Sic behet e qarte nga disa postime me lart, shqiptaret vuajne nga nje, dy, (plus) faktore. Per mendimin tim, me i rendesishmi per te cilin ka folur shpesh here dhe Kadareja, eshte llogjika e Tribalizmit, apo "marredhenieve fisnore", implikimet e te cilave jane shumepaleshe, "besa", "ceshtja e nderit", dhe deri te rrishfaqja e "ligjeve te kanunit". Ne perendim evolucioni i nocionit "komb" kaloi disa etapa: rilindja, iluminizmi, revolucionet e shek. 18-19, ndersa ne Shqiperi, pervec se nje periudhe te shkurter "rilindjeje" marredheniet fisnore "u konsoliduan" me shume nga faktore te jashtem (psh rreziku i huaj) apo te imponuara nga sistemi komunist, pra nuk pati nje evolucion natyral, dhe detyrimisht vazhdojme te shohim pasojat.
Nje pengese tjeter eshte dhe ndryshimi gjeografik. Ne jug urbanizimi ka qene gjeografikisht me i lehte, dhe pak a shume dihen konsekuencat pozitive te urbanizimit.
Pavaresisht, artificiale apo jo, eshte detyra e cdo shqiptari te beje realitet endrrat jeteshkurtra te Rilindasve qe u munduan me pene apo me gjak, te kujtojne shqiptaret se para se te jene geg apo toske, te jugut apo te veriut, te lindjes apo te perendimit, epiriote apo dardane ... para ndryshimeve krahinore apo gjuhesore (realitet ne cdo shtet) jemi te gjithe shqiptare. Kete vit nuk festojme 600 vjetorin e Gjergj Kastriotit te Epirit, por Gjergj Kastriotit te Shqiperise (kujto Kongresin e Lezhes), heroit tone Kombetar. Ismail Qemali ngriti flamurin, por luftetare nga te gjitha anet e Shqiperise e bene ate ender realitet, e paguan me gjak.
Duke qene se nena ime eshte nga veriu, dhe babi nga jugu, e para jam krenare qe jam shqiptare, jam krenare qe jam mbesa e Gjergj Kastriotit, mbesa e Ismail Qemalit, mbesa e Isa Boletinit dhe Bajram Currit.
Krijoni Kontakt