Mungesa e evolucionit natyral te nocionit komb. Se pari "nocioni komb" nuk eshte zgjidhja e problemit, pasi edhe sikur sot shqiptaret te kishin nje shtet dhe nje komb ne Ballkan, ata nuk do te kishin nje unitet te brendshem, vetem ne unitet te jashtem. Kombi ne Evropen Perendimore lindi si nocion jo si nje arritje apo "evolucion", por si alternativa e vetme e popujve qe nuk ngriten dot nje qyteterim, por u perpoqen me te gjitha menyrat te dominonin njeri-tjetrin per shekuj me rradhe. Kontrast i thelle ky me gjysem lindore te Evropes qe kish ndertuar nje qyteterim jetegjate qe ishte superior mbi cdo komb apo mbreteri te Perendimit. Une nuk jam nga ata qe mendoj se celesi i suksesit eshte ngritja e nje kombi. Une jam nga ata qe besojne "Shqiptare te bashkuar, per nje Shqiperi te bashkuar." Kombi, federata, mbreteria, jane vetem derivate te nje uniteti njerezor te prekshem, qe duhet ti paraprije unitetit politik e ligjor ne unifikimin e shqiptareve ne nje shtet.Une shkrujta, eshte detyra e cdo shqiptari ta bej bashkimin realitet, pra ta kete kete objektiv prioritet ndergjegjesor. Arsyja qe nuk eshte realitet (per shume) e kam shprehur dhe me siper, eshte mungesa e evolucionit natyral te nocionit komb, e logjikes se tribalizmit (po perseris veten) etj.
Problemi i dyte i imi me ate qe ti quan "evolucion natyral" eshte se teoria e evolucionit gjenezen e ka tek natyra dhe jo tek njeriu. Nga evolucioni natyral u kalua tek teoria e nje evolucioni njerezor. Do te ishte me e pranueshme nese do te flisje per nje "evolucion human" qe ka lidhje te drejtperdrejte me shqiptaret, pasi sic e shpreha me lart, ndryshimi i madh eshte vetem nje rezultante e atyre ndryshimeve te vogla ne mendjen e zemren e cdo shqiptari.
Problemi i trete i imi me "evolucionin natyral te nocionit komb" lidhet me faktin se uniteti i shqiptareve nuk shihet ne nje nivel shpirteror, por ne nje nivel fizik material qofte ky territorial, politik, ekonomik, e me rradhe. Shqiperia dhe shqiptaret nuk jane nje popull emigrantesh sic jane amerikanet, jane nje popull i lashte, dhe si i tille, nese Shqiperia dhe shqiptaret do te mjaftoheshin vetem me "unitetin e ligjit" apo "unitetin e gjuhes" dhe nuk do te kerkonin rrenjet e tyre, nuk do te ruanin gjakun e tyre te paprishur, nuk do te ruanin traditen e te pareve, atehere rezultati do te ishte nje "Shqiperi ndryshe". Nje Shqiperi qe mund te jete e suksesshme, por qe nuk do te kete asgje te perbashket me te paret tane, prej te cileve ne marrim identitetin tone si popull shqiptar. Eshte njesoj si te keputesh nje dege nga trungu i nje peme dhe ta mbjellesh ne toke, te shkeputur nga trungu i saj. Rezultati nuk eshte me nje peme e mocme e ringjallur, por dy peme te ndara nga njera-tjetra.
Rilindja jone kombetare ishte epoka e romanticizmit per te ngjallur tek shqiptaret NDJENJEN kombetare te ndare nga ajo e pushtuesit. Pavaresia jone kombetare ishte epoka e krijimit te NDERJEGJES KOMBETARE qe coi ne vepren e shpalljes se pavaresise. Epoka qe jetojme sot eshte Epoka e Lirise dhe sot nuk eshte as koha e romanticizmit, as koha e ndergjegjesimit, sot eshte koha e VEPRIMIT. Veprimin une e shoh si rezultat i nje reflektimi dhe pelegrinazhi te cdo shqiptari qe duhet ta kerkoje me vetemohim origjinen e vete. Reflektimi te ben te zbulosh te verteta te embla dhe te hidhura per popullin tend ne epoka te ndryshme. Keto te verteta, te hidhura apo te embla qofshin, duhen pertypur dhe pranuar pasi perbejne te verteten historike te popullit tone. Dhe eshte kjo e vertete qe sjell ate ndryshimin e brendshem tek secili prej nesh.
Albo
Krijoni Kontakt