Postuar më parë nga Lunesta
C'e krishtere zeza je ti kur praktikisht s'di asgje nga krishterimi?Postuar më parë nga Lunesta
Postuar më parë nga Lunesta
C'e krishtere zeza je ti kur praktikisht s'di asgje nga krishterimi?Postuar më parë nga Lunesta
Ku shkel turku, nuk mbin bari.
(Thenie popullore shqiptare)
Një pyetje ke ti Lunesta, apo katër?![]()
![]()
Do mundohem t'i përgjigjem unë pyetjeve të tua, me aq sa di. Skizmë do të thotë ndarje. Nëse e ke fjalën për skizmën e kishës perëndimore me atë lindore, pra Romeo katolike me atë Ortodokse, nuk më kujtohet ekzaktësisht, por më duket se skizma përfundimtare ka ndodhur diku pas viteve 1500. Shpresoj të dalë dikush tjetër dhe të japë vitin e saktë.
Ky ndryshim është shumë e vështirë të shpjegohet vetëm me dy rrjeshta, megjithatë do mundohem të të sqaroj paksa. Në vitin 1517 Luteri, i cili ishte një murg katolik nguli në derën e kishës së Uitenbergut (Wittenberg) një letër me 95 tezat e tij. Çfarë ishin këto? Ishin kundërshtimet e tij në lidhje me doktrina të gabuara që kisha katolike i ndiqte, por që nuk kishin të bënin aspak me krishtërimin e vërtetë.Kush eshte ndryshimi mes nje katoliku e nje protestanti?
Kështu Luteri pati një influencë të madhe në të gjithë Gjermaninë dhe njerëzit filluan të largoheshin nga kisha katolike dhe të bashkoheshin me Luterin. Në fillim ata u quajtën Luterianë. Por pervec Luterit që është konsideruar si një nga Reformtorët më të mëdhenj, dolën edhe të tjerë si p.sh. Ulrik Zvingli (Urich Zwingli) dhe Xhon Kalvin (John Calvin). Pasardhësit e këtyre të treve janë quajtur protestantë për shkak të protestës që Luteri bëri ndaj kishës katolike.
Për mendimin tim, ndryshimet midis protestantëve dhe katolikëve janë të njëjta edhe midis Ortodoksëve, sepse unë besoj se kisha katolike nuk ka ndryshime thelbësore me kishën ortodokse. Këto ndryshime janë vetëm siperfaqësore.Po nje pretestanti me nje ortodoks?
Fjala evangjelist ka marrë disa kuptime sot. Kuptimi origjinal i kësaj fjale është se kështu quheshin në shekullin e parë kur Krishtërimi po përhapej në tërë botën, ata persona që kishin dhuntinë për të ungjillëzuar. Pra ata kishin dhuntinë për të përhapur Lajmin e Mirë se Krishti vdiq dhe u ringjall dhe kushdo që beson në Të, kalon nga vdekja në Jetë dhe kështu bëhet bashkëtrashëgimtar i mbretërisë qiellore.Cfare do me thene evangjelist?
Pra fjala evangjelist vjen nga fjala evangjelio që do të thotë në Shqip ungjill, që do të thotë, lajm i mirë. Pra evangjelisti eshtë ai që përhapte lajmin e mirë.
Evangjelistë quhen gjithashtu katër personat që kanë shkruar katër ungjillet që ne sot kemi në Dhjatën e Re. Pra, Ungjilli sipas Mateut, Markut, Lukës dhe Gjonit. Këta të katërt quhen evangjelistë meqë kanë shkruar ungjillet.
Evangjelistë quhen gjithashtu, gabimisht të gjithë ato grupe besimtarësh apo kisha të ndryshme të cilët thonë se i ngelin besnik me fjalët dhe veprat e tyre Ungjillit. Ata e quajnë veten e tyre Evangjelikë, jo Evangjelistë, por zakonisht të tjerët i quajnë evangjelistë, në vënd që t'i quajnë evangjelikë. Evangjelik do të thotë në shqip Ungjillor, të cilët duan të tregojnë me këtë se i ngelin besnik mësimeve të Ungjillit dhe nuk shtojnë tradita të ndryshme njerëzore ashtu si kanë bërë, p.sh. Ortodoksët dhe Katolikët.
Tani dua të bëj edhe një sqarim tjetër. Dua të tregoj ndryshimin midis Protestantëve dhe Ungjillorëve (evangjelikëve)
Sot Protestantët dhe Ungjillorët i fusin në të njëjtin kategori, të gjithë i quajnë Protestantë. Por, ndryshimi midis Protestantëve dhe Ungjillorëve është i madh. Unë besoj se kishat Protestante janë po aq të vdekura sa edhe kishat Katolike dhe Ortodokse. Unë nuk them se brënda këtyre kishave nuk ka njerëz që me zemër të sinqertë besojnë në Zot, por se këto kisha në përgjithësi janë të vdekura dhe përveç se të kenë një fanatizëm fetar nuk bëjnë asgjë tjetër.
Kështu shpjegohen edhe konfliktet e mëdhaja që ndodhin në Angli midis Katolikëve dhe Protestantëve. Ata, vetëm emrin kanë se janë të Krishterë, por në të vërtetë nuk janë. Ndërsa me kishat e vogla dhe të pamvarura Evangjelike, ndodh ndryshe. Një numër i madh i pjestarëve të këtyre kishave janë besimtarë të vërtetë, të cilët mundohen të jetojnë ashtu si Zoti i kërkon.
Kështu pra, megjithëse këtu jemi në forumin Protestant, ne nuk jemi Protestantë. Shumica janë Ungjillorë dhe besimtarë të sinqertë. Unë për veten time e fillova jetën time të Krishterë nga një kishë Ungjillore, por tani nuk mund të them se jam ungjillor.
Unë jam thjesht një i Krishter, pa asnjë emër apo tabelë tjetër i cili kërkon të përjetojë Krishtin në mënyrë të pastër si dhe të përjetojë Kishën ashtu si dikur e përjetonin besimtarët e shekullit të parë. Me pak fjalë, i jam larguar çdo lloj sistemi fetar të organizuar dhe bashkohem me të gjithë ata që me thjeshtësi dhe pastërti zemre kërkojnë të adhurojnë Perëndinë e tyre.
Shpresoj të të kem sqaruar sado pak me pergjigjet e mia. Besoj se edhe të tjerë mund të shtojnë gjëra të tjera dhe informimi të bëhet më i plotë.
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
Po keshtu po vazhdoj dhe une me dia gjera te tjera.
Kisha ne thelb te vet ka Krishtin dhe vetem Krishtin. Por cfare ndodh sot ne religjionet kishtare? Eshte shume e lehte qe te dallosh qellimet e cfardo lloj religjinoni fetar( natyrisht te krishtere), duke i shikuar veprat e tyre nen mesimin e fjales dhe zbuleses qe Fryma e Shenjte i deshmon cdo besimtari te vertet kristjan, te cilet perbejne dhe kishen e gjalle te Krishtit. Mesimi i Frymes, permes fjales se Perendise ne bibel, na deshmon se, kisha e vertet e Krishtit, nuk eshte nje institucion njerzor apo insiative njerzore. Po keshtu nuk eshte nje mbledhje e disa njerzve, te cilet e quajne veten te krishtere. Kisha e Perendise eshte vetem ajo bashkesi, e cila eshte thirur dhe perzgjedhur nga Krishti, dhe qe ne thelb te vet ka Krisht, pa te cilin ska asnje kuptim dhe ekzistence. Pra ketu fillon ndarja, midis kishes nen mesimin institucional religjionoz, dhe kishes se gjalle te Krishtit nen mesim te fjales dhe Frymes se Perendise. Si shembull konkret dhe real te dallimit te ketyre dy lloj kishave per te cilat po flas, kemi deshmite qe na jep vete mesimi apsotolik ne Dhajten e re. Ne Dhjaten e re shohim lindjen e kishes se vertet te Krishtit, e cila do te rritet, do te forcohet, do te shumohet per nje qellim, dhe qellimi eshte: Te beje fondamentalisht e vullnetin e Krishtit. Pra cdo lloj tjeter kishe, e cila vendos vullnete qe mbeshteten ne vullnetet njerezore, nuk eshte gje tjeter, vecse "kallpe"( fallco). Tani ju mund te thoni: cilat jane keto lloj kisha "kallpe"? Te verteten rreth ketij fakti do ta marreni vetem nga deshmija qe Fryma e Perendise jep ne zemer te besitarit, gjithmone kur ai eshte nje bir i Atit Perendi. Kete fakt Pali ja u deshmoi kishes ne Korinth kur ju tha: Fryma e Perendise deshmon ne zemren tone, duke na treguar se ne jemi bij te Perendise. Pra ky fakt na jep bindjen se, njerzorja eshte e pafte te deshmoje dhe njohe kishen e vertete te KRishtit.
Cfare ndodh sot ne bote me kishat e ndryshme dhe religjionet e ndryshme?
Ka plot religjione, te cilat jo vetem qe kthehen ne organizate boterore, por jane pjese drejtimi te qeverise se tyre. Pra kjo "kishe" ( kam parasysh institucionet drejtuse te saj dhe jo bijte e Perendise), ka humbur fondamentalisht qellimin per te cilin eshte thirur. Jezusi dha nje shembellese sa te thjeshte aq edhe mesimdhenese, ne lidhje me kete qe ne po flasim. Jezusi ju deshmoi dishepujve te tij se, nje sherbyes nuk mund tju sherbeje dy zoterinjve njeheresh, edhe mamonit edhe Perendise. Nuk ka varg me te qarte dhe me te plote per nje besimtar apo bashkesi te krishteresh, sa sa keto fjale te KRishtit. Mamonaj, eshte pikerisht BOTA dhe vullneti i saj, dhe ky vullnet eshte kunder Perendise. Kisha e gjalle, apsolutisht nuk eshte thirur qe ti sherbeje botes. Ky eshte mesimi me fondamental ne fjalen e Perendise. Ashtu sic e thashe edhe me siper, kisha eshte thirur qe te permbushe duke zbatuar dhe bindur vullnetin e Krishti mbi dhe. Bota per kishen e Krishtit, eshte nje "dere" e cila perpiqet me te gjitha menyrat qe ta "mbylle" kishen e Krishtit ne ferr. Por JEzusi tha se, as dyert e Ferrit nuk mund ta mundin Kishen e Perendise. Le te shohim shembullin e mesimit tone, Zotin Krisht. Jezusi na dha mesime jo thjesht duke i mbeshtetur ne fjale, por duke i kryer, permes vete jetes se tij mbi dhe. NE te gjithe refenjat e ungjillit te Krishtit, ne asnje rast nuk shohim qe JEzusi te vihej si nje udheheqes i qeverive te botes. Duhet thene se, bota ka vullnet krejt te kundert me ate te Perendise, pasi bota ka per zot satanin, dhe demonet e tij. Jezusin izrailitet e moren qe ta benin udheheqes te tyre ne clirmin ndaj pushteti te Romes, por JEzusi nuk u be pjese e tyre. Perse? Sepse, une, tha Jezusi, erdha te permbush vullnetin e Atit. Pra nese Krishti, i cili eshte KOKA e Kishes, nuk u vu nen kete qeverisje plangprisese ne te cilen bota po ecen, atehere kisha cfare duhet te beje? Pikerisht ketu ndahet dhe behet e dukshme nen driten e Perendise, se cila eshte kisha e vertete e Krishtit, qe ecen nen pushtetin e KOKES ( Krishtit), dhe ajo qe ecen nen pushtetin e botes ? Shikoni se cfare rrezik fondamental sjell ky fakt, nese kisha ecen ne vullnet te botes, duke pranuar dhe perqafuar udheheqjen e saj. Cfare ndodhi ne Izrael, midis institucionit fetar hebraik, dhe Krishtit e bashkesise se Tij ne kete vend? Institucioni fetar fariseik, i cili drejtonte FENE dhe religjionin ne Izrael, duke qene pjese e vullnetit qeverises romake ne izrael, ne bashkepunim me te, kryqezoi Birin e vetem te Perendise, Zotin Krisht. Ky fakt me bind plotesisht dhe them se, cdo kishe qe behet PJESE qeverisese ne punet dhe vullnetet e botes, nuk ka bere gje tjeter vecse ka deshmuar se eshte PJESE e pandare a atyre qe cuan Krishtin ne kryq.
Shikoni sot skandalet qe kane perfshire ato institucione kishtare, te cilat nen petkun e zi, cdo dite kryqezojne Krishtin dhe kishen e tij. Denimi i tyre eshte i rende. Sot sheh se, kisha te ndryshme martojne burre me burre. Sot sheh prifterij te ndryshem, te cilet jane pjese drejtuese ne punet mafjoze te fitimeve dhe korruptimeve te ndryshme ne bote. Sot sheh se si keta zoterinj nen petkun e tyre te zi, kryqezojne cdo dite drejtesine dhe nxitin luftra te ndryshme mdis vellezerve te krishtere. Pra cfare vertetojne per nje te krishtere te vertete te gjitha keto gjera? Ne menyren me fondamentale ato verteojne se te gjithe keto institucione, te cilat kane per qellim punet e botes, nuk bejne gje tjeter vecse vertetojne ne menyre te dukshme zoterise qe i sherbejne. Nuk eshte detyra ime te them se kush jane keto institucuione dhe individe fetare, pasi nuk jemi thirur per kete. Detyra jone eshte, te deshmojme Krisht dhe te japim Krisht. Kush eshte i YNI( i Krishtit) do te na pranoje. Prandaj dhe JEzusi ju tha apsotujve te tij se, kush me ka pranuar mua, do tju pranoje dhe juve. Dhe kush me ka perndjekur mua do tju perndjeke dhe juve. Me kishen e Krishtit vazhdon e njejta lufte dhe perndjekje, pavaresisht menyrave. Bota dhe ata qe jane pjese e saj, pergjate cdo kohe dhe momenti do te vazhdojne te perndjekin Krishtin dhe kishen e tij.
Ja pra permes ketij shkrimi dhashe nje opinjonin tim, duke treguar nen mesim te fjales dhe Frymes se Perendise, se kush eshte kisha e Krishtit, dhe kush eshte kisha e botes. Kisha e Krishtit ka dhe do te kete gjithmone perndjekje dhe dhune, por nuk do te humbase asnjehere, ndersa kisha e botes ka pallate dhe para, fame dhe korrupsion dhe fundi eshte i tmershem. Jezusi tha: LUM ai qe PERNDIQET per shkakun tim, sepse pasuria e tij eshte e palujtshme ne mbreteri te Perendise. Kisha e Krishtit( jo e botes) eshte deshmija e gjalle e kesaj fjale te KRishtit.
Zoti ju bekofte.
Deshmuesi
AMENPostuar më parë nga deshmuesi
I nderuari Vëlla Deshmuesi!
Në rend të parë; falëminderoj Zotin sepse këto që i ke thënë ti janë vetëm nga Fryma e Zotit!
Nuk kam asgjë të shtoj as të mungoj nga shkrimi i juaj, ishte i mrekullueshë, pa fyrje, pa lëndime, ishte pët ata se kan veshë dhe ndëgjojnë, mrekullia nuk është ndryshe vetëm se të thuajsh të gjithëve pa prekur asnjë!
Lavdi Zotit
Respekt nga
toni77
Po cfare shkroi Luteri qe ishte ne mosperputhje me krishterimin e atehereshme?
Po skizma e pare kur ndodhi dhe pse? Termi protestant nga vjen?
Në radhë të parë dua të korrigjoj pak shkrimin tim të mëparshëm. Skizma ka ndodhur në vitin 1054 dhe jo në vitet 1500 siç e kisha thënë unë gabimisht.Postuar më parë nga Lunesta
Nuk ka skizmë të parë dhe të dytë. Dua të them se kontradikta dhe përçarjet midis kishës së perëndimit dhe lindjes kishin filluar shumë më përpara vitit 1054, por në atë vit, mund të themi se ato dy kisha u ndanë përfundimisht.
Një nga kundërshtimet e Luterit ishte për indulgjencat që shiste kisha katolike. Indulgjencat ishin disa copa letre të cilat po t'i blije mund të shpëtoje njerëzit e familjes që kishin vdekur. Kështu, katolikët duke shfrytëzuar injorancën e masave, pasurohej duke shitur shpëtimin. Një njeri i vërtetë i Perëndisë nuk mund ta pranonte këtë gjë. Një ndër ta ishte edhe Luteri.
Një çështje tjetër ishte doktrina e shpëtimit nëpërmjet hirit dhe jo veprave të njeriut. Gjithashtu ishte edhe çështja e priftërinjve. Luteri, me të drejtë, besonte se të gjithë besimtarët janë priftërinj, pamvarësisht se ai nuk mundi ta vinte në praktikë këtë të vërtetë të madhe.
Po u lë edhe të tjerëve të shtojnë gjëra që unë mbase nuk i kam dhe aq të qarta.
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
Ah, më fal se harrova t'i përgjigjem kësaj pyetjeje, megjithëse mendoj se e kam dhënë përgjigjen në shkrimin tim të mëparshëm.Postuar më parë nga Lunesta
Termi protestant vjen nga protesta që Luteri bëri ndaj kishës Katolike duke ngulur letrën me tezat e tij në derën e kishës së Uitenbergut. Ajo që bëri Luteri ishte një protestë ndaj kishës Katolike. Të gjithë ata grupe të krishterësh që, megjithëse nuk vinë drejtpërdrejt nga Luteri, ngjajnë shumë me mësimet doktrinore të tij, quhen protestantë.
Lunesta,Postuar më parë nga lunesta
Kam pershtypjen se duhet te jesh shume e re ne besim dhe me behet qejfi per kete. Ti ke shansin qe ta quash veten thjesht e Krishtere. (pa e cilesuar se cfare e krishtere je). Besimi yt eshte i virgjer.
Ti nuk e kupton se perse duhet te kete disa lloje te krishteresh.
(Dhe cdo njeri me besim te virgjer nuk mund ta kuptoje kete.)
Kisha e hershme filloi me kete thenie:
"Jam e krishtere", "I perkas Krishtit"
(Meqense ra fjala, dhe ky forum ne fillimet e tij kishte vetem nje ndarje per besimin e krishtere. Sot shihe sa ndarje ka)
Ai qe sjell ndarje mes te krishtereve eshte vetem besimi se Krishti nuk eshte i mjaftueshem. Pra, pervec Krishtit, duhet dhe dicka tjeter qe te na shpetoje.
Keshtu linden rrymat, skizmat, ndarjet, etj....
Vella Liveintwoplaces te ka dhene nje pasqyre te qarte nga ana historike te asaj qe ka ndodhur, dhe une nuk dua te ndalem ketu.
Dua vetem te te them: "Ruaje te virgjer besimin tend. Thuaj me plot gojen: Une i perkas Krishtit dhe vetem Krishtit!"
Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!
Eh, ketu dole offside.Postuar më parë nga liveintwoplaces
Ndryshim me te madh se filioque nuk ka! Kjo este dogmatike nuk eshte siperfaqesore. Se ketu kemi te bejme me natyren e trinitetit.
Ndryshime siperfaqesore jane te protestanteve me katoliket...
Tannhauser, fakti se ju protestantët i quani heretikë, ndërsa katolikët në një farë mënyre i quani vëllezër tregon se ndryshimet tuaja janë siperfaqësore. Unë nuk mbështetem vetëm në këtë fakt, kam shumë gjëra për të thënë, por nuk dua t'i futem një debati të gjatë dhe pa vlerë.Postuar më parë nga Tannhauser
Nëse ti e ke fjalën për protestantët e kishave protestante shtetërore që gjënden në Angli dhe gjetkë, ke të drejtë, ndryshimet e tyre me katolikët janë sipërfaqësore. Por nëse e ke fjalën për ungjillorët, atëhere nuk ke të drejtë. Ata për ju nuk janë veçse heretikë.
Krijoni Kontakt