Cfare do te thone keto fjale per nje te krishtere? Mendoj se cdo kush prej nesh duhet te njohe ne thelb kuptimin e ketyre fjaleve. Jezusi ju tha apsotujve se, Falas more dhe falas jepni. Ose, do te jeni me te gezuar kur te jepni se sa kur te merni. Por le te ndalemi me konkretisht dhe te shohim me thelbesisht, se cfare do te thone per besimtarin e krishtere fjalet: " te japesh".
Doredhenesia eshte nje virtut ne karakterin e besimtarit te rilindur kristjan, por do te ishte shume pak, nese me fjalet,"te japesh", do te kuptonim vetem te qenit doregjere. Per besimtarin e krishtere, fjalet, "Te japesh", kane nje kuptim me te gjere dhe me fondamental se sa te qenit doredhene apo dicka tjeter te ngjashme me te. Ka plot te krishtere te cilet nuk arrijne te kuptojne si dhe sa duhet kuptimin e fjaleve, "te japesh". Qe te japesh, se pari do te thote te kesh. Por cfare duhet te kesh, si dhe cfare duhet te japesh? Une do te thosha se " te japesh" do te thote: te japesh Krisht. Dhe te japesh Krisht do te thote, te kesh Krisht. Pikerisht ketu fillojne dhe marin kuptim te plote fjalet: "Te japesh".
Le te hyj me thellesisht ne detaje, per te bere sa me te qarte rendesine fondmanetale qe zene keto fjale ne besen dhe jeten tone te krishtere. Ashtu sic e kam permendur dhe ne tema te tjera, te qenit tone besimtare ne Krisht, nuk eshte thjesht pranimi i fakteve rreth personit Jezus Krisht. Nuk dua te behem i perseritshem, por nje lloj besimi i tille nuk te mban perjetesisht ne Krishtitn. Nje besim i tille eshte thjesht nje pranim i mbeshtetur ne llogjiken e gjerave( me burim njerzor), te cilat per nje cast fare thjesht edhe mund te te largojne nga Krishtit, menjehere sapo llogjika jote te permbyset perballe faktesh te tjerash. Por ne kete shkrim qellimi im eshte, te njohim thelbesisht rendesine fondamentale qe kane per ne fjalet: "te japesh".
Ashtu sic thashe edhe me siper, "te japesh", do te thote se pari te kesh. Permes asaj qe ne japim, na zbulohet ne fakt pikerisht ajo qe ne kemi ne brendesi te zemres tone. Pra kur ne japim, permes ketij veprimi zbulojme realitetin e asaj qe kemi brenda nesh. Per ta bere sa me te kuptueshem po ndalem tek fjalet e JEzusit, i cili tha: Sa fal, aq dhe do te falesh. Ne keto fjale te Krishtit, perfshihet e gjithe qenia jone e krishtere. Jezusi ketu vendos nje barazim midis FALJES sone, dhe FALJES se Perendise. Jezusi permes fjaleve te tij na zbulon nje ceshtje te rendesishme, e cila ka te beje me sheptimin tone. Jezusi deshmon se, te falurit tone prej Perendise, varet plotesisht nga sa ne FALIM te tjeret. Nuk e di nese i kini kushtuar rendesi ketyre fjaleve te Krishtit, por nese i kini anashkaluar ne pavemendjen tuaj, ju them se, keto fjale te Krishtit duan nje vemendje te plote, pasi ne to Jezusi zbulon nje te vertete shume te madhe, e cila ka te beje me faljen qe Perendia jep per ne. Vertet ne biblen e Perendise na zbulohet shume qarte rruga per shpetim, e cila vjen permes pendeses dhe dorezimit tone ne dore te Krishtit, dhe si rezultat marim faljen nga mekatet, por keto fjale te JEzusit na zbulojne pikerisht realitetin, nese ne e kemi MARRE kete falje apo jo. Perpiquni te jeni te vemendshem ne keto fjale te Krishtit. Eshte plotesisht e vertet dhe e patundur se, Perendia ne e ka dhene FALJEN, por, problemi tek ne eshte: A e kemi MARRE dhe PRANUAR ne kete FALJE? Ose me mire te them: a kemi HYRE PERJETESISHT ne kete falje? Pikerisht Jezusi na ndihmon ne menyre fare te qarte, duke na zbuluar konkretisht nese ne e kemi mare apo jo FALJEN prej Perendise. Le ti sjellim edhe njehere fjalet e JEzusi, i cili tha: Aq sa Falni, aq edhe do te faleni.
Ne mjaft takime ndryshme qe kam bere, besimtare te ndryshem me kane then se, kur vjen puna per te falur dike , e kane shume te veshtire per ta falur. Pyetja ime themelore eshte: Nga vjen veshtiresia, dhe perse ata nuk kane FUQI te FALIN?
Mendoni rreth ketij fakti.
(vazhdon)
Deshmuesi
Krijoni Kontakt