Jo me larg se sot heret, krahasova dy dukurite kundershtuese te forumi i letersise. Nje ishte shemtimi i figures se Hatibit, (postime te fshirra keto tashme, disi me nxitim, sepse ne kete menyre edhe moderatoret e letersise mund te thone se ndonse me vonese vune nje fare drejtesie ne vend.) Ne te njejten ane te monedhes, ekziston edhe mendimi se, shkrimi im nxitueshem u fshi, (me ... apo,... pa prapaskena), keshtu nuk mbeti asgje nga ajo shkelje letrare, pikerisht ne nenforumin ku prehen ata Shkrimtaret Shqiptare me (S te madhe te shtypit,) ata me "s" te vogel te shtypit, si dhe nje morri "turshi berresish", te cilet vet-dekorohen me medaljen plebejane nga "FSH" - "Shqiptar/e Shkrimtari/ja".
... Ne anen tjeter te Drinit, qendron edhe figura Don Kishoteske e Xhel ferres, (ky i fundit parapelqen vetem titullin "don" te perkthyer ne "dardanisht", dmth "baci". Me pak fjale, xhel ferra eshte ne letersine e forumit si Haxhi Qamili, por pak me i modernizuar, sepse ne ekipin e tij ka edhe nje infermjere, e cila i ka sherbyer dikur ne spitalin psikiatrik - e te gjithe ne korr therrasin "Dum Baben!". Ky baci, sikurse Haxhi Qamili kerkoi ta shkruante emrin ne altarin e Historise, kerkon ta vendose emrin vete ne altarin e letersise, atje ngjitur me Xhevahirin, e Driteroin, e Kadare etj. Mbeti duke lypur per hic gje, vetem per 50000 euro, dhe per me teper, ajo c'ka eshte e me e rrendesishmja, ka po aq vargje sa Haxhi Qamili ushtare - plot 1 milion vargje turshi. E u keput duke lypur i shkreti, u ngjir duke bertitur "Dum Xhelon ne podium!", "Me ngrini ne qiell" ulerin xheloja, "me jepni 50000 euro, se vetem une kam vuajtur", "Une ju fus ne Guiness!" kelthet i ngrati.
Disi ndryshe ishte puna me Migjenin e ngrate. E pata cituar, "na te birte e shekullit te ri", ne postimi i fshire tashme, ...
"Na tė birtė e shekullit tė ri,
qė plakun e lamė nė "shejtnin" e tij
e ēuem grushtin pėr me luftue
ndėr lufta tė reja
dhe me fitue... "
Po jo cdokush i perket shekullit te ri, disa tipa ndonse te rrinj ne moshe para-pelqejne te bien ne shtrat me te vjetren, me te mykuren, i trembin allish-verrishet e pleqve. Se ne kete forum ju lejuat Hatibin, te prehej ne "shejtnin" e dhuruar nga nje kastravec, per jave te terra, (prandaj ndoshta drejtesia u vendos ne vend), shkrimi im nuk duhej hequr - duhej lene si nje perkujtimore, si nje tabele udherrefyese per ata/o moderatoret, te cilet/at nen-ze "dun baben!", mer daj'. Se duhet tu japim fund "krahinizmave" alla haxhi ferre, apo xhelo qamilse ne nje forum letersie. Duhet te shuhen ditet - kur diskreditohej ky shkaterues i gjuhes Shqipe, ky aga anadollak, ky perbindesh lypes - dhe ... shkonte e kerkonte ndihme te "sofra tropojane". Po jo or daj, ky eshte forum letersie, nuk eshte as periferia e Tiranes as e Durresit, as ndonje toke bregdetare.
"S'duem, pėr hir
tė kalbsinave tė vjetra, qė kėrkojnė "shejtnim",
tė zhytemi prap nė pellgun e mjerimit
qė tė vajtojmė prap kangėn e trishtimit,
kangėn monotone, pa shpirt, tė sklavnis -"
... Perseri nga tuberkulozi i shenjt', por edhe kete e fshine si per te mermeritur nen dhembe "Dum baben!", or daj'. C'ju hyn ne sy ketyre moderatoreve, pa shpirtnia e vargut, apo skllaverimi i se ardhmes, apo vrasja katerciperisht i behet gjuhes shqipe, nga tipa xhel ferra, i cili si Haxh Qamili mban gjithe tiparet me te mira te kombit. Xhel ferra i vet-deklaruar poet, vet-mburret se duhet ngritur ne pidestal, lyp dite e nate 50000 euro, kembengul se ka thyer rekordin Guiness, por harron se vargje si ato te tijat, nje kalama ne klase te II-te fillore, i shkruan si detyra shtepie per dite, dhe me shume me pak gabime drejtshkrimore.
E keshtu xhelo qamili, keshtu edhe ju te "Dum Babes!", keshtu edhe ju moderator', Migjeni e mbylli me vargjet:
"Na tė birtė e shekullit tė ri,
me hovin ton e tė ndezun peshė,
ndėr lufta tė reja kemi m'u ndeshė
dhe pėr fitore kem' me ra fli."
Krijoni Kontakt