Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 12
    Perjashtuar Maska e shkodrane82
    Anëtarësuar
    01-05-2002
    Vendndodhja
    Sunshine State
    Postime
    1,750

Probleme me oreksin e fëmijës

Ka nja dy jave qe perballem me oreksin e djalit, nuk do te haje asgje.
    Vetem te pi qumsht ose juice. Edhe me perpara nuk ka kene ndonje ngrenes
    i madh, por te pakten jo ne kete shkalle si tani.
    Ne mengjes i bej veze, ose cereal me qumsht...as nuk i do fare.
    Mundohem ti jap snacks te ndryshem...as ato si do. Ne dreke i bej supen
    here me pule, karrota, bizele, corn, dhe aspargus....per gazep i ha dy luge.
    Ja nderroj me supe me mish, spinak broccoli dhe limon..po prape as kete se do.
    I bej macaroni& cheese si do, i bej makarona normale me salce si do.
    Po kaloj nje stres te madh, pasi dhe babysitteri ska muhabet tjeter ne goje
    vetem ste ha djali bjeri mrapa, me ben te ndihem fajtore.
    Keto kohet e fundit ka kaluar nje ftohje te lehte, dhe doktori me ka dhane per te marre masa, mos me e kalu shpesh apo ne ndonje tip asme nebulizer me
    Accuneb,Prednisolone, Amoxicilin, dhe Carbofet. Po gjysmen e tyre i ka kryer
    dhe po i jap nje vitamine e cila spo me duket se po ben ndonje ndryshim.
    Eshte PolyVitamin Drops, multivitamin..dhe me zor e kalon poshte pasi ka
    nje shije te peshtire.
    Keshtu nuk me duket i dobte, pasi dhe doktori me thote eshte above the average, dhe nga ana e aktivitetit eshte shume i shkathte.
    Por une po stresohem shume, sepse dua qe te ushqehet normalisht.
    Keni ndonje sugjerim, apo ndonje gje popullore se cfare ti bej?
    Me perpara ka hanger dhe kos frutash, dhe chicken nuggets...pudding etj etj
    tashi sdo asgje pervec qumshtit, orange juice dhe snaple.
    Aman s'paska stres me te madh se rritja e nje femije, se skane as goje te
    tregojne ku ju dhemb e ca kane.
    Ju flm.

Perjashtuar Maska e ||xXx||
    Anëtarësuar
    22-07-2005
    Vendndodhja
    Mes Ferrit Dhe Parajses
    Postime
    359
    Citim Postuar më parë nga shkodrane82
    Keto kohet e fundit ka kaluar nje ftohje te lehte, dhe doktori me ka dhane per te marre masa, mos me e kalu shpesh apo ne ndonje tip asme nebulizer me
    nje shije te peshtire.
    Keshtu nuk me duket i dobte, pasi dhe doktori me thote eshte above the average, dhe nga ana e aktivitetit eshte shume i shkathte.
    Ju flm.
    lol mir qe skom kalamoj ose do tkisha mor ntelefon ty me me msu si me ndrru dhe panolinesat
    sa per ushqimin mos do e ket nga ilacet qe po pin ose nga ajo vitamina shpifme qe po i jepje ja ka shpif ushqimin sdi ca te them nga kjo ane.
    Po te shkruaj vetem qe te them mos u strreso shume se dme vetes i ben deri sa femiu yt nuk eshte as i dobet perkundrrazi eshte shume i shkathet ateher ske pse tbhesh merak
    Per menimin tim jepi ate qe don te haje do qumesht jepi qumesht do kos frutash jepi kos frutash etj etj.
    po qe per keshilla popullore me mir mos i ndiq se ajo qe di un eshte mylli hunet ene futi lugen
    Kalofsh mire mos u strreso dhe ishalla fillon te haj prap cuni yllo

Perjashtuar Maska e shkodrane82
    Anëtarësuar
    01-05-2002
    Vendndodhja
    Sunshine State
    Postime
    1,750
    Ehh kur do e provosh te jesh prind vete, do e kuptosh sa stres eshte.
    Une kam nje tip qe pershpirt gjithe diten do e kisha lane duke ngrene, dhe
    ai eshte mesu qe hante shpesh me perpara.
    Por gjithsesi per shkathtesi e mencuri...jo se eshte im bir ( modesti ) po dhe
    doktori qe shef femi shume, sa here qe shkoj me thote...Mashallah je beku
    nga zoti me nje femi te zgjuar shume...lol. ( po i ka gja mamit o doktor.. )

e Shqipes Maska e Foleja_
    Anëtarësuar
    04-08-2004
    Postime
    1,694
    Shkodrane82

Kjo qe po perjeton ti eshte me se normale .Femiu ndonjehere pa ndonje arsye te vecante e humb deshiren per ushqim.Por me sa lexova une, femiu juaj ndihet me rehat duke pire qumsht dhe lengje se sa te pertypet(kjo mbase ka pasur ftohje edhe ne fyt).
    Femijeve ju duhet kjo sasi e lengjeve(qumshit),
    1 vjecar 1 e 1/4 l
    2 vjecar 1 e 1/2 l
    4 vjecar 1 e 3/4 l
    ...
    Kam pershtypjen se femiu ngopet me qumsht ose lengje dhe nuk ndjen nevojen e ushqimit, andaj qe te jeni me e qete ju preferoj qe se paku lengjet per nje kohe te i japni me mase me te vogel dhe vetevetiu do te filloj te haj (pasi simbas kontrolles mjeksore ai tani eshte i shendoshe dhe nuk ka rrezik nga ndonje infeksion qe do te mund te ndikonte ne shuarjen e apetitit).Edhe nje sugjerim i vogel : varesisht nga mosha( duke shpresuar qe nuk eshte bebe pasi nuk e ceket moshen) eshte mire qe femiut te i ipet mundesia ne ndihme te pregaditjes apo servimit te ushqimit te tij.Nese ai vet e servon pjaten me ato duar te vockla ne menyren se si atij vet i pelqen, sado e cuditeshme te duket por ai do ta shperblej punen e bere duke ngrene sado pak !
    P.S mos u bej merak eshte kaluese
    Ndryshuar për herë të fundit nga Foleja_ : 10-12-2005 më 16:15

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-12-2004
    Postime
    1,681
    Shkodrane un kam dy goca dhe me njeren kam hequr pak ashtu si ty, por meqense si natyr jam shum kurioz kam studiuar pyetur dhe lexuar shume per ushqimin e femijeve prandaj po ju jap disa keshilla nese i pranoni .

1-me rekomandim te mjekut ne raste te tilla jepet nje shurup me shum lloj vitaminash per rreth nje muaj qe kushton rreth 45- euro ktu ne itali.
    e kam provuar vet me gocen dhe ka dhen rezultat.
    shurupi ka nje shije te mrekullueshme qe te ben ta pish te gjith njeheresh.

2-qumshin mundohu ti japesh te fresket jo ate me konservanti qe e bejne te duroje shum gjate.

3-Mundohu ti japesh sa me pak antibiotik nga goja dhe kur i jap kerko gjithmon nje antibiotik te dobet dhe jo te forte ose shum te fort , mos i jep antibiotik me shum se 5 dite, egzistojne edhe suposte qe vihen ne anus dhe qe permbajne antibiotik dhe ulin temperaturen kjo behet per te mos shkaterruar floren e stomakut dhe te zorreve pra per te ruajtur stomakun kjo sepse pas marrjes se shum antibiotikeve duhet rregulluar fluora qe eshte shkaterruar nga antibiotiket , kjo mjekohet duke i dhene nga goja fermenti laktici vivi qe blihen ne farmaci, perdorimi i gjate i antibiotikut jep edhe diarre pikerisht per shkat te shkaterrimit te fluores ose mukozes se stomakut dhe zorreve dhe anoreksi .

femija pi qumesht sepse vet organizmi ja kerkon pasi aty ndodhen fermenti laktici dhe me gjithse ne nuk kuptojme organizmi yne vepron sipas instikteve te mbijeteses, pra do rekomandoja qe ta ndihmoje duke blere fermenti laktici vivi ne farmaci jan pa recete dhe jepen sipas moshes per rreth nje jave ose dy., do te shohesh se do behet me mire.

4-Lengun e frutave mundohu tja besh vete te fresket duke shtrydhur frutat dhe jo ate te gatshmin me koservant por ate pa koservant,

konservat jane preparate kimike qe hidhen brenda ne lengje qe ato te durojne sa me shume pa u prishur.

5- te gjitha lengjet jepja ne temp. ambjenti dhe jo nga frigoriferi apo te ftohta .

PO deshe te sqaroj me shume nese ke pyetje.

i/e regjistruar Maska e Poeti
    Anëtarësuar
    18-03-2003
    Vendndodhja
    Ferizaj-Kosovë
    Postime
    4,216
    shkodrane82,

Une kam nje mendim paksa tjeter dhe e them nga pervoja ime me femijet.
    Femiu qe rritet vetem dhe eshte nen kujdesin e tepruar sikur eshte rasti me femiun tend, nuk ka oreks, sepse nuk ka konkurrence. Nuk do te hyj ne terapi ushqimi sikur e kane thene te tjeret, por do ta jap nje keshille praktike: DERGOJE ATY KU JANE 20 ANETARE TE FAMILJES, KU IA MARRIN USHQIMIN NGA DORA DHE E SHEH SE SA DO TI SHTOHET OREKSI.
    Djali im (meqe jemi vetem kater anetare) ka oreks shume te dobet, por kur shkojme tek vellau qe ka pese femije dhe te gjithe se bashku behemi 12, ulemi rreth tavolines, nuk ia shoh duart se sa shpejt dhe sa shume ushqim konsumon (pune konkurrence) dhe ushqimi hahet me me oreks kur jane me shume ne shoqeri...
    MOS SHIKONI KISHA E XHAMIA, FEJA E SHQIPTARIT ËSHTË SHQIPTARIA

bubbly
    Anëtarësuar
    05-05-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    13,657
    Shkodrane ,

Mos u merzit se jane gjera qe ndodhin me femijet derisa rriten .
    Mungesa e oreksit vjen nga marrja e ilaceve , eshte dore me nje qe ta presin oreksin . Sic duket nuk i shijon ushqimet si me pare , dhe me sa po shoh e ka me te lehte me qumesht dhe juice .

Nese ai pin lengje vazhdimisht , mos u merzit . Rendesi me te madhe dhe doktoret i japin lengjeve . Besoj te kane thene nese ai merr rregullisht lengjet , ska problem , se oreksi per ushqime do ti vij avash avash .

Gjithashtu vazhdo jepi vitaminat qe te ka rekomanduar doktori , se ndoshta te duket sikur spo bejne ndonje efekt , por vazhdo jepja , mos ja nderprit .
    Jepi juice me orange , limon , etc qe kane vitamine C , ndihmon ne hapje te oreksit too .
    Cte them tjeter , vec durim dhe pak pune , do i kaloje .
    Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    14-12-2005
    Postime
    44

Tung

Hera e pare qe po shkruaj ne forum dhe jam regjistruar tash se voni, por me interesoi kjo teme se edhe une e kam pas te njejtin problem.
    Nuk ke pse brengosesh Shkodrane, edhe une kam pasur problem te njejte me vajzen time qe kur ka qene e vogel, tash i ka mbushur 4 vjet dhe ende njejte eshte. Por, nese femiu yt ka problem me fyt atehere ky eshte shkaku kryesor qe s'ka oreks. Mua me kane sygjeruar qe ta operoje nga bajamet, por ende s'kam vendosur. E di se shendeti i femijes eshte shume brengoses per prinderit, por mos u shqeteso sepse me tere ate kujdes qe ia kushton me siguri do te jete mire.

Tung, pershendetje

i/e regjistruar Maska e Poeti
    Anëtarësuar
    18-03-2003
    Vendndodhja
    Ferizaj-Kosovë
    Postime
    4,216
    Citim Postuar më parë nga molleendaluar
    Hera e pare qe po shkruaj ne forum dhe jam regjistruar tash se voni, por me interesoi kjo teme se edhe une e kam pas te njejtin problem.
    Nuk ke pse brengosesh Shkodrane, edhe une kam pasur problem te njejte me vajzen time qe kur ka qene e vogel, tash i ka mbushur 4 vjet dhe ende njejte eshte. Por, nese femiu yt ka problem me fyt atehere ky eshte shkaku kryesor qe s'ka oreks. Mua me kane sygjeruar qe ta operoje nga bajamet, por ende s'kam vendosur. E di se shendeti i femijes eshte shume brengoses per prinderit, por mos u shqeteso sepse me tere ate kujdes qe ia kushton me siguri do te jete mire.

Tung, pershendetje

Molleendaluar,

Une kam pasur djalin me po keto probleme (bajamet e enjtura dhe te skuqura) dhe mjeket me sygjeruan operacionin (atehere kishte 4.5 vjet) dhe kur ia shtrova pyetjen mjekut: Cili eshte roli i bajameve? ai me tha: Te mbroje mushkerite nga ftohja duke e ngrohur ajrin para se te arrij aty (pra ne mushkeri). Mire shume i thash: Por nese operohen bajamet, cfare i mbron atehere mushkerite? Mjeku mbeti pa pergjigje, sepse s'ka asgje qe i mbron. Ne kete kontest eshte edhe nje problem, nese bajamet jane te pezmatuara shpesh dhe kohe te gjate, atehere ato edhe ashtu nuk e luajn rolin e tyre dhe patjeter se duhet operuar.
    Nje sygjerim privat kisha rreth kesaj: Çdo vere ne det me kusht qe femiu te gelltis ujin e njelmet te detit, i cili ndihmon ne tkurrjen e bajameve dhe gjate dimrit meqe bajamet kur pezmatojne kane temperature te larte, atehere iu duhet ftohje ( e di se do ta merrni me dyshim, por une e kam provuar dhe ka funksionuar) djalit i kam dhene akull nga frigoriferi dhe bajamet (me kusht qe te mos jene shume te pezmatuara), jane terhjekur. Djali tani ka 16 vjet dhe shume rralle (ndoshta nje here ne vit, jo me shume ka ftohje te bajameve, por kurre nuk ka probleme me mushkeri)
    Ndryshuar për herë të fundit nga Poeti : 15-12-2005 më 08:59
    MOS SHIKONI KISHA E XHAMIA, FEJA E SHQIPTARIT ËSHTË SHQIPTARIA

Citim Postuar më parë nga shkodrane82
    nje shije te peshtire.
    Ju flm.

Përshëndetje Shkodrane.

Shkruan më sipër se je e shqetësuar për djalin që ka lënë ushqimin. Unë do të thonja se nëse është fëmijë aktiv, ka dinamizëm dhe nëse nuk shfaq shenja feblese i bie që kjo ndërprerje e oreksit të jetë fazë kalimatare në zhvillimin biologjik të tij.
    Besoj se pediatri/ja i fëmijës tënd të kanë shpjeguar se fëmija në të gjitha fazat e zhvillimit të jetës së tij ( p.sh në fazën e rritjes që është dhe kalimi nga x cm në y cm) shfaq ose temperaturë, ose ka ndërprerje të oreksit, ose bie në passivitet për një fazë të shkurtër disa ditore deri një a dy javë në mos gabohem. Kjo nuk do të thotë se kanë sëmundje në trup apo diçka tjetër. Thjesht po rriten. Mbase dhe djali yt po kalon në fazë rritjeje...

Megjithatë më e mira e përgjigjeve është konsultimi me mjekun e tij pediatër, sepse ai e njeh më mirë fëmijën nga ana medikale si dhe nga zhvillimi i tij biologjik.

Për të ndihmuar sadopak, dhe ndryshe nga mendimi im, skanova disa faqe nga libri: "Vitet e foshnjërisë" i dok. Remo H.Largo shqipëruar nga Migena Beqiri, i cili ia vlen të lexohet nga të gjitha prindërit, apo ato që mendojnë të bëhen prindër. Është mjaft interesant dhe mjaft burimor për tu ardhur në ndihmë nënave dhe fëmijëve të tyre.

Shpresoj të kem ndihmuar sadopak me pergjigjen time.

Elna.

Oh la la.
    Nuk u lexokan shkronjat. Më dërgo adresën e mailit, ti dërgoj me mail nëse je e interesuar.

Ciao.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura    
    Ndryshuar për herë të fundit nga Elna Durrësi : 18-12-2005 më 08:53

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 22-05-2013, 16:04
  2. Rufi Osmani: Libri im do të më shkaktoj probleme
    Nga Davius në forumin Bashkëpatriotët e mi në botë
    Përgjigje: 21
    Postimi i Fundit: 06-11-2007, 15:41
  3. Burrat dhe grate me probleme mendore duhen te parandalohen...
    Nga *~Rexhina~* në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 30-08-2004, 15:13
  4. Vdes një shqiptar në Londër, probleme për varrimin në atdhe
    Nga Genti^Itali në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-07-2004, 13:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •