E Merkure, 23 Nentor 2005
LETER E BIRIT TE XHAKOMO VUKSANIT
Trieste 23 tetor 2005
Derguar Redaksise se Arberesheve te Italise, Arbitalia
Jam doktor Giuseppe Vuxani, lindur ne kolonine me origjine shqiptare te Borgo Erizzo "aktualisht Arbanasi) ne ish-provincen italiane te Zares "ne Dalmaci), tashme nen sovranitetin e shtetit te Kroacise me emrin e Zadar. Jam 79 vjec dhe banoj neTrieste.
Kam lene, bashke me shume bashkefshatare te mi vendin e lindjes ne vitin e larget 1948, ne vijim te Traktatit te Paqes, me te cilin qyteti i Zares i perkiste Jugosllavise. Ne ate kohe ne fshat flitej ende shqipja e vjeter e prinderve, qe moren arratine nga dominimi turk, ne 1725, te ardhur nga dy vende afer Shkodres, dhe u sistemuan ne periferi te ZresQe femije me therrisnin ne shqip Zef dhe ruaj ende ne kujtese fjalet me te zakonshme ne shqip, qe fliteshin atehere. Babai im qe nje eksponent i vendosur i diaspores shqiptare, e impenjuar ne ndihme te pavaresise se Shqiperise, ishte themeluesi dhe sekretari i Shoqates Italo-Shqiptare te Borgo Erizzo. Ne ate kohe qe ne kontakt me eksponente te kolonive shqiptare ne Itali. Vecanerisht domethenes qe Kuvendi i Triestes ne 1913.
Ne vitet 30 gjuhetari i famshem italian Carlo Tagliavini ekzaminoi me kujdes gjuhen shqipe te folur ne Borgo Erizzo dhe shkroi nje liber mbi kete argument.
Per me teper kane mundur te shpetojne vetem disa deshmi te vogla, por interesante te origjines se shqiptareve, qe do te doja t ia ofroja qendres suaj kulturore.
Duke udhetuar ne internet dje jam njohur me sitin tuaj, por nuk njoh vecse Homepage tuaj, ku gjeta dhe adresen e e-mailit.
Po ju shkruaj ne vijim nekrologjine e babait tim, nje eksponenti te diaspores shqiptare, shkruar nga prof. Koliqi ne revisten italo -shqiptare "Shejzat".
Krijoni Kontakt