Close
Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 37 prej 37
    freethinker
    Anėtarėsuar
    10-05-2005
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    56
    nga deshmuesi: Pra e keqja edhe pse per ne eshte e papranusheme, Perendia e perdpori ate per nje qellim te caktuar, duke e kthyer kahun e saj te keq ne nje miresi. Kuptimin tim po ta jap me nje shembull pak vulgar. Me nje thike mund te vrasesh nje njeri, por nje kirurg mund te shpetoje nje jete nga vdekja. Thika nga kendveshtrimi i kirurgut eshte nje mjet per shpetim, ndersa nga kendveshtrimi i kriminelit, eshte nje mjet vrases.
    Kur Zoti krijoi boten tha qe bota ishte e mire; pra me pak fjale Zoti nuk e kirjoi boten te lige, prandaj Zoti nuk eshte autori i se liges.
    Ilustrimi yt nuk i jep pergjigje pyetjes mbasi nuk do te behej fjale per vrasje apo kirurgji, ne qofte se mekati nuk do te kishte ardhur ne bote. Meqenese mekati dhe e keqja egziston, atehere Zoti nuk mund te jete pasiv, por gjithmone dhe me gjithe pushtetin e Tij vepron qe ti jape fund te keqes njehere e me pare.
    Dhe se fundi, te pyesesh "perse" nuk eshte mekat apo budallek, por thjesht sinqeritet. Megjithese Zoti nuk na ka zbuluar gjithcka, Ai na zbulon pak nga pak deri sa te kuptojme, dhe natyrisht ka dhe do te kete shume gjera qe s'do ti kuptojme plotesisht, por autoresia e se keqjes eshte nje nga ato gjera qe do te sqarohet plotesisht. Ne fund te koherave, te gjithe (perfshi dhe mekataret) do ta pranojne qe Zoti eshte plotesish i drejte, dhe e keqja nuk qe kurre pjese e planit te Tij.

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga freethinker
    Dhe se fundi, te pyesesh "perse" nuk eshte mekat apo budallek, por thjesht sinqeritet.
    I dashur vėlla, nuk dua qė tė mė keqkuptosh. Unė personalisht nuk kam thėnė dhe as nuk kam menduar se tė pyesėsh "pėrse" ėshtė mėkat apo budallallėk. Pėrkundrazi, unė kam sjellė shembullin e njė fėmije me babain e tij. Ėshtė nė natyrėn e fėmijės tė bėjė pyetje, qė shpesh pėr tė mėdhenjtė duken qesharake.

Po kėshtu edhe me ne tė Krishterėt. Ne jemi fėmijėt e njė Ati qiellor dhe ėshtė nė natyrėn tonė qė t'i drejtojmė pyetje nga mė tė ndryshmet Atij.

Ajo qė kam dashur unė tė theksoj ėshtė se ne duhet tė mėsojmė natyrėn e Atit tonė. Atij i pėlqen mė shumė tė kalojė kohė me neve se sa tė na pėrgjigjet nė pyetjet tona qė shpesh herė mund tė jenė qesharake. Ashtu si njė prind i mirė edhe Ai nuk mėrzitet apo humb durimin nga pyetjet tona tė panumėrta por, shpesh herė nė vėnd qė ne tė marrim disa pėrgjigje konkrete, Ai do tė na tregojė neve se Pėrgjigja e vėrtetė ndodhet brėnda nesh.

Ai na e ka dhėnė Atė qė plotėson ēdo nevojė tonėn. Duhet tė kuptojmė se ēėshtja nuk ėshtė qė ne tė na plotėsohen disa nevoja ashtu si ne i mendojmė. Psh. shpesh herė fėmijėt e Tij janė persekutuar, burgosur akoma edhe ekzekutuar. Megjithatė, pėrvoja njerėzore na ka treguar se kėta persona kanė qenė tė lumtur kur nga ana e jashtme ata kanė qenė tė mjerė.

Pra, shumė prej tyre mund tė jenė lutur qė Perėndia t'i ēlirojė kėta persona nga kėto vuajtje, por Ai e ka bėrė kėtė gjė jo duke i nxjerrė nga burgu, p.sh., por duke i mėsuar ata ta gjejnė lumturinė e tyre, ushqimin, apo gjithēka ata kanė pasur nevojė, tek Ai qė banonte brėnda tyre.

Mbase duket se kam dalė jashtė teme, por qėllimi im ka qenė qė ne tė kuptojmė se Ai ėshtė Pėrgjigja jonė, Ai ėshtė Gjithēkaja jonė, kėshtu qė akoma edhe kur ne nuk marrim ndonjė pėrgjigje ashtu si e duam ne, Ai na e ka dhėnė Pėrgjigjen qė para themelimit tė botės.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Kur Zoti krijoi boten tha qe bota ishte e mire; pra me pak fjale Zoti nuk e kirjoi boten te lige, prandaj Zoti nuk eshte autori i se liges.

Dua te ndalem pak tek kjo fraze.

Perse te mos shohim keto premisa:

1-) Vetem Zoti mund te krijoje
    2-) Ai krijoi cdo gje mire

Atehere cfare eshte e keqja?
    A ekziston ajo?

E keqja nuk ekziston. Sepse po te ekzistonte, ajo do ishte krijuar nga Zoti.

Pra, cfare eshte e keqja?

E keqja eshte Mungesa e Se Mires.
    Ashtu si erresira eshte mungesa e drites dhe i ftohti mungesa e nxehtesise, apo vdekja mungesa e jetes.

Pra e keqja nuk ekziston. Ajo qe ne e perceptojme si te keqe, eshte thjesht mungesa e se mires.

Le te kthehemi ne vargjet e para te Zanafilles:

Zanafilla - Kapitulli 1

1 Në fillim Perëndia krijoi qiejt dhe tokën.

2 Toka ishte pa trajtë, e zbrazët dhe errësira mbulonte sipërfaqen e humnerës; dhe Fryma e Perëndisë fluturonte mbi sipërfaqen e ujërave.

3 Pastaj Perëndia tha: "U bëftë drita!". Dhe drita u bë.

4 Dhe Perëndia pa që drita ishte e mirë; dhe Perëndia e ndau dritën nga errësira.

Ketu shohim se Zoti e krijoi driten, por aty nuk thuhet se Ai krijoi dhe erresiren. Erresira ekzistonte ne menyre te natyrshme ne bote perpara se Zoti te krijonte driten.

Duke bere nje analogji me te keqen, shohim se ajo ekziston ne menyre te natyrshme aty ku e mira mungon. Pra, duke qene ne thelb nje mungese, ajo nuk ka nevoje te krijohet nga Zoti. Zoti krijon te miren dhe e keqja zhduket, ashtu sikurse erresira zhduket kur lind drita.

Por sot ne shohim se bota eshte e mbuluar nga e keqja.
    Atehere, pyetja qe ne duhet t'i bejme vetes nuk eshte se perse ekziston e keqja, por perse mungon e mira.

Perse mungon drita ne nje dhome te erret?
    Se njerezit qe jane aty nuk duan ta ndezin. Atyre ju pelqen erresira me shume se sa drita.

Perfundimisht dua te sjell fjalet e Zotit tone:
    19 Tani gjykimi është ky: Drita erdhi në botë dhe njerëzit deshën errësirën më tepër se dritën, sepse veprat e tyre ishin të mbrapshta.

20 Sepse kushdo që bën gjëra të mbrapshta e urren dritën dhe nuk vjen te drita, që të mos zbulohen veprat e tij;

21 por kush bën të vërtetën vjen te drita, që veprat e tij të zbulohen, sepse u bënë në Perëndinë".

Gjoni, Kapitulli 3
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Fort i dashur freethinker. E shoh se nuk ke kuptuar as shembullin, por as sensin e diskutimit. Le tju shpjegoj me hollesisht rreth temes ne fjale.
    Une shtrova tri pyetje ne shkrimin e pare, qe mendoj se duhej ti kushtoje pak vemendje. Pasi Perendia krijoi njeriun, cilat ishin mardhenit e lidhejs midis njeriut dhe Perendise? Pra pyetjet jane: Cfare ishte njeriu per Perendine: bir, Krijese, apo Mik? Ju mund te thoni se, cfare lidhje kane keto pyetje ne lidhje me temen? Pikerisht ketu qendron dhe celsi i zgjidhjes ne lidhje me gjithe diskutimit tim. Perendia fondamentalisht ne bibel na deshmon se, mbreterine e Perendise do ta trashegojne vetem bijte. Pra te gjitha ate qe nuk jane bij, nuk do ta hyjne ne kete mbreteri. Bibla ne kete pike eshte e qarte dhe e prere. Po keshtu kur JEzusi tregoi shembelltyren e djalit plangprishes, mori si shembull konkretisht nje Ate dhe nje Bir. Pra me kete dua te theme se, ka rendesi fondamentale qe te dime se, cila ishte mardhenia midis njeriut dhe Perendise, ne kopshtin e Edeni? Tani me lejo te bej disa arsyetime llogjike, te cialt dua ti mbeshtes ne llogjiken tende. La ta marim si te mireqene mendimin tend kur thua se, nese Perendia nuk do te kishte lejuar te keqen , njeriu nuk do te kishte rene ne mekat, dhe si i tille ai do te ishte i pamekatshem. Eshte e vertete qe njeriu nuk do te kishte mekatuar, sepse nuk kishte nje terren te tille. Por nese do te pranojme te gjithe planin real qe Perendia na tregon permes bibles, atehere para njeriut mbeten dy probleme madhore te cilat do te ishin:
    1) Njeriu nuk do te ishte kurre ne gjendje qe te NJIHTE dhete PROVONTE konkretisht te qenit e tij si nje krijese e LIRE ne vullnet dhe perzgjedhje. bibla thote se, Perendia e krijoi njeriun ne nje shembellese me veten e tij. PRa LIRIA dhe VULLNETI i lire tek njeriu , eshte pjesa qendrore e kesaj shembellese.
    2) Njeriu do te mbetej ne mardhenie me Zotin, thjesht nje krijese e tij ( psh si kafshet). Por nese njeriu do te qendronte ne nje mardhenie te tille, atehere ai KURRE nuk do te mund te trashegonte mbreterine e perjetshme, pasi kete mbreteri do ta trashegojne vetem BIJTE.
    Une vertet e kam te pamundur te kutpoj arsyen se, perse Zoti e lejoi te keqen, por di fondamentalisht se, me renein e njeriut ne kete gjendje mekatare, u hap perfundimisht rruga e njeriut, per te mare BIRRERINE. Shume te krishtere mendojne se permes beses ne Krisht, ne marim perseri pozitat e njeriut Adam ne Eden. Une nuk mendoj keshtu. Ne vertet behemi te pamekatshem, ashtu si Adami para se te mekatonte ne Eden, por duhet te dime se Adami nuk ishte nje BIR per Perendine. Nese ai do te ishte BIR, atehera ai do te mbante URDHERESEN e Atit Perendi. Renia e tij ne mekat, deshmoi katerciperisht kete gje. Pra shiko se sa i nevojshem ishte ky "instrument"( e keqja) ne doren e Perendise, per te provuar Adamin, dhe njekohesisht per ta NXJERE ate nga te qenit nje krijese, ne nje BIR Perendie . Kjo ishte mundesia qe Perendia perdori per te sjelle njeriun ne BIRERIte plote me Te.
    Nuke e di se sa ti me kupton, por kjo qe po te them ka brenda nje mesim shume te qarte, rreth pyetjeve te tua. Duhet thene se tema te tilla jane te veshtira, por gjithsecili perzgjedh ate qe deshiron.
    Ne lidhje me "pserat", jo se jam kunder tyre apo te kufizoj ty e ndokent tjeter qe te beni "psera" te tilla. Ajo qe dua te them eshte fakti se, keto lloj "pserash" nuk sjellin ndonje dicka te frytshme ne besen tone. Ato vecse na bejn edhe me konfuz. gjithsesi cdo kush eshte i lire te pyese rreth gjithshkaje. Tani mendoj se je me i plote per te kuptuar shembullin e "thikes".
    Ju perqafoj ne Krishtin JEzus.
    Deshmuesi

...dhe jeta ime u fal Maska e Peniel
    Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    -|- Atje ku njeriu takohet me Perėndinė
    Postime
    1,257
    Pershendetje!

Megjithese jane dhene shume mendime lidhur me pyetjen qe eshte bere nga hapesi i temes duket se nuk ka nje konluzion qe do te jepte nje sqarim te plote. Besoj se kemi arritur ne kufirin te cilin besoj se nuk do te duhet ta kalojme pavaresisht se jemi te lire te diskutojme. Gjithesesi duket se pergjegjesi kryesor per te keqen eshte Perendia.

Besoj se eshte nje ceshtje teper delikate dhe do te ishte e mira qe ti jepej fund ketij diskutimi. Eshte thjesht mendimi im personal.

Nen Hirin,

ns
    קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ

I Shenjtė I Shenjtė...

freethinker
    Anėtarėsuar
    10-05-2005
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    56
    Gezuar Vitin e Ri te gjitheve!

Citim Postuar mė parė nga Peniel
    Pershendetje!

Megjithese jane dhene shume mendime lidhur me pyetjen qe eshte bere nga hapesi i temes duket se nuk ka nje konluzion qe do te jepte nje sqarim te plote. Besoj se kemi arritur ne kufirin te cilin besoj se nuk do te duhet ta kalojme pavaresisht se jemi te lire te diskutojme. Gjithesesi duket se pergjegjesi kryesor per te keqen eshte Perendia.

Besoj se eshte nje ceshtje teper delikate dhe do te ishte e mira qe ti jepej fund ketij diskutimi. Eshte thjesht mendimi im personal.

Nen Hirin,

ns
    Eshte e vertete qe nuk kemi dale ne nje konkluzion te kesaj teme, megjithate une po vazhdoj te kerkoj ne lidhje me kete teme. Une jam i ndergjegjshem qe kur eshte fjala per attributet e Zotit, gjithmone eshte reziku qe t'i japim Zotit attribute njerezore dhe te anashkalojme ato attribute qe Zoti ka per shkak se per ne jane misterioze. Prandaj une besoj se vetem Zoti mund te na zbuloje nepermjet Frymes se Tij se kush eshte Ai ne te vertete.
    Deri tani une e kam drejtuar diskutimin nga nje kendveshtrim i nje filozofi. Me vone dua qe te diskutojme se cfare shkruhet ne Bibel ne lidhje me kete teme.
    Gjithesesi, eshte besimi im qe ne jemi te lire te zgjedhim nese e pranojme Zotin ose nese e mohojme, dhe Zoti nuk i shikon disa me syrin e nenes dhe disa me syrin e njerkes. As qe behet fjale qe Zoti te jete autori i te keqes!!!

Miqesisht,

freethinker

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Vella Freethinker,

Eshte mese e vertete se ne te krishteret tundohemi shpeshhere per ta diskutuar nga pikepamja e filozofeve, duke harruar se Krishterimi eshte zbulese dhe jo filozofi. (Te pakten me mua kjo ndodh shpesh)

Do doja qe ne te fokusohemi me shume ne zbulese per kete

Pershendetje
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234

Tema tė Ngjashme

1. Islami Ndėrmjet Lindjes E Perėndimit
    Nga forum126 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 69
    Postimi i Fundit: 21-06-2011, 13:41
  2. Muxhahedinet E Shtypit Shqiptar
    Nga macia_blu nė forumin Enciklopedia letrare
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 24-02-2005, 04:58
  3. Muxhahedinėt e shtypit shqiptar
    Nga Brari nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 09-02-2005, 23:55

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •