Close
Faqja 4 prej 9 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 87
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Pajtohem qe ka besime e besime por te gjitha jane te verbera.

Format e rendomta te besimit jane te domosdoshme per ta "lehtesuar" vetedijen e njeriut nga ngarkesat e testimit te perhershem te gjerave. Por ky duhet te jete besim i bazuar, ne realitet do te duhej ta quanim "konfidence" ne kete rast sa per te bere dallim nga shprehja jone "besim" qe shtrihet me gjere dhe mund te keqkuptohet me me lehtesi.

Une nuk besoj, une kam "konfidence" ne dicka qe kam vertetuar dhe qe ka rivertetuar veten vazhdimisht, keshtu pas nje kohe thjeshte E DI se eshte apo nuk eshte dicka keshtu apo ashtu, nuk ndiej nevoje ta vertetoj para se ta fus ne perdorim praktik cdo here.
    Keqperdorimi i ketij mekanizmi i cili na e lehteson jeten dhe na ben me efikas ne realizimin e veprimeve tona te perditshme eshte ai besimi i pabazuar, ose besimi i bazuar ne "informate" te dores se dyte apo te trete, tekatert, te peste,... ekmr., por nje nder besimet me te gabuara eshte mbeshtetja ne 'autoritetin' e burimit te informates. Pra, "ka thene Filani" dhe kjo duhet te jete e vertete? Kurresesi!

Po te kishte shpikur dikush nje aparature te tille e cila shpenzon me pak se qe prodhon, kjo gje do te mund te shkaktonte edhe lufte qytetare, nje revolte qe do te rrenonte gjithe qeverite e botes brenda nje jave, po te ishin qeverite aq te marra sa te mundohen ta privojne njerezimin nga nje e mire e tille.

Por une serish them se nje gje e tille nuk eshte e pamundur. Puna eshte te gjindet nje resor i energjise i cili kompenzon vetveten me minimumin e ndihmeses sone. Por kete e ka bere Natyra miliarda vjet para nesh. Bota e gjalle e bene kete panderprere!
    Por dikund duhet te ekzistoje nje burim i vazhdueshem i lendes apo energjise prej se ciles vjelet ajo.

Pershendetje.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga xfiles Lexo Postimin
    Pastaj ti thua qe ekziston ligji i ruajtjes se energjise, dmth energjia e universit ne ēdo moment eshte konstante, qe nga momenti i krijimit e deri tani?
    Absolutisht. [me perjashtim te nocionit "krijim", -asgje nuk eshte krijuar, andaj asgje nuk mund as te cbehet]
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga Fizikanti Lexo Postimin

Ne lidhje me shkencen sot...
    Une mendoj se shkenca qe sot mesohet ne shkolla eshte e pasakte. Shumica jane perafrime me ate cka shkencetaret "mendojne" se ndodh.
    Ne nje fare kuptimi eshte e sakte kjo qe thua,kij parasysh qe specja jone nuk eshte gje tjeter perveēse highly evolved animal,specja jone vetem mund ta permiresoje shkencen ne vazhdimesi dhe gjithmone, por te verteten absolute dhe ligjet e verteta qe drejtojne universin nuk ka per ti gjetur kurre,smund te behet asgje tjeter perveēse ti afrohesh kesaj te vertete pa e arritur kurre ate.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga land Lexo Postimin
    Ne nje fare kuptimi eshte e sakte kjo qe thua,kij parasysh qe specja jone nuk eshte gje tjeter perveēse highly evolved animal,specja jone vetem mund ta permiresoje shkencen ne vazhdimesi dhe gjithmone, por te verteten absolute dhe ligjet e verteta qe drejtojne universin nuk ka per ti gjetur kurre,smund te behet asgje tjeter perveēse ti afrohesh kesaj te vertete pa e arritur kurre ate.
    Problemi eshte ne faktin se e verteta absolute nuk ekziston.
    Aeneas Dardanus

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Problemi eshte ne faktin se e verteta absolute nuk ekziston.
    Dole pikerisht atje ku te drejtova une,e prisja kte pergjigje nga ty,pra kemi shume te verteta,shume realitete,shume universe(secili me ligjet e veta)pse te mos e marrim kete ne konsiderate?ku eshte problemi?
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Dole pikerisht atje ku te drejtova une,e prisja kte pergjigje nga ty,pra kemi shume te verteta,shume realitete,shume universe(secili me ligjet e veta)pse te mos e marrim kete ne konsiderate?ku eshte problemi?
    Problemi eshte, se kur thash "e Verteta Absolute nuk ekziston" po thoja e Verta Primare.

Kjo teorikisht as praktikisht nuk mund te ekzistoje. Sepse "e verteta" eshte rezultante. Ajo nuk ekziston para "ekzistimit".

Nuk mund te pajtohem me 'opinionin' se ka shume te verteta per te njejten "gje". Per "nje qeshtje", ekziston vetem nje e vertete; per tjetren tjetra, por te gjitha ato se bashku nuk mund ta perfitojne te verteten e pergjithshme apo primare. Sepse nje e vertete, eshte "rezultat", shume perpara se te behet "pasoje". Andaj ne vet thelbin e nocionit "e vertete", mungon aftesia e vetdeshmise. "E verteta" eshte dicka e perbere,.. nuk eshte "singulare"... dhe si e tille mund te na sherbeje vetem deri ne instancen kur paraqitet nevoja per ta deshmuar ate prej se ciles buron e verteta primare. Mes tjerash do te mungoje sistemi referencial dhe krahasimor...
    Aeneas Dardanus

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Jaspers dhe Kierkegaard thone qe e verteta eshte vetem e imja,ne kete menyre arrihet ne multiplicitetin e te vertetes pra ne relativizem,nese e verteta eshte vetem e imja ,atehere ekzistojne shume te verteta dhe atehere ēdo gje eshte relative per subjektin e vetem,duke u nisur qe ketu refuzohet ēdo lloj dogmatizmi dhe fanatizmi,nuk e di a me kuptove baptist,ti ēfare thua?
    UNE JAM TI-TI JE UNE

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Jaspers dhe Kierkegaard thone qe e verteta eshte vetem e imja,ne kete menyre arrihet ne multiplicitetin e te vertetes pra ne relativizem,nese e verteta eshte vetem e imja ,atehere ekzistojne shume te verteta dhe atehere ēdo gje eshte relative per subjektin e vetem,duke u nisur qe ketu refuzohet ēdo lloj dogmatizmi dhe fanatizmi,nuk e di a me kuptove baptist,ti ēfare thua?
    une te kuptova dhe pajtohem plotesisht

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    03-08-2007
    Postime
    7

Nje pergjigje per "Baptist"

Baptist,
    Nuk jam i habitur shume me pergjigjet e tua ne pergjithesi. Me sa duket duhet te keni njohuri nga shkenca (ose keni studiuar). Dua tju jap pergjigje sipas paragrafeve tuaja. Nese nuk keni njohuri nga shkenca atehere te me falni per pergjigjen.

Te udhezuarit ne shkence, e dine qe nuk i dine te gjitha. Por ato qe i dine, i dine me siguri te plote. Ndersa keto quhen Ligje Natyrore!"

Nje nder ligjet themelore natyrore eshte Ligji i Ruajtjes, i vertetuar per shekuj me radhe vazhdimisht dhe i cili i rezistoi punes se palodhshme te entuziasteve dhe shkencetareve serioz per ta "thyer" gjate gjithe shekujve. Ligji i ruajtjes i njohur ndaras si ligji i ruajtjes se materies dhe ligji i ruajtjes se energjise, nuk u vertetua me shume nga provat e atyre qe e pohuan, se sa nga deshtimet e atyre qe u munduan ta thyejn. Si rezultat del se ky Ligj eshte nje nder ligjet me te vertetuara te natyres.

Ne qofte se ti e di qe nuk i di te gjitha, atehere si mund ta dish me siguri te plote? Ku e dini juve se cilat jane lighet e natyres? Si i keni mesuar? Nga experienca juaj? Keni prova? Mos i keni lexuar ne ndonje liber? Mos keni bere ndonje experiment per ti vertetuar? Te thuash meqenese nuk i hodhen poshte gjithe keto vjet "duhen" te jene te verteta nuk paraqet argument. Ligjet e newtonit u pranuan dhe nuk u hodhen poshte per shume vite. Mos ndoshta jane Ligje Natyre? Ainshtaijni provoi se nuk jane. Provoi se jo vetem qe jane perafrime por edhe te pasakta ne disa raste!!!!!!!!!!!!!

Le tju jap nje shembull. Une dje isha ne hene. A mund ta provoni se kjo nuk eshte e vertete? Nuk ka rendesi se si une shkova atje apo si u ktheva. Per 100 vjet asnjeri nuk e provon te kunderten, dhe deshtojne ta provojne dhe sot. Si rezultat del se une kam qene ne hene dhe kjo eshte gjeja me e vertutuar e natyres!!!!!!! Reflektoni pak ne kete perfundim dhe krajasoheni me ate qe thate ju. Eshte shume engjashme, per mos te thene e njejte. Faleminderit qe me dhurove nje te qeshur me keto "argumenta".

Ne kete shkrim qe ke sjellur, po perpiqeshe ta beje te diskutueshem dhe prodhim "pikepamjesh", ta thyesh ose ta deshmosh si te pavertete pikerisht kete Ligj. Ndersa shkenca eshte dituri e hapur dhe cdokush qe arrine ta vertetoje te kunderten dhe ta perseris ate ne praktike, do te do ta kete deshmuar te kunderten pa lejen e askujt dhe pa bere lufte me pikepamjet e tyre... Pikepamjet ndryshojne, eshte ne natyren e tyre. Deshmoje te kunderten.

Kur ta kesh mesuar dallimin mes Hipotezes, Teorise dhe Ligjit Shkencor, vertete se do te mund te diskutojme me lehtesi dhe rrjedhshmeri te plote, por jo me heret.

Keto qe ke shkruar nuk jane njohuri shkencore, as diskutim i saj, por opinione! Te kesh opinion ndaj shkences eshte gjeja me joshkencore qe mund ta beje njeriu.

Po flet per pikepamjet shkencore, kurse njerezit me pikepamje nuk mund te jene shkencetar, se paku jo prej atyre qe mund t'i dhurojne shkences njohuri te reja ekzakte per natyren. Pikepamjet jane pikerisht ato qe erresojne syte dhe mendjen njerezore per te mos pare pandermjetesueshem subjektin qe tenton ta njoh. Eshte pikerisht "pikepamja" ajo qe ia pamundeson kete.

Ju lutem te me shpjegoni si keni arritur ne konkluzion se une po hedh poshte ligjin e ruajtjes se energjise? Jam shume kurioz per kete. Mos me thoni se ngaqe marr 5W dhe i kthej 10W. A e dini se nga merren 5 W qe te mberrijme ne 10W? Nese nuk e shpjegoni kete atehere vazhdoni te ulni veten dhe respektin qe nje njeri qe ste njeh ka per ty.
    Dallimi mes hipotezes, Teorise dhe Ligjit Shkencor. Une punoj ne nje kompani ne departamentin e kerkimeve shkencore prej 3 vjetesh. Une perdor teorine e sotme dhe kryej eksperimente per te gjetur gjera qe shkenca nuk i njeh. Kam filluar te bej experimente dhe ti provoj vete ligjet e fizikes me babin (matematicien e fizikant) qe kur kam qene 6 vjec ne kohen e Enverit.
    Me thoni se si keni arritur ju ne perfundimin se une nuk e njoh kete dallim. Dhe per te arritur ne kete perfundim natyrisht juve duhet ta njihni dallimin. Ma provoni qe e njihni. Na thoni sa njohuri dhe eksperience dhe sa ekperimente keni bere ju qe mendoni se jeni ne gjendje te nxirrni keto konkluzione. Sa per komentet per shkencen ekzakte dhe pikepamjet desha te shtoj se jane qesharake. Si mun te jesh ekzakt kur nuk e njeh Natyren?

Kjo qe citova thene thjeshte eshte qesharake, absurde apo thene me butesisht: absolutisht e palogjikshme.

Ta mendosh nje gje te tille si: investon 5W per te nxjerrur 10W pa hetuar me pare se ku fshehen ato 5W tjera, duhet ti thuash trurit -lamtumire, as pa keqardhjen me te vogel!
    -Ku do t'i marresh keto +5W 'extra' ?
    Ku gjinden ato?
    Prej nga do t'i vjelesh? Si mund te fitosh dicka qe nuk ekziston?

Urdhero nxirri! Mos kerko te te besojme se shkenca nuk ka te beje me besimin. Besimi eshte i domosdoshem vetem kur kemi te bejme me shpifje nga 'mendja e shendoshe e njeriut', per ta legjitimuar nje te pavertete si te vertete kolektive duke e shnderruar ate ne marreveshtje te heshtur.

Hmmmm
    E pa llogjikshme. Cila eshte e llogjikshme;
    Pergjigja jote ne kete paragraf apo te ishe perpjekur (me sa te mundeshe sepse nuk mendoj se e kupton dote me njohurite e tua) te kuptoje se nga vine 5W?
    Ne ate referencen qe une te dhashe shpjegohet se si i vjel dhe nga i vjel. Perse nuk ekziston? A e kupton ti se nga merren 5W? A e ke idene me te vogel? Perse nuk ben ndonje pyetje ashtu kot qe ti nxjeri keto komentet e tua me legjitime.
    Po te jap nje shembull ne lidhje me keto komentet e tua ketu. Nje fshatar(nga fshati qe behet fjale) i thote nje kalimtari qe te mbushe nje shishe me uje deri ne gjysem tek burimi me i afert dhe i thote se kur te vije ne shtepi nga nje rruge qe ja tregon do ta kete shishen plote. Kalimtari i thote se eshte e pamundur se si mund te kete shishen plot me uje. Shkenca i thote ketij kalimtarit se uji nuk del nga asgje. Kjo eshte e palogjikshme. Dhe ai e hedh poshte dhe pa pyetur se si do te mund te mbushej shishja nuk shkon ta mbushe. Po ta pyeste ai fshatarin ai do ti thoshte se rruges ka nje ujevare dhe kur te kaloje poshte asaj shishja do mbushej vete. Pra uji nuk dilka nga"asgje".
    A e kuptove sadopak kete. Shpresoj qe ky shembulli i dyte te beje te reflektosh (nese ja arrin dot) me shume ne lidhje me keto qe ke shkruar.

Perse njeriu nuk do te kete nevoje as te thellohet ne leximin e metutjeshem te artikullit kur lexon nje pretendim te tille, para se ta hedhe poshte si orvatje qesharake? Perse eshte absolutisht e palogjikshme, e papjekur dhe femirore nje deklarate si kjo:
    "Megjithe arritjet e dokumentuara shkencetaret e sotem bejne sikur nuk shikojne dhe nuk degjojne. Nuk i pranojne keto resultate sepse "eshte e pamundur".
    ?

Ku jane ato rezultate?!!

Ne kete paragrafin e fundit e tregoni se nga e keni prejardhjen dhe sa e gjere eshte bota juaj. Te kam dhe nje reference ku tregohen resultatet. Si mund ta besh keto deklarata kur nuk mund te hapesh dhe te lexosh nje faqe interneti? Mos ndoshta nuk dini anglisht? Sepse ketu ka plote qe mund tju ndohmojne.
    Dicka me thote qe ju keni nevoje per me shume ndihme sesa perkthimi. Dhe nese ju ndohmojne nuk mund te siguroj per sukses.
    Syte e tua nuk mund te hapen jo vetem me gisht por eshe me vinc. Ti je si ata qe vdesin pa ngrene se ne mendjen e tyre nuk ka buke dhe pertojne te hapin syte. E sikur te hapin syte, do te qeshin me te madhe. Po pse do qeshnin? Per injorancen e tyre apo pse gjeten buke. Po ta le ty ta gjesh.

Kur ta arrij une te ndertoj kete motorrin sic e ka ndertuar folesi tek website ose me mire te jesh i sigurte se nuk do tjua jap juve per prove. Por do kem drita kur ti te jesh ne erresire. Reflekto!!!!!
    Jam i sugurte qe pergjigja qe vjen nuk do kete asgje te beje me pyetjet qe une bej. Nese e tille mos u lodhni Baptist sepse do kete akoma me pak vlere se kjo pergjigja e pare.
    E vetmja vlere qe kjo pergjigja ka per mua eshte se te njoha ty!!!!!!!!!!!!!!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    03-08-2007
    Postime
    7

Smile xfiles, mos ndalo te vesh ne pyetje gjerat qe nuk bie dakort

Citim Postuar mė parė nga xfiles Lexo Postimin
    shume interesant shkrimi yt fizikanti,
    jam dakord me ty se pothuajse te gjithe studentet e dale keto 100 vitet e fundit i marrin qorrazi "ligjet" e fizikes. E kam provuar me nje shokun time qe beri tezen e vet ne mekanike kuantike, dhe meqe une kam gjithmone ca ide jashte kutise si i thone, per dimensionet psh, ose per ēfaredo gjeje tjeter qe ka te beje me shkencen , ai pa gjykuar nese mendimi im ka kuptim apo jo, thjesht kundershton dhe injoron ate qe them thjesht sepse ligjet e fizikes nuk e lejojne, apo une nuk kam fakte, etj etj si keto.

Megjithate dua te theksoj edhe nje here se mbase titulli i temes eshte pak jo i pershtatshem per permbajtjen e saj, qe ai artikull i John Dobson eshte thjesht nje esse, pa fakte, thjesht duke ndjekur nje llogjike te caktuar. Esseja e tij eshte interesante per vete faktin qe ai nuk shkruan thjesht si nje shkencetar (astronom) , por si nje shkencetar dhe nje mistik ne te njejten kohe, dhe perpiqet qe te gjeje pika te perbashketa midis mistikes dhe shkences, endrra e shume prej nesh qe ne femijeri, qe nje dite shpresoj ta realizoj.

Dua te shtoj qe nje e mete e madhe e shkences sot eshte se shkencetaret mjaftohen dhe vetekenaqen duke iu pergjigjur pyetjes "Si", dhe injorojne pyetjen "Pse", qe per mendimin tim eshte po aq ,ne mos me e rendesishme.

Faleminderit per shkrimin Fizikant.
    xfiles,
    Me behet qejfi kur shikoj shkrime si te tuajat. Perforcon mendimen se ka njerez plote ne kete bote me sy te hapur dhe e shikojne boten per ate qe eshte; nje mister qe ne do mundohemi ta zgjidhim me te gjithe forcat tona. Eh sikur te ishte kaq e lehte si tek filmi "The Matrix".
    pershendetje

Faqja 4 prej 9 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Muzika klasike, 101 pjesėt mė tė bukura
    Nga Tannhauser nė forumin Muzika botėrore
    Pėrgjigje: 103
    Postimi i Fundit: 21-10-2023, 16:25
  2. Muzika klasike shqiptare
    Nga shigjeta nė forumin Muzika shqiptare
    Pėrgjigje: 59
    Postimi i Fundit: 12-01-2017, 08:40
  3. Kur'ani, Dituria dhe Shkenca
    Nga Orientalist nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 27-01-2007, 09:31
  4. Besa, nderi, burrnia a janė moderne?
    Nga Davius nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 04-04-2006, 09:11

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •