Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 13 prej 13
    Programues Softueresh Maska e edspace
    Anëtarësuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    Qoska,

Evropa i kërkon Microsoft të heqë nga kompjuteri Internet Explorer në kohën që shumica e njerëzve e blejnë kompjuterin pikërisht për të shfletuar internetin. Evropa i kërkon të heqë Windows Media Player pikërisht në kohën kur shumë njerëz i përdorin kompjuterat për të dëgjuar muzikë e për të hedhur këngë në pajisjet dorëmbajtëse. Shpjegoja këtë llogjikë një personi që sapo ka blerë kompjuterin e parë dhe nuk lidhet dot në internet e as dëgjon dot muzikë. Ose më mirë, thuaji të trokasë tek dera e komshiut të tij Evropian që t'i bëjë një kopje të Firefox dhe iTunes.

Evropa nuk e shikon dot me sy Microsoft dhe vret mendjen si ta gjobojë vetëm e vetëm sepse është kompani Amerikane, dhe gjithë ai kapital i Evropianëve po derdhet në Amerikë. Më thuaj ti tani kush po pengon zhvillimin.

Amerika e gjeti në faj Microsoft, e gjoboi rëndshëm dhe i kërkoi që përdoruesi të kishte mundësi të zgjidhte programin me të cilin donte të shfletonte internetin, të dëgjonte këngët, të hapte apletat Java, etj. Kush ka dëshirë, instalon Firefox ose iTunes ose çfarëdo programi tjetër dhe Windows nuk të pengon të bësh këtë gjë.

Nuk i kuptova qëllimin e atyre pyetjeve që ke bërë; tepër të komplikuara dhe jo fort të qarta. Mendimet e mia janë të thjeshta. Në këtë botë kapitaliste njeriu punon për fitim. Kodi-i-hapur nuk është fitimprurës dhe zhvillimi i tij varet tek zemërgjerësia e programuesve. Këta të fundit mund të jenë me shumicë, por ashtu si ty, do punojnë më parë për të nxjerrë bukën e gojës dhe pastaj do punojnë për të krijuar një botë idealiste. Deri tani bukën e gojës e nxjerr më mirë duke punuar për korporata private, prandaj gjithë mendjet e ndritura i ke tek Microsoft, IBM, Google, Yahoo, Adobe, Apple, etj.

Të gjitha këto kompani kanë kontrata me punëtorët e tyre që gjithçka që shpikin gjatë kohës që janë të punësuar është pronë e kompanisë, jo individit. Megjithatë, mendoj se një pakicë e tyre, ata që vërtet e kanë me pasion punën, shkojnë në shtëpi dhe punojnë në projekte me kod-të-hapur. Pra, mund të kesh një inxhinier të Microsoft që atë shpikjen që ai ka mësuar në punë, vete e derdh në internet dhe e kthen në kod-të-hapur. Këtë gjë e bën si anonim sepse nuk do të humbasë punën. Gjatë kohës që Microsoft po përgatit një softuer për ta nxjerrë në treg, komuniteti kod-i-hapur është duke mbretëruar se atë shpikje e ka nxjerrë që para dy-tre vjetësh (koha që i duhej Microsoft për ta nxjerrë në treg).
    E njëjta gjë ndodh me komunitetin e softuereve pirate. Tani më thuaj ti mua, kush i bën shpikjet, inxhinieri i diplomuar William Jones i Microsoft-it, apo pseudonimi W.J.SpIUnI i komunitetit kod-i-hapur? Lexo këtë artikull për t'u bindur sa patenta ka shkelur Linux në këtë mënyrë.

Mos kujto se IBM dhe Sun apo çdo kompani tjetër është më pak "gjakpirëse" se Microsoft. Më lart thashë se kodi-i-hapur nuk është fitimprurës, por kur bëhet fjalë për konkurrencën midis korporatave, fitimi i njërës matet edhe me humbjen e tjetrës. IBM dhe Sun po kontribuojnë në komunitetin kod-të-hapur me softueret e tyre që kanë humbur vlerën ose kanë qënë të pasukseshme në treg. Këtë nuk e bëjnë për bamirësi, mos të të gënjejë mendja, por e bëjnë me shpresën se do frenojnë sadopak suksesin e produkteve të Microsoft dhe ndërkohë i bëjnë pak reklamë vetes si korporata "gjakëmbël" që bashkohen në dhimbjen e komunitetit shpirtmire të kodit-të-hapur.

Ky është realiteti, sado i hidhur qoftë. Ti mund ta urresh Microsoft si biznes, por kjo urrejtje nuk mund të jetë argument për të thënë se produktet e Microsoft kanë probleme. Produktet e Microsoft nuk i vlerëson as ti e as unë, ato i vlerëson tregu dhe tregu e ka bërë të qartë që deri më sot Windows është dominues. Ti mbaje ndërgjegjen tënde si njeri i mirë, por mos e lër të të mjegullojë realitetin. Qartësoje mendjen të dallojë midis realitetit dhe ëndrrave.
    Edi

Programues Softueresh Maska e edspace
    Anëtarësuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    Cunimartum,

Tani e lexova shkrimin tënd. Ajo që ke theksuar ti qëndron, por nuk mund të mohosh se komuniteti kod-i-hapur mbështetet kryesisht nga njerëz si Qoska që idealizojnë një botë jo-kapitaliste ku softueret janë falas dhe krijohen nga komuniteti, jo nga korporatat. Pra, jam dakort me atë që thua ti, por indirekt kodi-i-hapur ka frymëzuar më shumë sesa një revolucion për kod pa gabime dhe lirinë për të modfikuar kodin (hacking).

Siç e ke shpjeguar ti, ky revolucion i ri bie ndesh me interesat shekullore të korporatave. Arsyet pse IBM dhe Sun po mbështesin kod-i-hapur i kam shpjeguar më lart. Korporatat bëjnë investime, jo bamirësi. Në këtë rast IBM dhe Sun janë me shumë pas dobësimit të Microsoft sesa rritjes së tyre. Të shomë sa të suksesshëm do jenë.
    Edi

mos e luaj; I DEBUAR! Maska e qoska
    Anëtarësuar
    17-05-2004
    Vendndodhja
    tirane
    Postime
    837
    Pas disa postimesh qe paraqesin kendveshtrime dhe disanjohuri per te gjithe po mundohem te paraqes ne nje menyre disi me te permbledhur ate per te cilen eshte nisur kjo teme dhe u konsiderua pak si "letrare" ne fillim.

Sic dihet kodi i hapur po ndryshon mentalitete dhe sic eshte thene ketu, ne menyre te sakte deri diku, po shkakton presione dhe reagime te ashpra nga disa korporata te medha per vete filozofine qe ai shpreh.

Perceprime te ndryshme ndoshta dhe perfitime te ndryshme lexojme perdite ne lidhje me kete filozofi te re. Kompani si SUN, IBM dhe te tjera po e perdorin kete filozofi, disa thone per te perfituar per veten e tyre(deri diku e sakte), per te vendosur dhe njehere binaret ku duhet te drejtohet shkencat kompjuterike, standartet. Ne kete kontekst keto kompani po mbeshtesin kete filozofi duke mbyllur vrimat boshe, nga ana praktike, te saj.
    Nje nga keto vrima jane IDE(integrated development enviroment). IBM krijoi Eclipse, GNU ka krijuar EMACS, SUN dhuroi IDE-t e saj bashke me perpiluesit(compilers) e shkelqyer te saj, pa lene menjane mjetet e tjera.

Kjo filozofi eshte rritur, le te themi, bashke me UNIX(pasi zanafillen e vete e ka pak me perpara ose dhe ne pltforma te meparshme) dhe me lindjen e internetit u misherua ne UNIX. Per kete ndihmoi dhe BSD UNIX nje nga projektet e para te permasave te medha qe misheronte kete filozofi, qe faktikisht preznatoi botes kete filozofi. Korporata si SUN e disa te tjera krijuan biznesin e tyre mbi kete sistem qe vendosi disa standarte ne CS.
    Korporatat e medha nuk konsideruan qe ne fillim kete rrezik por kur presioni filloi te behej i madh(njerezit filluan ta perkrahnin) u krye reagimi i pare nga AT&T, nje nga korporatat me te medha te asaj kohe ose me mire monopoli i asaj kohe, sulmoi per here te pare kete filozofi. Sulmi ngriu ose me mire pengoi zhvillimin te metejshem te versionit falas te UNIX, BSD, me nje akuze ne gjyq. Por mbeshtetesit e saj te irrituar nga kjo filluan krijimin e klonit te tyre te njohur nen emrin GNU. Gjithsesi per disa kohe kjo zvogeloi ndikimin e kesaj filozofie dhe per arsye historike i dha shkas kompnive si Microsoft te fillojne zhvillimin ne territore te lira pra nje territor pa standarte.

Kur GNU krijoi te gjitha mjetet per te patur sistemin e vet, ndihma qe dha projekti me kod te hapur i Linux Torvals per krijimin e nje kerneli te perkohshem derisa GNU te kishte te vetin, qe per fat te keq akoma nuk eksziston, si dhe mbyllja e gjyqit ose ngrirjes se sistemit BSD solli bumin e vertet te kesaj filozofie ndihmuar dhe nga nje media teresisht e lire, Interneti.

Nderkohe korporata si Microsoft kishin filluar te luanin "zotin" ne kompromis me prodhuesit e hardware si "Intel" ne tregun LOW-END(perdoruesit e thjeshte me arktitekturen x86 ose PC), por te luash "zotin" do te thote monopol dhe ligjet e kapitalizmit nuk e lejojne kete gje, mesa duket kemi nje absurditet.

Me te drejte sic thote Edspace, Europa dhe disa vende te Azise duke pare qe nje kapital i madh nga vendet e tyre po spostohej ne vende te tjera te cilat indirekt po fuqizonin ekonomite e vendeve te tjera vendosen te bejne dicka! er pasoje u ngriten komisione per te vleresuar nese keto lloj korporatash perbejne monopol ose te pakten te vendosen standarte per te rritur konkurencen, por sic thuhet ne postime te meparshme, ku trajtohet si padrejtesi qe i behet konsumatorit kerkesa qe ju be Microsoft per te leshuar nje version pa nje shfletues interneti dhe nje program audio dhe video te ndertuar prej saj, ketyre korporatave ju kerkua te ndjekin rregulla psh Internet Explorer, shfletuesi i Microsoft per internetin, nuk duhet te jete ne sistem te sapo instaluar ai duhet ti jepet klientit si nje program i vecante mbase dhe te njejten CD instalimi si nje programi dhe krahas tij te gjenden programet e konkurences ne kete rast Mozilla Firefox.
    Pra per nje paralelizem praktik korporatat qe prodhojne makina kane nje stadart mbi krijimin e makinave ato percaktojne se nje makine duhet te kete nje marsh dhe tre pedale te vendosura ne nje forme te caktuar(freksion, frena, gaz) duhet te kene tregues per shpejtesine, sasine e karburantit e temperatures. Pastaj aksesoret e tjere mund te ndertohen mbi keto dhe te tregtohen si te tille. Kjo gje ju kerkua dhe microsoft te luaje sipas rregullave.

Pra per tu kthyer tek tema cka kodi i hapur po tenton pervec te tjerash eshte te vendose standarte ne nje shtrese mjaft te perfolur ne vite ate te sitemit operativ dhe me saktesisht "user land" dhe "system calls". Per kete ekziston dhe nje standart POSIX i cili percakton ne menyre fleksibel keto dhe kompani si IBM jane perfshire ne kete per te korigjuar ose per nje fare pendimi per ate qe kane bere ne te kaluaren. Ketu qendron gjithcka qe une kam dashur te prezantoj me lart nje standart per te shkruar programe per te lehtesuar perdoruesin ne kalimin midis produkteve te ndryshem si dhe ate te programuesve. Microsoft nje gjeni ne fushen e biznesit nuk mund te pranoje kaq thjeshte keto binare pasi do te transormohej vetem ne nje tren qe ofron komoditete pra nje konkurrence me te paster qe do te thoshte goxha humbje ne fitimet e saj.
    Ajo vazhdon te kufizoje boten ne te cilen programet prodhohen, bazen e percaktuar nga vete ajo me emrin Windows, e cila shitet si nje makine fluturuese por ne te vertete nuk eshte e tille!

Koha po tregon qe kod i hapur i mbeshtetur nga shume te tjere po detyron microsoft te beje disa ndryshime mbase koha do te tregoje nese do te kemi keto binare dhe pastaj luften e perjetshme te korporatave per te fituar me shume duke krijuar programe, aksesore, dhe duke ofruar zhvillim mbi standarte te percaktuar.

P.S. prisja me shume komente nga shume te tjere qe jane aktive ne kete forum per te matur se ku jemi ne shqiptaret ne kete debat, por nuk po e kuptoj nese eshte ndrydhje per shkak te njohurive mos eksperiences ne krahun tjeter apo ndrydhje per efektin qe mund te kete ndaj reputacionit te tyre?!

Me te mira!
    Ndryshuar për herë të fundit nga qoska : 20-12-2005 më 11:14

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-04-2009, 08:39
  2. Adobe nuk lejon Microsoft të ofrojë PDF falas
    Nga edspace në forumin Lajme nga informatika
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 07-06-2006, 16:30
  3. Microsoft hyn në fushën e sigurimeve
    Nga edspace në forumin Lajme nga informatika
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-02-2005, 19:28
  4. TCPA - kompjuterat e rinj
    Nga Elvis-BG në forumin Lajme nga informatika
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 03-03-2004, 17:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •