e evolucionit,-ndryshim gradual i specieve permes modifikimit te variacioneve- kish qene ne ajer per shume vjet para se Darvini te fillonte punen e tij. Shkencetaret angleze, Wells & Matthew, dhe me vone Wallace, kishin propozuar teori per selektimin natyror, per te cilat Darvini nuk ishte ne dijeni.

Darvini nuk i permend qeniet njerezore si pjese e procesit te evolucionit ne "Origjinen e Llojeve" pasi ishte i shqetesuar nga nje reaksion kontradiktor i teologjianeve te kohes. Me vone ai shkroi "Prejardhjen e Njeriut." Kjo e fundit shkaktoi shume kontradikta ne Kishen Anglikane, si nje konfrontim i shkences dhe fese.

Pra, Darvini kishte dijeni rreth Bibles dhe teologjise ne pergjithesi, por ai nuk dha nje tablo te plote te zhvillimit te jetes ne toke qe nga fillimi deri ne ditet e tij. Vezhgimet e tij rreth ngjashmerise se struktures se qenieve te gjalla, sjellja e ketyre qenieve, si dhe aftesia e tyre per te mbijetuar, thjesht shpjegojne se jeta ne toke ka evoluar nepermjet mekanizmit te permendur me lart. Bile dhe ne "Prejardhjen e Njeriut" Darvini flet per kete ngjashmeri si dhe per zhvillimin me modifikim.

Kohe me vone, shkencetaret do te jepnin nje tablo te plote te procesit evolutiv ne toke. Kjo pasi natyra sa vinte dhe behej me e kuptueshme, c'ka do te thote se mendja njerezore po depertonte ne thellesite e saj me nje shpejtesi te pazakonte (besoj se te gjithe jane te ndergjegjshem per kete revolucion shkencor) Keshtu pra, teoria e Darvinit ishte vetem baza e evolucionit. Qysh atehere shume gjera jane shpjeguar dhe vazhdojne te shpjegohen.

Nese ti shpirtIfshehur, perseri do te pyesje se kush e zbuloi rradhen (qe sic duket qarte eshte shume e ndryshme nga rradha qe ti permend), po te them se rradha u percaktua ne baze te provave dhe vezhgimeve. Kur pa ngjashmerine e gjallesave, Darvini mendoi se ato duhet te kishin nje paraardhes te perbashket qe ai nuk e njihte. Gjithashtu, ne eksperimentet qe u bene, doli se jeta rrjedh nga jeta, qe perseri te nxjerr ne konkluzionin se gjallesat jane te lidhura ndermjet tyre. Studimi i shtresave te tokes, fosileve, si dhe zhvillimi i shkencave moderne bene te mundur percaktimin e kesaj rradhe. Nuk besoj se Darvini, ne librat e tij permend se si jeta evoloi nga njeqelizoret deri tek njeriu. Tani mos me thuaj pse ka rradhe

Duke ju referuar dhe postimeve me lart, paraqitja e teorise si dicka e thene me pare, nuk eshte gje tjeter vecse nje perpjekje e pashprese e kreacionizmit per te perdorur zanafillen si 'fakt shkencor'

E qepa tani se e shof qe mu shqep fare
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Cupke_pe_Korce : 17-11-2002 mė 20:59
    Summertime, and the livin' is easy...

instinkt i vetembrojtjes!
    Anėtarėsuar
    24-05-2002
    Vendndodhja
    ne bahcen e shtepise time
    Postime
    351
    Cupka,

"Charles Darwin ishte trainuar si minister i Kishtes se Anglise, por gjithashtu ishte dhe nipi i 'horticulturist-it' me te madh anglez--Erasmus Darwin."

Kete nuk e kam ditur. Faleminderit. Tani une e kam te qarte tablone. Nese do ma kishe thene me pare nuk do kishim debatuar kaq bashke.

Perseri te falenderoj.

Me respekt.
    Ji Vetvetja!

Perjashtuar Maska e Ihti
    Anėtarėsuar
    26-04-2002
    Vendndodhja
    NY
    Postime
    966
    Auld buddy...

"lexo ifti vargjet e fundit te postit #154, ndjehu i nderuar dhe merr pjese edhe ti me argumente, se eshte interesante. mos e bastardo. nga e di ti qe jam nje nga "keta zoterinjte"? te ra ne filxhan?"

Ca thu mer jahu?

"asnje shkence nuk pohon evolucionin.ka shume shkenca qe merren me studimin e zanafilles, duke u nisur nga hipoteza dhe duke zgjedhur perkorse te ndryshme, per te arritur ne perfundime sa me te kenaqeshme, dmth te pranueshme."

po ben lojra fjalesh krejt pa lidhje: ne te paren thu shkenca nuk PRANON evolucionin...ne tjetren thua ka shkenca qe STUDJOJNE zanafillen...
    se ku jane ne nje nivel pranimi me studimin ate e di vetem ti!
    nejse...s'ka rendesi.

Pelin...po, gjate me therrasin Ihtiander
    Jam kurioz te marr vesh si e bere lidhjen, edhe akoma me shume kurioz nga ti nga e di kete emer...mbase nga i njejti burim nga e kam nxjerre une?
    Summertime baby!

i/e regjistruar Maska e pelin
    Anėtarėsuar
    15-08-2002
    Postime
    214
    Ihti,

besoj nga i njejti burim: nje liber qe s'ja di titullin ,perkthim,ku personazhi kryesor quhej Ihtiander .
    Lidhja eshte fare e rastesishme,ndofta thjesht nga qe ky emer me tingellon shume i bukur.
    E bukura eshte ne syte qe e shikojne _Wilde

Perjashtuar Maska e Ihti
    Anėtarėsuar
    26-04-2002
    Vendndodhja
    NY
    Postime
    966
    Pelin,
    Po me cudit se je i vetmi qe di ta kete lexuar kete liber pervec meje

Autorin as une nuk e mbaj mend, po titullin e ka "Njeriu Amfib"
    Doktor Salvadori, ky kirurg i mrekullueshem, sfidonte zotin, duke krijuar specie te reja, me eksperimentet qe bente me kafshet (dhe Ihtiandrin) te tregonte qe krijimet e perendise nuk ishin perfekte, dhe se ai, nje i vdekshem ishte ne gjendje te krijonte specie superiore.

...shef ti qe edhe nicku im ka te beje me temen
    Summertime baby!

i/e regjistruar Maska e pelin
    Anėtarėsuar
    15-08-2002
    Postime
    214
    Ihti,

Jo vetem qe nicku yt ka te beje me temen por eshte dhe ne ' right side'.

sa per te shuar kuriozitetin : me nje shokun tim shkonim shpesh tek shtepia e xhaxhait te tij qe e konsideronin te cmendur; ne ate shtepi kishte libra pa fund ,besoj cdo liber qe ishte botuar ne shqip.Kurse ai 'i cmenduri' kishte vertete aq shume ide te cmendura sa te hapnin horizonte pa fund...

Te jesh i sigurte se ka dhe te tjere ketu qe e kane lexuar.
    E bukura eshte ne syte qe e shikojne _Wilde

i/e regjistruar Maska e baobabi
    Anėtarėsuar
    08-05-2002
    Postime
    407

Ihti

Autori, Aleksander Beljajev.

Perjashtuar Maska e Ihti
    Anėtarėsuar
    26-04-2002
    Vendndodhja
    NY
    Postime
    966
    Faleminderit Baobab.
    Summertime baby!

i/e regjistruar Maska e auld buddy
    Anėtarėsuar
    18-10-2002
    Vendndodhja
    pisa, italia
    Postime
    19
    ka shkruajtur edhe shitesin e ajrit, me duket?
    te fala! genci.

Faqja 20 prej 30 FillimFillim ... 101819202122 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Evolucioni! Realitet apo njė Pėrrallė e shėmtuar!
    Nga Akus nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 167
    Postimi i Fundit: 21-08-2008, 08:16
  2. Racizmi dhe darvinizmi social nė Amerikė
    Nga Gimi3 nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 30-01-2008, 10:36
  3. GJUNJEZIMI I EVOLUCIONIT..Per ata qe kane durim!
    Nga Miremengjes nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 25-12-2006, 03:56
  4. Tė dhėnat fosile hedhin poshtė evolucionin
    Nga monarku nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 02-11-2006, 10:34
  5. Fenomeni i terrorizmit – Sfida e rendit te ri boteror
    Nga Enri nė forumin Problemet ndėrkombėtare
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 17-01-2004, 10:59

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •