Arkivat/Historia e Shqipërisë, në një nga enciklopeditë më të mëdha në gjuhën angleze
Enciklopedia amerikane që shkruan për Shqipërinë
“Collier's Encyclopedia” është një enciklopedi e përgjithshme amerikane. Fillimisht ajo është publikuar në 20 volume në vitet 1950-51 dhe në vitin 1962 u shtri në 24 volume. Për një kohë të gjatë është kosnideruar si një nga tri enciklopeditë më të mëdha të përgjithshme në gjuhën angleze, së bashku me “Encyclopedia Americana” dhe “Encyclopædia Britannica”. Të treja së bashku janë quajtur edhe "the ABC". Botimi i vitit 1997 ka 23,000 hyrje të reja. Në vitin 1998 “Microsoft” bleu të drejtën e botimit të variantit elektronik të “Collier's” dhe të enciklopedisë “New Merit Scholar's”, nga Krouell Kollier Mackmilan dhe i ndërfuti ato në “Encarta” (electronic encyclopedia, enciklopedia elektronike). “Microsoft Encarta”, së cilës po i referohemi në këtë botim, është konsideruar si pasues i enciklopedive “Funk and Wagnall's”, “Collier's” dhe “New Merit Scholar's”. Një pjesë e materialeve janë paraqitur ashtu siç janë shkruar në “Collier's Year Book” (për ngjarjet e vitit 1997 dhe më herët) dhe ashtu siç janë prezantuar çdo muaj në “Encarta Yearbook” (për ngjarjet pas vitit 1997). Duke qenë se ato janë publikuar pak kohë pasi kanë ndodhur realisht si ngjarje, reflektojnë një informacion të vlefshëm për atë kohë.
(vijon nga kryesore) Vizita/Tre princeshat shqiptare shkuan në Shtetet e Bashkuara të Amerikës për të kërkuar një marrëveshje
Zogu kërkonte paqe me Nolin
Menjëherë pas martesës së mbretit, ku mori pjesë edhe Konti Çano, Italia fali borxhet, duke kërkuar vetëm principalin
Shqipëria nga viti 1938 deri më 1997. Çfarë është shkruar për vendin tonë nga enciklopeditë amerikane gjatë viteve. Në këtë dossier jemi duke shkëputur fragmente të enciklopedisë “Encarta Yearbook” dhe “Collier's Year Book”.
Shqipëria në vitin 1938
Viti 1938 do të ishte për shqiptarët epokë. Ngjarja që do të linte në hije çdo zhvillim tjetër në këtë vend të vogël të Adriatikut ishte martesa më 27 prill e Mbretit Zog me konteshën Geraldinë Aponyi, një 22-vjeçare hungarezo-amerikane. Me këtë rast u zhvillua një ceremoni civile deri në atë pikë që nusja mbeti katolike, ndërkohë që bashkëshorti i saj ishte një mysliman. Në Tiranë u zhvilluan festime të gëzueshme, ku i ftuari më i rëndësishëm ishte konti Galeazo Çano, ministri i Jashtëm italian. Menjëherë pas martesës, më 21 prill, një tjetër marrëveshje mes Italisë dhe Shqipërisë do t’i shtohej listës së traktateve të përbashkëta, nën të cilën regjimi fashist kishte vendosur ndikimin e tij në detin Adriatik. Që nga viti 1920 huatë italiane ishin derdhur dhe ishin përdorur për zhvillimin e vendit. Sipas marrëveshjes së re, borxhet që duhej të paguante Shqipëria dhe që llogariteshin në 69,000,000 lira ari u falën dhe për 15 vitet që do të pasonin, vendi duhej t’i paguante Italisë vetëm principalin. Njëkohësisht të drejtat e peshkimit në ujërat shqiptare iu dhanë nën kontroll një kompanie italiane, e cila kishte të drejtën të mabnte edhe roje të armatosur. Si rezultat, Musolini arriti të kishte një pozicion dominues politik dhe ushtarak në Tiranë.
Pavarësisht rebelimeve të vazhdueshme kundër autoritetit të tij, Mbreti Zog kishte arrritur të rriste stabilitetin politik në vend. Më 3 shtator, me rastin e 10-vjetorit të mbretërimit, ai garantoi amnisti për të gjithë të larguarit politikë jashtë vendit dhe liroi disa nga të burgosurit politikë. Nga kjo amnisti përfituan edhe disa prej emigrantëve shqiptarë në Amerikë. Në mars, tre princeshat shqiptare, Myzejen, Ruhie dhe Maxhide, vizituan Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe në dukje kërkuan të arrinin një pajtim mes Zogut dhe Fan Nolit, i cili ishte përgjegjës për revolucionin e vitit 1924. Më 7 prill të vitit 1939 trupat italiane pushtuan Shqipërinë, e cila formalisht do të aneksohej nga Italia pak ditë më pas.
Analiza/Italia u tremb dhe mendoi se ndoshta nuk do të arrinte të merrte paratë që kishte investuar që nga viti 1927
Kur Bota e harroi Shqipërinë
Arsyeja/Sulmi agresiv mbi Shqipërinë do të rriste reputacionin e Musolinit, pasi ishte refuzuar nga Franca
Shqipëria në vitin 1939
E pakënaqur me dominimin virtual ndaj Shqipërisë që nga viti 1927, Qeveria Fashiste Italiane arriti më në fund ta gllabëronte atë përfundimisht. Fundi do të vinte në prill, kur pas negociatave mes të dy vendeve dhe deklarimit të vazhdueshëm të Italisë se nuk kishte ndër mend të ndërhynte në integritetin dhe sovranitetin e vendit të vogël buzë Adriatikut, Shqipëria e refuzoi kërkesën e Italisë për porte dhe baza në tokën e vet. Më 3 prill trupat fashiste u përqendruan në Brindizi. Më 6 prill anijet italiane të luftës, u shfaqën në brigjet shqiptare, me synimin për të hyrë aty me forcë. Më 7 prill (e premte) trupat italiane u futën në Shqipëri të mbështetura nga disa anije lufte, për t’u pritur me forcë dhe rezistencë nga shqiptarët. Një ditë më pas, të mbështetur edhe nga 400 aeroplanë, trupat arritën kryeqytetin Tiranën. Tri ditë më pas ata do të vendosnin flamurin tringjyrësh italian në kufirin me Greqinë. Ndërkohë, Mbretëresha Geraldinë fluturoi drejt Greqisë më 7 prill së bashku me djalin e saj 3-ditësh. Familjes do t’i bashkohej edhe Mbreti Zog, i cili përfundimisht do të vendosej në Paris, pasi kishte kaluar disa kryeqytete të Evropës. Nuk është shumë e njohur arsyeja e vërtetë e kësaj goditjeje të befasishme, duke lënë mënjanë faktin që sqarimet zyrtare në lidhje me problemet që kishin prekur rezidentët italianë dhe shtytjet shqiptare kundër jugosllavëve nuk tingëllojnë aspak të vërteta. Është e mundur që Mbreti Zog të ketë refuzuar braktisjen në mënyrë paqësore të autoritetit që i kishte mbetur. Italianët ndoshta e kishin menduar se 1,000,000,000 lirat që ata kishin investuar në vend që nga pakti i vitit 1927, rrezikoheshin nga hapja e Shqipërisë me Britaninë dhe vendet e Ballkanit. Por është shumë më e besueshme që ky vendim të jetë marrë për arsye psikologjike dhe strategjike. Musolini, i refuzuar nga Franca pas kërkesës së tij për koncesione në Tunizi dhe Suez, mund të jetë përpkeur të rrisë prestigjin e tij brenda vendit, përmes një sulmi agresiv. Më bindës nga të gjithë është fakti që ky pushtim të përfaqësonte një kundërgoditje nga ana e Axis përballë ndikimit të anglo-francezëve dhe Jugosllavi, Greqi, Turqi dhe Rumani. Që të dyja, Gjermania dhe Italia, kanë qenë kundër formimit të një blloku pro-aleat në Ballkan, gjë që do të reduktonte ndikimimn e tyre në rajon. Marrja e Shqipërisë në një kohë kur Jugosllavia ishte përqendruar në një grindje të brendshme, nuk do të lejonte mundësinë e një proteste të jashtme. Kështu që Shqipëria u thye vetëm me një protestë të butë nga ana e anglezëve, gjë që u shoqërua me firmosjen e një marrëveshjeje anglo-italiane për vazhdimësinë e status-kuosë mesdhetare dhe një deklaratë të sekretarit Hull, ku “bëhej fjalë për një pushtim të dhunshëm që kërcënonte paqen në Botë”. Në Shqipëri u vendos menjëherë biznesi politik i një amalgame dhe shumë shpejt në Tiranë u krijua nga fashistët një qeveri-kukull. Më 12 prill, Ansambleja Kombëtare Shqiptare i ofroi kurorën Viktor Emanuelit III dhe propozoi një "bashkim personal", një propozim i pranuar Senati Italian dhe Dhoma e Korportave më 15 prill. Një javë më pas, Françisko Xhakomoni u emërua "Gjeneral- Lejtnant i Shqipërisë" ose nënmbret dhe u ngrit një doganë e përbashkët. Më 3 qershor u publikua një kushtetutë që bënte të ditura rregullat fashiste. Një nga një, legatat e huaja në Tiranë u mbyllën. Nisi të ndjehej dukshëm italianizimi i vendit dhe survejimi i të gjitha burimeve. Shumë shpejt Bota e harroi Shqipërinë. Në vend mbetën vetëm 1,000,000 shqiptarë dhe ata prisnin mundësinë për të rifituar lirinë.
Shkaqet/Lufta guerrile shqiptare si dhe apatia e ushtarëve shqiptarë të rekrutuar me forcat italiane, ndikuan në dështimin italian
Shqiptarët ndihmuan në fitoren greke
Pavarësisht investimeve që bënë në Shqipëri, qëllimet e Italisë ishin para së gjithash ushtarake
Shqipëria në vitin 1940
E megjithatë, që nga pushtimi i këtij vendi të vogël, më 7 prill të vitit 1939 dhe zëvendësimin e ndikimit indirekt të Italisë me ushtrimin e drejpërdrejtë të pushtetit të saj, kishte pasur një errësim të plotë të lajmeve që vinin nga Shqipëria. Qeveria-kukull e vendosur sipas kërkesës së italianëve me bashkimin e personelit italian dhe atij shqiptar, nën kurorën e Viktor Emanuelit, i mbajti larg urdhrat e Musolinit me efikasitet të heshtur. Disa nga mallrat më të rëndësishëm iu nënshtruan kontrollit italian. Disa prej ushqimeve u transportuan në Itali, ndërkohë që në vend iu kushtua vëmendje punëve publike dhe në mënyrë të veçantë ndërtimit të rrugëve për qëllime stratrgjike. Thuhet se në atë periudhë pati rritje edhe sasia e nxjerrjes së naftës dhe u bënë kërkime paraprake për depozita të hekurit, kromit dhe bakrit. Por pavarësisht kësaj, qëllimet e Italisë ishin para së gjithash ushtarake. Rrth 25,000 mintarorë dhe fermerë italianë ishin planifikuar të dërgoheshin në Shqipëri në qershor të vitit 1940. Në këto rrethana u rrit edhe ambicia kombëtare e shqiptarëve, siç mësohet nga publikimet e hartave të Shqipërisë së madhe, ku do të përfshihej edhe territori grek dhe ai jugosllav. E megjithatë, gjatë verës situata dukej e qetë.
Në tetor anëtarë të ushtrisë shqiptare që kishin thyer ligjin e ushtrisë italiane, u falën nga Viktor Emanueli. Më 28 tetor trupat italiane të përforcuara dhe që kishin arritur në rreth 200,000, lëvizën në drejtim të Greqisë, në pritje të një fitoreje të lehtë. Përgjigjja e shqiptarëve në anën tjetër të kufirit ishte e menjëhershme dhe shumë prej tyre emigruan për të ndihmuar kauzën greke. Lufta guerrile shqiptare kundër fashizmit si dhe apatia e ushtarëve shqiptarë të rekrutuar me forcat italiane, ndikuan ndjeshëm në dështimin italian.
Në fund të vitit grekët u përpoqën të zbusnin urrejtjen e vjetër, duke përshtatur një qëndrim më skrupuloz përballë ardhësve. Ata përmendën faktin që italianët kishin grabitur rezervat e arit në Shqipëri dhe i mëshuan idesë në shtyp për të siguruar ushtarë me pagesë në vend. Më 19 dhjetor, gjenerali Aleksandër Papagos, komandant i forcave greke, urdhëroi rivendosjen e ligjit të shkarkimit të Mbretit Zog në zonat e pushtuara greke. Në atë periudhë vetë Zogu ndodhej në Londër. E ndërsa popullsia myslimane e qyteteve shqiptare do të dëshironte kthimin e Ahmet Zogut, orthodoskët dhe kristianët duket se preferonin Fan Nolin, patriotin shqiptar dhe ish-kryeministrin, që për shkak të Zogut emigroi në Boston. Ishte e sigurt që Shqipëria do të rifitonte pavarësinë e saj.
Kërkesa/Grekët kërkuan nga aleatët të mos e mbështesnin Shqipërinë, por ta pushtonin atë ushtarakisht
Kur Amerika njohu Qeverinë Shqiptare
Shqipëria në vitin 1945
E shtypur vërtet nga të gjitha anët, Shqipëria në vitin 1945 nuk mund të lëvizte pa u rrezikuar. Vendi i vogël me rreth një milion banorë dhe një sipërfaqe më pak se 11,000 milje katrorë me rreth 320 familje të pasura, të cilat zotëronin gati gjysmën e tokave të punueshme, çmimi i të cilave kishte shkuar në disa raste 100 herë më i lartë në krahashim me para luftës, në atë periudhë kishte nevojë për drejtim, ndihmë, teknikë dhe vlerësim. Në dhjetor kolonel gjeneral Enver Hoxha, i cili mori drejtimin e qeverisë, propozoi reformën agrare drastike, zgjedhje të lira paslufte dhe ndryshime të tjera. Nga Londra, mbreti i larguar Zog, raportoi një regjencë, nëse kjo do t’i kërkohej. Ndërkohë Rusia dërgoi ndihma në Vlorë, edhe pse UNRRA kishte refuzuar qëndrimin për shkak të proteve shumë të cekët. Më në fund, në nëtor të vitit 1945 Shtetet e Bashkuara të Amerikës deklaruan se ishin gati të njihnin qeverinë shqiptare, por nën disa kushte. Britania e Madhe dhe Rusia bënë të njëjtën gjë. Por Greqia ishte pranë trazirave, duke kërkuar që aleatët jo vetëm të refuzonin njohjen e shtetit, por ta pushtonin atë ushtarakisht, duke pretenduar që shqiptarët plaçkisnin dhe shkatërronin në kufij dhe se popullsia greke në zonat kufitare trajtohej brutalisht. Megjithatë, më 2 dhjetor u njoftua për zgjedhje të përgjithshme të Ansamblesë, ku mori pjesë 82% e elektoratit dhe minoriteti grek në Jug të Shqipërisë votoi pavarësisht këshillave nacionaliste për të bojkotuar procesin. Në këto zgjedhje, të parat në 24 vite, Partia Fronti Demokratik, e Enver Hoxhës (e vetmja e ofruar) fitoi të 82 vendet, duke tërhequr më tepër se 95% të gjithë votave. Ansambleja, data e së cilës nuk u vendos, kishte për qëllim vendosjen e një Kushtetute të re dhe vendosjen e metodës së zgjedhjes së drejtuesit të shtetit. (Vijon në numrin e nesërm)
Dita.
Krijoni Kontakt