Close
Faqja 0 prej 9 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 90

Tema: Identiteti

Unquestionable! Maska e Cupke_pe_Korce
    Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602

Identiteti

"Te jesh asgje-pervec-vetvetes - ne nje bote qe po ben te pamunduren, dite e nate, qe ti te jesh gjithcka tjeter - do te thote te luftosh betejen me te veshtire qe nje qenie njerezore mund te luftoje, dhe te mos rreshtesh se luftuari."
    -e.e.cummings

Ju c'mendoni?
    Summertime, and the livin' is easy...

Perjashtuar Maska e Prototype
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    1,450
    Jeta eshte lufte ... por te qenit vetvetja eshte e vetmja arme me te cilen mund ta mundesh ...

Eks-plorator Maska e kolombi
    Anėtarėsuar
    27-05-2003
    Vendndodhja
    Mes oqeaneve...............
    Postime
    3,720
    Kjo bota qe vazhdimisht ben te pamunduren.....................,me ka bere te mundur te shikoj gjithmone e me shume surrate me maska,sa i cuditur pyes veten...........
    Valle karnavalet vazhdojne 365 dite?
    "Meqe brenga eshte burimi i gezimit,mos vajto............"

GETE

Perjashtuar Maska e Prototype
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    1,450
    Sa me shum i njoh njerezit aq me teper i dua kafshet ....

Ballkanase
    Anėtarėsuar
    26-10-2005
    Postime
    19
    Citim Postuar mė parė nga Cupke_pe_Korce
    "Te jesh asgje-pervec-vetvetes - ne nje bote qe po ben te pamunduren, dite e nate, qe ti te jesh gjithcka tjeter - do te thote te luftosh betejen me te veshtire qe nje qenie njerezore mund te luftoje, dhe te mos rreshtesh se luftuari."
    -e.e.cummings

Ju c'mendoni?
    mendoj qe cummings po thot pikerisht kete:
    beteja me e veshtire eshte ajo qe kemi me vetveten per te zbuluar kush jemi. cdo beteje tjeter, pas asaj ku eshte zbuluar vetvetja (nese eshte zbuluar vetvetja), duket me e leht (edhe pse prap e veshtire)...

kur njeriu e njeh (e zbulon) vetveten, nuk eshte aq e leht per boten ta beje ate njeri dicka tjeter.

por zbulimi i vetvetes (njohja e vetvetes) eshte nje proces i vazhdueshem per njeriun. asnjehere nuk jemi ne gjendje te themi "une jam ky njeri" dhe pike sepse ne jemi gjithmone duke ndryshuar. prandaj ne nuk rreshtemi se luftuari, sepse ne jemi gjithmone duke zbuluar vetveten ne nje bote qe nuk ndryshon me ne

po ju si mendoni?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga BLUN : 03-11-2005 mė 11:28

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar mė parė nga BLUN
    beteja me e veshtire eshte ajo qe kemi me vetveten per te zbuluar kush jemi. cdo beteje tjeter, pas asaj ku eshte zbuluar vetvetja (nese eshte zbuluar vetvetja), duket me e leht (edhe pse prap e veshtire)...

kur njeriu e njeh (e zbulon) vetveten, nuk eshte aq e leht per boten ta beje ate njeri dicka tjeter.

por zbulimi i vetvetes (njohja e vetvetes) eshte nje proces i vazhdueshem per njeriun. asnjehere nuk jemi ne gjendje te themi "une jam ky njeri" dhe pike sepse ne jemi gjithmone duke ndryshuar. prandaj ne nuk rreshtemi se luftuari, sepse ne jemi gjithmone duke zbuluar vetveten ne nje bote qe nuk ndryshon me ne

po ju si mendoni?
    Nuk kam asnje dyshim qe kjo eshte thenia ndryshe e sakte e atyre rreshtave te Cummings.

ne jemi gjithmone duke ndryshuar. prandaj ne nuk rreshtemi se luftuari, sepse ne jemi gjithmone duke zbuluar vetveten ne nje bote qe nuk ndryshon me ne
    ...ne nje bote qe ndryshon, mbase jo me ne...por qe ndryshon.

Desha te shtoj qe ne nuk rreshtemi duke luftuari sepse ai kercenimi i botes per te na ndryshuar eshte perhere aty, nuk mund te shpetohet prej tij njehere e pergjithmone me nje beteje.

...sepse ne jemi gjithmone duke ndryshuar...
    Jemi duke ndryshuar. Nuk jemi duke ndryshuar vetem si pasoje e njohjes se vetvetes, kjo nuk ka dyshim sepse edhe ai qe nuk e njeh vetveten eshte ne ndryshim. Jemi duke ndryshuar vetvetiu, sipas nje programi (ne gjenet tona psh.) apo si pasoje e nje force te jashtme? Sidoqofte ky ndryshim, nuk eshte i pavarur nga bota qe na rrethon. A mund ti japesh vetvetes nje kuptim pa boten qe te rrethon? Edhe nese sheh nje vetvete ndryshe, eshte "ndryshe" nga çte rrethon.
    Per shumicen beteja eshte me teper nje paqe e perkohshme me rregulla qe variojne ne kohe, por sidoqofte nje marreveshje sipas te ciles nje pjese e vetvetes do te jete ne perputhje me ate qe te rrethon, ne varesi te saj, ndersa nje pjese te vetvetes mundohesh ta ruash te pavarur e te shfaqesh origjinalitetin dhe veçantine tende (distinctivenes, uniqueness).
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyllien : 03-11-2005 mė 18:57
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Unquestionable! Maska e Cupke_pe_Korce
    Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602
    Citim Postuar mė parė nga BLUN

po ju si mendoni?.
    Hmmm, a thua? Po sikur lufta te filloje pikerisht ne momentin qe njeriu ka zbuluar vetveten? (apo ate pjese te vetvetes?)
    Summertime, and the livin' is easy...

Ballkanase
    Anėtarėsuar
    26-10-2005
    Postime
    19
    Citim Postuar mė parė nga Cupke_pe_Korce
    Hmmm, a thua? Po sikur lufta te filloje pikerisht ne momentin qe njeriu ka zbuluar vetveten? (apo ate pjese te vetvetes?)
    mbase varet te njeriu dhe te cfare ka zbuluar ne vetvete

por me thuaj, kur eshte "momenti" qe njeriu zbulon vetveten? cila eshte "ajo pjese" e vetvetes per te cilen po me pyet?

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Hmmm... eh mor kamings, na nxore pune me kete identitetin. Une ne fakt, sapo pashe temen, me shkoi mendja tek nje film me Ray Liotta "Identity"... Papapapapa... filloi mbaroi filmi, s'mora vesh gje... kungull i madh kam qelluar... nejse...

Pa ta shohim çfare na thote ky kamingsi... Hmmm... ne pamje te pare

Por ne pamje te dyte, bile mu desh dhe nje e trete, mund te them kete si Hajdarush qe jam :

Qe ky kamingsi gabohet rende kur thote qe bota po ben te pamunduren per te na kthyer jo-vetvetja. Ne fakt bota nuk ben asgje per kete, por thjesht nga fakti qe ajo eshte nje bote kjo na nxjerr jashte vetes. Po kjo menyra e shprehjes ne pavetore, kot ka lindur thoni ju ? E perdorim shpesh kete menyre : "Me kane thene qe...", "Deri tani kemi bere..." Pse keto forma shumesi ne menyre pavetore ? Sepse une jam bere ti, jam bere ai, AI ne menyre te pacaktuar. Une nuk jam me vetja ime, por dikush tjeter qe mund te jete secili prej jush qe jeni te dallueshem nga une e ne te njejten kohe une !

Keshtu qe, kjo vetja jone gjendet vetem kur vihet ne loje çeshtja kryesore e njeriut : vdekja e tij ! Vetem perballe vdekjes une jam une, une do te vdes aty dhe askush tjeter nuk me zevendeson ! Bote e felliqur !

Ika se me bete lemsh, me filloi koka nga identifikimet me ju : une jam çupka, çupka eshte SG, e SG eshte une

Ballkanase
    Anėtarėsuar
    26-10-2005
    Postime
    19
    Citim Postuar mė parė nga zogu ne fluturim
    Keshtu qe, kjo vetja jone gjendet vetem kur vihet ne loje çeshtja kryesore e njeriut : vdekja e tij ! Vetem perballe vdekjes une jam une, une do te vdes aty dhe askush tjeter nuk me zevendeson ! Bote e felliqur !
    cili eshte dallimi midis ekzistences dhe identitetit?

Faqja 0 prej 9 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarėve
    Nga Iliriani nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Identiteti Shqiptar
    Nga ILovePejaa nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 21-04-2011, 15:47
  3. Identiteti shpirtėroro-fetarė
    Nga iliria e para nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 07-09-2006, 05:56
  4. Identiteti Kosovar dhe Bashkimi i Kosovės me Shqipėrinė
    Nga dodoni nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 16
    Postimi i Fundit: 29-07-2004, 11:43
  5. Ceshtja shqiptare ne Kosove!
    Nga Dita nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 33
    Postimi i Fundit: 13-08-2002, 03:45

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •