Close
Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 33
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Lidhja e Prizrenit. Shumica e antareve pjesmarres ishin nga Prizreni dhe Gjakova. Ymer Prizreni, Ahmet Koronica, Ali bej Gucia, Sulejman Vokshi etj. etj. nga ishin?
    Cili prej ketyre emrave eshte rilindas? Asnje. Te gjithe ishin njerez me pushtet e ofiqe ose luftetare qe nuk e shikonin si objektiv "clirimin e Shqiperise" por ruajtjen e ofiqeve dhe privilegjeve qe u kish njohur sulltani.

Ai qe i dha nje drejtim tjeter kombetar lidhjes se Prizrenit e ka emrin Abdyl Frasheri qe u ndoq e persekutua nga sulltani e Porta e Larte pikerisht se prishi planet e saj. Kosova nuk i dha asnje rilindas ceshtjes sone kombetare dhe te vetmet qytete te Kosoves me nje ndergjegje kombetare ku mund te gjeje nje fare mbeshtetje per idene e clirimit nga perandoria turke kane qene Peja e Gjakova.

Nga te gjitha trojet shqiptare nen perandorine otomane, Kosova ishte vilajeti me zhvillimin me te vonuar te ndergjegjes kombetare. Pas Kosoves vinte vilajeti i Shkodres ku komuniteti musliman i qytetit te Shkodres ka qene dhe mbetet me turkofili ne gjithe Shqiperine. Nuk eshte rastesi qe xhamia me e madhe ne Ballkan dhe "Partia Islamike" u themeluan po ne Shkoder.

A mund te quhen "shqiptare te asimiluar" ata qe ne kohe paqe zgjedhin identitetin kombetar turk e jo ate shqiptar? Mbase per ju, por jo per mua. Te dehurit i del pija ne mengjez, kurse ai qe sillet si i dehur edhe ne mengjez, nuk eshte i dehur por eshte esell.

Albo

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar mė parė nga perestae00
    Perse ja fut kot ore SuiGeneris? Perse i egzagjeron gjerat? Si ashtu? Mos ke bere ndonje studim ti qe erdhe tek ky perfundim?
    Citim Postuar mė parė nga SuiGeneris
    Patriotet me te flakte qe kam njohur personalisht...
    Po flisja per ata qe kam njohur, po ta lexoje me vemendje ta te shohesh qe s'jane perfundime studimesh.

Cilet shqiptar te Maqedonise 'flasin edhe turqisht ndonjehere edhe me mire se shqipen'?
    I do me emra? Flasin me te vertete me mire Turqisht sesa Shqip nja dy nga keta qe njoh, dhe te vjen çudi kur diskutojne me njeri tjetrin ne Turqisht per çeshtje Kombtare (eshte komike ti degjosh duke thene me njeri tjetrin Ben de Arnavutum - Edhe une jam Shqiptar....jo ne shqip, ne Turqisht). Nuk njeh ti Shqiptare qe flasin me mire Turqisht se Shqip? Per fat te keq ka, une njoh. Dhe keta thone qe jemi Shqiptare dhe jo Turq. Dhe i besoj, Shqiptare jane (perderisa e ndjejen veten te tille se nuk u kam kerkuar pemen e prejardhjes familjare). Po per gjuhen mbase ka ndikuar dhe edukimi i mevonshem (ketu eshte Turqi), per te permiresuar Turqishten dhe harruar ca Shqipen.
    Sa shqiptare te Maqedonise njeh?
    Rreth 15 vete, me tre prej tyre kemi kaluar vite bashke.Te gjithe dine Turqisht.
    98% e shqiptareve ne Maqedoni dhe 99% e shqiptareve ne Kosove, nuk din te flasin turqisht.
    Referenca? Se me paska qelluar diçka qe e ka probabilitetin shume te vogel mua, te gjithe keta qe njoh dine Turqisht, ca mire, ca keq, por dine.

Mos i fry gjerat pa nevoje...
    Ky eshte realiteti me te cilin jam perballur. Nese je nga Maqedonia mund t'i shpjegosh me mire si qendrojne punet, por me pare me thuaj nga nisesh kur jep statistika si ato me lart. Sa per deshiren time, le te dine edhe Turqisht edhe gjuhe Sllave, edhe Greqisht, Italisht....sa me shume gjuhe, per sa kohe nuk harrojne Shqipen dhe mendojne si Shqiptar. Kjo ishte dhe ideja e mesazhit te mesiperm, ata qe jane Shqiptare edhe pse dine Turqisht, Maqedonish/Serbisht jane shume patriote te flaket, me shume se shqiptaret e Shqiperise (do u duhet te permiresojne ca (me shume se ne) shqipen).
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyllien : 01-11-2005 mė 06:19

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Citim Postuar mė parė nga oiseau en vol
    Po, e vertete eshte. Por ka dhe nga ato qe jane shqiptare puro dhe te flasin ne turqisht, gjoja per tu dukur me qytetare se te tjeret, keta te fundit gjoja te zbritur nga fshatrat
    Pergjigjen e ka dhene shume bukur mjellma: "Nuk ka fis pa pis."
    Nese ata jane aq te trashe sa te mundohen te duken qytetar duke fol turqisht...ēa mund te themi?!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Citim Postuar mė parė nga Albo
    Cili prej ketyre emrave eshte rilindas? Asnje. Te gjithe ishin njerez me pushtet e ofiqe ose luftetare qe nuk e shikonin si objektiv "clirimin e Shqiperise" por ruajtjen e ofiqeve dhe privilegjeve qe u kish njohur sulltani.

Ai qe i dha nje drejtim tjeter kombetar lidhjes se Prizrenit e ka emrin Abdyl Frasheri qe u ndoq e persekutua nga sulltani e Porta e Larte pikerisht se prishi planet e saj. Kosova nuk i dha asnje rilindas ceshtjes sone kombetare dhe te vetmet qytete te Kosoves me nje ndergjegje kombetare ku mund te gjeje nje fare mbeshtetje per idene e clirimit nga perandoria turke kane qene Peja e Gjakova. Nga te gjitha trojet shqiptare nen perandorine otomane, Kosova ishte vilajeti me zhvillimin me te vonuar te ndergjegjes kombetare.
    Ofiqe kishin te gjithe, Albo. Nuk do shume mend te kuptosh se Levizjet do drejtoheshin nga njerez me ofiqe dhe jo nga fshatare e njerez te thjeshte qe jetonin neper zona te humbura e s'kishin as pergatitjen intelektuale e as vizionin e duhur. Ishin pikerisht ata njerez me ofiqe qe kishin njefare ideje se si shkojne punet, qe lexonin ndonje gazete, qe dinin se ç'rruge duhet te ndiqej qe Shqiperia te behet shtet. Ofiqe kishte edhe Abdyl Frasheri edhe Ymer Prizreni. Qe te dy ishin deputete te Parlamentit Osman. I vetmi ndryshim qe kishin ishte se njeri ishte nga Permeti e tjetri nga Prizreni. Ti mos u nis thjeshte nga ky fakt per ta ngritur ne qiell njerin e ta quash njeri qe punonte per interes te ofiqit tjetrin, se kjo eshte driteshkurtesi. Per me teper, ne qeverine e perkohshme qe u krijua me 1881 Ymer Prizreni ishte kryetar. Ne kete qeveri, Albo, ishin perjashtuar te gjithe ata qe nuk mbeshtetnin autonomine. Pra, keta emra qe te solla nuk ishin "njerez me pushtet e ofiqe ose luftetare qe nuk e shikonin si objektiv "clirimin e Shqiperise" por ruajtjen e ofiqeve dhe privilegjeve qe u kish njohur sulltani", siç thua ti.

Nga Parlamenti i Osmanllinjve ishte edhe Ismail Bej Vlora, qe e ngriti flamurin ne Vlore.

Ja po te sjell nje leter qe i ka derguar Samiu Jeronim de Rades, qe te kuptosh se ku ka qene e vonuar ndergjegja kombetare dhe ku ka qene e hershme:

Stamboll, më 20. 2. 1881
    ,,...Punërat që po bën Lidhja e Shqipërisë në Gegëri, që nonjë muaj e tëhu, mbase nuk i kini dëgjuarë, se fletët e Europës nukë bëjnë shumë fjalë, duk me qenë që me nj’anë Turqia nuk le të dëgjohenë nëpër botët, edhe me nj’anë armiqtë tanë... duanë t’i tregojnë të vogëla e të mosgjëjta. Lidhja e Shqiptarëvet, që ka kërthizënë në Prizren, në Gegëri, ka kërkuarë shumë herë, që nga tre vjetë e tëhu, bashkimin e Shqipërisë më një provincë me otonomi, por mbretëria gjer më sot e kish gënjyerë me fjalë, dhe s’ka dashurë të bënjë gjë fare për Shqipërinë. Këtë herë shqiptarët e kupëtuan fare mirë që mbretëria nuk do të bënjë gjë kurrë për ta, edhe Lidhja e Prizrenit pa nevojë të bashkonjë Shqipërin’ e t’a bënjë një me otonomi a mbase me ç’këputje (indipendenc&#235 fare, pas punës; kështu Lidhja mori emrin e kuvernos të përdormë (gouvernement provisoire), (qeveri e përkohshme) edhe përzuri kuvernatorët (qeveritarët) turq nga gjithë vilajeti i Kosovës, edhe nga Tetova, nga Dibra etj. 10 000 shqiptarë të armatosurë kanë zënë Ysqypnë (Shkupin) edhe udhën e hekurtë, 10 000 të tjerë po bëhen gati për t’u unjurë në Toskëri. Për pakë kohë do të dëgjoni një ngritje (revolution) të madh në Shqipëri. Në u bëftë dot Shqipëria më vet’he, nukë do të kemi nevojë për prensër (princër) as të krishter’ as muhametanë që të na rjepën’ e të na pinë gjaknë; vendi ynë munt edhe do të kuvernohetë (do të qeveriset) prej një farë dhimokratije prej pleqet sikundrë kanë qenë prindët tanë që motit, edhe sikundrë jan edhe sot malësit’ e Shqipërisë, që janë thuajse të dlirë e më vetëhe...’’

Po te sjell edhe biografite e atyre qe ti i shumezon me zero:

• Ymer Prizreni
      Ka qenë veprimtar i shquar i Lëvizjes Kombëtare, një nga udhëheqësit kryesorë të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit dhe kryetar i qeverisë së përkohshme të formuar në periudhën e fundit të saj. Pasi kreu studimet për teologji islamike, punoi në medresenë e Prizrenit. Sapo filloi lufta ruso-turke (1877-1878), u ngrit së bashku me patriotë të tjerë shqiptarë për të mbrojtur tërësinë territoriale të Shqipërisë dhe për të kërkuar të drejtat e saj kombëtare. Organizoi komisionin e vetëmbrojtjes për sanxhakun e Prizrenit, i cili mori përsipër të kundërshtonte synimet aneksioniste të Serbisë dhe të sistemonte muhaxhirët e shumtë shqiptarë që u dëbuan nga ushtria serbe.
      Më 1877 u zgjodh deputet në parlamentin e dytë osman dhe mori pjesë në formimin e Komitetit Qendror Shqiptar të Stambollit. Në pranverë të vitit 1878 kryesoi komisionin që organizoi në Prizren mbledhjen e Kuvendit të Përgjithshëm, i cili themeloi Lidhjen Shqiptare. Kuvendi e zgjodhi Y. Prizrenin anëtar të Këshillit të Përgjithshëm. Në tetor 1879 u zgjodh kryetar i Lidhjes Shqiptare, kurse në janar 1881 kryetar i qeverisë së përkohshme shqiptare të Prizrenit. Si kryetar i saj drejtoi veprimtarinë politike që çoi në vendosjen e administratës shqiptare në vilajetin e Kosovës dhe në organizimin e qëndresës së armatosur të Lidhjes kundër ushtrive osmane në pranverë të vitit 1881. Pas shtypjes së Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, Y. Prizreni u arratis për të mos rënë në dorë të autoriteteve osmane. U vendos në Ulqin dhe nuk pranoi të kthehej, anipse sulltani i premtoi falje e ofiqë të larta. Vdiq në Ulqin më 1886.
    • Sulejman Vokshi
      Ka qenë veprimtar i shquar i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. Lindi më 1815 në Gjakovë nga një familje me tradita kombëtare. Veprimtarinë patriotike e filloi që në moshën djaloshare. Në vitet 40 të shek. XIX mori pjesë në kryengritjet kundër Tanzimatit, prandaj qeveria osmane e internoi dhe e burgosi shumë herë. Ishte një nga nismëtarët e themelimit dhe një ndër udhëheqësit kryesorë politikë dhe ushtarakë të Lidhjes së Prizrenit. Ai qëndroi në ballë jo vetëm të luftës për mbrojtjen e tërësisë së trojeve shqiptare, por edhe të luftës për realizimin e autonomisë së Shqipërisë me forcën e armëve. Ishte një nga organizatorët e ngjarjeve të Gjakovës, gjatë të cilave u vra mareshali osman Mehmet Ali Pashë Maxhari. Si anëtar i Shtabit ushtarak të Lidhjes, S. Vokshi ishte një nga udhëheqësit e betejave për mbrojtjen e Plavës e të Gucisë kundër forcave të Malit të Zi. Me krijimin e qeverisë së përkohshme ai u ngarkua me detyrën e komandantit të forcave të armatosura të saj. Nën drejtimin e tij u zhvillua edhe lufta heroike për mbrojtjen e Lidhjes në Shtime e Slivovë kundër forcave osmane të Dervish Pashës. Edhe pas shtypjes së Lidhjes, ai e vazhdoi qëndresën kundër pushtuesit osman deri më 1885, madje në këtë vit organizoi një kryengritje tjetër në Kosovë. U kap me pabesi. Pushteti osman e konsideroi si një nga udhëheqësit më të rrezikshëm të Lidhjes, prandaj gjykata e jashtëzakonshme e Prizrenit e dënoi me vdekje. Por para presionit të Lëvizjes Kombëtare Shqiptare, ai u detyrua ta lironte pas burgimit.
    • Ali Pashë Gucia
      Ka qenë veprimtar i lëvizjes antiosmane të gjysmës së dytë të shek. XIX dhe veçanërisht i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. Pronar çifligar, pinjoll i familjes Shabanagaj nga Gucia. Mori pjesë në kryengritjet që shpërthyen malësorët e veriut kundër Tanzimatit gjatë viteve 60 të shek. XIX. Ai ishte kundërshtar i vendosur i synimeve shoviniste serbe dhe malaziase ndaj tokave shqiptare, ishte një nga nismëtarët e themelimit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit dhe një nga pjesëtarët më aktivë të Kështllit Kombëtar të saj. Për vendosmërinë e tij luftarake, kryesia e Lidhjes Shqiptare e zgjodhi kryetar të Shtabit Ushtarak për mbrojtjen e Plavës dhe të Gucisë. Në periudhën e fundit të veprimtarisë së Lidhjes, Ali Pashë Gucia u bind se autonomia nuk mund të fitohej pa luftë kundër Portës së Lartë. Pas shtypjes së Lidhjes Shqiptare, sulltani në fillim nuk mori ndonjë masë kundër tij, madje e emëroi mytesarrif të Pejës. Por 4 vjetë më vonë u vra në një atentat të organizuar, sipas zërave të asaj kohe, nga vetë qeveritarët e Stambollit.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga [xeni] : 01-11-2005 mė 09:29

A mund te quhen "shqiptare te asimiluar" ata qe ne kohe paqe zgjedhin identitetin kombetar turk e jo ate shqiptar? Mbase per ju, por jo per mua. Te dehurit i del pija ne mengjez, kurse ai qe sillet si i dehur edhe ne mengjez, nuk eshte i dehur por eshte esell.

Albo
    Albo do isha pajtu me ty sikur mos te kishe shkruar ne njejes por ne shumes.
    Shqiperia ka kohe qe eshte ne paqe por shume shtetase te Shqiperis po len shtetesin Shqiptare duke zgjedh identet tjere!

Sa eshte numri i Shqiptarve nga Shqiperia qe kan marre shtetesin Greke ?
    Por si duket ti shef me ngjyra bardh e zi.
    Sipas teje cdo gje qe eshte orthodokse eshte bardh ndersa cdo gje nuk eshte orthodokse eshte zi.
    Une nuk shof si Ti vetem Turqin si armik,une shof perpos Turqis ,Greqin edhe Serbis si armiq tone qe me vite te tera na kan largu nga trojet tona , asimli , perdhunu , djeg etj.
    Para ca diteve ishte ne ze te Amerikes nje emsion dokumentar nga shperngulja e Qameve me dhune nga Janina sa me perkujtoj shpenguljen e Shqiptave nga Kosova ne vitin 1999.Si duket shperngulja po perseritet ne cdo 50 vjet tek ne Shqiptaret.

Tung nga
    Mjellma

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-05-2004
    Postime
    115
    I do me emra? Flasin me te vertete me mire Turqisht sesa Shqip nja dy nga keta qe njoh, dhe te vjen çudi kur diskutojne me njeri tjetrin ne Turqisht per çeshtje Kombtare (eshte komike ti degjosh duke thene me njeri tjetrin Ben de Arnavutum - Edhe une jam Shqiptar....jo ne shqip, ne Turqisht). Nuk njeh ti Shqiptare qe flasin me mire Turqisht se Shqip? Per fat te keq ka, une njoh. Dhe keta thone qe jemi Shqiptare dhe jo Turq. Dhe i besoj, Shqiptare jane (perderisa e ndjejen veten te tille se nuk u kam kerkuar pemen e prejardhjes familjare). Po per gjuhen mbase ka ndikuar dhe edukimi i mevonshem (ketu eshte Turqi), per te permiresuar Turqishten dhe harruar ca Shqipen.
    Ne Turqi?! Ama cfare shembujsh qe na ke marre te tregosh se si 'shqiptaret e Maqedonise flasin me mire turqisht se shqip'. Individe qe jetojne, jane edukuar dhe arsimuar ne Turqi, dhe simbas gjitha gjasave do te mbesin atje?! Nuk ja vlen te komentoj me tej.
    Eshte njesoj sikur te marre si shembull disa shtetas te Shqiperise qe kam pasur rastin te takoj ketu ku jam. Jane nga vise te ndryshme te Shqiperise, Fieri, Himara, Saranda madje edhe nga Tirana, disa nga ata kane jetuar nje kohe te gjate ne Greqi, flasin greqisht dhe i thone vetes grek, kur i pyet nga je. Tashi sipas logjikes tende, duke u bazuar ne keta individe qe permenda me lart, duhet te perfundoj qe shqiptaret ne Shqiperi flasin me mire greqisht (apo anglisht) sesa shqip?! Ashtu SuiGeneris?

Rreth 15 vete, me tre prej tyre kemi kaluar vite bashke.Te gjithe dine Turqisht.
    Referenca? Se me paska qelluar diçka qe e ka probabilitetin shume te vogel mua, te gjithe keta qe njoh dine Turqisht, ca mire, ca keq, por dine.
    Po si te jetosh ne Turqi domosdo qe do mesosh ca turqisht.

Ky eshte realiteti me te cilin jam perballur. Nese je nga Maqedonia mund t'i shpjegosh me mire si qendrojne punet, por me pare me thuaj nga nisesh kur jep statistika si ato me lart. Sa per deshiren time, le te dine edhe Turqisht edhe gjuhe Sllave, edhe Greqisht, Italisht....sa me shume gjuhe, per sa kohe nuk harrojne Shqipen dhe mendojne si Shqiptar.
    Jane bere regjistrime te popullsise ore, ne baze te kombesise dhe gjuhes, prandaj ato perqindjet qe te dhashe qendrojne. Pastaj, dihet ne cilat fshatra dhe qytete flitet shqip dhe ne cilat flitet turqisht. Plus, dihet cilat segmente te popullsise qytetare e flasin turqishten.

Edhe dicka, 'shqiptaret' qe flasin turqisht vetem patriote nuk jane (ndoshta jane me patrote se ju te Shqiperise !)

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Vetem orthodhokset jane rilindas, mirepo kur vjen puna tek veprat e orthodhokseve ata jane bashkepuntor te perendimit, dhe shpirti i shqiptarit, na mbetet pergjithesisht nje shpirt i varfer, qe duhet te mbushet vetem me orthdohoksine greke strofken e saj shpirterore.

Si ore nuk paska Kosova njerez te ndritur. Vetem tani se fundmi ke me Fehmi Agan e me Ukshin Hoti qe jane kokat e levizjeve te armatosura dhe te ceshtjes filozofike shqiptare, dhe MOS HARRO SE UKSHIN HOTI ESHTE I DENUAR DHE NE GREQI KU AKUZOHET SE KA TENTUAR TE SHQIPTARIZOJ GREKET, me i llaf arvanitasit. Njeri qe nuk ka lene vend pa shkel nga veriu ne sarajeve e deri ne tokat arbereshe te Italise e ti rri e ben drr vrr. Ste vjen turp ste vjen,
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

i/e regjistruar Maska e A zi zi
    Anėtarėsuar
    26-10-2005
    Postime
    54

Njė gjė qė nuk pėrsėritet, harrohet!

Po flisja per ata qe kam njohur, po ta lexoje me vemendje ta te shohesh qe s'jane perfundime studimesh.

I do me emra? Flasin me te vertete me mire Turqisht sesa Shqip nja dy nga keta qe njoh, dhe te vjen ēudi kur diskutojne me njeri tjetrin ne Turqisht per ēeshtje Kombtare (eshte komike ti degjosh duke thene me njeri tjetrin Ben de Arnavutum - Edhe une jam Shqiptar....jo ne shqip, ne Turqisht). Nuk njeh ti Shqiptare qe flasin me mire Turqisht se Shqip? Per fat te keq ka, une njoh. Dhe keta thone qe jemi Shqiptare dhe jo Turq. Dhe i besoj, Shqiptare jane (perderisa e ndjejen veten te tille se nuk u kam kerkuar pemen e prejardhjes familjare). Po per gjuhen mbase ka ndikuar dhe edukimi i mevonshem (ketu eshte Turqi), per te permiresuar Turqishten dhe harruar ca Shqipen.

Unė vetė kam studiuar jashtė vendit, nė njė rreth ku gjuha shqipe ėshtė pėrdorur praktikisht vetėm nga ne (nja 20) studentėt, ndėrsa secili veēmas, kemi banuar nėpėr banesa private tė vendėsve (tė cilėt natyrisht) kanė folur gjuhėn e tyre. Rrjedhimisht, pas gja 4-5 viteve (jo pėr tjetėr, por pėr shkak tė kohėzgjatjes sė fakultetit dhe rrethanave tė luftėrave nė ish-Jugosllavi), vėrtetė se kishim probleme tė shpreheshim nė shqip. Kjo rridhte nga fakti se e gjithė literatura e studimeve ishte nė gjuhė tė huaj, tė gjitha bisedat (pėrpos atyre nė mes veti, nga dy-tre prej neshė) ishin nė gjuhė tė huaj. Dhe tė gjithė, e kemi folur mirė gjuhėn e vendit nė tė cilin studjonim. Mirė deri nė atė shkallė sa nė mesin tonė ka pasur edhe studentė tė shkėlqyer.

Referenca? Se me paska qelluar diēka qe e ka probabilitetin shume te vogel mua, te gjithe keta qe njoh dine Turqisht, ca mire, ca keq, por dine. Ky eshte realiteti me te cilin jam perballur. Nese je nga Maqedonia mund t'i shpjegosh me mire si qendrojne punet, por me pare me thuaj nga nisesh kur jep statistika si ato me lart.
    Gjithėsecili qė do tė kishte rastisur tė takohej me ne atėbotė, edhe gjatė pushimeve tė rralla nė shtėpi (e ke parasysh gjendjen e luftėrave nė ish-Jugosllavi dhe mundėsitė e lėvizjeve atėbotė), do tė kishin menduar se ne jo qė kemi probleme me gjuhėn shqipe por edhe me tė qenit shqipėtar, para se tė futej e tė na njoftonte mė thellė. Mė vonė, patjetėr se do tė kuptonte rastin.
    I thonė - mostėr e zgjedhur kėsaj nė statistikė. d.m.th. nuk merret parasysh popullata e pėrgjithshme por njė grup i caktuar me predispozita tė caktuara. Si psh. po tė vinte njė "jashtėtokėsor" (e kam pėr shembull, jo pėr krahasim) dhe t'i rastiste tė "zbriste" nė njė shkollė femrash. Ai do tė raportonte se "tė gjithė tokėsorėt janė me dy kėmbė, shumica kanė flokėt e gjata dhe tė gjithė - kanė gjinjė tė theksuar". A do tė ishte kjo pasqyrė e sakėt, apo, mungesė informatash? Nuk mund tė flasėsh pėr shqipėtarėt e Kosovės, Maqedonisė,... vetėm nė saje tė njė grupi tė njerėzve tė cilėt i ke njohur nė rrethana tė veēanta me "predispozita" tė veēanta. Siē do tė kesh mė tepėr raste tė dėgjosh qė shqipėtarėt katolik janė regjistruar si kroat pas luftės atje, pėr hir tė nėnshtetėsisė, apo shqipėtar ortodoks qė janė regjistruar si grek, pėr hir tė punėsimit, apo kosovar sot qė kanė pranuar passaportėn e SMZ pėr shkak tė punės jashtė vendit... I thonė pra, mostėr e zgjedhur: nė popullatėn e pėrgjithshme bėjnė pėrqindjen e vogėl, por shikuar si grup - duken me pėrqindje tė madhe.

Sa per deshiren time, le te dine edhe Turqisht edhe gjuhe Sllave, edhe Greqisht, Italisht....sa me shume gjuhe, per sa kohe nuk harrojne Shqipen dhe mendojne si Shqiptar. Kjo ishte dhe ideja e mesazhit te mesiperm, ata qe jane Shqiptare edhe pse dine Turqisht, Maqedonish/Serbisht jane shume patriote te flaket, me shume se shqiptaret e Shqiperise (do u duhet te permiresojne ca (me shume se ne) shqipen).
    Kjo mė sipėr nė rregull, porse, nuk mund t'i iki mendimit se i takon "mėmės" Shqipėri qė tė kujdeset mė tepėr pėr kėtė punė. D.m.th. tė "shqipėtarizoj", t'i "injektoj me patriotizėm" apo si tė duash, "pakicėn" shqipėtare pėrreth veti. Mė tepėr nė kėtė drejtim vitet e fundit ka bėrė lidhja "nė eter" sesa gjatė tėrė shekullit tė kaluar shteti shqipėtar (apo ata politikanė shqipėtar nė Kosovė, Maqedoni, Mal tė Zi,...). Pra, mbajtja gjallė e komunikimit tė ēiltėr, kulturor, do tė "lėvizė male", "do tė zhdukė bjeshkė" nė mes tė njerėzve. Mund tė thuash se pėr kėtė ka merita edhe shteti (qeveria). Nuk ka, sepse as shteti nuk mund t'i ndalė valėt (siē nuk i ndalte dot as Serbia valėt e Radio Tiranės pėr babanė tim nė vitet e '80ta), por ama, mund tė kujdeset mė tepėr. Gjuha qė sot pėrdoret nėpėr televizionet dhe radiot e Shqipėrisė (dhe rrjedhimisht edhe tek ato nė Kosovė) nuk ėshtė gjuha tė cilėn dua t'ia mėsoj djalit tim. Ka aq shumė barbarizma saqė ia kalojnė edhe asaj gjendjes sė atij grupit tė studentėve nga fillimi i tregimit. Por kjo ėshtė ēėshtje pėr tjetėr forum.

Nė fakt, e tėrė kjo temė u nis mbi dallimin nė mes tė studimit tė gjuhės dhe studimit tė historisė sė kombit.

♪ @)-/-- ♪ Maska e Kėrēovare1
    Anėtarėsuar
    20-07-2005
    Vendndodhja
    ...aty afėr...
    Postime
    222
    Dhe po do ta shikosh akoma me thelle, dallimin e vertete gjenetik te "shqiptareve ne emer" dhe "shqiptareve ne gjak" ate e dallon shume kollaj kur ben kontrastin e pasardhesve te Gjergj Kastriotit qe i shpetuan perandorise osmane duke emigruar ne Itali e Greqi, dhe "shqiptareve ne emer" qe jane produkti i 500 vjeteve pushtimi otoman. Kontrasti me i thelle eshte ai fetar, pastaj vjen ai kulturor, dhe se fundmi vjen ai gjenetik. Per arbereshet, besimi tek Perendia dhe ruajtja e gjakut te arberit, kane qene dhe do te mbeten burimi i ekzistences se tyre ne kete bote, edhe pse prej me shume se 4-5 shekujsh jane larguar nga trojet e te pareve te tyre.
    Desha te them nje fjale vetem per kete me lart se per gjithcka tjeter e shoh qe shume te tjere jane pergjigjur ashtu sic duhet dhe krenohem me ta.
    Mos ore Albo, po ti na bere te gjitheve Turq? Ndoshta i kemi marre disa tradita te tyre gjate sundimit, gje qe eshte e logjikshme, por te lutem mos shko me thelle kur nuk i di mire keta pune. E dime qe Shqiptaret me shumice jane shperngulur ne Turqi, por s'kam degjuar qe 1 Turk te mbetet ne Shqiperi, kjo s'ka logjike. Dmth kur Shqiptaret kane shkuar atje, pse te Turqit te mbeten ketu? Pra shikoje, une fjas ne njejes dhe them qe s'e besoj kurse ti terthorazi na ben te gjithe Myslimaneve Turq. Mos se s'ben ashtu, eshte mekat. Mos e futni fene ne ceshtje kombetare!

Happiness is: ME & YOU ;)

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-06-2005
    Postime
    632
    tung

ti zoteri oiseau en vol me ke ber te qesh edh te qaj pernjehere.
    halla burre se qka ke then ti eshte me shume se 100% ashtu.
    sikur te kisha afer do te qerosja me nje kafe vetem per hater te atyre fjaleve qe ke thene me larte.

e sa per ate zotroten Albo (shpirt i shqiptarit)
    me duket se nuk kemi nevoj te hargjojme energji kot e te mirremi me te se qcka shkruan.
    siq duket e mundoka nje kompleks zoterin ne fjale.
    te lutem mos i fut kot.

se te tentosh ti ndash shqiptaret ne mysliman krishter e ortodoks eshte te merresh me punet qe kane tentuar qe sa shekuj fqinjet tane ti bejn.
    andaj o cun merru me sende me te menqura te lutem.

shnet

Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kodi gjenetik i gripit. Kanceri nė pankreas. Mite mjekėsore
    Nga YlliRiaN nė forumin Mjeku pėr ju
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-02-2009, 16:32
  2. Studim gjenetik i shqiptarėve nga Kosova
    Nga alibaba nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 40
    Postimi i Fundit: 11-11-2006, 07:36
  3. Tė dhėnat fosile hedhin poshtė evolucionin
    Nga monarku nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 02-11-2006, 10:34
  4. Debati mbi qendren e Tiranes
    Nga Brari nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 04-05-2004, 02:23

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •