Close
Faqja 9 prej 12 FillimFillim ... 7891011 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 116

Tema: Pellazgėt

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Nuk jam etimolog dhe nuk merrem me etimologji ne menyre direkte, ndonese kam njohuri dhe dy-tri rezultate edhe nga kjo fushe per arsye se dolen si nenprodukte te studimit dhe jo me qellim etimologjie. Dhe vertete ende nuk kam arritur te merrem me sibilat dhe nuk di c'te them.
    Por nese e ke lexuar eseun "Pellasget dhe Svastika ne vorbullen e shekujve" do te kuptosh gjithe strukturen e prirjes se studimit tim.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Nuk e kam lexuar. Ne se nuk eshte tejet veshtire te gjendet, do ta blej nje kopje sepse tematika me interesoka. Kam nje ide te pergjithsme se ku qemton mendimi. Deri atehere.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Po Mitologjine Greke te Robert Graves i ke lexuar?
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    I kam hedhur nje sy. I shkurter dhe i perpunuar. Kam variante shume me te hershme se ky, te mbledhura direkt nga populli, ku stili tregimit eshte shume i njohur per ne (epos) dhe me emertme shume me origjinale.

Ka nga dy tre "perendi(esha)" te cileve u mvishet e njejat ndodhi. Kjo sigurisht ben qe greket te na deftejne me saktesi matematike ku ka ndodhur ngjarja dhe nga vijne heronjte. Pa ja kane varur edhe etimologjise, ngase kane emertimet e reja te bukura greke alla "asiris".
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 28-09-2006 mė 06:28
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Jo jo, nuk e di per cfare botimi e paske fjalen, se ky qe kam lexuar une ka dy vellime me nga 500 faqe dhe pershkruan gjithe resuret e mundshme dhe variantat e ndryshme qe dihen deri me sot per secilin mit ne vecanti, kurse fusnotat jane te gjata dhe precize. Cdo mit pastaj analizohet, krahasohet dhe shqyrtohet me nje mjeshtri dhe erudicion te paarritshem nga mitologet e sotem.
    Robert Graves nuk sheh enderra dhe perralla ne mite, dhe pos tjerash edhe Frojdin e bene toke per teorite e tij qe mbeshteten ne keto mitologji.
    Ne realitet Rober Graves ishte mitologu i te gjitha koherave, as sot e kesaj dite nuk ka arritur kush te kompletoje ne koleksion te tille te fundem dhe te beje nje ekspertize analitike dhe deshifruese me ate nivel.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Kam nje ribotim te 1965 me duket. Edhe kete e mora sepse kisha degjuar shume per Graves. Te shof mos gjej ndonje me te sakte. Falemderit.

Mitet fillova t'i lexoj vetem per te njerre ne pah kundertheniet dhe konsoliduar te perbashketat. Ndaj kam preferuar te gjej sa me shume botime te vjetra, pa kerkuar per ndonje autor te caktuar. Dhe ja ka vlejtur.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Styx
    Ngjyren e flokeve te Elektres nuk e di, por eshte fakt qe Elektra ne disa raste paraqitet me e pushtetshme se Elektroni. Di qe ngjyra e Elekronit qe gur-kali. Mos duan te “thone” qe Atlantida qe sistem matriarkal??
    Une nuk di per Atlantiden asgje me shume se qe eshte dhene dhe trasheguar nga antika. Nese atlantet kane te bejne sado pak me substratin e hershem te kultures boterore pellasge, ata nuk ishin as patriarkal as matriarkal. Pra bazonin shoqerine ne panteonin e cifteve harmonike te perendive, jo qe ndanin pushtetin por qe e bashkonin ate.

Sa per ngjyren e flokeve te Elektres, e ke ngaterruar si me keq. Elektroni eshte Qelibar. Ngjyra e qelibarit eshe e "kuqe" sipas "standardit shqiptar te paletes se ngjyrave", prandaj ne kemi ende problemin e inkompatibilitetit ne pershtatjen dhe perkthimin e emrave te ngjyrave te nje palete te huaj joshqiptare.

Gurkali ka ngjyre te kal[ter]i te lehte si qiella. [Kajli].

Qelibari ka ngjyre te kuqremte (qe ne perkthim shqip-shqip i bie: e kuqe e remte/bakrit/tunxhit). Kete ngjyre natyrale te flokeve kane sot nje numer i vogel njerezish qelindin kohe pas kohe. Elektra s'mund te beje perjashtim.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Se pari, Atlantet ushtronin nje pushtet ‘demokratik” ne se mund ta quajme keshtu. Po sipas trashegimise antike, kyepleqesia e prifterinjve (jo priftereshat) merrte vendime vjetore per qeverisjen. 10 komendamentet e Poseidonit qene gdhendur ne hollin e veshur me kalkopirit? (baker, flori, argjend) te pallatit te tij te paperseritshem. Pushtetin Atlanti ja kalon 10 bijve te tij, nje prej te cileve mendoj se zoteronte ne Durres.

Nese keto me lart ju japin idene per matriarkalitet, ose dyazim gjinor pushteti, perkufizimi juaj i matria/patriarkalitetit ndryshon nga ai i pranuar pergjithesisht.

Se dyti, shprehja juaj “sa per ngjyren e flokeve te Elektres, e ke ngaterruar si me keq” me le papritur mbresen qe kuptimi juaj shqip eshte i kufizuar. Une nuk jam prononcuar askund per ngjyren e flokeve te Elektres, por per ngjyren e Elekronit, me sakte Atlantides. Ngjyra e simbolike e tij dhe Atlantides ishte pikerisht e kaltra gurkali. Ndersa ngjyra e flokeve te Elektres eshte nje rebus mitologjik. Ata qe dine te deshifrojne manipulimet shekullore shikojne ne te nje fakt tjeter: ngjyren e kalkopiritit.

Se treti, eshte interesante qe perqasni qelibarin me ngjyren e kuqerremte. Deri tani e kam konsideruar te verdhe… dhe kjo me ka kufizuar opsionet. Cila mendoni eshte prejardhja e fjales “qelibar”?
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Bota dhe as pushteti nuk ka qene e ndare. Ne fillim, nuk behej dallim gjinor. Kjo te pakten vlene per kulturen pellasge, e cila per shume shekuj ishte bere standard boteror. Dallimet dhe mospajtimet linden ne kohen kur Eurinoma pretendonte se ishte e vetmja qe meritonte falenderimet per krijimin e gjithesise duke bere pucin e pare ne historine e njerezimit atje ne Olimp. Kjo periudhe ishte shume shekullore dhe te shoqerite e shkeputura nga rrjedhat boterore mbeti per shume shekuj e pandryshuar dhe matriarkale.

Sa per Elektren apo elektronin dhe ngjyren e tij, te siguroj se nuk eshte e kalter as ngjyre ka(j)li apo qielli, por ka ngjyre remi. Edhe vete e dini se qelibar eshte elektron.

Ndersa per fjalen qelibar nuk ta kam idene se prej nga vjen, a e dini ju?
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Sikurse thashe, sipas burimeve qe kane arritur deri sot, Antlantides i atribuohet ngjyra e kalter, e cila shpjegon ca simbole rosicruciane, fushen e nje flamuri te “brendshem” te Bizantit, etj.

Eshte e vertete qe qelibari quhej elektron nga greket, por sic permenda e kam intepretuar si ngjyre te verdhe. Nje “gabim” ky i imponuar ky nga transliterimet greke. Ngjyra e kuqerreme, na shpjegon ca gjera te tjera. Keto mbase do dalin kur te shtjellohet tema e Matkes dhe Bletes qe ke hapur. Ne kete teme po them vetem qe Bleta e cila sipas egjiptianeve eshte simboli i se ardhmes/evolucionit, qe perkthet ne formulat magjike “greke” si Shpiponja. Pra, Shqiponja ne nje fushe te kuqerremte! Por ka edhe me tej. Elektroni (amber) lidhet nepermjet historise se Phaetonit dhe loteve me perendine Diell. Sipas ritualeve, Bleta eshte simbol i Shqiponjes, dhe kjo e Diellit. Cfare kerkonin templaret ne Himare (shkrim i Moikom Zeqos)?
    Aeneas Dardanus

Faqja 9 prej 12 FillimFillim ... 7891011 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Origjina e Pellazgo-Iliro-Shqiptareve.
    Nga gladiator nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 105
    Postimi i Fundit: 12-04-2013, 10:06
  2. Shqiptaret, populli parahelen-perla e rradhes
    Nga BARAT nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 105
    Postimi i Fundit: 28-04-2008, 02:11
  3. Gjuha e Perėndive
    Nga dodoni nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 29-08-2004, 03:32
  4. Pellazget Flasin Shqip
    Nga Jonian nė forumin Humor shqiptar
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 04-06-2004, 12:12
  5. Greqishtja e ka prejardhjen nga Shqipja
    Nga KinG_MousE nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 234
    Postimi i Fundit: 23-03-2003, 19:16

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •