Close
Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 40
    i/e regjistruar Maska e bledarz
    Anëtarësuar
    02-01-2005
    Postime
    27
    Citim Postuar më parë nga shigjeta
    Edhe une e kam degjuar dicka te tille nga prinderit, por mendoj qe ne kete vleresim ka edhe nje doze nostalgjie dhe idealizmi. Pa dyshim qe gjerat ne Shqiperi kane ndryshuar ne shume aspekte, si rrjedhim ka ndryshuar edhe shoqeria. Por po prinderit jane ata qe thone qe ne ate kohe ishte shoku qe tradhetonte shokun per te fituar dicka, ndryshonin vetem interesat, nuk ishte paraja por mund te ishte nje vend me i mire ne pune etj.
    Tani duke qene me te lire, njerezit jane me individual jo vetem per asrsyet ekonomike (nuk jane me te gjithe te 'barabarte') por edhe sepse secili paraqet me hapur shijet, deshirat, pelqimet e veta. Njerezit jane njerez me te mirat dhe te keqiat e tyre. Nje shoqeri e vertete dhe e sinqerte nuk eshte e lehte per t'u gjetur ne cfaredo lloj kohe.

Me sakte se kaq...

Perjashtuar Maska e romeoOOO
    Anëtarësuar
    27-08-2005
    Postime
    1,542
    Citim Postuar më parë nga green
    SG,
    Nuk eshte pune shoqerie komuniste apo kapitaliste. Njeriu i njejte mbetet ne instiktet - deshirat e brendshme nga me te kulluarat ne me te erretat. Ndryshimi i vetem midis ketyre shoqerive eshte se ato qe ndodhin ne ditet e sotme ne Shqiperi merren vesh dhe PUBLIKOHEN kurse me pare psheretiteshin dhe vetem psheretiteshin. Por s'do te thote se nuk kishte skandale.
    Sa per vlerat qe permende - dy duar per nje koke dhe sakrifica per t'i devijuar kesaj per hir te kesaj apo asaj maredhenie te vecante - vlen ne cdo lloj shoqerie.

Hmmmm kur lexova ket fjali mu kujtua pak histori!

Ajo qe ke shkruar ti eshte shume gabim. Nese lexon librat e hitorise do le veresh qe fryma komuniste e perdorte shume kete arme duke filluar nga pionieret e deri tek aktivitetet qe beheshin mbas pune per prinderit. Pra i kishte nen kontroll tere kohes duke i bashkuar ne grupe dhe duke mos i lene kohe per te menduar per problemet qe kishte ajo periudhe.

Mbas rrezimit te komunizmit dal nga dale u largua edhe fryma "shok" "shoqe", qe aq shume perdoreshin.

Edhe un si pothuasje te gjithe ju kam degjuar per shoqerine qe prinderit kam patur me perpara si shkollore ashtu dhe pune. Mua personalisht me kan pelqyer shume ato histori dhe me eshte krijuar si boshllik nga ky aspekt pasi pothuajse e gjithe shoqeria ime qe kam patur ne Shqiperi,eshte jashte shtetit (si un) dhe nuk di as se ku gjenden e cfare bejn.

Sa per per pyetjen e temes : KU shkoi shoku i vertete?

Un besoj qe egzistojne dhe kam shoke dhe shoqe shume te mira ne te cilet kam dhe kan shume besim. Nuk mund te mendosh nje jete pa shoqeri.
    Ndryshuar për herë të fundit nga romeoOOO : 12-12-2005 më 23:38

Ajo qe ke shkruar ti eshte shume gabim. Nese lexon librat e hitorise do le veresh qe fryma komuniste e perdorte shume kete arme
    Per cilen arme po flet?

duke filluar nga pionieret e deri tek aktivitetet qe beheshin mbas pune per prinderit. Pra i kishte nen kontroll tere kohes duke i bashkuar ne grupe dhe duke mos i lene kohe per te menduar per problemet qe kishte ajo periudhe.
    Reklame/sensibilizim per organizimin komunist kjo?
    Mos deshe te thoje qe menyra e organizimit komunist ishte shume e fuqishme ne krijimin e maredhenieve te verteta njerezore?
    Nga kjo qe ti ke shkruar, me pionieret e grupimet, (e organizatave baze?!) mua m'u kujtuan aksionet e misrit ne 2 te nates. Ne fakt njerezit neper kamiona, akoma duke dremitur kishin shume nge per te krijuar maredhenie te verteta mes tyre. Grumbullime te medha kishte dhe neper rradhat e qumeshtit po ne 2 te nates...etj. Dmth njerezit kane pasur aq shume mundesi atehere per te pasur nje jete teper te pasur sociale.

Mgjte, kam pershtypjen qe nuk e ke kuptuar fare ate qe kam dashur te them.
    naten!

Unquestionable! Maska e Cupke_pe_Korce
    Anëtarësuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602
    Citim Postuar më parë nga SuiGeneris
    Nga sa kam degjuar nga prinderit e mi, ate pershtypje kam formuar edhe une. Ne rinine e prinderve tane shoqeria ishte me e shenjte. Nje shoqeri komuniste (perfekte, dhe mangesite e komunizmit jane teme tjeter) ndertohet mbi disa vlera dhe ideale ndersa shoqeria kapitaliste eshte e ndertuar mbi interesat vetiake.
    Nuk eshte e drejte te besh pergjithesime ne shoqerine e sotme shqiptare por duket qarte qe jane zbehur shume virtytet qe duhet te kene njerezit per te pasur lidhje shoqerore pa qellime te fshehta, pertej shoqerise. Sot po shohim skandale brenda familjeve me lidhje gjaku e jo me ne lidhjet shoqerore.
    Sado te rralla shoqeri te verteta te tilla ekzistojne (mund te deshmoj nese duhet ), mes atyre qe jane edukuar ne ate menyre dhe qe e kane pranuar kete edukim.
    Me nje femer, me te cilen kerkon me teper se nje shoqeri moter-vella eshte normale qe te shkohet me tej, me pelqimin e te dyve, jo per interes, duhet te kete nje emer tjeter.
    Sui, me tere mend i ke keto qe the a? Gjynah mos paca, ti s'ke haber fare se cilat ishin "virtytet" e shoqerise ne fjale. Ti mund ta dish se c'eshte komunizmi (ashtu sic ta kane mesuar) por s'ma ha mendja ta kesh jetuar (apo njohur) komunizmin ne shqiperi ashtu sic ishte. Eh Sui Sui sa te thella jane ca pune Ja beheshin maskaralleqe atehere ja s'jane bere ndonjehere, por nen rrogoz medemek. Ndersa ne kapitalizem, gjerat behen hapur. Ky eshte i vetmi ndryshim.

ps. epo keshtu eshte kur kalamojt e rritun ne perendim pysin mamin (ish-komuniste) apo babin (ish-komunist) tu tregoje "vlerat" se sistemit. Moj kasolle, ku na mblodhe (i thomi ne andej nga Korca.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Cupke_pe_Korce : 13-12-2005 më 00:45
    Summertime, and the livin' is easy...

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Eh, ç’na hapet pune me komunizmin…po bej te qarte edhe njehere mendimin tim.
    Une kam jetuar shume pak ne komunizem dhe vetem ne fundet e tij ( nje vit kam vene shallin e pionerit … ) Zona e origjines sime ende eshte pak neo-komuniste, por po te me pelqente ndonje vajze nga klasa kujt i vinin ndermend vlerat komuniste...lol...por brezi yne (fale Zotit : ) ) nuk pati kohe te ndertohet me "ideale komuniste". Por po te le shakane menjane ketu, besoj se nuk jane te pakte ata qe (perveç vetem nje personi te veçante me te cilin do ndanin jeten) me nje femer tjeter do te mund te ruanin nje shoqeri pa asnje qellim te fshehte, qofte ne komunizem qofte ne shoqerine e sotme apo ne anarki...

Çupke, shumekush mund te dije me teper se une per shoqerine komuniste dhe mund te kete eksperience vetiake megjithate disa te verteta duhet te dine edhe ata qe vijne pas.
    Problemi eshte se perqendroheni ne raste te veçanta por ne kete menyre nuk mund te dalim ne nje perfundim per shoqerine ne teresi (me sa lejohen pergjithesimet). Ne nje shoqeri shtypese (ky shtypes nuk jate vetem ligjet e shtetit por edhe ligjet e pashkruara) ku diçka eshte e ndaluar, kush ka guximin dhe mundesine per te bere diçka te gabuar e ben serish, por perderisa ata qe nuk kane guximin dhe mundesite nuk i bejne atehere numri i personave qe bejne diçka te ndalaur ne nje shoqeri autoritare eshte me i vogel. Megjithate perderisa ne nje lidhje ne shoqerine komuniste, ç’eshte e ndaluar nuk behet si pasoje e nje vendimi te brendshem te vete personave por per arsye te opinionit e ligjeve ne te vertete nuk eshte nje shoqeri e sinqerte dhe e paster por “interesi” ose qellimet jo te sinqerta nuk shprehen. Shoqeria mashkull-femer mund te kete qene me e pafajshme ne ate kohe jo vetem prej frikes por edhe prej disa vlerave. Sado qe diçka mund te behej fshehur askush nuk mund te me thote ketu qe shoqeria shqiptare ishte e njejte me ate perendimore ne kete drejtim. Vlerat komuniste (Familja, shoqeria dhe morali ishin vlera me te rendesishme se individi dhe interesi vetiak - ju po me thoni qe kush i besonte Green, kishte plot qe besonin dhe kishte plot qe detyroheshin ti zbatonin pa i besuar) nuk jane i vetmi por jane nje shkak i kesaj. Nje arsye tjeter jane traditat dhe historia Shqiptare e lidhur me fene ose te pakten brenda nje perandorie fetare. Ai ndryshim vlerash qe ndodhi ne perendim nuk ndodhi ose u ngadalesua ne Shqiperi fillimisht nen nje perandori relativisht konservatore dhe pastaj nen komunizem.
    Problemi ne fundin e sistemit komunist dhe pas rrezimit tetij qendron ne menyren si formohen (pa baze) dhe ruhen vlerat ne te. Ne komunizem vlerat ruhen me force (nga shoqeria dhe shteti) Kur diçka eshte e detyrueshme edhe nese eshte e drejte ka shume mundesi qe njeriu te rebeloje kunder saj ose te pakten nese nuk e ka pranuar me vullnetin e vet por per hir te shoqerise ka shume mundesi te lekundet. Nje arsye tjeter edhe edhe mungesa e individualizmit ne shoqerite komuniste. Nese njeriu i beson dhe i perveteson disa vlera individualisht, i lire dhe i pavarur nga shoqeria atehere behen me te qendrueshme, ndersa ne nje shoqeri komuniste (dhe ne çdo shoqeri ku individi shtypet) po filloi te shthuret turma fillojne te shthuren edhe individet. Nje person me karakter te forte u qendron besnik vlerave te tij (te mira ose te keqija) pavaresisht nga shoqeria, kjo as nuk diskutohet. Por sa njerez jane te tille?
    Njerezit e percaktojne vete se çfare shoqerie duan te kene. Nje shoqeri mashkull-femer mund te jete shume e sinqerte edhe pse shume, shume rralle, kur per dike shoqeria eshte shume e rendesishme dhe per me teper diçka tej saj eshte e ndaluar (per arsye te disa besimeve personale). Po flasim per rastet kur nje mashkull dhe nje femer ose te pakten njeri prej tyre duan nje shoqeri te sinqerte mes tyre. Ne rastet kur ata mund te kerkojne nje lidhje te metejshme me qellime serioze, ose kur te dy ia lejojne vetes edhe diçka me tej shoqerise nuk kemi ç’te diskutojme te pakten ne kete teme.

Keto jane mendimet e mia "me pak fjale", lol, le te mesojme diçka prej mendimeve te te tjereve.

P.S I bashkohem protestes se Xenit, pse duhet te shihet vetem me sy feminist kjo çeshtje?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyllien : 13-12-2005 më 06:14
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

bubbly
    Anëtarësuar
    05-05-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    13,657
    E di si eshte puna e shoqerise se atehershme ?

Kurrsesi nuk mund ta krahasosh ate shoqeri komuniste atehere , me kete te sotshmen . Eshte nje diference e madhe .
    Megjithate disa nga ju ketu shkojne me idene se ishte komuniste dhe ishte e vertete , e drejte dhe e sinqerte . Pfff . ( Sorry te qesh pak .. hihihih )

Ne cfare aspekti mund ti krahasosh keto njehere ? Dhe nese disa nga ju ketu niseni vetem me konceptin - I kishim si " vellezer" , gaboheni dhe shume biles .
    Ne ate kohe te gjithe ishin te barabarte , nuk kishte xhelozira ne fushen financiare sepse aty aty vertiteshin te gjithe . So kjo eshte nje nga arsyet qe sot eshte me kryesorja nuk ekzistonte ne shoqerine tone , barkthate dhe te lumtur , po pra posi jo .
    Por harroni ne ate kohe , ne mes te rradheve te shoqerise suaj te sinqertete , kishte anetare partie , lol qe infektonin te gjithe me ate frymen e spiunllikut dhe " te futjes " sa krahu kur ne te njejten kohe te zgerdhiheshin ne fytyre .
    Ose meshkujt atehere , nese e mbani mend ka qene nje metode shoqerore dhe e " sinqerte" ... kur vendosnin te " dashurronin " e kishin per borxh te te vinin mbrapa , te benin pune bindese .. doje apo sdoje me vite te tera derisa ajo Jo .. te behej Po . (Besoj shume nga ju te " rriturit " ketu e mbani mend ) Une se kam perjetuar kete fenomen - " Ndjekje dhe kembengulje o e marr o vdes " por me ckam pare nga ime moter .. o god o god , sa te sinqerte qe kane qene ..

Nejse se ti hysh ketyre gjerave , nuk me del kjo faqe .. dua me shume . lol
    Patjeter , jetesa ka qene ndryshe atehere si ne shqiperi po dhe ne bote , biles dhe usa . Cdo gje ka ndryshuar , pse jo dhe " vellezerit " tane shoket me te mire .
    Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....

Perjashtuar Maska e romeoOOO
    Anëtarësuar
    27-08-2005
    Postime
    1,542
    Citim Postuar më parë nga PINK
    E di si eshte puna e shoqerise se atehershme ?

Kurrsesi nuk mund ta krahasosh ate shoqeri komuniste atehere , me kete te sotshmen . Eshte nje diference e madhe .
    Megjithate disa nga ju ketu shkojne me idene se ishte komuniste dhe ishte e vertete , e drejte dhe e sinqerte . Pfff . ( Sorry te qesh pak .. hihihih )

Ne cfare aspekti mund ti krahasosh keto njehere ? Dhe nese disa nga ju ketu niseni vetem me konceptin - I kishim si " vellezer" , gaboheni dhe shume biles .
    Ne ate kohe te gjithe ishin te barabarte , nuk kishte xhelozira ne fushen financiare sepse aty aty vertiteshin te gjithe . So kjo eshte nje nga arsyet qe sot eshte me kryesorja nuk ekzistonte ne shoqerine tone , barkthate dhe te lumtur , po pra posi jo .
    Por harroni ne ate kohe , ne mes te rradheve te shoqerise suaj te sinqertete , kishte anetare partie , lol qe infektonin te gjithe me ate frymen e spiunllikut dhe " te futjes " sa krahu kur ne te njejten kohe te zgerdhiheshin ne fytyre .
    Ose meshkujt atehere , nese e mbani mend ka qene nje metode shoqerore dhe e " sinqerte" ... kur vendosnin te " dashurronin " e kishin per borxh te te vinin mbrapa , te benin pune bindese .. doje apo sdoje me vite te tera derisa ajo Jo .. te behej Po . (Besoj shume nga ju te " rriturit " ketu e mbani mend ) Une se kam perjetuar kete fenomen - " Ndjekje dhe kembengulje o e marr o vdes " por me ckam pare nga ime moter .. o god o god , sa te sinqerte qe kane qene ..

Nejse se ti hysh ketyre gjerave , nuk me del kjo faqe .. dua me shume . lol
    Patjeter , jetesa ka qene ndryshe atehere si ne shqiperi po dhe ne bote , biles dhe usa . Cdo gje ka ndryshuar , pse jo dhe " vellezerit " tane shoket me te mire .

Nuk tha njeri ate gje, qe ne kohen e komunizmit ishte shoqeri 100% e sinqerte, pasi edhe atehere ka patur ujqer te maskuar si dele, por flitet ne pergjithsi qe shoqeria me perpara kishte me shume vlera dhe nuk ishte e lidhur drejtpersedrejti me interesin!

i/e regjistruar Maska e Trebeshina
    Anëtarësuar
    12-09-2004
    Postime
    107
    Varet ne pretendimet, qe çdonjeri prej nesh, ka per termin "shok", te cilin une personalisht e kam zevendesuar me termin "mik\e". Paré nga kendveshtrimi im, shoku,miku, eshte si puna e kryeveprave; kthehen ne te tilla kur u rezistojne koherave.
    Nga shkrimet e mesiperme, u ndjekam e privilegjuar; Nuk kam shume shume miq ne kuptimin e vertete te fjales, por atyre te cileve ju kam besuar kete "titull", e kane merituar plotesisht. Pa ta,ndihem e humbur. Pra une mendoj se shoku\miku i vertete ekziston sot me shume se dje.
    Duam te te dua!

E dua letërsinë Maska e Sorkadhe_Kelcyre
    Anëtarësuar
    30-07-2005
    Vendndodhja
    me ariun polar
    Postime
    2,219
    Jam plotesisht dakort me ty edhe kesaj here Trebeshine e dashur. Eshte pikerisht Shoku/miku qe gjithmone te ka falur paqen atehere kur gjithandej ulerinin hijenat e uritura per te shqyer qetesine e njerezve. .... Shoqerise ja di vleren vetem ai qe di ta kuptoje drejt ate.
    What goes around---comes around

e kithtë Maska e Rebele
    Anëtarësuar
    22-07-2004
    Vendndodhja
    kulpër
    Postime
    1,088
    Doemos qe do kete interesa ne shoqeri- fundja pse e ke shok/shoqe nqs qendrimi me te s'te jep kenaqesi? E pelqen, te duket interesant- interes eshte edhe kenaqesia perderisa ka perfitim vetiak.
    Ky shoku "i vertete" qe po permendni ju qenkerka i tille se na mbronka, na jepka gjera pakursyeshem, pra na benka akte te mira ... dhe miresise ia dine vleren ato qe e kane lypur me shpesh.

Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •