Close
Faqja 6 prej 12 FillimFillim ... 45678 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 116

Tema: Pellazgėt

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Citim Postuar mė parė nga Baptist
    Po rifrazoj:
    Dhe cfare relevance shkencore paskan llafet e nje kalimtari anglez (ta para sa shekujve) ne lidhje me qeshtjen pellasgjike te shqiptareve?
    Mos bej shaka te lutem.
    Norman Douglas na shpjegon idete e De Rades mbi rracen pellazgjike. Ishte de Rada ai qe i pari i artikuloi keto ide dhe me pas ia kaloi vellezerve Frasheri ne "Epir". De Rada pra mund te quhet Patriarku i nacionalizmit Shqiptar. Idea se "Pa pellazge nuk ka Shqiptare" eshte e tija.
    Adresat e faqeve personale mund ti vendosesh ne profil por jo ne firme. Stafi i Forumit

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Qafir Arnaut
    Norman Douglas na shpjegon idete e De Rades mbi rracen pellazgjike. Ishte de Rada ai qe i pari i artikuloi keto ide dhe me pas ia kaloi vellezerve Frasheri ne "Epir". De Rada pra mund te quhet Patriarku i nacionalizmit Shqiptar. Idea se "Pa pellazge nuk ka Shqiptare" eshte e tija.
    Ah, po une kete fare nuk e mohoj, De Rhada ishte nje gejni largpames. Mua me beri nervoz ai gjykimi "irresponible" i atij anglezit te pashkolle qe e more si argument deplasues te vegimit deradian.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Citim Postuar mė parė nga Baptist
    Ah, po une kete fare nuk e mohoj, De Rhada ishte nje gejni largpames. Mua me beri nervoz ai gjykimi "irresponible" i atij anglezit te pashkolle qe e more si argument deplasues te vegimit deradian.
    Anglezi mbetet Anglez...skeptik ne natyre. Douglas-it ju duk budallallik por edhe Shen Pali e thote "Krishterimi i duket budallallik te tjereve" dhe kur vjen puna pushtoi Perandorine Romake. Idealet kane fuqi te madhe. Njerez si Douglas jane miope.
    Adresat e faqeve personale mund ti vendosesh ne profil por jo ne firme. Stafi i Forumit

Larguar.
    Anėtarėsuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    nė Blog
    Postime
    1,121
    Me nje veshtrim te pare tek vepra e Pilikes nuk shikoj asgje te re vecse gjera qe njohen.

Pas minimumin e arsyetimit ka nxjerre shqiptare Karapanon, Mistakidhin qe te mos flasim per trashesite per Pirron dhe Aleksandrin. Po shqiptaret ne Qipro ku i gjeti?

Ka marre dhe dy fotografi nga Dodoni dhe thote keto jane pellazgo-ilire. Me te njejten lehtesi mund te marresh dhe nje fotografi nga muri kinez dhe te thuash se kete e ndertoi filani nga Mallakastra...

Nuk mund te quhet nje njeri pellazgollog pa lexuar autoret greke te lashte (te cilet jane te vetmit qe i permendin me detaje pellazget).

P.S. Ti Cyclo qe e ke lexuar Piliken, me thuaj, ia vlen ta marr librin ta lexoj apo do jap parate kot?

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Per mua leximi i librit te Pilikes ishte kryesisht nje humbje kohe, por megjithate une gjithnje qendroj prapa asaj times:
    nuk ka liber as mund njerezor pa asnje vlere te vetme.

Une mjaftohem me faktin qe me beri nje informate mesjetare, nje presedan te cilin ai e konsideron vetem si nje kuriozitet po qe per mua dhe drejtimin e hulumtimeve te mija eshte nje ritual shume i shtrenjte dhe dokumentim qe s'paguhet me para.

Ai qe lexon nuk demtohet,
    por ai qe shkruan mund edhe te mos shpetoje pa u demtuar. E para, se mund te shahet, e dyta se mund ti vidhet e keqperdoret ,. e po po behen shume tani...

Me duhet ta uroj per se vdekuri edhe nje here per ate informate te ritualit te birezimit qe nuk e kisha gjetur raskund e qe e dija se ka ekzistuar ne parahistori.

Dhimitri, te rrofshin femija!
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar mė parė nga Tannhauser
    Me nje veshtrim te pare tek vepra e Pilikes nuk shikoj asgje te re vecse gjera qe njohen.

Pas minimumin e arsyetimit ka nxjerre shqiptare Karapanon, Mistakidhin qe te mos flasim per trashesite per Pirron dhe Aleksandrin. Po shqiptaret ne Qipro ku i gjeti?

Ka marre dhe dy fotografi nga Dodoni dhe thote keto jane pellazgo-ilire. Me te njejten lehtesi mund te marresh dhe nje fotografi nga muri kinez dhe te thuash se kete e ndertoi filani nga Mallakastra...

Nuk mund te quhet nje njeri pellazgollog pa lexuar autoret greke te lashte (te cilet jane te vetmit qe i permendin me detaje pellazget).

P.S. Ti Cyclo qe e ke lexuar Piliken, me thuaj, ia vlen ta marr librin ta lexoj apo do jap parate kot?
    Po te pergjigjem ty nje here, se Baptisti, akoma pa lexu librin paska humbur kohen !!!

Ti me duket se e ke bere mendjen tende, per cfare me pyet ? Apo do informata te tjera ?

Ja po ta bej qejfin edhe kesaj rradhe ne gjysem...un kur isha ne Tirane se fundmi, kam takuar njerez, te cilet kishin te benin dite per dite me Dhimiter Piliken. Faktikisht i njihja si njerez me pare, nuk dija qe kishin te benin me te dhe se kishin shtepine afer me te. Ti Tannhauser thua se ky nuk ka lexuar librat Greke !? Ku e nxjerr kete perfundim ? Ky per leximin e atyre librave me shume se kushdo tjeter u internua per dhjetra vete nga Enver Hoxha. Prof. Pilika(Pilikat jane nje famlje shume e madhe dhe intelektuale nga Korca ku shquhen per Doktore profesore ketu e disa gjenerata perpara se te vinte hordhia komuniste ne pushtet e me pas kelyshat e tyre tani) eshte njohes i shkelqyer i Greqishtes, Frengjishtes, Gjermanishtes, Latinishtes e disa gjuheve te tjera. Nga ato 12 gjuhe qe citohen atje 8 i dinte me perfeksion, dhe nuk eshte per tu habitur. Ne shqiperi kam takuar une njerez qe dinin 13-14 gjuhe dhe nuk ishin profesore(thjeshte e kishin dhunti - vellai i nje ish ministri te PS-se eshte njeri nga ata, edhe pse merreshe me turizem e jo me historira).

Arkivi i Pilikes, i cili ndodhet ne disa vende te ndryshme, permban rreth 30 arka te tera ne mos me teper me veprat qe ai ka mbledhur ne disa biblioteka ne Europe dhe sidomos ne Ceki e Sllovaki(nje nga vendet ku mund te gjesh gjithshkah... pak a shume Vatikani i Lindjes(Hitleri, qe qe Hitler u mat me ja vene bomben Prages edhe sja mbajti... ta linte njerezimin ne erresire totale sic bene disa ketu e 2000 vjet me pare me Aleksandrine). Eshte Pilika ai qe zbuloi stemat origjinale te disa personazheve kyce te historise shqiptare, sidomos vulen sekrete te Skenderbeut(i cili permban Leden Pellazgjike). Zbulimet e tija jane te shtrira ne shume fusha, ku citohen autore qe akoma nuk jane perkthyer, ose me fragmente, njeri nga keta Flori Dukeri, te cilit librat jane shume te rralla dhe kryesisht ne latinisht e shume te tjere qe faktikisht nuk kane marre popullaritetin e duhur qe kane marre perkthimet dhe editimet e ndryshme te atyre historianeve qe dihen.

Merita e tij qendron ne zbulimin e disa doreshkrimeve per Skenderbeun qe i gjeti, dhe disa qe nuk i gjeti po qe i identifikoi, nje nga keto nje biografi per Skenderbeun e shkruar nga Pal Engjelli... heren e fundit eshte pare te jete shitur ne nje ankand ne territoret e Ish Bashkimit Sovietik.

Libri i tij me sa di une eshte nje "permbledhje" ose monografi e rastit e publikuar nga familja ose nga ato pak familjare qe i kane mbetur ne memorie te tij. Moikom Zeqo para disa vitesh tha qe nese do permblidheshe vepra e tij do duheshin vellime te tera, por problemi eshte qe duhen njerez te kualifikuar qe ta bejne kete pune, jo Neritan Ceka dhe Ardian Klosi, "parardhesit" e te cileve ne Akademi ja futen sa krahu ketij njeriu te madh sa nga xhelozia sa dhe nga agjenturat prej ku punonin.

Merita tjeter me e madhe e tij qendron ne mbledhjen e folklorit ne trevat shqiptare.

Kaq sa per nje permbledhje te shkurter. Librin, mund ta blesh mund mos ta blesh eshte zgjedhja jote. Por aty nuk do gjesh referencat e sakta qe kerkon, per shume aresye... qe ti i di vete si grek qe je ose deklarohesh.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Larguar.
    Anėtarėsuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    nė Blog
    Postime
    1,121
    Me sinqeritet te falenderoj per informacionet. Une nuk e njoh vepren e Pilikes dhe keshtu nuk mund te shprehem gjeresisht, ato mendimet me larte i thash pasi lexova ato c'ka kishte skanuar GL Branch.

Por pash se i mungon literatura greke (e lashte dhe moderne) qe eshte tejet e pasur per pellazget dhe qe ka mendime qe nga imagjinatat me te largeta deri ne arritje shkencore.

Une librin e Pilikes do ta marr (dhe shpresoj ketu ta jemi ta diskutojme), me shume per kurjozitet, por ndonjehere edhe ne librat me te vegjel mund te gjesh ndonje mendim qe si kishte vajtur asnjerit ne mendje. Nuk e besoj te jete i shtrenjte madje nga librat qe bleva sivjet ne Shqiperi mu duk tregu shqiptar shume me i lire nga vende te tjera.

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anėtarėsuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Sa per informate une nuk i kam skanuar keto por i kam marr prej nje vendi tjeter te gatshem, une as nuk e kam lexuar librin vetem desha me iu pyt tjerve nqs e kane lexuar cfare mendojne...(e di qe ky autori ka emer te madh)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga GL_Branch : 22-09-2006 mė 14:08

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Problemi im me leximin e Pilikes eshte se :
    1 nuk ka metode
    2 nuk jep referenca; ska bibliografi, ske si e gjene citatet
    Cdo deshmi qe bjen ta bjen ne bese dhe nuk te jep kurrefar udhezimi se si mund te vijsh deri te ajo e dhene pa ndermjetsim ne menyre qe te thellosh njohurite tua ne lidhje me te.
    Une e di se kjo permbledhje te dhenash e mendimesh u botua pas vdekjes se autorit por kjo menyre e shkrimit haset edhe te D'Angely (Enigma ; edhe ajo postmorum, mos gabofsha [se po flas nga kujtesa]) dhe une e quaj te papergjegjshme dhe teper te demshme per shendetin hskencor te historise tone perpilimin e librave te ketille qe per nga metodologjia e organizimi i lendes jane ne saktesisht te nivelit te protohistorik te Herodotit. (Shekullit te V pes) etj, ...
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Edhe une kam probleme te medha me Piliken:

1. A nxitohet ne shtratin e vdekjes per te lene libren me te shkronjtur? C’ben nje libre me shume e nje me pak? Ambasada e Shqiperise dhe ajo Greke ne Paris mendojne (me te drejte) qe Pilikes i mungon methodollogjia dhe diplomacia ne te shkruar. Edhe kjo qe ne te shendoshe, lere pastaj ne agoni. Thone qe shkencetaret e seres se dyte (ate te radhes se pare qe hulumtojne ne shekullin e IV e te V pes nuke merren me vogelima) nga vendet me lart po punojne nje libre ku thuhet qe Pilika qe i rrjedhur, ndersa libri eshte plagjiarizem e kengeve greke te mesuara nga vajzat e tij ne kurbet.

2. Problemi me madhor mbeten referencat. Ne radhe te pare, kenget epike nuke bejne per referenca se loje fjalesh jane. Kush nuk gajaset sot me norma morali te burrerise, beses, nderit e me the te thashe… Cdo bejtexhi ben kenge. Edhe Homeri me ne fund nje cope hajdut kengesh ishte. Po nuk mbaron me kaq. Duke mos patur referenca, nuk dime ku te gjejme kopjen e fundit dhe t’ja lehtesojme fletet. Nje institut fqinj kerkon pare ne dore dhe thes ne kurris per t’ju leftesuar me barren e rende te meshires.

3. Kemi edhe shkencetare praktike qe te thajne me dizertacione “copy & paste” dhe ja mbeshtjellin konkluzione bash ne te te kunderten pe nga citimet. Pershembull, a nuk krijoi demokracine Athina bazuar ne menyren Spartane te organizimit te Kretes?

4. Se fundi, historine e bejne historianet. Historianet jane ata qe okupojne poste historie, emertohen si hit(it)oriane nga shoqeria bashkekohore, dhe paguhen. Mos veshtroni Herodotin e gjore as qe e ka ditur qe ishte historian, pa le c'eshte methodollogjia. Methodollogji tani eshte celesi qe te jesh ne mode (I pasur dhe I blere).

E verteta? Phu… paradoks arkaik pe Sokratit sharlatan.
    Aeneas Dardanus

Faqja 6 prej 12 FillimFillim ... 45678 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Origjina e Pellazgo-Iliro-Shqiptareve.
    Nga gladiator nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 105
    Postimi i Fundit: 12-04-2013, 10:06
  2. Shqiptaret, populli parahelen-perla e rradhes
    Nga BARAT nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 105
    Postimi i Fundit: 28-04-2008, 02:11
  3. Gjuha e Perėndive
    Nga dodoni nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 29-08-2004, 03:32
  4. Pellazget Flasin Shqip
    Nga Jonian nė forumin Humor shqiptar
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 04-06-2004, 12:12
  5. Greqishtja e ka prejardhjen nga Shqipja
    Nga KinG_MousE nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 234
    Postimi i Fundit: 23-03-2003, 19:16

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •