Close
Duke shfaqur rezultatin 1 deri 4 prej 4
 1. #1
  Super Moderatore Maska e shigjeta
  Antarsuar
  16-04-2002
  Postime
  4,779
  Faleminderit
  108
  188 falenderime n 163 postime

  Zbardhet mbledhja e Byros q zgjodhi pasardhsin e Enverit

  Dialogu i plotë më datë 13 prill 1985. Muho Asllani: Tiranës t’i vëmë emrin “Enver Hoxha”

  Eshtë 13 prilli i vitit 1985. Vetëm 2 ditë pas njoftimit zyrtar të vdekjes së Enver Hoxhës. Kanë mbaruar të gjitha ceremonitë. Kanë mbaruar edhe shumica e përlotjeve. Tani është koha për zgjedhjen e pasardhësit. Megjithëse ky i fundit nuk kishte më konkurrentë. Për një arsye ose tjetër, çuditërisht ata ose ishin vetëvrarë, ose ishin vrarë nga pushteti. Eshtë hera e para që Ramiz Alia drejton vetëm mbledhjen e Byrosë. Eshtë hera e parë që Enver Hoxha nuk është në krye të kësaj mbledhjeje. Gjithçka thuhet në atë mbledhje do të jetë ndryshimi ose mosndryshimi i viteve të ardhshme. Ndoshta është mbledhja më e çuditshme. Gazeta ka arritur të sigurojë nga persona që kanë jetuar momentet e mbledhjes, të gjithë dialogun dhe debatin. Dokumenti me transkriptimin e të gjithë mbledhjes hedh dritë mbi të gjitha enigmat e asaj kohe. Si u morën vendimet për të emërtuar me emrin e Enverit të gjithë institucionet. Kërkesat absurde për vendosjen e emrit të ish-diktatorit në të gjithë veprat dhe medaljet që jepte shteti. Krahasimi i Enverit me Skënderbeun dhe batutat mes Ramizit dhe anëtarëve të Byrosë. Kush janë njerëzit që kërkojnë menjëherë “mbushjen” e vendit vakant për sekretarë të parë dhe komplimentet e pafundme për Ramiz Alinë. Për disa numra me radhë gazeta do të zbardhë të plota të gjitha detajet e mbledhjes së parë pas vdekjes së Enver Hoxhës. Pesë propozimet e Ramiz Alisë dhe kush është njeriu që tha emrin e Alisë për pasardhës të Enverit. Gjithçka ndodh në atë mbledhje është humoristike dhe tragjike. Batutat marrin trajtën e një skeçi. Sot, propozimi i Muho Asllanit për të ndryshuar emrin e kryeqytetit nga Tiranë në Enver Hoxha mund të duket qesharak, por në atë kohë vetëm një fjalë e ndante propozimin nga një realitet. Të gjithë pjesëmarrësit, përjashtuar disa që mbijetojnë edhe tani në politikë, nuk dinë çfarë të propozojnë. Janë njerëzit që kishin në dorë fatet e vendit, që vendosnin për të ardhmen. Janë njerëzit që vendosën rregullat për 50 vite në Shqipëri, që vendosën për ekonominë, mbrojtjen, diplomacinë. Janë ata që treguan se kush është e mira e kush është e keqja. Në këto kushte mendimi, propozimi për ndryshimin e emrit të kryeqytetit është vetëm një pjesë e vogël e propozimeve që e sollën Shqipërinë në vitet ‘90 si vendin më të varfër të kontinentit dhe me siguri që në atë kohë ky propozim nuk të sillte aspak buzëqeshje.

  PROCESVERBAL I MBLEDHJES SE BYROSE POLITIKE TE KQ TE PARTISE
  13 PRILL 1985, ORA 13:30

  Byroja Politike e Komitetit Qendror të PPSH, në mbledhjen e datës 13 prill 1985, mori në shqyrtim:
  1.- Propozim për marrjen e një vendimi që të përjetësohet vepra e pavdekshme e shokut Enver Hoxha, sekretar i parë i Komitetit Qendror të Partisë së Punës së Shqipërisë.
  2.- Çështje organizative.
  Mbledhjen e drejton shoku Ramiz Alia, anëtar i Byrosë Politike dhe sekretar i Komitetit Qendror të Partisë së Punës së Shqipërisë.
  Marrin pjesë anëtarët dhe kandidatët e Byrosë Politike të Komitetit Qendror të Partisë, shokët: Adil Çarçani, Hajredin Çeliku, Hekuran Isai, Lenka Çuko, Manush Myftiu, Moho Asllani, Pali Miska, Rita Marko, Simon Stefani, Besnik Bekteshi, Foto Çami, Llambi Gegprifti, Prokop Murra, Qirjako Mihali si dhe sekretari i Komitetit Qendror të PPSH, shoku Vangjel Çërrava.

  ZHVILLIMI I MBLEDHJES

  1. PROPOZIM PËR MARRJEN E NJE VENDIMI QE TE PERJETESOHET VEPRA E PAVDEKSHME E SHOKUT ENVER HOXHA, SEKRETAR I PARE I KOMITETIT QENDROR TE PARTISE SE PUNES TE SHQIPERISE
  SHOKU RAMIZ ALIA: Siç jeni njoftuar, pasdite do të bëhet mbledhja e Plenumit të Komitetit Qendror të Partisë. Duke qenë se është e para mbledhje që bëhet pas vdekjes së shokut Enver unë mendoj që në këtë mbledhje të Plenumit të Komitetit Qendror ta quajmë mbledhje përkujtimore për të nderuar kujtimin dhe veprën e pavdekshme të shokut Enver Hoxha.
  Së pari, unë kam përgatitur një fjalim përkujtimor, aq sa ishte e mundur në këtë situatë hidhërimi të thellë që po kalojmë, që mendoj se duhet thënë në Plenum, sepse ne i kemi dhënë udhëzime tërë Partisë të mblidhet me këtë rast, prandaj është krejt logjike që në këtë mbledhje të Plenumit të bëhet një gjë e tillë.
  Së dyti: Kam mendimin që në këtë mbledhje të Plenumit të Komitetit Qendror duhet të marrim një vendim për të përjetësuar emrin dhe veprën e shokut Enver Hoxha.
  Në qoftë se jeni dakord në parim një herë për këto dy çështje, veçanërisht për çështjen e dytë, më lejoni t’jua paraqes edhe konkretisht mendimin tim. (të gjithë shokët janë dakord)
  SHOKU ADIL ÇARÇANI: Unë propozoj që në rendin e ditës të mbledhjes së Plenumit të Komitetit Qendror të vëmë edhe pikën “Çështje organizative: zgjedhja e sekretarit të parë të Komitetit Qendror të Partisë”.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Po mirë, në qoftë se e gjykojmë se duhet bërë edhe zgjedhja e sekretarit të parë të Komitetit Qendror të Partisë, këto tri çështje mund të jenë si rend dite për mbledhjen e Plenumit të Komitetit Qendror.(Shokët shprehen dakord).
  Përsa i përket çështjes së përjetësimit të emrit dhe veprës së shokut Enver, natyrisht ne çdo gjë mund të bëjmë për shokun Enver dhe pak është, se vetë Shqipëria është vepër dhe monumenti më i madh i tij. Megjithatë, unë kam këto propozime, që me një pjesë të madhe të shokëve, në mënyrë të pjesshme ndoshta, i kam biseduar:
  Së pari, propozoj që të ngrihet përmendorja e shokut Enver në kryeqytetin e atdheut, Tiranë, si dhe në vendlindjen e tij, në qytetin e Gjirokastrës.
  Së dyti, propozoj që Universiteti i Tiranës të marrë emrin: Universiteti i Tiranës “Enver Hoxha”. Kjo më duket një gjë e goditur, se universiteti është qendra më e madhe kulturore shkencore te ne, qendër e përgatitjes së kuadrove të tërë vendit, një qendër e rëndësishme e rinisë, inteligjencës etj.
  Së treti, propozoj që Organizata e Pionierit të marrë emrin “Pionierët e Enverit”. Shokëve që janë më të vjetër këtu, u kujtohet se mbas çlirimit kemi pasur një këngë: “ne trimat e Enverit, me idealin në gji....” e të tjera. Të tërë e kemi parasysh sa dashuri të madhe kishte shoku Enver për brezin e ri dhe sa shumë e donin atë fëmijët.
  Së katërti, propozoj që Porti detar i Durrësit të marrë emrin porti detar “Enver Hoxha”. Përveç se është porti më i madh në vendin tonë, dihet që atje filloi lufta kundër okupatorëve fashistë italianë. Duke marrë emrin e udhëheqësit të lavdishëm të Partisë, shokut Enver Hoxha, ky port do të jetë gjithmonë një kështjellë e patundur e popullit tonë.
  Së pesti, propozoj që ndërmarrja bujqësore në qendër në Plasë në rrethin e Korçës të marrë emrin ndërmarrja bujqësore “Enver Hoxha”. Të tërë ne e dimë se si ka luftuar shoku Enver për përhapjen e përvojës së Plasës në drejtim të përqendrim-specializimit, bile këtu në Byro disa herë është ndeshur me Mehmet Shehun për këtë çështje. Mendoj që edhe si ndërmarrje ajo është e përparuar dhe besoj që gjithmonë do ta mbajë me nder këtë emër.
  SHOKU ADIL ÇARÇANI: Nuk kemi asnjë ndërmarrje bujqësore me emrin e shokut Enver.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Me emrin e shokut Enver keni rreth gjashtë kooperativa bujqësore, si për shembull, kooperativa e Zharrëzës në rrethin e Fierit e të tjera, ndërsa ndërmarrje bujqësore me këtë emër nuk kemi.
  Këto ishin pesë propozimet që kisha unë. Nuk e di ç’thonë shokët.
  SHOKU RITA MARKO: Mund të shtoj edhe një propozim tjetër?
  SHOKU RAMIZ ALIA: Po ne për këtë qëllim jemi mbledhur, që të diskutojmë.
  SHOKU RITA MARKO: Unë propozoj që, ashtu si kemi dekoratat e larta “Hero i Popullit” dhe “Hero i Punës Socialiste”, të jetë edhe “Urdhri Enver Hoxha”.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Këtë ta studiojmë.
  SHOKU HEKURAN ISAI: Ka një propozim tjetër nga shokët për të bërë shokun Enver Hero Kombëtar.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Për Hero Kombëtar nuk kemi ndonjë dekoratë të veçantë, se është dekorata “Hero i Popullit”, po ne shokun Enver do ta quajmë edhe hero Kombëtar, edhe udhëheqës legjendar.
  SHOKU ADIL ÇARÇANI: Hero i Popullit, ajo është.
  SHOKU HEKURAN ISAI: Unë e bëra këtë propozim se kam dëgjuar se Skënderbeut i themi Hero Kombëtar.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Edhe Enver Hoxhës do t’i themi Hero Kombëtar, bile siç e patë dhe në njoftimin e vdekjes, ne i thamë më tepër se Skënderbeut. Po kështu edhe sot në Plenum, në fjalën që do të mbaj do ta theksoj që në historinë e popullit tonë shoku Enver Hoxha zë vendin kryesor, si figura më e madhe e kombit shqiptar, domethënë qëndron mbi Skënderbeun e mbi këdo tjetër.
  SHOKU MANUSH MYFTIU: Skënderbeu luftoi 25 vjet ...
  SHOKU RAMIZ ALIA: Nuk është puna se luftoi 25 vjet, po Skënderbeu ishte patriot i madh, kurse Enver Hoxha ishte jo vetëm një patriot e një luftëtar i madh për liri e pavarësi, por ishte dhe për transformimin shoqëror, pra për komunizmin.
  SHOKU LLAMBI GEGPRIFTI: Për kombinatin e autotraktorëve “Enver Hoxha” ka pasur gjithnjë mendime të ngrihet një përmendore e shokut Enver. Unë nisem nga ajo që kombinati i tekstileve “Stalin” e ka përmendoren e Stalinit.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Këtu bëhet fjalë për përmendore në shkallë kombëtare, jo për qendra pune.
  Kur themi të ngrihet përmendorja e shokut Enver në Tiranë, më vonë do ta diskutojmë se ku do të vihet, tani nuk mundet ta mendojmë, por fundi i fundit, po të jetë për mua, unë e vendos aty ku do të vendosej Monumenti i Lirisë. Në të njëjtin shesh të jenë Skënderbeu dhe Enver Hoxha.
  SHOKU SIMON STEFANI: Më mirë se atje s’ka.
  SHOKU ADIL ÇARÇANI: Këto propozime janë shumë të mira dhe me vend. Mendime për t’i dhënë emrin e shokut Enver ka edhe për lagjen ku është themeluar Partia.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Për Portin e Durrësit, desha ta bisedoja dhe me Muhon, po nuk e gjeta, kështu që e bëra këtu propozimin, por po të ketë ndonjë gjë, Muhoja le ta thotë.
  SHOKU MUHO ASLLANI: Jo s’kam gjë.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Ndërsa për lagjen “8 Nëntori”, ku është themeluar Partia, bisedova me Foton dhe ai jep si argument që ajo është një lagje si gjithë të tjerat. Qyteti i Tiranës ka gjithsej 10 lagje dhe si ndarje administrative pak ndryshojnë. Ndonjë peshë nuk është, edhe fundi i fundit lagjet mund të krijohen dhe të emërtohen me vendim të Komitetit Ekzekutiv të Këshillit popullor të Rrethit, pra as me vendim të qeverisë, as të Presidiumit.
  SHOKU ADIL ÇARÇANI: Në këtë lagje mbase më vonë e prek edhe plani rregullues.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Prandaj mendoj ta lëmë një herë dhe në qoftë se më vonë gjykohet për ta bërë një gjë të tillë, gjejmë raste të tjera përvjetori.
  SHOKU ADIL ÇARÇANI: Të pesë propozimet që u bënë këtu janë të një shkalle më të lartë.
  SHOKU FOTO ÇAMI: Ato janë më me peshë.
  SHOKU MUHO ASLLANI: Unë propozoj që Tiranës t’i jepet emri “Enver Hoxha”.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Jo, kjo nuk vete, se e para e punës në gjuhën tonë është e vështirë të bëhet lidhja e emrave të qyteteve me të njerëzve, siç e kanë disa vende të botës që u vënë një “gradë” prapa. Të themi “Tirana e Enver Hoxhës” nuk shkon, se ne po themi që e tërë Shqipëria është e Enver Hoxhës.
  SHOKU SIMON STEFANI: Mendoj se mirë janë këto që u propozuan.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Në një grup shokësh që biseduam për këtë problem, patëm në mend edhe punën e qyteteve, por siç e thashë nuk vete.
  Atëherë shokë, jeni dakord që t’ia paraqesim Plenumit këto propozime në emër të Byrosë Politike?
  ( Të gjithë shprehen dakord)...

  Fatos Veliu - Panorama

  ******

  Koço Devole nuk duhet t'i marr te gjitha kreditet vete, se materialet i paska patur gati
  Ndryshuar pr her t fundit nga shigjeta : 25-10-2005 m 19:21
  Mos shkruaj gj kur je me nerva, sepse, ndrsa plaga e gjuhs sht m e keqe se e shpats, mendo ka mund t jet ajo e pends

 2. #2
  Super Moderatore Maska e shigjeta
  Antarsuar
  16-04-2002
  Postime
  4,779
  Faleminderit
  108
  188 falenderime n 163 postime
  vijon nga numri i kaluar

  Megjithse n syt e t gjith shqiptarve dukeshin njerzit m t mrzitur nga humbja e Enverit, Byroja Politike e vitit 1985 gjeti kohn q vetm disa or pas vdekjes s tij t zgjidhte nxitimthi edhe pasardhsin. Ishte Adil arani, njeriu q drekn e 13 prillit, gjat kohs q rreth trupit t ish-diktatorit po bheshin homazhe, ai propozoi q pasardhsi i diktaturs t ishte Ramiz Alia. N dokumentin sekret q po zbardhet pr her t par nga gazeta pas 20 vitesh, duket qart se t gjitha ishin gatuar mir q para se Enveri t ndrronte jet. Mnyra e diskutimit dhe shpejtsia e zvendsimit e tregojn qart kt. Sot gazeta do t zbardh t detajuar t gjith dialogt para propozimit t emrit t pasardhsit dhe lavdet q i bjn atij antart e Byros. Kush sht i vetmi debat mes Rita Markos dhe Adil aranit pr rendin e dits dhe fillimi i fjalimeve pro Ramizit. N Byro asnj nuk e kundrshtoi vazhdimsin e diktaturs. N t kundrt ata zgjodhn pasardhsin e saj. Fjalimet e tyre pr begati dhe zhvillim ekonomik, ashtu si ka porositur Enveri, prbnin kontrastin m t madh me njerzit fukarenj, t veshur keq q bnin homazhe mbi trupin e tij.

  N fund, mbasi t mbaroj fjalimin, un mund t vij n vend dhe n emr t Byros Politike, ti paraqes Plenumit, si vazhdim t fjals prkujtimore, propozimet pr prjetsimin e emrit dhe veprs s shokut Enver Hoxha. I hedhim n vot dhe mbasi t bhet miratimi i tyre, ndonj nga ju mundet t dal n podium e t paraqes propozimin e Byros Politike pr zgjedhjen e Sekretarit t Par t Komitetit Qendror t PPSH.
  SHOKU RITA MARKO: Un mendoj q mbledhjen e Plenumit prkujtimor ta bjm me rend dite. N statut e kemi dhe sht normale. Ngriheni ju dhe n emr t Byros Politike propozoni rendin e dits me t gjitha propozimet q do t thuhen.
  SHOKU ADIL AR-ANI: Nj pik e rendit t dits do t jet: shtje organizative.
  SHOKU RAMIZ ALIA: shtja organizative do t thuhet. T kuptohemi, nuk e kam se do ta lm pa kt, por formulimin e rendit t dits mendoj ta bj n fund shoku Vask.
  SHOKU RITA MARKO: Po ta themi n njher, pastaj le ta formuloj shoku Vask.
  SHOQJA LENKA U-KO: Po pse ta propozojm ne rendin e dits? Shoku Vask le ta shkruaj n procesverbal q u mblodh Byroja Politike dhe Plenumi i Komitetit Qendror me kt rend dite.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Mund t bhet dhe ashtu si propozon shoku Rita.
  SHOKU SIMON STEFANI: Ashtu, drejt sht.
  SHOKU RITA MARKO: Esht rregull organizativ q e prmban edhe Statuti i Partis.
  SHOQJA LENKA UKO: Nuk shkelet ndonj rregull, mendoj un, n qoft se ne nuk propozojm rendin e dits.
  SHOKU MANUSH MYFTIU: Ajo q ka rndsi sht q ne ta vendosim ktu, kjo sht kryesorja n thelb, pastaj e caktojm si do t bhet dhe ndjekim at procedur q thot shoku Ramiz.
  SHOKU FOTO AMI: Nuk ka ndonj problem rendi i dits, mendoj un.
  SHOKU ADIL ARANI: Mund t bhet shum mir ashtu si tha shoku Ramiz. Nuk prishet ndonj rregull, se do rregull ka dhe prjashtim. N kt rast mua m duket se me rndsi m t madhe dhe kryesore sht shtja e atyre q themi, q theksoi shoku Ramiz, t cilat kan ann e tyre politike. Dhe kjo patjetr ka rndsi shum t madhe.
  SHOKU RITA MARKO: Partia sht ndrtuar n baz t disa rregullave organizative.
  SHOKU ADIL AR-ANI: Po ne nuk po i shkelim ato rregulla, shoku Rita.
  SHOQJA LENKA UKO: Shoku Ramiz e tha n fillim q mbledhja e sotme e Plenumit do t jet mbledhje prkujtimore pr t nderuar kujtimin dhe veprn e pavdekshme t shokut Enver. Ky sht rendi i dits. M mir drejt n tem.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Nuk prish ndonj gj. Duke u nisur dhe nga momenti, t mos e bjm shum t ngurt them un.
  SHOKU SIMON STEFANI: Del nj ik si spontane pastaj. Pse mos tia themi Komitetit Qendror?
  SHOKU FOTO AMI: T themi q kemi kt shtje n fillim, pastaj kemi dhe nj shtje tjetr.
  SHOKU SIMON STEFANI: Pse t themi kemi edhe nj shtje tjetr? Ta themi; shtje organizative. Drejt e ka shoku Rita.
  SHOKU ADIL AR-ANI: Po mir.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Mir, dakord, e bjm me rend dite.
  2. ESHTJE ORGANIZATIVE
  SHOKU ADIL AR-ANI: Un kam propozimin lidhur me zgjedhjen e Sekretarit t Par t Komitetit Qendror t Partis s Puns s Shqipris. Propozoj si Sekretar t Par t Komitetit Qendror t Partis, shokun Ramiz Alia.
  Ne t gjith e njohim shokun Ramiz si komunist dhe lufttar t orve t para, si nj nga bashkpuntort e bashklufttart m t ngusht e m t shquar t shokut Enver. Gjat lufts pr lirimin e vendit, megjithse n mosh shum t re, shoku Ramiz ka prballuar me sukses detyra t rndsishme politike-ushtarake n formacionet e Ushtris Nacionallirimtare deri n komisar divizioni.
  Mbas lirimit shoku Ramiz sht ngarkuar me detyra me shum prgjegjsi n Parti, n rini dhe n shtet, duke qen pr nj koh t gjat antar i Byros Politike dhe Sekretar i Komitetit Qendror t Partis, duke drejtuar sektorin e propagands s Partis dhe sektor t tjer t rndsishm, gjithnj afr shokut Enver, duke zbatuar me besnikri msimet dhe porosit e tij.
  Shoku Ramiz ka punuar me vetmohime, zotsi dhe principalitet t lart, ka fituar gjithnj besimin dhe respektin e madh t t gjith Partis dhe t popullit ton.
  Jam i sigurt dhe i bindur se Plenumi i Komitetit Qendror do t miratoj njzri kt propozim dhe se Partia dhe populli yn, nn udhheqjen e Komitetit Qendror, do t miratoj njzri kt propozim dhe se Partia dhe populli yn, nn udhheqjen e komitetit Qendror, do t ecin gjithnj prpara, drejt sukseseve dhe arritjeve t reja, n rrugn e ndritur t Partis dhe me msimet e shokut Enver n zemr, pr ta br Shqiprin ton t dashur edhe m t zhvilluar e t begat, m t fort e gjithnj kala dhe kopsht t lulzuar, si e donte e na ka ln porosi i shtrenjti yn, i pavdekshmi, shoku Enver Hoxha.
  SHOKU RITA MARKO: Edhe un jam i nj mendimi me propozimin e shokut Adil q t aprovojm pr Sekretar t Par t Komitetit Qendror t Partis, shokun Ramiz Alia.
  Shoku Ramiz sht nj nga shokt e provuar n udhheqjen e Partis, shok i ngusht dhe shum besnik, bashkpuntor e bashklufttar i shokut Enver. N t gjith veprn e shokut Enver ne shikojm bashkpunimin, kshillat q i ka dhn shoku Enver shokut Ramiz dhe besnikrin me t ciln i ka zbatuar ato shoku Ramiz.
  Shoku Ramiz, pa prmendur ato q thot shoku Adil, si udhheqs i Partis, i ka t gjitha aftsit politike, ideologjike, organizative dhe drejtuese q ta udhheq Komitetin Qendror t Partis n detyrat q do t kemi dhe do t vazhdojn n t ardhmen pr t pasur vazhdimsi n veprn e madhe t shokut Enver.
  Shoku Ramiz sht nj udhheqs i rritur dhe i afirmuar nn kujdesin e shokut Enver. Kam mendimin se jo vetm Komiteti Qendror, po dhe tr populli do ta pres mir kt propozim. Shoku Ramiz sht njeri tepr energjik dhe me merak pr punn, di t ngrihet n detyrat m t mdha dhe t ulet deri n shtjet m t rndsishme, nga ky mund t nxirren msime pr detyrat m t mdha. Kt e them si nga puna q kemi par ktu n Komitetin Qendror, po dhe rruga q ka br shoku Ramiz sht rruga e nj aktivisti, e nj revolucionari t masave. Duke zgjedhur shokun Ramiz, Sekretar t Par t Komitetit Qendror t Partis, un edhe njher shpreh besimin se vepra shum e madhe q ka krijuar shoku Enver do t ket jo vetm vazhdimsi, por edhe garanci. E tr Partia sht garanci pr kt, po dhe vet shoku Ramiz.
  Humbja e shokut Enver, natyrisht sht shum e madhe pr t gjith ne. Ne do t punojm t gjith si kolektiv, do t mbshtesim shokun Ramiz dhe shokt e tjer, q ti qndrojm besnik msimeve t shokut Enver.
  Un jam dakord me kt propozim dhe angazhohem para Byros Politike se do t punoj sa m shum deri n frymn e fundit...
  Mos shkruaj gj kur je me nerva, sepse, ndrsa plaga e gjuhs sht m e keqe se e shpats, mendo ka mund t jet ajo e pends

 3. #3
  Super Moderatore Maska e shigjeta
  Antarsuar
  16-04-2002
  Postime
  4,779
  Faleminderit
  108
  188 falenderime n 163 postime
  vijon...

  Asnj vrejtje, asnj keqardhje. T gjith n unison, antar t Byros vetm lavdrojn veprimet dhe jetn e Ramiz Alis. At drek t 13 prillit 1985, gjithka ishte gatuar n perfeksion. Ramiz Alia do t ishte pasardhsi. Ai vetm nuk kishte asnj pik dyshimi pr kt dhe t gjith antart e tjer nuk dyshuan asnjher. Jan rreth 10 bura e gra q morn fjaln njri pas tjetrit pr t thn t njjtn gj. Pr t lavdruar n t njjtn mnyr jetn dhe veprn e Ramiz Alis. Duke lexuar faqet e dokumentit ekskluziv t mbledhjes s Byros m 13 prill 1985, nuk t bie n sy se vetm dy dit m par njshi i partis ka vdekur. Duket sikur gjithka sht br gati pr nj zvendsim normal t njshit t diktaturs. Gazeta n materialet q po boton sot pr her t par do t tregoj pikrisht kt servilizm masiv ndaj Ramiz Alis. N kt mbledhje duket qart se ata q vendosin pr fatet e vendit ishin t gjith nn vasalitetin e Ramiz Alis. Asnj nuk guxon t thot qoft edhe nj fjal t keqe. Kjo nnkupton q t gjitha vendimet e kohs kur n krye t diktaturs ishte Ramiz Alia ishin nn mbikqyrjen e tij t plot. Dialogt servil t mbledhjes tregojn se asnjrit prej antarve t Byros nuk do ti shkonte ndr mend t kundrshtonte njshin e partis. Sot do t botojm pjes t shkurtuara t disa prej ktyre lavdrimeve. Gazeta po i shkurton sepse jan t gjitha n t njjtn linj. Pr ata, Ramiz Alia ishte zoti i ri.

  SHOKU PALI MISKA: Jam plotsisht dakord me propozimin e shokut Adil arani. Shoku Ramiz sht nj udhheqs i prgatitur n zjarrin e lufts s madhe q bri populli yn i inkuadruar n ushtrin nacionallirimtare t udhhequr nga shoku Enver...
  ...Shoku Ramiz sht nj udhheqs i prgatitur n zjarrin e lufts dhmb pr dhmb q ka br partia jon me armiqt e jashtm e t brendshm, krah pr krah shokut Enver Hoxha, nj nga besnikt m t lavdishm t Partis son. Ne e kemi par shokun Ramiz shum t ri por shum t pjekur, q shoku Enver e ka vlersuar, i ka marr mendim pr probleme t rndsishme t lufts s Partis son kundr revizionimit, kundr armiqve t jashtm e t brendshm dhe mendimi q ka paraqitur shoku Ramiz sht vn n zbatim...
  ...Shoku Ramiz duke qen nj nga udhheqsit m besnik dhe i prgatitur i ka t gjitha cilsit dhe aftsit q nn udhheqjen dhe dritn e msimeve t shokut Enver, bashk me shokt e Byros Politike dhe t Komitetit Qendror ta oj vendin ton prpara, ashtu si e ka dashur shoku Enver...
  ...Duke pasur n krye t Komitetit Qendror t Partis son shokun Ramiz ne me siguri do ta ojm prpara veprn e shokut Enver. Un angazhohem se do ti qndroj besnik vijs s partis, msimeve t shokut Enver dhe n baz t tyre do t punoj e do t luftoj tr jetn time si ushtar i Partis.
  SHOKU MANUSH MYFTIU: ...Propozimi pr zgjedhjen e shokut Ramiz sekretar t par t Komitetit Qendror t Partis sht i natyrshm dhe i drejt. Esht bindja e t gjithve, jo vetm e jona, po dhe e popullit ton. Vet puna q ka br shoku Ramiz, vendosmria dhe devotshmria e tij pr partin, q n mosh fare t re, n luftn nacionallirimtare, t gjith luftn pr ndrtimin e socializmit, n udhheqje t rinis son t mrekullueshme, lufta n sektort e ndryshm ku e ka caktuar Partia brenda vendit dhe lufta jasht vendit kundr revizionizmit hrushovian, ku ai ka prfaqsuar denjsisht partin ton, e kan formuar tashm personalitetin e tij si udhheqs i Partis dhe i popullit ton, si nj zvends besnik i shokut Enver.
  SHOKU HEKURAN ISAI:
  ...Shoku Ramiz si than dhe shokt ka qen dhe sht nj nga lufttart m t shquar pr t vn n jet msimet e Partis dhe t shokut Enver, pjesmarrs aktiv i t gjithave luftrave q ka zhvilluar Partia, q nga lufta nacionallirimtare, n luftn e ashpr t klasave, n luftn e armiqve t brendshm e t jashtm, n luftn kundr revizionizmit, n luftn pr t ndihmuar lvizjen komuniste marksiste-leniniste, n luftn pr edukimin e masave dhe t kuadrove gjithnj n baz t msimeve t Partis dhe t shokut Enver. N t gjith kt luft t ashpr, si than dhe shokt shoku Ramiz sht dalluar si nj nga bashklufttart e ngusht t shokut Enver Hoxha. Ne jemi dshmitar t vlersimeve q i bnte gjithnj shoku Enver dhe Partia Puns shokut Ramiz...
  SHOQJA LENKA UKO:...T gjith i njohim punn dhe luftn q ka kryer shoku Ramiz, vlersimet q i ka br Partia dhe shoku Enver. Shoku Ramiz sht nj shok i sprovuar n luftn q ka br Partia jon pr lirimin e vendit, n luftn q ka br Partia jon pr zbatimin e msimeve t marksizm-leninizmit, kundr revizionizmit, social-imperializmit dhe armiqve t tjer t brendshm dhe t jashtm, nj bashkpuntor i ngusht i shokut Enver...
  ...Un angazhohem se n detyrn q m ka ngarkuar Partia do t punoj me t gjitha mundsit mendore e fizike q t v n zbatim me konsekuenc msimet e Partis dhe t shokut Enver.
  SHOKU SIMON STEFANI:...Natyrisht, me vdekjen e shokut Enver neve na u krijua nj boshllk, por un jam i mendimit se me zgjedhjen e shokut Ramiz sekretar t par t Komitetit Qendror t Partis dhe me punn e madhe q do t bj partia, ne do ta plotsojm kt boshllk; punn e Partis, ndrtimin e socializmit do ti ojm akoma m prpara dhe armiqve do tu tregojm vendin.
  Si e than shokt ky nuk sht vetm mendimi yn, po dhe opinioni i partis dhe i popullit e pret nj propozim t till....
  SHOKU RAMIZ ALIA: Sikur ta mbyllim kt shtje tani.
  SHOKU FOTO AMI: Kemi dshir t flasim edhe ne shoku Ramiz.
  SHOKU HAJREDIN ELIKU: Duam t themi edhe ne mendimin ton.
  SHOKU ADIL ARANI: Le t vazhdojm shoku Ramiz.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Mir, mir.
  SHOKU FOTO AMI: ...Me shokun Ramiz kam qen n nj brigad, kemi punuar n organizatn e rinis, gjithashtu kam punuar pr nj koh t gjat nn drejtimin e tij n aparatin e Komitetit Qendror t Partis. Shokun Ramiz e kam njohur n shum momente, po sidomos n momente tepr kritike pr jetn e Partis, n kthesa t mdha historike ku varej fati i vendit, fati i partis. Dhe t them t drejtn n t gjith kt periudh t gjat historike shoku Ramiz sht shquar gjithnj si nj udhheqs i denj i Partis s Puns s Shqipris, i pjekur, i qart politikisht dhe ideologjikisht parimor, i drejt, nxns e vazhdues besnik i shokut Enver, zbatues konsekuent i msimeve dhe porosive t tij....
  ...Prshtypje t madhe m ka br sidomos n luftn kundr revizionizmit modern, q prbn nj epok t madhe n jetn e Partis son. N zbatim t msimeve e porosive t shokut Enver, shoku Ramiz ka br nj luft t vendosur ideologjike, parimore, t argumentuar, bindse, q tregonte pr pjekurin e tij t lart, pr besnikrin e tij ndaj marksizm-leninizmit, ndaj vijs s partis, ndaj msimeve t shokut Enver....
  SHOKU QIRJAKO MIHALI: Duke shprehur mendimin ton pr zgjedhjen e sekretarit t par t Komitetit Qendror t Partis mbase ju vm nj ik n pozit shoku Ramiz dhe juve me siguri ju vjen rnd, po n kto momente, kur bashk me hidhrimin kemi edhe prgjegjsi t madhe si shok t Byros Politike pr t dhn mendimin se kush duhet t jet n krye t Partis pr ta udhhequr at, sigurisht q duhet t themi dhe mendimet tona. Kam mendimin se n krye t Partis duhet t vihet shoku q ka m shum njohuri t marksizm-leninizmit, q ka prvoj m t madhe n drejtimin ekonomik t vendit si dhe n politikn e jashtme q duhet t ndjek vendi yn n t ardhmen. Un mendoj se t tria kto momente jan t rndsishme dhe duhet ti kemi mir parasysh n dhnien e mendimit ton. Un bashkohem me mendimin e shokve se duke pasur kto cilsi, shoku Ramiz duke qen n krye t Partis si sekretar i par i Komitetit Qendror t Partis, do t na udhheq n rrug t drejt, sipas vijs s Partis dhe msimeve t shokut Enver....
  SHOKU HAJREDIN ELIKU: Humbja e shokut Enver sht me t vrtet e madhe, por me propozimin e shokve pr t zgjedhur n krye t Partis shokun Ramiz plotsojm njkohsisht edhe amanetin e shokut Enver, plotsojm jo vetm dshirn ton, por edhe at t t gjith popullit. Me n krye shokun Ramiz, Partia, populli vendi do t ecin t bindur dhe t sigurt m tej, n vazhdim t ideve, msimeve dhe veprs s shokut Enver....
  SHOKU MUHO ASLLANI: ...Edhe un jam plotsisht dakord me propozimin q bri shoku Adil dhe me mendimet dhe diskutimet e shokve q n krye t Partis dhe t popullit ton t jet shoku Ramiz Alia...
  ...Ndihmn e shokut Ramiz un e kam ndier veanrisht gjat vizits q shoku Ramiz bri n Shqiprin e jugut n nntor t vitit 1983. Ishte nj nder i madh q m bri shoku Enver, q m bt ju shokt e Byros Politike, duke m drguar mua me shokun Ramiz gjat atyre ditve pran popullit t Gjirokastrs, Tepelens e Sarands. Ato 8 dit ishin pr mua m tepr se nj seminar. Atje un pash te shoku Ramiz nj njeri t madh, nj njeri q zbaton me besnikri t lart vijn e Partis dhe msimet e shokut Enver. T them t drejtn, un msoja nga veprimet shum t kujdesshme t tij e sidomos n intimitetet me njerzit e moshave e profesioneve t ndryshme. Gjat gjith asaj kohe, do bised, do fjalim, do takim, si pr t gjith njerzit e asaj monedhe, pr tr popullin shqiptar, edhe pr mua ishte nj msim i madh....
  SHOKU PROKOP MURRA: ...Shoku Ramiz, si e than edhe shokt, sht lufttar i orve t para, konsekuent deri n fund i lufts s drejt t partis, i msimeve t shokut Enver, i marksizm-leninizmit, besnik i devotshm, krah pr krah me shokun Enver, n tr luftn e madhe, titanike, vigane q ka br partia pr ndrtimin e socializmit, si dhe n luftn kundr armiqve t jashtm e t brendshm.
  SHOKU BESNIK BEKTESHI: ...Kam bindjen e plot se populli yn do t prkrah me ndrgjegje t plot kt vendim shum t rndsishm q po marrim, sepse shoku Ramiz ka qndruar pr mbi 40 vjet krah pr krah shokut Enver, si nxns, si bashkpuntor i ngusht i tij, duke i kryer me nder t gjitha detyrat q i ka ngarkuar ai. Kam bindjen e plot se populli yn nn udhheqjen e Partis, t Komitetit t saj Qendror, me shokun Ramiz Alia n Krye, do ti realizoj t gjitha detyrat q kemi prpara....
  SHOKU LLAMBI GEGPRIFTI: ...Shoku Ramiz njihet nga i gjith populli yn dhe nga partia si nj nga bashkpuntort m t ngusht t shokut Enver, si nj nga bashklufttart m t afrt t tij, si nxns besnik i shokut Enver Hoxha, si nj udhheqs i talentuar, si e ka vlersuar edhe vet shoku Enver, si gjat lufts nacionallirimtare, ashtu edhe mbas lirimit si nj udhheqs partie me aftsi t larta politike, ideologjike, organizative e shkencore dhe nj shembull i lart i zbatimit t vijs s Partis dhe i lufts s klasave jo vetm brenda prbrenda vendit kundr armiqve t brendshm, po dhe n arenn ndrkombtare...
  SHOKU VANGJEL RRAVA:... donjri nga ne, kur ka lexuar veprat e shokut Enver, kudo ka gjetur shprehjet: U konsultova me shokun Ramiz, Porosita shokun Ramiz, Bisedova me shokun Ramiz, etj. T tra kto shoku Enver i ka thn pr problemet e mdha, pr problemet themelore t Partis, t shtetit ton, t lvizjes komuniste ndrkombtare....
  Mos shkruaj gj kur je me nerva, sepse, ndrsa plaga e gjuhs sht m e keqe se e shpats, mendo ka mund t jet ajo e pends

 4. #4
  i/e regjistruar Maska e Brari
  Antarsuar
  23-04-2002
  Postime
  18,892
  Faleminderit
  59
  119 falenderime n 109 postime
  mbledhja e byrose
  eksluzive


  Zbardhen dialogt n mbledhjen e Byros m 13 prill 1985


  Ramizi qan pas vendimit si pasardhs i Enverit
  vijon nga numri i kaluar
  Jan zotimet e para t pasardhsit. Ramiz Alia, q n fjalimin e par zotohet se nuk do t devijoj aspak nga rruga e Enverit. Ai, ndryshe nga zhvillimet e fundit, e quan agjent Mehmet Shehun. Ramiz Alia, tani numri nj i diktaturs do t ndjek pik pr pik udhn e Enverit. Kt ai e quan obligim dhe nj domosdoshmri. Gazeta do t zbardh sot fjalimin e par t Alis si sekretar i par. far tha ai pas miratimit si pasardhs i Enver Hoxhs. Akuzat ndaj Kadri Hazbiut e Mehmet Shehut. Cili ishte imazhi i tij pr politikn e re t partis. Zotimet e tij pr vazhdimin e rrugs s komunizmit. Pse Alia qan kur flet pr punn e ish-diktatorit. Cilat jan reagimet e t tjerve dhe propozimi q Alia t jet edhe komandant i forcave t armatosura. Gazeta ka arritur t zbardh t gjith fjalimin e Ramizit, n mbledhjen e par pa Enver Hoxhn. Esht mbledhja q i hap rrugn nj epoke t re t Partis s Puns. Epoks s varfris ekstreme dhe shkrirjes s saj n disa pjes. Pse Ramizi quhet nxnsi m i mir i Enver Hoxhs dhe pse ai e plqen ta thot shpesh kt.

  SHOKU RAMIZ ALIA: Shok, ju e kuptoni se n situat t vshtir jam, jo vetm pr fjalt tuaja, pr besimin tuaj t madh, pr t cilat ju falnderoj, po veanrisht pr momentin q po kalojm t tr. T gjitha fjalt tuaja i marr si impenjim, si obligim ndaj partis, ndaj veprs s madhe t shokut Enver, i marr si nj obligim q at luft t madhe q ka br partia jon, at vij marksiste-leniniste q ka prcaktuar Komiteti Qendror nn udhheqjen e shokut Enver, bashk me Partin, bashk me ju, t gjith s bashku t prpiqemi ta ojm prpara.
  N kto momente, mbi supet tona ka rn nj barr tepr e rnd. Nuk ka njeri q mund t zvendsoj Enver Hoxhn. Vetm Partia mund ta oj prpara veprn q ka krijuar shoku Enver, n rrugn q na ka treguar ai. Ne, antart e Komitetit Qendror, komunistt shqiptar mund t kryejm detyrn ton ndaj popullit vetm me nj kusht: duke i qndruar besnik rrugs s Enver Hoxhs. do shmangie nga kjo rrug sht katastrof pr vendin, pr partin, pr popullin, sht faqja e zez pr kdo.
  Koha, momenti krkojn q t shtrngojm radht, sepse vetm t bashkuar, vetm duke i dhn dorn njri-tjetrit, vetm duke qndruar pran njri-tjetrit, duke u kshilluar me njri-tjetrin, ashtu si na ka msuar shoku Enver, ashtu si vepronte ai me ne, mundet tia dalim mban dhe t kaprcejm kto momente t vshtira q po kalon partia.
  Un nuk dua t flas pr vete, se ju that gjith ato fjal. T tr theksuat q kam punuar pran shokut Enver. Un jo vetm e quaj pr nder q kam pasur fatin t punoj pran shokut Enver, po ashtu si e quani ju t tr, por shokun Enver, ashtu si ju, e kam pasur msues. Partia m kishte vn n nj pun q gati prdit kisha kontakt me t dhe ndoshta e kam ndier nj ik m afr kujdesin e tij t vazhdueshm. Un nj gj ju them shok, q ashtu si jeta e tr komunistve tan, ashtu si tr jeta juaj, edhe jeta ime sht e lidhur me veprn e madhe t Partis dhe me shokun Enver dhe un do t luftoj me t tra forcat q bashk me ju, me ndihmn tuaj t madhe, n unitet t elikt me njri-tjetrin, t ecim n at rrug q na ka msuar Partia, n at rrug q na ka edukuar shoku Enver.
  Natyrisht, situatat jan tepr delikate, sepse momentet jan t rnda, por si that edhe ju, Partia jon sht nj Parti e fort, se t fort na e ka ln shoku Enver. Shoku Enver ka menduar si ai prindi i mir q ikn dhe i l gjrat n rregull. Na e la Shqiprin t lir, t pavarur, pa asnj borxh (i dridhet zri nga dhimbja e shoku Enver). Na e la atdheun t fort, me nj popull me unitet t elikt, t aft pr tu mbrojtur nga do rrezik; na e la partin t pastruar nga armiqt, sepse mendoni katastrof do t ishte krijuar sikur kjo q na ngjau t na ndodhte kur n radht tona t kishim spiunt e imperializmit, spiunt e titizmit, Mehmet Shehun, Kadri Hazbiun me shok. Po ja, shoku Enver i pastroi dhe ata dhe na tha: Na tani, ecni!.
  Prandaj nga kjo pikpamje i kemi t tra mundsit q ta zbatojm me prpikmri vijn e Partis, q kt popull t mrekullueshm, kta komunist t devotshm q kemi, ti vm n luftn e prditshme pr t realizuar ato objektiva t mdha q i kemi shtruar vetes dhe q na i ka prcaktuar Partia dhe shoku Enver.
  Kto kisha shok pr tju thn.
  SHOKU HEKURAN ISAI: Un propozoj q n Plenumin e Komitetit Qendror t Partis, propozimin pr zgjedhjen e sekretarit t par t Komitetit Qendror t Partis s Puns t Shqipris, n emr t Byros Politike ta paraqes shoku Adil.
  (t gjith shokt jan dakord)
  SHOKU PROKOP MURRA: Sekretari i par i Komitetit Qendror ka qen dhe komandant i Forcave t Armatosura, prandaj n kt mbledhje q jemi mendoj t aprovojm edhe kt.
  SHOQJA LENKA UKO: Po kjo dihet, se sht e ligjruar n Kushtetut.
  (T gjith shokt thon q automatikisht sekretari i par i Komitetit Qendror t PPSH sht njkohsisht edhe komandant i Forcave t Armatosura t RPSSH)
  SHOKU MUHO ASLLANIsht mbledhja e par e Plenumit q bjm pa shokun Enver, prandaj propozoj q pas mbledhjes s Plenumit t gjith s bashku t shkojm t bjm homazhe pran arkivolit me trupin e shokut Enver.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Esht menduar q pasi t mbarojm mbledhjen e Plenumit, t vemi t tr si Plenum i Komitetit Qendror dhe t bjm homazhe dhe roje nderi pran arkivolit me trupin e shokut Enver. Ne shokt e Byros Politike t vendosemi tek koka, n t dy ant, ndrsa shokt e Plenumit t vendosen afr nesh n 2,3 apo 4 radh.
  Mir, kemi gj tjetr?
  SHOKT: Jo, nuk kemi gj tjetr.
  SHOKU RAMIZ ALIA: Ather mbledhjen e mbyllim.
  Mbledhjen e Plenumit e kemi n orn 17:30.
  (T gjith shokt urojn przemrsisht shokun Ramiz Alia pr detyrn q i ngarkoi Byroja Politike si sekretar i par i Komitetit Qendror t Partis).
  ----------
  thot mizi mes tjerash..

  ---Shoku Enver ka menduar si ai prindi i mir q ikn dhe i l gjrat n rregull. Na e la Shqiprin t lir, t pavarur, pa asnj borxh (i dridhet zri nga dhimbja e shoku Enver). Na e la atdheun t fort, me nj popull me unitet t elikt, t aft pr tu mbrojtur nga do rrezik; na e la partin t pastruar nga armiqt, sepse mendoni katastrof do t ishte krijuar sikur kjo q na ngjau t na ndodhte kur n radht tona t kishim spiunt e imperializmit, spiunt e titizmit, Mehmet Shehun, Kadri Hazbiun me shok. Po ja, shoku Enver i pastroi dhe ata dhe na tha: Na tani, ecni!.

  --


  pa borxhe thot e la..

  po si eshte e verteta?

Tema t Ngjashme

 1. Prgjigje: 43
  Postimi i Fundit: 22-05-2013, 17:04
 2. Masakra e regjistrimit komunist n ushtrin shqiptare
  Nga Eni n forumin Historia shqiptare
  Prgjigje: 10
  Postimi i Fundit: 17-02-2010, 14:31
 3. Zgjidhet kriza elektorale, arrihet marveshja n zyrn e presidentit Moisiu
  Nga Xhuxh Xhumaku n forumin Tema e shtypit t dits
  Prgjigje: 312
  Postimi i Fundit: 03-02-2007, 14:05
 4. Konfederata e Artizanatit Shqiptar
  Nga pekomeri n forumin Arti shqiptar
  Prgjigje: 3
  Postimi i Fundit: 16-10-2006, 08:16
 5. Kujtime nga koha e ppsh-se
  Nga Brari n forumin Historia shqiptare
  Prgjigje: 44
  Postimi i Fundit: 22-02-2003, 07:58

Ruaj Lidhjet

Regullat e Postimit

 • Ju nuk mund t hapni tema t reja.
 • Ju nuk mund t postoni n tema.
 • Ju nuk mund t bashkngjitni skedar.
 • Ju nuk mund t ndryshoni postimet tuaja.
 •