Oh, me fal Ēupke, jam une ai qe kam gabuar. E vertete qe fraza ne lidhje me kampet e perqendrimit nuk ka lidhje me Luften e Dyte boterore, por me vete pervojen e vet kur eshte ndaluar nga francezet, dhe keta te fundit e paskan mbajtur ne nje tip "Depōt de Triage" (si pune qender perzgjedhjeje, ose depo si te duash ti). Dhe nga kjo ka dale termi kamp perqendrimi. Por ajo qe me ben pershtypje eshte se sa parandjellese jane keto fjale ne lidhje me Holokaustin. Profeci ? Per mendimin tim, eshte thjesht qe gjithmone eshte vepruar keshtu. Te pakten ne shekullin e XX-te. Lufte Totale ! (Ju kujtohen besoj kampet e perqendrimit ne Bosnje 1992 ?)Postuar mė parė nga Cupke_pe_Korce
Nuk mund t'i vesh gisht per antisemitizem, por kjo shoqeria me Pound me le pak dyshas... Megjithate, pelqej te besoj qe ishte thjesht miqesi letrare.
Gjithashtu, me ē'pashe ne ca faqe mbi te (ne anglishten time ēale-ēale), ky miku paska qene teper i pafat ne dashuri. Martohu e ndahu e ndahu e martohu dhe perfundimisht kjo qenka dhe nje nga arsyet qe kishte kaluar paksa ne cinizem. Madje ai dialogu yt qe ke sjellur aty me ate gazetarin ishte nje ilustrim i persosur i njefare ndjenje neverie, merzie qe e benin teper ironik e nganjehere cinik.
Per periudhen (1933-1945) pres te me sqarosh ti sepse biografite e tij e lene pak ne hije kete periudhe. Sidoqofte, biografet pranokan qe ne ēeshtje politike ai paska qene teper naiv dhe nuk nuhaste ndonje gje te madhe.
Por nje gje qenka lajtmotivi i tij : ANTIKONFORMIZMI.
Ok, por mendoj se shpesh ky antikonformizem bie ne nje konformizem te ditur tashme qe eshte te biesh ne ironi e cinizem. Jane te rralle ata qe jane antikonformiste te pa konformizuar. Shpesh kemi vetem antikonformiste konformiste. Pse vjen kjo ? Nuk e di por mendoj qe shtypja e shoqerise eshte teper e forte per qe te mbartet mbi shpatulla. Ose do dorezohesh, dmth te biesh pre e konformizmit, ose do kalosh ne anen tjeter qe do kundershtosh gjithēka e papushim, dmth do humbesh sensin e realitetit dhe pastaj fillon e strehohesh ne cinizem e neveritje, dhe pra te biesh perseri pre e konformizmit i cili ne thelb eshte veprimi sipas nje skeme te paracaktuar.
Veshtruse, e ndjenim mungesen se kisha filluar te hahem keq me kete ēupken (bej shaka sigurisht). Te them te drejten nuk e di pergjigjen e Cummings dhe do te isha kureshtar dhe une ta dija. Ēupka mund te na ndihmoje me biografine e tij.
Tekstin frengjisht (per Paund) qe kam sjellur aty jane marre ne kete adrese, ne faqen 44 te tekstit (kujdes, eshte ne pdf) :
http://www.adpf.asso.fr/adpf-publi/vdp/pdf/vdp12.pdf
kurse ate per Cummings, e paskam harruar ku(o po jam harraq i madh, e ju s'me besoni, bobo as buke s'kam ngrene akoma)
Dhe per bese, jo vetem qe me mesoni gjera te reja ju te dyja, por kam filluar te ndihem mazohist : kam filluar te pelqej qe ju keni te drejte dhe une gabim![]()
oh, se u ktheva prape, ju thashe qe harroj shume, ja nja pese rreshta nga Cummings (perkthim perkthimi me nje fjale, ēupka do ma shkule veshin tani)
Njerėzim tė dua sepse
kur je thatė ti e var
nė gozhdė zgjuarsinė tėnde pėr tė pirė dhe kur
i ke xhepat plot mburrja tė pengon
tė kthehesh tek halla ime
Pa shikoni dhe keto rreshta :
"Nothing" the injust man complained
"is just" ("or un-" the just rejoined
"rien", l'homme injuste se lamenta,
n'"est juste" ("ni in-" le juste répliqua)
"asgjė", njeriu i padrejtė u ankua,
nuk "ėshtė e drejtė" ("as pa-" u pėrgjigj i drejti)
(U bera tre-gjuhesh me duket, inglizēe, franēuske e shqiptarēe...)
Dhe se fundi, nuk e kuptova kete shkrimin me lart, me duket se ka gabuar teme. Do kete dashur te futet tek "Votime dhe sondazhe" - Kush eshte lumi me i kthjellet apo me i bukur apo me i furishem, ose ose... tek tema e "Shkenca dhe jeta" - Si formohen lumenjte...![]()
Krijoni Kontakt