Mr.sc.Flori Bruqi
SHQIPËRIA NUK DO TË EKZISTONTE PA KOSOVARËT
( Vështrim polemizues - antropometrik)
Do të lexoni në revistën tonë shkencore të FKFS Prishtinë ,“Acta kineziologica” pjesë nga nga një studim elitar i autorit profesor dr Jakov Milaj, që e kemi shkëputur nga libri i tij lapidarë ”Raca shqiptare”(1944 dhe ribotuar 1997). Ky libër është mbajtur në hije për më shumë se 50 vjet,që i rikthehet publikut shqiptar, si punim i një nga studiuesi virtuozë që është njëherit edhe i pakalueshëm deri më sot ndër shqiptarët në këtë fushë mendimi antropologjikë.
Jeta dhe vepra e Jakov Milaj
Jakov Milaj lindi në Fier më 25.03.1911. Ai u shkollua në Gjimnazin e Shkodrës, ku e mbaroi atë si një nga nxënësit më të mire në vitin 1931.Si nxënës Milaj, drejtoj Shoqatën Kulturore “BESA SHQIPTARE”.Punoj si mësues në Fier, sekretar komune në nënprefekturën e Kolonjës,më vonë redaktor përgjegjës në organe te ndryshme të shtypit të Tiranës e sidomos në “Vatra” të Timo Dilos dhe në revistën “Perpjekja shqiptare” të Branko Merxhanit. Në këtë kohë ka formuar shumë njohje,ku spikat mbi të gjitha,miqësia e madhe me shkrimtarin tonë të madh Migjenin.Për ata,që kanë shfletuar në shtypin shqiptarë të vitit 1930, është e pamundur që të mos hasin emrin Jakov Milaj apo inicialet e tij J.M.
Falë erudicionit të tij,ai shkrunte në fushën etnografike,antropologjike,gjeografike, historike etj.
Në vitin 1934 i është dhënë e drejta e studimit në Fakultetin e Veterinarisë pranë Universitetit italian të Torinos.Përkohësisht Jakov Milaj i ndërpren studimet(1935) dhe kthehet në Fier,ku merr pjesë në Kryengritjen e Fierit…Dështimi i kësaj kryengritje ishte fatal edhe për studentin Milaj.
Rexhimi i atëhershëm i mbretit Ahmet Zogu e dënon më burgim prej 101 vjetëve .
Pas ndërhyrjes së organizatave të shumta ndërkombëtare,ai falet.
Më pas,migron nga vendi për në Torino të Italisë për ti vazhduar studimet e veterinarisë që i la në gjysmë.
Në ditët e fundit të jetës së poetit tone të mjerimit-Migjenit, Jakov Milaj, do të jetë pranë tij dhe të motrës në Senatoriumin e Tore Feliçës…Madje,do të ishte ai,që do të sillte edhe fjalët e fundit të Migjenit dhe dorëshkrimet e fundit të tij,nga Spitali.
Në Shqipëri Milaj kthehet në vitin 1939,pasi kishte doktoruar veterinën në Torino.
Jakov Milaj do të punon në institucionet zyrtare dhe në qeverinë e atëhershme do të ishte pak muaj edhe Ministër i Bujqësisë dhe i Pyjeve.
Shkak për largimin e tij nga posti i ministrit ishte se Milaj, kërkoj që”pyjet e Shqipërisë të shkëputeshin nga kontrolli Italian dhe milicia italiane e pyjeve të zëvendësohej më shqiptarë”Kuptohet që ministri Jakov Milaj u detyrua të jape dorëheqjen e tij....
Pas Luftës së Dytë botërore, Milaj punoj në Stacionin e Veterinarisë në Durrës,Bilisht,Fier etj.
Rexhimi komunist shqiptarë e dënoi (1945) Jakov Milajn me 15 vjet burg të rendë,prej të cilave i vuajti mbi gjashtë vjetë burg(1945-1951) dhe katër vjetë internim(1951-1955).
Vdiq më 02.01.1997,në moshën 86 vjeçare.
Në kryevepren e tij”Raca shqiptare” Jakov Milaj ,për here të parë shkroi diç për antropologjinë shqiptare.
Vepra ka një karakter të theksuar shkencor,patriotik dhe kombëtar.
Në aspektin antropologjik,ky është i pari punim,i shkruar mjeshtërisht më një gjuhë të pasur dhe të pastër,ku del tipi fizik shqiptar dhe ecuria e tij evolutive në rrafsh kombëtar”kanë thenë shkëncëtaret e ndryshëm për ketë libër.
Por vetë autori,më mire se kushdo tjetër e ka treguar misionin e tij në këtë vepër”Qëllimi i hartimit të kësaj vepre ka qenë që të nxjerrë në shesh disa të vërteta,gjer më sot të panjohura,mbi racën tone dhe t’u jap shkas,atyre qe ndjejnë veten të zotin,për t’ u marrë pak më tepër më biologji e antropologji.
Përfundimet,që ka për të nxjerrë lexuesi nga këto faqe janë të thjeshta dhe ,ndofta,të njohura intuitivisht prej shumë Shqiptarëvet,me gjithë se të mohuara prej të huajvet dashakeqë:se populli arbëror ka një origjinë të vetme të përbashkët:se është anas(autokton) në të gjitha viset ku banon sot; se as midis muslimanvet e kristjanvet ,as midis Gegvet e Toskvet nuk ka ndonjë ndryshim racor;e,më në funt,se ndihet nevoja për një politikë shoqërore që të synojë fuqizmin fizik të races shqiptare”,shkruan Milaj.
Një pasqyrë e shkurtër e hulumtuesve tjerë
Dihet se,të dhënat e para të antropologjisë shqiptare janë të formës përshkruese.
Përshkrimin e pare të pamjes fizike e ka bërë F. Pouqueville (1805).
Të dhëna përshkruese antropologjike dhanë edhe J.Pisko(1894),P.Trager-i(1990),
E.Durham(1905) si dhe F.Nopesa(1912) ...
Hulumtimet e mirëfillta antropologjike mbi shqiptarët janë bërë nga A.Weisbach (1868) i cili në Stamboll mati 17 meshkuj shqiptarë për të cilët gjeti lartësinë mesatare 1664 mm.
L.Glück(1895) mati 30 shqiptarë kryesisht nga Kosova.A Haberland dhe V.Lebcelter (1916)matën 106 meshkuj shqiptarë nga zonat malore dhe 13 nga Fusha e Kosovës. K.Dronçillov (1921)bëri një punim antropologjik në 112 shqiptarë nga Kosova dhe Maqedonia Perëndimore. F.Luschan (1922) bëri matjen e kokës të 130 shqiptarë më banim në Turqi. Si punim i plotë mbi antropologjinë e shqiptarëve mund të mirren matjet e bëra në 1.067 shqiptarë nga C,S.Coon(1930).Përveç të dhënave antropologjike në këtë punim janë pasqyruar dhe afktorët ekzogjen.
Në bazë të dhënave që mblodhi,Coon-i përshkroi tipin dinarik të shqiptarëve dhe u mundua të shpjegoi prejardhjen e tyre ilire. Zh.Gavrilloviq (1967) bëri disa matje antropologjike të kokës dhe trupit në mostren prej 201 shqiptarëve nga Deçani (Kosovë).
Fillet e para të hulumtimeve antropologjike ndër shqiptarë hasën në dy broshura e shkrimit Sami Frashëri”Njeri” dhe “Përsëri njeri”. Punim më rendësi shkencor,si në matje ashtu edhe në përshkrushmërinë morfologjike të trupit dhe të kokës së popullatës shqiptare të Shqipërisë është punimi”Gjurmime antropologjike për shqiptarët”,i Aleksandër Dh.Dhima-s (1985).Autori në këtë punim jep të dhëna interesante për karakteristikat fizike të shqiptarëve.Përveç të dhënave përshkruese të pamjës së jashtme(ngjyra e syve,çepallat, piloziteti trupor,ndërtimi muskulor i trupit,etj)autori jep velrat e disa matjeve trupore si dhe të kokës.
Ndër hulumtuesit e trevës sonë në këtë fushë studimi lypset veçuar edhe hulumtimet e reja në hapësirat antropometrike,lëvizore fiziologjike nga Mustafë Aliu (1991), Hasim Rushiti (1999,2000,2001) ,Agron Rexhepi (1998),Abedin Bahtiri (2004), Ajvaz Berishës (2002), Flori Bruqi (2003,2004,2005) etj.
Krijoni Kontakt