Ku ka si shoqnija shqiptare po e kam lafin me ata qe je rritur dhe jo ata qe i bone shok kot me kalimin e kohes, po me keta Anglezet vetem me pij gjithe diten se nuk ka gjo tjeter me to
nese gjithe te mirat ju te tjerve
Ku ka si shoqnija shqiptare po e kam lafin me ata qe je rritur dhe jo ata qe i bone shok kot me kalimin e kohes, po me keta Anglezet vetem me pij gjithe diten se nuk ka gjo tjeter me to
nese gjithe te mirat ju te tjerve
CA PINE CA DEHEN
Nuska moj Korcare, e shikoj me vend reagimin tend.
Une po perpiqem te flas dicka per veten time.Sa per shoqeri nuk kam asnje ketu, kurse sa per integrim perpiqem te eci ne nje hap me koleget e mi vendas ketu.Une jam e diplomuar ketu per mjkesi dhe jam e punesuar ne nje spital ne nje qytet te vogel.Integrimi ne pune, dhe interesat e mi qe ta hedhi njesoj hapin si te tjetret, me ben qe te perqendrohme me shume ne kete sistem pune dhe deri diku te eci ne nje hap me ta-edhe pse une gjermane nuk mund te behem dot( e kam fjalen ne drejtim te kultures) pasi jam rritur si shqipetaredhe per kete jam krenare dhe mendoj se ne kemi shume veti te mira.
Shume koleg me perkrahin per guximin qe kam marre per te studjuduar dhe punuar ketu, por une e di se sa kam hequr qe te arrije kete nivel.edhe pse keta jane njerez shume te sinqerte, mua me mundgon shume kultura ime dhe mentaliteti im dhe perpiqem te marre ate qe eshte me e mira dhe me e vyshme per mua.
Ja nuska keto jane disa nga mendimet e mia
me te mira :
desareta
ec aty desa
CA PINE CA DEHEN
Une jetoj ne Angli larg vendlindjes time, larg vendit te shqiponjave.
Jetoj ne nje vend ku koha eshte e ftohte, ku jeta eshte e zymte, ku vete anglezet jane te ftohte ashtu si koha.
Cfare? doni te dini a intergohem me shoqerine e huaj?
Si mund te intergrohem ne nje shoqeri te huaj ku gjithcka eshte per se mbrapshti, ku tradita dhe kultura jane shume larg nesh.
A keni degjuar per jeten e Anglezeve? A e dini menyren si jetojne Anglezet? N.q.f nuk e dini po ju tregoj une.
Anglezet pervec pijes alkolike dhe klubeve te nates nuk njohin gje tjeter. Per ata jeta eshte vetem alkol. Kurre s'do te kisha deshire te intergrohem me shoqerine angleze.
Sa per femrat po ju them dicka ndoshta do te ju bej per te qeshur. Une jam nje djale 21 vjec dhe kam 7 vjet larg vendlindjes sime. Sikur te me jepej rasti te merrja pjese ne nje vend ku ishin mbledhur vajzat nga te gjitha shtetet e botes ku aty te merrte pjese edhe nje angleze dhe mua te me jepnin rastin te zgjidhja mes tyre, une Anglezen do ta rradhisja te fundit.
With Respect from Tonito.
The world is your's Chico with everything in it
ashtu eshte o vella te lumte vetm ata njofin keta anglezet
po zoti ishalla na shpeton neve nga prapsite e tyne
tung
CA PINE CA DEHEN
Ngjat'jeta te gjitheve.
Integrimi i shqipetareve eshte nje teme me te vertete e veshtire. Lexova pothuajse gjithe pergjigjet ne kete teme,por po e trajtoj ne nje menyre tjeter. Qe te integrohesh ne nje shtet per mua gjeja kryesore eshte qe ti psh qe ne vendin tend ke qene doktor ose mesues ose ke mbaruar juridikun eshte te krahasosh vetveten me nivelin e homologeve te tu. Ky eshte hapi i pare.Hapi i dyte eshte qe ti te mundohesh te studiosh e punosh qe te kapesh kete nivel nqs eshte me poshte ose te studiosh e te thellosh me shume njohurite e tuaja dhe te fillosh nje pune ne profilin tend. A jemi integruar ne UK? JO. Ketu do te gjeni intelektuale te te gjithe llojeve spo i permend, duke lare pjata, makina,kamariera ose hamall ne warehouse. Do te thuash e bejne prej zorit. Pse? Shumica ne UK s'kane me letra.Jetojne ne te zeze dhe punojne 5-6 vete ne nje pale letra. UK ka demokraci kete askush nuk mund ta mohoje. Ketu cdokush jeton per vete dhe jo per lagjen dhe komshinjte. Nuk paragjykojne, kane sens humori jane te sjellshem me kedo i ben shoke kollaj dhe mbi te gjitha te japin shansin te ecesh ne jete(Nuk i pelqejne te huajte por nuk e shprehin,pasi ne shume kompaniato nuk jan as gjysma e punetoreve) . Kam degjuar prer shokesh qe kane qene ne Gjermani se gjermanet te thone punet e zyrave dhe drejtimet jane per gjermanet dhe jo per te huajte. Ketu ne Angli nuk e degjon kete. Pse nuk ecim ne? Sa shqipetare qe jane ne Angli nuk mund te thone qe jane Shqipetare por thone jane Kosovare. Nderruan emrin fshehen diplomat dhe te kaluaren e tyre. Integrim me personalitet fallso. Se si me duket,paradoks.
Te integrohesh nuk do te thote qe te humbasesh traditat se nuk po flasim per lavazh, por eshte te fitosh dicka qe nuk e ke pasur ne vedin tend, te shprehesh lirisht vetveten dhe te ushtrosh talentin or dhuntite o profesionin tend. Dhe dicka qe mungon ketu ne Angli, nje shoqate qe mendon per shqipetaret dhe te drejtat e tyre por me sa di eshte vetem nje qe te ndihmon te marresh bileten per andej nga ke ardhur.
Pra mundohuni te integroheni nga e mbara duke bere te tjeret te respektojne ty nivelin tend zotesine tende. Shkurt puno te krijosh personalitetin tend dhe veshi vetite me te mira nga Shqiperia sepse nje nje huaj per aq gjate sa ti flet shqi ty do te quaje Shqipetar dhe jo british( grek italian apo gjarman) edhe nqs ti ke brirish pasaporte.
Me Respekt
Nordiku
Mitat Mersinllari 47-vjeē goditet me makinė nė mes tė Selanikut
Njė aksident i dyshimtė i merr jetėn ish-agjentit sekret shqiptar nė qėndėr tė Selanikut. Ngjarja ka ndodhur nė 2 tetor 2003 ku ėshtė vrarė aksidentalisht nė Greqi ish-oficeri i SHIK-ut Mitat Mersinllari, 47 vjeē. Vrasja e tij ėshtė mbuluar me mister, ndėrsa vėllai dhe shokėt e tij, kėmbėngulin pėr njė vrasje shtetėrore tė projektuar mirė dhe jo pėr njė aksident automobilistik tė zakonshėm.
Kjo nuk ėshtė hera e parė qė ndodh kėshtu, tha vėllai i tij Mersin Mersinllari, pedagog nė Universitetin e Tiranės. Sipas familjarėve dhe shokėve tė tij, aksidenti mund tė ketė lidhje me tė shkuarėn e tij si oficer i Shėrbimit Sekret Shqiptar (SHIK), detyrė qė ai e ushtroi deri nė vitin 1997. Mitati, njėkohėsisht njihej edhe si veprimtar politik nė Greqi dhe merrte pjesė nė aktivitete tė tilla.
Policia ka mbėrritur menjėherė nė vendngjarje, por nė emėr tė mbledhjes sė provave dhe fakteve, e ka vonuar rreth dy orė dėrgimin e Mitatit nė spital, i cili ishte jo mė larg se 200 metra. Sipas variantit tė policisė, Mitati ėshtė goditur nga njė makinė me targė NZN 2698 e drejtuar prej 18-vjeēares Theofili Zeropulos, e bija e ēifutit Jakov. Policia thotė se makina e ka goditur Mitatin nė rrethana tė paqarta, por, ndėrkohė, ajo nuk e ka kapur autorin e ngjarjes. Makina, menjėherė pas goditjes, ka ikur nga vendngjarja, duke e lėnė viktimėn tė shtrirė pėrtokė. Pas ngjarjes tragjike, aty ka shkuar ekipi hetimor, i cili ka marrė me vete tė gjitha provat e krimit, dhe si pėrfundim i ka lėnė fajin viktimės. Ekspertėt policorė nuk kanė deklaruar rrethanat e kėtij krimi, duke u mjaftuar me mbrojtjen e autorit tė krimit.
Vėllai i viktimės, por edhe disa prej shokėve tė Mitatit, kėmbėngulin se krimi ishte i planifikuar dhe se nė timonin e makinės nuk ishte 18-vjeēarja, por i babai i saj, i cili jashtė ēdo mundėsie ka goditur shqiptarin pėr vdekje dhe mė pas ėshtė larguar qetė-qetė pa u ndjekur nga policia dhe nga askush.
Mitati ka qėndruar i shtrirė nė asfalt rreth dy orė, pra nga ora 21.30 deri nė 22.45, kur ai u dėrgua nė spital. Pasi u dėrgua nė spital, ai mori ndihmėn e parė, por vdiq nė orėn 22.30. Nėse policia do ta kishte marrė menjėherė nė vendngjarje, sipas burimeve shqiptare, ai do tė kishte shpėtuar, por miqtė e tij kėmbėngulin se ai u la aty pėr tė vdekur me ēdo kusht. Njė detaj tjetėr, pėr tė cilin kėmbėngulet, ėshtė fakti se policia e Selanikut nuk e lajmėroi konsullatėn shqiptare, derisa pėr kėtė u kujtuan shokėt e Mitatit. Konsullata, pasi i bėri telefon policisė dy ditė mė pas konfirmoi vdekjen e Mitat Mersinllarit. Kur shefi i konsullatės kėrkoi shpjegime pėr mosinformimin, zyrtari i policisė tha se ne nuk e dinim numrin e telefonit. Shokėt e Mitatit thanė se kur e kėrkuan kufomėn e shokut tė tyre, polica e fshihte. Bashkė me kufomėn policia, sipas tyre, ka zhdukur edhe provat e krimit, duke krijuar pseudoprova tė tjera. Policia i dha tė shoqes sė Mitatit rroba pa gjak, njė portofol me 40 euro dhe lejėn e vjetėr tė qėndrimit. Gruaja e tij nuk di greqisht, kėshtu qė ajo firmosi pėr marrjen e kėtyre gjėrave, pa ditur se policia po pėrdorte njė mekanizėm pėr fshehjen e provave tė sė vėrtetės. Ne kėrkojmė drejtėsi. Po ata qė thanė se djali nga Hasi u vra nga plumbi qė bėri rikoshetė nė ajėr, thanė se vėllai im u vra aksidentalisht. Por hetimet pėr djalin nga Hasi treguan se ai u vra me qėllim, ashtu siē gjurmėt e krimit pėr vėllanė tim u fshehėn pėr tė bėrė fajtor viktimėn, shprehet i revoltuar Mersini.
Dy emigrantė korēarė kanė nderruar jete gjithshtu dje pas njė aksidenti nė kryeqytetin grek, Athinė. Burimet nga qyteti i Korēės bėjnė tė ditur dje se, dy viktimat, Vaskė Ceci dhe Romeo Treni, banues nė qytetin e Korēės, pėsuan fundin tragjik gjatė njė pėrplasjeje mes automjetesh nė njė autostradė nė dalje tė Athinės.
Nė morgun e Selanikut, qė prej dy muajsh vazhdon tė dergjet trupi i pajetė i njė shqiptari nga Gjirokastra. Quhet Jorgo Vasili. Kėtė e dėshmon pėr gazetėn prof. Mersin Mersnillari. Kur unė shkova tė merrja trupin e vėllait, shefi i morgut m'u lut tė bėja publik faktin qė nė kėtė morg dergjej edhe njė shqiptar tjetėr, pėr tė cilin nuk kujdesej askush. Ne i kemi kėrkuar ndihmė konsullatės shqiptare, por ajo na ka thėnė se po interesohemi, por nė fakt askush nuk ka ardhur tė marrė trupin e tij. Mė thanė se nė disa qytete tė tjera, ka edhe shqiptarė tė tjerė, qė dergjen nė morg pa ditur se kush janė dhe qė nuk kujdeset askush pėr ta, saktėson Mersini.
Gazeta Panorama
11 Tetor 2003
Emigrimi, 250 viktima nga Elbasani nė 13 vjet; me te shumtit prej grekėrve.
Qė prej vitit '90, kur nė Shqipėri filloi emigracioni masiv, rezultojnė tė kenė humbur jetėn 250 emigrantė nga rrethet e prefekturės sė Elbasanit, ndėrkohė qė 23 tė tjerė rezultojnė tė zhdukur. Artur Shuli, kryetar i shoqatės "Familjet e dėmtuara nė emigracion", duke iu referuar statistikave thotė pėr gazetėn se gjatė 13 viteve rezulton se 340 persona me vendbanime nė qytetet dhe komunat e qarkut tė Elbasanit kanė humbur jetėn, janė gjymtuar, apo cilėsohen tė zhdukur.
Sipas tij, 250 vetė kanė vdekur, 57 persona janė gjymtuar pėrjetėsisht, ndėrsa 23 emigrantė rezultojnė tė humbur nė vendet fqinje. Dhjetėra kurbetlinj, tha Shuli, kanė humbur jetėn nga aksidentet nė punė, tė tjerė si pasojė e aksidenteve rrugore, por dhe nga plumbat e policisė dhe ushtarėve fqinjė (Greqi e Maqedoni). Viktimat mė tė shumta mes emigrantėve elbasanas kanė qenė nė Greqi, nė masėn 80%, ndėrsa tė tjerat nė Itali dhe mė pak prej tyre nė Maqedoni dhe vende tė tjera tė Europės. Shuli thotė se brenda mundėsive tona jemi pėrpjekur qė tė sensibilizojmė opinionin dhe strukturat shtetėrore nė Shqipėri e vendet fqinje pėr trajtimin e emigrantėve tanė si gjithė emigrantėt e tjerė, respektimin e tė drejtave tė tyre dhe tė kushteve tė sigurimit nė punė.
Ndėrkohė, nė bashkėpunim me organizata tė ndryshme, Kryqin e Kuq Shqiptar e jashtė vėndit, po punohet pėr tė rėnė nė gjurmė tė 23 emigrantėve elbasanas qė prej vitesh rezultojnė tė zhdukur. Nė dhjetėra raste, sipas Shulit, dhimbja e familjarėve tė emigrantėve viktima ėshtė shoqėruar dhe me vėshtirėsi tė shumta dhe pamundėsi financiare pėr sjelljen e kufomave nė Shqipėri. Ka patur raste, kur trupat e emigrantėve viktima, pėr shkak tė kostos financiare, janė vonuar nga disa ditė e deri nė disa javė, shton ai. Misioni human i shoqatės sonė nė lehtėsimin e kėtyre dramave pėr familjet e viktimave, thotė Artur Shuli, nuk mund tė japė atė rezultat nėse nuk do tė mbėshtetet mė shumė se deri tani nga strukturat shtetėrore, organizata dhe shoqata tė tjera tė komunitetit vendas.
Gazeta Shekulli
7 Tetor 2003
Kam ardhur ne 1990 ne Gjermani.
Nuk kam bere dot nje mik vendas ketu.Sa marrin vesh qe jam shqiptar ikin sikur te kisha koleren,edhe sic me thone gjuhen e vendit e flas perfekt.
Pasi ketu ndeshesh kudo me nje mur te padukshem paragjykimesh miqesia ne keto rrethana eshte e pamunudur.
Shyqyr qe jane akoma ca kombesi te tjera ketu se ndryshe c'do beja.Me ke do llafosja.
Zoti na rujt!
Me teper s'kam c'te them.
Po e mbyll me ca vargje te mijat.
Te kam ty o Perendi
Qe me ben shoqeri
Po te ish per Gjermani
Do jesh ber pluhur e hi.
Till next time.
Krijoni Kontakt