Close
Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 54
    i/e regjistruar Maska e Lorenc-i
    Anëtarësuar
    05-10-2014
    Vendndodhja
    Fier
    Postime
    5

Question Çfarë qëllimesh ka qenia njerëzore në këtë planet?

Përshëndetje !

Shpesh herë mendoj dhe pothuajse çdo ditë të jetës sime e kaloj duke menduar: A kam unë një qëllim? Po nëse unë kam një qëllim kush është qëllimi im si qenie njerëzore? Kush është qëllimi i qenies njerëzore? Lindin e lindin shumë pyetje të cilat nuk i gjej një përgjigje, sa më shumë filloj mendoj aq më shumë, mendja ime fillon dhe përpunon pyetje të reja pa një përgjigje specifike, duke më intriguar, duke më shmangur dhe duke më ngatërruar në çdo aspekt të përditshmërisë sime. Kush mund të jap mendime rreth disa pyetjeve :

Kush jemi ne?

Çfarë qëllimesh kemi në këtë jetë?

Si do të ishte një shoqëri e mirë?

Morali është ajo që kemi ndërtuar apo është ligj universale?

Faleminderit !
    Ndryshuar për herë të fundit nga Lorenc-i : 07-05-2015 më 18:44 Arsyeja: Madhësi shkrimi dhe rregullim ngjyre

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    20-03-2015
    Postime
    16

Për: Çfarë qëllimesh ka qenia njerëzore në këtë planet?

Shume pyetje retorike dhe gjithperfshirese..
    mendoj se pergjigja per kto pyetje mund te merret duke analizuar vetem kohen.dmth. si u krijua gjithcka, hapat e zhvidhimit. etj etj. pra asht dicka qe smund te marr pergj. te ndare me vije apo te prere me thike. Gjithcka do jete pre e subjektivitetit. Megjithate un po jap mendimin tim
    1. Ne jemi njerez, jemi qenie te cilet u krijuan ne menyre misterioze (nje pikpyetje tjeter) para miliona vitesh

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    20-03-2015
    Postime
    16

2. qellimi i njeriut eshte: te linde, te jetoje dhe te vdese;urse qellimi i njerezimit eshte: ti jape ktij universi "te pajete" sadopak jete dhe gjalleri
    3.ne fakt duhet te percaktohet ne fillim koncepti "e mire". Cdo gje qe na ben te lumtur gjithsecilin nga ne eshte e mire. prandaj nje shoqerie te mire i korrespondon lumturia e te gjithe anetareve tte saj. por a eshte e mundur kjo? sigurisht qe ne kohen dhe kushtet e sotme ku gjithkush mundohet te "ngritet" sa me lart pa i interesuar mirqenia...

i/e regjistruar Maska e JuliusB
    Anëtarësuar
    06-08-2012
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    620

Kujdes ca mendon o njish se kokerr gruri eshte ai, te iken kur nuk e pret. Un kam 1 rregull kur mendoj: nuk ka te verteta (pervec atyre konceptuale apo matematike), nqs nga mendimet arrij ne nje pike
    ku mendoj se kam zbuluar nje te vertete, kthehem tek rregulli qe nuk ka te verteta dhe kshu nuk i lejoj te arrijne deri ne perdtshmerine time apo te behen te verteta gerryese.
    1. Kush jemi ne ? Kur t plakemi me siguri qe do e kemi nje pergjigjje. Avash avash.
    2. Un do e shtroja kshu pyetjen. Me mire me nje qellim te diktuar per secilin njeri (apo edhe per gjithe shoqerine) apo pa nje te tille ?
    Pse na duhet nje qellim ?
    3. Permireso veten dhe opa shoqeria u be me e mire. Sic thote nje mendimtar : "Ne fillim isha i zgjuar dhe doja te ndryshoja boten, ndersa tani jam i mencur dhe po ndryshoj veten."
    4. Per kete te pergjigjet historia. Lexo historine dhe e kupton ca esh morali.

5. Anetarët më poshtë kanë falenderuar JuliusB për postimin:

martini1984 (25-05-2015)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    20-03-2015
    Postime
    16

... e te tjereve, ne kohen kur ekziston konkurenca e pandershme, atehere nje shoqerì esht larg te qenit e lumtur e si rrejelloje edhe e mire.
    4.Duke marre parasysh qe njerezimi ne fillimet e veta ka lindur e pazhvillur, konceptet e ndershmerise,moralit kane lindur me vone me zhvillimin e saj. Mun te thuhet se morali esht dicka e natyrshme por ne fakt vete morali ndryshon tek persona te ndryshem. Si te na mesojne me te rriturit ashtu na rrenjoset ne tru se duhet te jete,se nje gje eshte e mire apo e keqe...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    20-03-2015
    Postime
    16

...pra morali eshte plotesisht nen ndikimin e shoqerise. ajo ka lindur dhe vjen duke u zhvilluar me vete shoqerine.

Anëtarësuar
    05-10-2014
    Vendndodhja
    Fier
    Postime
    5

Këtu thuhet Filozofi-Psikologji-Sociologji. Pyetjeve të mia si fillim duhet ti kishit bërë analizë nga pikpamja filozofike, psikologjike pastaj sociologjike. Por mesa duket keni dhënë mendime krejtësisht normale si çdokush që do e jepte. Mendova se këtu ekzistojnë njerëz që kanë mbaruar fakultetin në degët sociale. Pyetjet nuk janë bërë me qëllim që të më kthenit një përgjigje ordinere ( të zakonshme). Qëllimi ishte ti futeshit pyetjeve më thellë, të kërkonit arsyet dhe jo përshkrimin. Megjithatë, megjithatë faleminderit për përgjigjet.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Lorenc-i : 08-05-2015 më 09:22 Arsyeja: Gabime ortografike

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-10-2002
    Vendndodhja
    përjashtuar
    Postime
    1,008

*

Ke te drejte kur thua se pyetjet jane shume te thella dhe kerkojne analize te gjere te thelle.

Mirepo, nga ana tjeter, shkencat qe i ke permendur, asnjera nga to nuk ta jep dot pergjigjen. Sidomos per dy pyetjet e para. Te cilat jane dhe me kryesoret. Ne to dhe qendron kyçi i gjithe ceshtjes:

Po t'i dinte njerezimi keto eshte me se e sigurte qe nuk do te kishim nje bote te atille cfare kemi sot.

Nuk po i hyj fare pergjigjes ne pyetje... ndjese.

*
    klipp&klar

Anëtarësuar
    05-10-2014
    Vendndodhja
    Fier
    Postime
    5

Faleminderit Norça.li

Intifada verzioni 4.0 Maska e mesia4ever
    Anëtarësuar
    01-12-2006
    Vendndodhja
    Guinea
    Postime
    6,386

Citim Postuar më parë nga Lorenc-i Lexo Postimin
    Përshëndetje !

Kush jemi ne?

Çfarë qëllimesh kemi në këtë jetë?

Si do të ishte një shoqëri e mirë?

Morali është ajo që kemi ndërtuar apo është ligj universale?

Faleminderit !
    Ne jemi krijesa te krijuara per lavderimin e Peendise.

Qellimi i krijimit te njeriut eshte i sqaruar nga profetet, e ke ne Bibel, vetem hape dhe lexoje.

Nje shoqeri me e mire do te ishte nje shoqeri vlerat e se ciles bazohen ne etiken e krishtere. Historikisht eshte e argumentuar kjo. Sa me shume qe njerezit vendosin vet cka eshte etike e morale e cka jo bota behet nje vend me i keq per te jetuar.

Morali po te ishte i ndertuar atehere nuk do te kishte kuptim. Kush e cakton se cka eshte e moralshme e cka jo, une, ti, shoqeria ne te cilen jetojme?! Ne ateizem kjo eshte kontradikte sepse cka e konsideron ti si gje morale tjetri mund ta konsideroje si jo morale dhe e kunderta. Si mund te jete nje veprim , veper morale p.sh. nese e bejme ne Shqiperi ndersa ne Kine do te ishte jo moral ai gjest.

Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •