Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 37

Tema: Tre pyetje

Perjashtuar Maska e Lunesta
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Dove la..Vittoria.....
    Postime
    1,660

Tre pyetje

Tre pyetje kam per muslimanet shqiptare. Jam i paqarte ndaj po ju drejtohem juve.

1. une jam mysliman me mbiemer, jo me zgjedhjen time. prandaj kam hequr dore nga kjo fe. a quhet kjo apostasi? nese po, a meritoj une denim si jobesimtar?nese po cfare denimi, vdekjen, ose dicka tjeter?

2. kam degjuar qe muslimanet si martojne femrat e tyre me njerez te besimeve te tjera. a do ja jepnit juve motren nje shqiptari ortodoks ose katolik? apo do ja jenit vetem nje muslimani shqiptar? nese eshte kjo e fundit a nuk sjell kjo homogjenizim dhe percarje te kombit? a do ja jepnit motren me kollaj nje shqiptari jomusliman, apo nje arabi musliman?

3. kam lexuar qe ne islam nuk ka komb, por vetem uma islame. a doni me shume islamin apo shqiperine? kjo pyetje eshte pak e vagullt pasi mund ti keni te dyja afinitetet ndaj po pyes: per ju ka me shume vlera juaj si besimtar musliman, apo etniciteti si shqiptar? i bindeni me shume tradites dhe kushtetutes shqiptare apo rregullave fetare muslimane? ne jeten tuaj do te perpiqeshit me shume per afirmimin dhe zhvillimin e kombit dhe shtetit shqiptar, apo do donit me shume te shihnit krijimin e nje kalifati boteror islamik pjese e te cilit jeni dhe ju? nese po, do merrnit pjese ne kalifat si shqiptare apo si muslimane pa komb?

shpresoj te pergjigjeni ne menyre sa me haptazi qe edhe une te krijoj nje ide me te kompletuar per fene dhe muslimanizmin shqiptar.

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    hehehehe...nice shtremso...very nice

i/e regjistruar Maska e A zi zi
    Anėtarėsuar
    26-10-2005
    Postime
    54

Agnosticizėm dhe/apo ateizėm

Citim Postuar mė parė nga ShtremsI
    Tre pyetje kam per muslimanet shqiptare. Jam i paqarte ndaj po ju drejtohem juve.

1. une jam mysliman me mbiemer, jo me zgjedhjen time. prandaj kam hequr dore nga kjo fe. a quhet kjo apostasi? nese po, a meritoj une denim si jobesimtar?nese po cfare denimi, vdekjen, ose dicka tjeter?

2. kam degjuar qe muslimanet si martojne femrat e tyre me njerez te besimeve te tjera. a do ja jepnit juve motren nje shqiptari ortodoks ose katolik? apo do ja jenit vetem nje muslimani shqiptar? nese eshte kjo e fundit a nuk sjell kjo homogjenizim dhe percarje te kombit? a do ja jepnit motren me kollaj nje shqiptari jomusliman, apo nje arabi musliman?

3. kam lexuar qe ne islam nuk ka komb, por vetem uma islame. a doni me shume islamin apo shqiperine? kjo pyetje eshte pak e vagullt pasi mund ti keni te dyja afinitetet ndaj po pyes: per ju ka me shume vlera juaj si besimtar musliman, apo etniciteti si shqiptar? i bindeni me shume tradites dhe kushtetutes shqiptare apo rregullave fetare muslimane? ne jeten tuaj do te perpiqeshit me shume per afirmimin dhe zhvillimin e kombit dhe shtetit shqiptar, apo do donit me shume te shihnit krijimin e nje kalifati boteror islamik pjese e te cilit jeni dhe ju? nese po, do merrnit pjese ne kalifat si shqiptare apo si muslimane pa komb?

shpresoj te pergjigjeni ne menyre sa me haptazi qe edhe une te krijoj nje ide me te kompletuar per fene dhe muslimanizmin shqiptar.
    Këto dy nocione nuk kanë të njëjtin kuptim, për më tepër, nuk janë as të ngjashme por, e përjashtojnë njëra tjetrën.
    Prandaj, së pari do të ishte dashur dikush t’ua sqaroj lexuesve kuptimin e tyre.

Sipas fjalorëve të ndryshëm:
    Agnosticizëm:
    1) doktrina sipas së cilës e vërteta absolute apo parimet themelore nuk mund të kuptohen nga njeriu, por vetëm fenomenet e dukshme.
    2) besimi se nuk mund të ketë dëshmi përfundimtare nëse Zoti ekziston apo nëse Zoti nuk ekziston.

Ateist:
    1) Mosbesimi në apo mohimi i ekzistimit të Zotit
    2) Doktrina sipas së cilës nuk ka Zot.

Pra, ateistët mohojnë ekzistimin e Zotit, ndërsa agnostikët janë “skeptik” për këtë çështje, por, nuk mund të thuhet se e mohojnë ekzistimin e Zotit. Secili në këtë forum, duhet së pari të kuptoj vetveten nëse i takon njërit apo grupit tjetër.

Sa i përket pyetjeve, mua më tepër më ngjajnë të jenë shtruar nga një agnostik sesa nga një ateist, d.m.th. nga një njeri i cili ka dyshime në zemër dhe kërkon përgjigje për të gjetur “të vërtetën” personale.
    Nëse unë kam të drejt, nëse këto pyetje nuk janë shtruar vetëm për të nxitur debate në formën që është bërë deri tash, por vërtetë kanë për qëllim gjetjen e përgjigjeve, atëherë më lehtë do ta kesh t’i gjesh ato në burim – në librin në të cilin mbështetet Islami sesa t’i kërkosh nga njerëzit të cilët dinë vetëm atë që “u ka thënë gjyshja kur kanë qenë fëmijë”.
    Edhe një mësim nga përvoja: Nëse donë të rrejsh, fol me të dëgjuar.
    Informata gjysmake, është më e keqe sesa rrena apo dezinformata. Sepse, rrena së paku ka një qëllim dhe e din si ta mbrosh. Informatën gjysmake as nuk din si ta mbrosh sepse as nuk është e ytja dhe nuk din si ta mbrosh.

1. Në shumë sure të Kur’An-it të shenjtë përmenden pabesimtarët, por askund nuk përmendet se ata duhen dënuar nga njerëzit (përpos për shkeljet e ligjeve shekullare natyrisht). Kjo natyrisht ka një sqarim të thjeshtë – besimi në Zot ka të bëjë me lidhjen personale të njeriut me Zotin (Krijuesin) andaj, nuk i takon një njeriu që të ndërhyjë me dhunë në këtë mes. Sa është thjesht sqarimi për këtë: një njeri mundet me dhunë t’i marrë tjetrit diçka (bile edhe jetën), por nuk mundet t’i jap atij asgjë (edhe po e mori sa për sy e faqe, ai do ta hedhe menjëherë sa ky i pari të largohet. Dënimi, apo falja (sepse Zoti është Mëshiruesi më i madh) i takon atij dhe vetëm atij. Nëse dënimi do të filloj që nga kjo botë dhe në çfarë trajte apo forme - edhe ky është vendimi i tij. Njerëzit nuk mund të dijnë.

2. Feja myslimane (së paku në libër) është fe demokratike e cila secilit individ i lejon të shpreh besimin e vet (nëse ky nuk është kundër Zotit). Rrjedhimisht, nëse një femër nga një besim tjetër monoteist vie në një familje myslimane, e njëjta mundet të mbajë besimin e vet, me të gjitha veçoritë. Asnjëra fe tjetër monoteiste nuk lejon një gjë të tillë. D.m.th. sikur një femër myslimane të martohej me një pjesëtar të fesë tjetër – asaj do t’i mohohej shprehja e besimit të vet. Dhe kjo është arsyeja pse islami nuk lejon prindërit që të bekojnë martesën e vajzave me besimtar të ndonjë feje tjetër. Sepse një martesë e tillë, llogaritet si burgosje shpirtërore.
    Tash, të kthehemi në shekullin XXI. Një numër shumë i vogël i “myslimanëve” që unë njoh, nuk pinë alkool. Një numër edhe më i vogël e zbatojnë namazin (faljet në pesë “vakte”). Kjo sidomos vlen për gjininë femërore. Gjithashtu, personalisht, nuk njoh katolik (jo ata nga televizori dhe nga nën/forumet e ndryshme me “prapavijë” nga ky forum) i cili i bindet rregullave të Kishës. Bile, njoh katolik të cilët nuk pinë alkool, ndërsa njoh edhe të tillë që nuk hanë as mishin e derrit.
    Pra, në ditët e sotme nuk do të flitej për martesë në mes të një myslimaneje dhe një të krishteri, por për martesë në mes të një jo-myslimaneje dhe një jo-të krishteri. D.m.th. një femër e cila vërtetë i bindet urdhrave të Kur’An-it, ajo nuk do ta sillte veten në një situatë të tillë. Të tjerat – unë nuk mundem ti quaj se janë “pasuese” të librit të shenjtë Kur’An. E gjithë kjo, kufizohet në përvojën time personale dhe shqiptarët të cilët unë i njoh.

3. Sura me numër rendor 30. Ar-Rum e Kur’An-it të shenjtë, versi 22 thotë:
    “Dhe ndër shenjat e Tij është edhe krijimi i parajsës dhe tokës si dhe diverzisteti në gjuhë dhe ngjyra: vërtetë, këto janë shenja për ata që dinë.”
    Pra, kombet nuk janë shpikur nga njeriu por nga Zoti. Siç është rasti edhe me racat njerëzore. Dëshmi të tilla ka edhe në Biblën e shenjtë.
    Ndonëse në Kur’An të shenjtë gjithashtu shkruan se të gjithë myslimanët janë vëllezër, vetëm njerëz të “mbytur” në kakofoninë e hoxhallarëve rus mund të pretendojnë se kjo nënkupton se duhet “dashur” më tepër arabët sesa shqiptarët e ndonjë konfesioni tjetër. Pse, a në mesin e arabëve nuk ka të krishterë apo ortodoks? Apo të tillë që nuk besojnë në Zot fare? Çka t’u thuhet atyre? Zoti ka krijuar gjuhët dhe racat me qëllime të caktuara dhe kjo nuk ka të bëjë me besimin në Zot. Ai asnjë kombi nuk i ka caktuar nëse kanë përparësi para Zotit. Sepse, besimi i takon njeriut e jo kombit. Këtu pra është sqarimi i thënies – të gjithë myslimanët janë vëllezër. Pra, si individë e jo si kombe të caktuara.
    Shpresoj të kem sjellë një mendim “pak më ndryshe”.

i/e larguar
    Anėtarėsuar
    30-05-2004
    Vendndodhja
    Ministria e Mbrojtjes Se Republikes Demokratike te Shqiperise
    Postime
    1,499
    2) Perse zoti, per te mos bere vertet dallim mes kombesh, nuk e dergoi kuranin ne gjuhen esperanto, por vetem ne ate arabe. Gjithashtu, perse kembengulet qe domosdoshmerisht lutjet duhet te behen ne ate gjuhe orientale (arabe)dhe jo ne gjuhen amtare (shqipe, ne rastin ne fjale)?
    sinqerisht akoma deri me sot myslymanet nuk e kuptojne se Allah eshte emri i perendise,zotit te fisit Kuranji. Nese emri ka zot, kush ja dha kete emer dhe kur ka lindur te i ujojme ditelindjen.

Zot,Perendi = إلهة
    Allah = الله

heretic Crusoe Maska e darwin
    Anėtarėsuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    2. kam degjuar qe muslimanet si martojne femrat e tyre me njerez te besimeve te tjera. a do ja jepnit juve motren nje shqiptari ortodoks ose katolik?

Kurani e ndalon shprehimisht. Por, per te na permiresuar gjendjen kujdeset realiteti shqiptar.

Citim Postuar mė parė nga A zi zi
    Agnosticizëm dhe/apo ateizëm?

Këto dy nocione nuk kanë të njëjtin kuptim, për më tepër, nuk janë as të ngjashme por, e përjashtojnë njëra tjetrën.
    Prandaj, së pari do të ishte dashur dikush t’ua sqaroj lexuesve kuptimin e tyre.

Sipas fjalorëve të ndryshëm:
    Agnosticizëm:
    1) doktrina sipas së cilës e vërteta absolute apo parimet themelore nuk mund të kuptohen nga njeriu, por vetëm fenomenet e dukshme.
    2) besimi se nuk mund të ketë dëshmi përfundimtare nëse Zoti ekziston apo nëse Zoti nuk ekziston.

Ateist:
    1) Mosbesimi në apo mohimi i ekzistimit të Zotit
    2) Doktrina sipas së cilës nuk ka Zot.

Pra, ateistët mohojnë ekzistimin e Zotit, ndërsa agnostikët janë “skeptik” për këtë çështje, por, nuk mund të thuhet se e mohojnë ekzistimin e Zotit. Secili në këtë forum, duhet së pari të kuptoj vetveten nëse i takon njërit apo grupit tjetër.

Sa i përket pyetjeve, mua më tepër më ngjajnë të jenë shtruar nga një agnostik sesa nga një ateist, d.m.th. nga një njeri i cili ka dyshime në zemër dhe kërkon përgjigje për të gjetur “të vërtetën” personale.

klikoje

pra, pak a shume emri ka lidhje me idene: Jo monoteizem oriental! (p.sh. te ky forum ka dhe tema ne lidhje me paganizmin, mbi Buden, satanizmi, etj..)

Zoti ka krijuar gjuhët dhe racat me qëllime të caktuara dhe kjo nuk ka të bëjë me besimin në Zot.

- - -

Ai asnjë kombi nuk i ka caktuar nëse kanë përparësi para Zotit. Sepse, besimi i takon njeriut e jo kombit. Këtu pra është sqarimi i thënies – të gjithë myslimanët janë vëllezër. Pra, si individë e jo si kombe të caktuara...

Zoti nuk ka krijuar as gjuhet e as racat. Keto te fundit i ka krijuar Natyra (mjedisi rrethanor) kurse gjuhet i ka krijuar natyra njerezore.

- - -

Meqenese ti shkruan se "asnje kombi zoti nuk i ka caktuar perparesi", atehere duke marre per baze mitologjine semite judeo/arabike kam dy pyetje.

1) Perse per nje trill te faraonit, ne konfliktin e tij me hebrenjte, zoti nuk denoi vetem kete individ (faraonin) por vrau mijera te porsalindur egjiptiane?

2) Perse zoti, per te mos bere vertet dallim mes kombesh, nuk e dergoi kuranin ne gjuhen esperanto, por vetem ne ate arabe. Gjithashtu, perse kembengulet qe domosdoshmerisht lutjet duhet te behen ne ate gjuhe orientale (arabe)dhe jo ne gjuhen amtare (shqipe, ne rastin ne fjale)?
    Prektora

Perjashtuar Maska e Lunesta
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Dove la..Vittoria.....
    Postime
    1,660
    A mund te jesh pak me specifik o azis?

Anėtarėsuar
    26-10-2005
    Postime
    54

Agnosticizėm apo ateizėm, ka dallim

Citim Postuar mė parė nga darwin
    klikoje

pra, pak a shume emri ka lidhje me idene: Jo monoteizem oriental! (p.sh. te ky forum ka dhe tema ne lidhje me paganizmin, mbi Buden, satanizmi, etj..)
    Unė klikova, por aty nuk gjeta sqarimin e kėtyre dy nocioneve. Pėr kėtė arsye, unė nuk e kam tė qartė nėse tani jam nė diskutim me njė agnostik apo njė ateist. Ka vėrtetė dallim thelbėsor dhe kjo informatė ėshtė e nevojshme pėr tė zgjedhur qasjen.

Zoti nuk ka krijuar as gjuhet e as racat. Keto te fundit i ka krijuar Natyra (mjedisi rrethanor) kurse gjuhet i ka krijuar natyra njerezore.
    Meqenese ti shkruan se "asnje kombi zoti nuk i ka caktuar perparesi", atehere duke marre per baze mitologjine semite judeo/arabike kam dy pyetje.

1) Perse per nje trill te faraonit, ne konfliktin e tij me hebrenjte, zoti nuk denoi vetem kete individ (faraonin) por vrau mijera te porsalindur egjiptiane?

Pikėrisht pėr kėtė e pata fjalėn. Nėse ėshtė se kėtė e ka shkruar njė ateist, atėherė nuk kam koment sepse, nuk mund tė diskutosh me dikė pėr njė ēėshtje tė cilėn nuk e pranon nė thelb. Nėse ėshtė se kėtė e ka shkruar njė agnostik, edhe mund tė denjoj tė vazhdoj diskutimin.

Anėtarėsuar
    26-10-2005
    Postime
    54

??

A mund te jesh pak me specifik o azis?
    Nuk e kam parasysh pėr cilėn pjesė e ke fjalėn?

heretic Crusoe Maska e darwin
    Anėtarėsuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    Unė klikova, por aty nuk gjeta sqarimin e kėtyre dy nocioneve. Pėr kėtė arsye, unė nuk e kam tė qartė nėse tani jam nė diskutim me njė agnostik apo njė ateist. Ka vėrtetė dallim thelbėsor dhe kjo informatė ėshtė e nevojshme pėr tė zgjedhur qasjen.

Agnosticizem dhe ateizem!
    Ne kete forum marrin pjese te gjithe ata shqiptare qe ose nuk besojne ne Zot ose jane ateiste, ose besojne ne Zot ne menyren e tyre

---
    Ky eshte emertimi i ketij nenforumi A zi zi, dhe nuk e kam vendosur une. Une sugjerova vetem emrin dikur dhe eshte vene i tille mbase dhe per mungese vendi. Gjithsesi "libri i pershtypjeve" ketu quhet "Verejtje dhe Keshilla" dhe kam idene se e gjen kollaj sepse eshte i njejti vend ku u ankove dikur per nderhyrjen time te eger (kjo ishte fjala, apo jo?).

Pikėrisht pėr kėtė e pata fjalėn. Nėse ėshtė se kėtė e ka shkruar njė ateist, atėherė nuk kam koment sepse, nuk mund tė diskutosh me dikė pėr njė ēėshtje tė cilėn nuk e pranon nė thelb. Nėse ėshtė se kėtė e ka shkruar njė agnostik, edhe mund tė denjoj tė vazhdoj diskutimin.

Atehere fjala eshte ketu: sipas rregullit askujt nga mos-besimtaret nuk keshillohet te futet neper forumet e komuniteteve fetare, ndersa ketu eshte pare me e udhes qe te mund te shkruaje kushdo pa problemin me te vogel (gjithmone, duke iu permbajtur disa rregullave, po i quajme "te pashkruar" - gjuha shqipe, fjalor i permbajtur, etj).

Qe te kesh dijenine, po flet me nje ateist, keshtu qe sipas fjaleve te tua i bie qe: "mbaroi diskutimi".
    Prektora

________
    Anėtarėsuar
    08-11-2003
    Postime
    1,516
    .1. une jam mysliman me mbiemer, jo me zgjedhjen time. prandaj kam hequr dore nga kjo fe. a quhet kjo apostasi? nese po, a meritoj une denim si jobesimtar?nese po cfare denimi, vdekjen, ose dicka tjeter?
    Une nuk jam musliman por meqe kam studiuar disa gjera rreth Islamit do te pergjigjem.Musliman nuk te ben emri, mbiemri apo origjina.Musliman te ben vetem zgjedhja jote e lire,shpirti jot.Nese beson e praktikon rregullat Islame je musliman.Nese i mohon nuk je.Sa per denimin me vdekje per apostasin per ate qe len fene ka disa rregulla.Denohen ata persona qe kane besuar njehere dhe pastaj tradhtojne besimin.Por ky denim nuk mund te behet ne shqiperi apo gjetke vetem ne shtetet ku zbatohet sheriati Islam.Pra duhet te ishnje musliman praktikant ne nje vend ku zbatohet sheriati i plote(ska vend te tille tani per tani ne bote) qe te pritej koka

Kjo pyetje mund ishte e vlefshme ne ndonje forum libanez apo sirian por jo ne forumin Shqiptar.Muslimanet shqiptare nuk jane praktikant.Jane musliman si ti nga emri dhe mbiemri.Flas shumica.Ata qe jane praktikant musliman si familje, nuk i martojne femrat e tyre me te Krishtere apo orthodoks por vetem me musliman praktikant.

Eshte gabim te mendosh qe Islami anullon konceptin komb.Islami i njeh kombet dhe rracat.Islami e pranon diversitetin ne bote.Ne kuran thohet qe nje nga mrekullite e Allahut eshte dhe ajo qe ne ju beme popuj te ndryshem me gjuhe te ndryshme(pak a shume ne esence).Islami anullon rracizmin sepse i ve te gjithe rracat ne menyre te barabarte me te drejta te njejta para ligjit perendise.Hebrenjt pershembull se bejne kete,ata rracat tjera i quajne kafshe.Per muslimanet afrikani, eskimezi, arabi, shqiptari, serbi jane vllezer ne fe por jo ne gjak.Pra nuk mohon konceptin komb.Nizamet shqiptare qe paten fatin e keq te luftonin nen perandorin osmane te anadollakeve jane quajtur gjithnje shqiptare.Ose Arnaud.Nuk iu eshte mohuar origjina.
    Pika e veshtire ne kete pyetje eshte te jesh nacionalist a eshte e lejueshme ne Islam.Une them qe nuk eshte e lejuar.Sepse perqendrimi i tepert ne nacionalizem ben te lindin percarjet luftrat etj.Por nga ana tjeter vlen nacionalizmi si motiv per te arritur mireqenie dhe per unifikim ne nje qellim te vetem.Ne fakt me llogjike nacionalizmi eshte vrime ne uje.Proud to be kinez apo proud to be albanez jane furca kot.Ata qe perdorin shprehje te tilla nuk kuptojne se cfare nxjerrin nga goja.
    Keqkuptimi lind se Islami si ideologji mendon per nje vellazerim universal nen strehen e ligjit Allahut duke shkrire diferencat e rracave.Nuk ka njeri ne bote me arsye qe mund ndjehet krenar me origjinen e tij.Ka pasur dhe do te kete nga secilli komb njerez te shquar.Ka pasur dhe do te kete nga cdo komb zhvillim dhe qyteterim.Pra me mire do ishte te thoje proud to be njeri...nejse kjo eshte teme tjeter.Islami thote proud to be njeri jo proud to be kinez apo japonez.
    Il cuore matto che ti segue ancora
    E giorno e notte pensa solo a te

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Disa pyetje, pėr ata qė e lodhin trurin :
    Nga Kryeplaku nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 98
    Postimi i Fundit: 12-10-2016, 07:17
  2. Dosja e krimit politik në Kosovë
    Nga kosovar nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 295
    Postimi i Fundit: 09-10-2012, 15:05
  3. Del nė shitje "Njė dosje pėr Kadarenė"
    Nga Albo nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 17-03-2007, 01:53
  4. Interviste e Fadil Tolaj-t
    Nga Brari nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-01-2004, 06:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •