Jo te gjithe Kadmi ishte fenikas.Postuar mė parė nga Zėu_s
Jasoni kishte dy pasardhes: Plutin dhe Filomelin me Demetren.
Jo te gjithe Kadmi ishte fenikas.Postuar mė parė nga Zėu_s
Jasoni kishte dy pasardhes: Plutin dhe Filomelin me Demetren.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Po e cek edhe njėherė se kėto legjendat helene e paraqesin tė vėrtetėn si tė mjegullt.Sipas interpretimit tė drejtė pėrdrejtė tė tyre del se ne jemi fenikas.
Dardanėt duhet tė kenė ekzistuar si fis shumė herėt qysh nė fillim tė mileniumit tė II duke ditur se nė fund tė kėtij mileniumi kanė krijuar shtet metropole botėrore.
Hej Baptist! Me duket tek Herodotus thuhet se:Postuar mė parė nga Baptist
"Dardanet jane rrace gjysmepellazgjike!"
dhe se me duket me e pranueshme, po t'i referohemi ketu edhe mythologjise se lashte, se:
"Dardan(us) ishte i biri i Zeut (natyrisht jo i ketij, qe kemi ne ne forum / just a jock, por i Zeut pellazgjik) dhe i Electra 3 (e bija e Atlas-it)"!
Pra une e gjej me te udhes te besoj, se Dardanet jane nje rrace hibride, si rezultat i perzjerjes sa rraces Pellazge autokthone me rracen e Atlanteve te ardhur si pushtues dhe se gjithashtu e gjej me te udhes te besoje, se Dardanet ne ballkan nuk shtriheshin me ne jug te asaj vije imagjinare, qe ndan Epirin dhe Maqedhonine antike me Akarnaninen, (po t'i referohemi ketu pepjekjeve, qe kane bere Atlantet per te pushtuar gjithe boten mesdhetare, por se u munden nga Athina dhe aleatet e saj si edhe te dhenave, qe kemi per pushtimet Doriane/Dardane ne jug te gadishullit, fill pas mbarimit te luftes se Trojes, ku percaktohet qarte kjo vije ndarese e siperpermendur).
Pra nga kjo vije ndarese (e siperpermendur) e ne veri (ne menyre te papercaktuar per mungese referencash), si dhe prej kohes se pushtimeve nga Atlantat (rreth 8000 vjet para luftes se Trojes) e deri ne periudhen fill mbas mbarimit te luftes se Trojes, (periudhe e cilla perkon edhe me shnderrimin e mbretit Hyll(us) i Illyrise ne perendi mbas vdekjes me 1225 BC), une personalisht e quaje si bote Dardane/civilizim Dardan dhe periudhen e siperpermendur - si periudhe Dardane!
Mbas kesaj periudhe, po te marrim parasysh ketu pushtimet Doriane/Dardane (ne jug te vijes se siperpermendur), si edhe daljen ne skene te Perendiut Hyll(us) (te Illyrise me 1225 BC) dhe emertimin sipas Perendiut Hyll(us) te dardaneve (ne veri te asaj vijes se siperpermendur) dhe te pellazgeve (ne jug te po kesaj vije) deri me 168 BC, une do ta quaja periudhe Illyre, ndersa gjithe ballkani, ishujt e Egje-ut, jugu i Italise dhe nje pjese e bregdetit lindor te medheut, qe lag me Azine e vogel, une do ta quaja bote Illyre/civilizim Illyr!
Pra, qe t'i bjem shkurt, une nuk kam ndonje reference bindese, qe te me leje te nenkuptoje, se ka ekzistuar ndonje dinasti Illyre (para periudhes se siperpermendur) dhe se edhe nese ka ekzistuar, perjashtohet mundesia, qe ata te kene qene shtrire ne zonen, ku ne vendosim Epirin dhe Maqedhonine antike te mevonshme, (territor nga i cilli mendohet te jete lancuar invazioni Dorian/Dardan per ne jug te gad).
Pra, c'fare une dua te nenvizoje eshte se para periudhes se siperpermendur termi "Illyr/Illyrian" eshte perdorur thjesht si emer individi, fisi apo edhe dinastie/mbreterie gjata periudhes Dardane, ose si substrat i botes Dardane/civilizimit Dardan, ose mbase edhe vet Dardanet te jene pushtuar nga Illyret dhe te jene Illyrizuar, porse gjithesesi nese kjo ka ndodhur, perjashtohet mundesia, qe te kete ndodhur para periudhes se siperpermendur, (po te kemi parasysh ketu, se fill pas kesaj periudhe Dardanet permenden si Dorian gjate pushtimit Dorian, porse me vone gjithashtu fill pas kesaj periudhe, si dardanet vet ashtu edhe pellazget ne jug te asaj vijes se siperpermendur emertohen sipas perendiut Hyll(us) te Illyrise).
Pra perdorimi i termit "Illyr/Illyrian" nuk ka patur karakter ideologjik/fetar para daljes ne skene te Perendiut Yll me 1225 BC.
Une personalisht nuk e shikoj te udhes, qe te gjitha keto te jene thjesht nje rastesi.
A nuk thua tine, qe ky invazioni dorian te kete qene verdikt i Atlanteve, hesap i lene pergjysem nga Atlantet!.
Nese kane ekzistuar ndonjehere atlantet, ata duhet te jen populli fenikas. Populli me i perhapur ne bote.
Nuk ekziston nje popull si e quani ju 'dorik' ajo eshte nje subkulture e regjionit asgje me teper, ne ralitet doriket jane popullate fshatare e pakulturuar dhe e nenshturar qe ka jetuar gjithmone ne mesin tone. Keshtu revolucioni i tyre solli mesjeten se ata nuk dinin gje prej gjeje ne lidhje me shkrimin. Dardanet jane pellasge tipike deri sa u shnderruan ne popull baritor = mbreteror.
Dardanet nuk njiheshin gjithmone me kete emer. Ndresa ata qe bene, ate qe bene ne troje, arriten atj permes Kretes. Dardanet me fenikasit bene nje shkembim te popujve ndoshta edhe te mbreterive. Duket se ne te njejten kohe vjen kadmi ne evrope.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
"Fjale, Imzot, fjale!"- Shekspir. As ja vlen te analizosh teorite hibride phallos-greke qe parashtrohen ne lart.
Nje version shume i vjeter biblik lexon:
"Dardan , udheheqes nje race qe zbret nga Javan. Ata njihen ne historine e lashte si Dardane qe banonin qe prej fillimit ne Ilirikum. Ata ishin nje race gjysme-Pelasgjike, dhe ne tabelat etnografike radhiten me Kitimet (Kujtimet). Ne vende te tjera (perkthimet greke te biblave-shenim i Styx) quhen Rodanim, ose Dodanim.
"And the sons of Javan; Elishah (Hylli), and Tarshish, Kittim, and Dodanim"
Hylli del ne mjaft vende i alternuar si Harmonies, Elissa ose Elishah. Pedioni Harmonies (sipas Skylaksit) gjendej jo larg shtyllave te "Herkulit".
Aeneas Dardanus
Nese dardanet jane gjysmepellasgjik, kjo do te thote se jane gjysme fenikas sikur edhe iliret tjere. Tempulli me i vjeter i Aferdites eshte tempulli dhe qyteti fenikas ne Qipro, nnn-XV pes. Kurse Enea, endacaku, udhiseu, ulicia (udhesi, bredhesi, rrugetari), ishe i biri i kesaj perendeshe fenikase ne realitet. Popolli yne ilir ishte perzier me kete etni per nje kohe te gjate. Dhe ndikimet reciproke jan evidente.
Aeneas Dardanus
Epo thuaje te shkretne se na hengre. Tamam si te tema e Albanezeve qe po mundohesh ti sqarosh politikanit tend autoktonine e shqiptareve.
Epo qe te justifikojme ekzistencen tone na u dashka te justifikojme ate Greke, kete nga ty po e degjoj per here te pare.
Para fjalise se dyte te races gjysme pelasgjike, vjen ajo para, ku thuhet qe Dardani qe bir i Javanit/Jonit (detit). Ti po te duash na flit pakez per rrenjet "fenikase" te Javanit, ne dac edhe per detin Jon qe sipas teje rethoka Qipron.
Aeneas Dardanus
Baptist! Une kam nje problematike me marredheniet midis Illyreve dhe Dardaneve, si dhe midis Illyreve dhe gjithe fiseve, apo dhe dinastive te tjera te gadishullit per periudhen para dhe pas luftes se Trojes deri me 168 BC!Postuar mė parė nga Baptist
Si e shpjegon ti, qe Dardanet dhe te gjitha fiset e tjera te gadishullit mbas hyrjes ne skene te Perendiut Hyll(us) te Illyrise quhen Illyre?
A thua tine se Dardanet dhe te gjithe keta popujt e tjere te gadishullit pane te njejten enderr gjate nje nate dhe ops!, kur u gdhine ne mengjes, te gjitheve i'u kujtua, se kishin pare te njejten enderr, sikur Perendiu i tyre, qe prej asaj nate plot me endra, do te ishte Hyll(us) i Illyrise?!
Tani pra, deri fill mbas mbarimit te luftes se Trojes, struktura e popullsise se gad. (gjithmone sipas njohurive te deriatehershme) ishte: Achaeas ne Pelopones, Pellazge ne jug te gad. dhe Dorian/Dardane me ne veri dhe se pikerisht ne kete kohe hyn ne skene edhe Perendiu Hyll(us) (1225 BC)!
Prej 800 BC deri me 168 BC neven nuku kemi ndonje informacion per ndonje pushtim te mundshem te gad. prej Illyreve, madje as qe permenden fare deri ne shek IV me mbreterine e Bardhylit!
Mos valle keta Dardanet ne veri dhe pellazget ne jug (se per Achaea-sit nuk behet me fjale, ce ata moren aratine per ne Azi te vogel te perzene pe Dorianeve/Dardaneve) e kane pare kete te shkrete enderr ne ndonje nga netet e ketyre kater shekujve te erresires (THe Dark Age 1200-800 BC), apo Illyret kane bere ndonje pushtim masiv ne te gjithe gad. dhe neven nuku na tha njeri gje, ce nuk e ka zene njeri n'gojsh!
A thua tine ce edhe kjo te jete rastesi?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga arsato1 : 10-10-2006 mė 01:16
Pergjegja ime e shkurte:Postuar mė parė nga arsato1
Termi Ilir eshte ekzonim, pike.
Aeneas Dardanus
Krijoni Kontakt