Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 21
    Warranted Maska e Qerim
    Anëtarësuar
    06-12-2003
    Vendndodhja
    Home
    Postime
    1,641
    Citim Postuar më parë nga fejer_nagy
    Ti nisesh nga supozimi i gabuar se arbereshet e Italise dhe te Greqise e kane ruajtur me mire shqipen, apo se gjuha e tyre permban fjale me autentike shqipe. Mirepo nje supozim i tille, pervec deshires per te pare nje shqipe ideale, nuk merr parasysh gjendjen reale qe ka mbizoteruar ne territoret ku kane banuar ata. Arbereshet e Italise dhe Greqise nuk e kane pasur shtetin e tyre, apo ndonje status autonomie, qe do tu mundesonte kultivimin dhe ruajtjen e gjuhes se tyre. Duke qene relativisht pak ne numer, te shkaperderdhur neper territore ku ata u vendosen, si dhe te shkeputur nga trungu i shqipfolesve ne Ballkanin Perendimor arbereshet e kane pasur shume te veshtire ruajtjen dhe kultivimin e gjuhes, prandaj edhe shqipja e tyre (arberishtja) eshte me e thjeshtezuar se shqipja qe flitet ne trojet shqiptare, kurse fjalori i arberishtes se tyre eshte me i vafer me fjale autentike shqipe. Shtoja ketu edhe presionin e ushtruar nga autoritetet shteterore, si dhe shkollimin e detyruar vetem ne gjuhen greke apo italiane, dhe rezultatet jane ato qe jane.

Per me teper, ndryshimet me te medha ne gjuhen shqipe, dmth nga ilirishtja ne shqip, nuk ndodhin ne kohen e turqve, sic mendojne disa, por shume shekuj para ardhjes se turqve ne Ballkan. Kur turqit e pushtuan Ballkanin gjuha shqipe ishte shume me ndryshe se c'kishte qene ilirishtja, me shume latinizma, sllavizma dhe greqizma. Pra edhe sikur arbereshet te kishin pasur mundesine te ruajne me se miri gjuhen e tyre, perseri ajo arberishtja e tyre do te ishte larg asaj ilirishtes origjinale antike. I vetmi tipar qe do ta dallonte gjuhen e tyre nga ajo e shqipfolseve ne Ballkan do te ishte mungesa e turqizmave.

Jo shishe - qelq, por shishe - grykore, grykese.

Nuk jam edhe aq dakort ! Libri im i preferuar kur isha ne Shqiperi, ka qene fjalori arberisht-italisht.Duhet ta pranoj me keqardhje se dialekti arberor ka shume me teper nuanca dhe larmi se sa gjuha shqipe e tanishme.Ka me shume sinonime .Dialekti arberor tregon se arbereshet kane pasur nje bote shpirterore me te begate se sa shqiptaret nen pushtimin turk dhe pas saj deri ne ditet e sotme.

shishe-poc

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Citim Postuar më parë nga Qerim
    http://www.geocities.com/protoillyrian/turkish.html

Po i bie qe edhe qerpik, det,detar,shes,bosh,yll dhe dallge qenkan turke.Ne pamundesi te nje vertetimi qe
    turqit dhe arabet i kane marre keto fjale nga shqipja, fjalori autokton i shqipes se paster po vjen gjithnje e duke u tkurrur.
    Cfare deshe me thene me keto fjali?

ato fjale qe i permende ne turqisht jane:

Deti - Deniz
    Une Shes - Ben Satiyorum
    Bosh - Bosh , ne shqip eshte ZBRASET jo BOSH, ne Kosove fjalen BOSH nuk e kuptojne fare kjo perdoret vetem ne Shqiperi
    Ylli - Yildiz (lexoh Jëlldëz, Y eshte J)

po sdi qka i permende ti keto fjale? kush tha qe Deti, Ylli etj jane turke, kjo osht absurde
    Ndryshuar për herë të fundit nga GL_Branch : 05-03-2006 më 17:55

Warranted Maska e Qerim
    Anëtarësuar
    06-12-2003
    Vendndodhja
    Home
    Postime
    1,641
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch

Deti - Deniz
    Une Shes - Ben Satiyorum
    Bosh - Bosh , ne shqip eshte ZBRASET jo BOSH, ne Kosove fjalen BOSH nuk e kuptojne fare kjo perdoret vetem ne Shqiperi

po sdi qka i permende ti keto fjale? kush tha qe Deti, Ylli etj jane turke, kjo osht absurde
    Po, ke te drejte. Thjesht komentova cfare gjeta tek ai linku. Mendoj se edhe sikur te ngjasin sadopak, eshte rrjedhoje e influences ilire ne trojet e Turqise se sotme.Meqe dinke turqisht, mund te na thuash nese ekziston fjala "ene " edhe ne turqisht ?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Qerim : 05-03-2006 më 18:15

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Jo ska Enë (as pjatë) ska fare ne Turqisht, sdi nga u shpifk kjo gje

Gotës ne turqisht i thojne Bardak (qe e perdorim ne Kosove ketes shprehje por rralle shume)

Kurse dallge edhe kjo eshte turke Dalga por ne e kemi ne gjuhen tone Valë...jo dallget e detit por Valet e Detit

Qe me qene se nuk e di aq mire Turqishten, u futa fjalorin SHQIP - TURQISHT: rezultati:

SHQIP - TÜRKÇE
    enë - kap
    enë dheu - çömlek
    enë dheu - çanak çömlek
    enë e kallaisur -kalaylanmış kap

p.s Qerim ate sajte qe e ke dhon eshte e dyshimte se eshte edhe propagande serbe por eshte edhe Pro Shqipatare, pra u bazu prej literatures shqiptare dhe asaj serbe rreth ilirise.

Perjashtuar Maska e thorgal
    Anëtarësuar
    20-05-2002
    Vendndodhja
    me zemer ne Shqiperi
    Postime
    296
    nje nga arsyet pse disa historiane besojne se shqiptaret jane pasardhesit e thrakeve jane edhe disa fjale me origjine thrake qe shpjegohen nga shqipja si psh

Kamomil ka mom (arome) mil (te mire)

fjale shqipe qe perdoret ne vende te tjere jane edhe hanxhar , shigjetar

Warranted Maska e Qerim
    Anëtarësuar
    06-12-2003
    Vendndodhja
    Home
    Postime
    1,641
    Citim Postuar më parë nga Tori
    Ene nuk eshte fjale shqipe por arabe .

Dikur kam lexuar se fjala `ene` eshte pjese perberese e "sel-ena"(sjell enen) ne mitologjine antike .Fakti se kjo fjale mund te gjendet edhe ne arabisht nuk e ben kete fjale arabe.

"Ene" eshte Une ne Arabisht.

i/e regjistruar Maska e bela70
    Anëtarësuar
    23-05-2003
    Vendndodhja
    Pejë
    Postime
    812
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch

Deti - Deniz
    Une Shes - Ben Satiyorum

Mvjen keq Gl_branch te te kundershtoj ama e ke gabim supozimin se ne Kosov nuk e njohin fjalen Bosh(mund nuk e njohin nga ana qe jeni juve)kendej pari ne rethina te pejes perdoret si P.Sh ...je bere bosh more krejt...apo ..ai ish bosh krejt.. qe e ka kuptimin ishte pa mend fare ,d.m th e kishte koken bosh fare ,pa mend.
    Ama ne lidhje se a ka prejardhje shqipe apo turke nuk e kam iden fare.
    Duajeni njëri tjetrin.

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Gotës ne turqisht i thojne Bardak (qe e perdorim ne Kosove ketes shprehje por rralle shume)
    Bardak më duket se në fillim ishte Bardhak që do të thotë enë e bardhë meqë bëhej nga qelqi.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-06-2006
    Postime
    354
    Disa ,femijeve u lene emra te ndikuar nga Bibla apo Kurani,kjo eshte e drejte e tyre.
    Mua me e rendesishme me duket femijeve te ua leme emrat shqip.Ka shume emra te bukur shqip,p.sh.
    Gege,Gent,Pranvere,Urtak,Rreposh,Toske.Kater nga emrat qe permenda jane emrat e femijeve te mi.Per mua kjo eshte vetem nje pjese e identitetit te tyre.Kur te arrij t`i bindi qe ta kuptojne se qfare kombi jemi,me te mirat dhe te kqijat qe i kemi , atehere e kam krye misionin tim.Te tjerat le t`i vazhdojne vet.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kandili 1 : 21-01-2007 më 11:09

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Shpjegimi i emrave të qyteteve shqiptare
    Nga rili në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 394
    Postimi i Fundit: 08-03-2023, 18:43
  2. Emrat dhe Cilesite e Zotit!
    Nga forum126 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 17-11-2010, 03:33
  3. Leksika e emrave Ilire
    Nga white-knight në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 28-12-2008, 13:02
  4. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 14-07-2005, 09:08
  5. Leksika e emrave ilire
    Nga kastriot në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 27-03-2004, 16:39

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •