Close
Faqja 0 prej 7 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 61
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691

Çfare kuptoni me filozofi?

Shume persona mendojne se Filozofia eshte nje dege e cila mesohet ne shkolle dhe per te qene nje filozof duhet te studiosh "Filozofet E medhenj" te koherave.

Dihet qe filozofia eshte arti i mendimit dhe si e tille hyn ne ē'do fushe te jetes ashtu edhe ne shkence.Filozofia eshte nena e te gjitha dijeve.Filozofia eshte menyra se si e koncepton boten ose nje problem te caktuar.

Por kush mund te quhet FILOZOF?
    Njehere kur isha shume i vogel dikush me tha se filozofi eshte ai qe meson pak nga te gjitha shkencat.Ku i dihet ,mbase kishte te drejte sepse nje filozof i mirefillte duhet ta kete idene nga te gjitha fushat.

Mua me pelqen filozofia , ne kuptimin qe vleresoj aktin e te menduarit , por nuk jam dakord me heideger(me aq sa di per ate qe ka thene) ose me ndonje tjeter.
    Filozofia nuk eshte shkence ekzakte dhe si e tille nuk me pelqen ideja qe kjo "shkence" te jete sinonim i mendimeve te heideger me shoke.
    Dmth qe une i hedh poshte shume filozof, kjo nuk do te thote qe une hedh poshte filozofine.
    Te filozofosh do te thote te mendosh.

Qe te mos e zgjasim c'kuptoni ju me filozofi?

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Citim Postuar mė parė nga xfiles
    Te filozofosh do te thote te mendosh.
    Ok, ky eshte perkufizimi yt. Por perkufizim do te thote ta mbyllesh diēka rreth e perqark, dmth ta kesh ate ne dore, ta kesh kapur ate nga te gjitha anet.

Mirepo ju, xfiles, e keni hapur edhe me keq thesin. Sepse tani duhet ditur : ēfare do te thote "te mendosh" ?

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar mė parė nga oiseau en vol
    Ok, ky eshte perkufizimi yt. Por perkufizim do te thote ta mbyllesh diēka rreth e perqark, dmth ta kesh ate ne dore, ta kesh kapur ate nga te gjitha anet.

Mirepo ju, xfiles, e keni hapur edhe me keq thesin. Sepse tani duhet ditur : ēfare do te thote "te mendosh" ?
    Ok!
    Une nuk i dhashe perkufizim por eshte e vertete qe te filozofosh do te thote te mendosh. Ajo qe dua te di eshte se ēfare kuptoni ju me filozofi perderisa ekziston si lende ne shkolle, dhe cilesohet si nje shkence. A mendon se eshte e drejte kjo?
    A eshte e drejte qe filozofia te kuptohet si dicka e vecante qe merret vetem me pyetjet si psh pse ekzistojme?
    Nuk e di a me kuptove tani ku dua te dal.
    Psh ekziston ne kete forum nje pjese e dedikuar per filozofine.
    Perderisa filozofia eshte arti i te menduarit me duket pa vend qe te ekzistoje si shkence e ndare nga te tjerat jo sepse une nuk e vleresoj siē duhet por perkundrazi mendoj se eshte nena e dijeve.
    Le te themi se une nuk e kuptoj kete gje.
    A ka njeri qe mund te me shpjegoje?
    Respekt!

Perjashtuar Maska e Lunesta
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Dove la..Vittoria.....
    Postime
    1,660
    Filozofia eshte per mua perfeksioni me i mrekullueshem qe ka arritur njeriu. Filozofia si arti i te perceptuarit dhe persiatjes llogjike eshte arma me e forte e njeriut kundrejt cdo dogme, duke filluar qe nga autoritarizmi e diktatura, e duke perfunduar tek ideologjite fetare. Jo me kot komunizmi i kishte shpallur lufte rrymave si ekzistencializmi dhe besonte vetem ne materializmin dialektik.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Ja nje shemull tipik si shtremsi qe me filozofi kupton marksizmin ose idete materialiste. Pse shtrems, a nuk eshte feja nje lloj filozofie?
    Marksi kishte nje gje te sakte ,qe kapitalizmi dhe ekonomia ecin si rrjedhoje e tendences qe ka njeriu per te kerkuar te mira materiale. Por gabon kur e sheh ēdo gje materiale.
    Nejse ti ke bindjet e tua.
    Si perfundim ti thua qe filozofia eshte nje lloj mendimi dhe jo nje tjeter.
    Pra qe eshte mendimi qe na lejon te mendojme kunder fese dhe feja nuk eshte filozofi.
    Pra ti e sheh filozofine si diēka te veēante qe nuk ka lidhje me fene dhe shkencen.
    Nese te kam kuptuar gabim me korigjo.

Perjashtuar Maska e Lunesta
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Dove la..Vittoria.....
    Postime
    1,660
    Po ti ca ke, ai nuk ta shau muametin dhe kuronin.

Feja nuk eshte filozofim por ideologji. Ideologjia mbeshtetet ne parime te paprovuara, kurse filozofia llogjikon dhe analizon te preshmen ose realen. 'Flas, pra ekzistoj' ka thene Dekarti me duket. Kurse zoti nuk provohet ekziston apo jo, eshte thjesht nje hamendje dhe hipoteze e paprovuar. Ndaj feja eshte ideologji, ndersa Filozofia eshte triumf i arsyes njerezore e shkeputur nga koncepti imagjinar i zotit.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Lunesta : 03-12-2005 mė 04:55

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar mė parė nga vioxx

Feja nuk eshte filozofim por ideologji. Ideologjia mbeshtetet ne parime te paprovuara, kurse filozofia llogjikon dhe analizon te preshmen ose realen. 'Flas, pra ekzistoj' ka thene Dekarti me duket. Kurse zoti nuk provohet ekziston apo jo, eshte thjesht nje hamendje dhe hipoteze e paprovuar. Ndaj feja eshte ideologji, ndersa Filozofia eshte triumf i arsyes njerezore e shkeputur nga koncepti imagjinar i zotit.

Kush po permend kuranin ketu?
    Nuk mbrojta fete, po bejme nje diskutim mbi perkufizimin e filozofise jo per fene.
    Por edhe feja ashtu dhe çdo fushe tjeter e shkences kane nje filozofi te tyren, nje menyre te menduari, nje pikpamje te caktuar.

Shkurt muhabeti ketu nuk po flasim per fete.

Pastaj meqe ra fjala, a thua valle te gjithe "filozofet" nuk besojne tek zoti?
    Te besosh tek zoti eshte nje lloj filozofie.
    Me kupton?
    shndet.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga nausika : 03-12-2005 mė 20:22

Citim Postuar mė parė nga vioxx

"Une jam, pra ekzistoj" - ka thene Sartri, dhe jo Dekarti. Thjesht nga fjala "ekzistoj" duhet te kishe dale te Ekzistencializmi.
    The Revolution says " I was, ... I am, and ... I will be!!!".
    RAF

I larguar Maska e panchovilla
    Anėtarėsuar
    11-09-2005
    Vendndodhja
    Milky Way Galaxy
    Postime
    502
    Citim Postuar mė parė nga DeLiRiUm
    "Une jam, pra ekzistoj" - ka thene Sartri, dhe jo Dekarti. Thjesht nga fjala "ekzistoj" duhet te kishe dale te Ekzistencializmi.
    Jo mor lal se `cogito ergo sum` ka thene Dekarti(René Descartes) e jo Sartri. Ketu mendoj se e ke gabim.
    Hardworking pays off in future, laziness is paying off right now

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    Descartes ka then "une mendoj, pra jam" (je pense, donc je suis) ... mos u ngaterroni

naten

Faqja 0 prej 7 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Si e kuptoni togėfjalėshin "harmoni fetare"?
    Nga Albo nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 83
    Postimi i Fundit: 05-04-2024, 15:18
  2. Cili ėshtė filozofi juaj i preferuar?
    Nga AuGuSt_ nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 113
    Postimi i Fundit: 22-10-2011, 06:11
  3. Sindromi mesdhetar (mediteranien) a e keni degjuar dhe si e kuptoni.
    Nga Marya nė forumin Aktualitete shoqėrore
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 30-05-2009, 10:24
  4. Filozofi injorant (i paditur) - Voltaire
    Nga fisnik nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 19-01-2007, 07:17
  5. Si e kuptoni kėtė shprehje?
    Nga Astriti nė forumin Tema shoqėrore
    Pėrgjigje: 35
    Postimi i Fundit: 20-12-2003, 13:02

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •