Close
Faqja 17 prej 18 FillimFillim ... 715161718 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 161 deri 170 prej 179
    Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist
    Kishat e hershme u ndertonin mbi eshtrat e martireve; kishin altar; kishin nje ritual; kishte presviter qe kryente sherbesen (mesimin dhe kungimin) ne emer te episkopit. Pra ka qene e njejta strukture. Ne brendesi kisha ka ndarje qe jane te DHV pare ne driten e DHR. Lexo Klementin, Ignatin, Irineun, Tertulianin e me dhjetra te tjere qe kane jetuar qe nga shek.1 e deri para shek.4 kur krishterimi u be fe shteterore...
    Seminarist, ke harruar thelbin e asaj qe kishin Kishat e Hershme:
    KRISHTIN E GJALLE

Krishtin qe jetonte nė ta, me ta. Per dite, cdo sekonde (Jo vetem nje here ne Jave...)

"Krishti jeton tek mua, dhe une nuk jetoj me..." - Ky ishte Sekreti i jetes se tyre

Prandaj, Kisha e Hershme ishte aq e gjalle, aq e lavdishme, aq martirike! Atyre nuk ju interesonte kjo jete, kjo lavdi e rreme, kjo ndyresi qe eshte ketu. Ata ishin te dashuruar vetem me Krishtin qe jetonte brenda tyre dhe brenda vellezerve dhe motrave te tyre.

Gjerat materiale, per ata nuk kishin rendesi. Ato pak gjera qe kishin, i kishin te perbashketa. Ata benin jete Trupi gjate gjithe kohes.

"...Ne kemi cdo gje te perbashket, me perjashtim te grave tona... (Tertuliani, Apologjia 39) "
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 05-12-2005 mė 14:21
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Matrix

mos e humb seriozitetin fare.

Sa per dijeni, ne kishen e pare, sikurse ne cdo kohe, ka pasur renegatet e vete. Po te lexosh mire historine, jo vetem ate qe tregon anet pozitive, do te shohesh se kur beheshin persekutimet, radha e te krishtereve qe paraqiteshin para autoriteteve per te mohuar fene ishte aq e madhe, saqe nuk ua permbushnin dot kerkesen brenda nje dite, keshtu qe u thonin te paraqiteshin te nesermen.

Pra, lerini keto mendime (ore ore lule bore): Jo po brezi i pare kishte sektrein ne te jetuarit e Krishtit ne cdo sekond; jo po e kishin pranuar si superstarin personal ne zemren e tyre...

Problemi i ketyre shprehjeve nuk eshte se NUK DUHET te jete keshtu, POR SEPSE e thene nga 'ju' (evangjelistet, ose ata me ate mentalitet) tregon se NUK IA KANE IDENE se per cfare po flasin, dhe keshtu ato shprehje behen qesharake, te nje "krishterimi" badjava, kalamajsh...

Mjaft te lexosh jetet e atyre qe me te vertete jetuan ne cdo moment me Krishtin, si Andoni, Maria e Egjiptit, Serafimi i Sarovit, Siluani i Athosit e me mijera te tjere, qe te kuptohet se cfare dallimi ka midis atyre qe e praktikojne vertetesisht kete jete dhe atyre qe mendojne se e jetojne.

Shprehja e ALBOS se merr cdo te diele HIRIN e Krishtit eshte MESE BIBLIKE (nqs doni ta shihni ashtu) dhe nuk e kundershton ASPAK marrjen e Hirit nje here e pergjithmone ne pagezim; ndersa ideja se hiri merret NJE HERE e pergjithmone vs nuk ka me nevoje te kete rimarrje te Hirit eshte e genjeshtert dhe anti-biblike koke e kembe.

Pra, naivi ne kete MES eshte shtegtari! Ne fakt nuk ka se si te jete ndryshe.

ps: lexojeni mire biblen. evangjelistet, si nje sistem ideologjik i krijuar ne baze te interpretimit biblik, jane ne fakt ideologji qe bazohen ne NEN-bibla, dmth ne nje bibel te zhveshur sipas kuptimit te nje individi te pranuar nga nje grup individesh rreth tij.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 06-12-2005 mė 03:46

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Seminarist,

Ne shkrimin tend te meparshem ke kerkuar qe te lexohen shkrimet e te krishtereve te hershem. Une te kam sjelle nje shembull. Tertullianin.

Qe ta lexosh me mire ate qe ka thene ai, po e rrit size-in e shkrimit dhe po e bej bold:

"...Ne kemi cdo gje te perbashket, me perjashtim te grave tona... (Tertuliani, Apologjia 39) "

Ky eshte thelbi i shkrimit tim.
    Jeta me Krishtin dhe Jeta e perbashket e Kishes se Hershme.

Ti na e hedh muhabetin tek evangjelistet dhe tek renegatet.
    Kjo tregon se ose s'e kap dot kollaj thelbin e bisedes, ose do patjeter ta nxjerresh aty ku do ti. (Dmth tek handikapet e mentalitetit protestant)

Ti ke sjelle shembuj te disa shenjtoreve te cilet kane jetuar Jeten e Krishtit. Por, ti perseri ke ngelur brenda Individualizmit, duke perseritur gabimin protestant.
    Ti nuk ke sjelle shembuj nga Jeta e Trupit (Kishes).

Qellimi i Zotit eshte Kisha e Tij, jo shenjterimi i individit.
    ("Krishti jeton tek mua, dhe une nuk jetoj me..." )

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ne ate tekst aty nuk thuhet asgje thelbesore qe kisha se ka sot, apo qe e ka humbur.
    Nqs ti kerkon qe te thuash se te krishteret jane te detyruar (nje detyrim doktrinor) te kene gjerat e perbashketa me gjithe te tjeret, ATEHERE ti je gabim.
    Sepse te garantoj qe edhe te dale nje LIGJ per te Pa-ligjshmit qe ti kene te perbashketa pasurite, kjo nuk do ndreqe asgje, madje po aq sa do te ndreqte, aq shume edhe mund te shkaterronte.

Mirepo, nqs dikush patjeter deshiron qe te jetoje ne ambiente me pasuri te perbashket, ai/jo eshte miresepritur te shkoje ne jeten murgerore. Pra, kisha edhe atyre ua ka dhene mundesine.

Individed perbejne Kishen, dhe jo Kisha individed. Pra Kisha perbehet nga ata individe qe kane lindur ne te me ane te pagezimit dhe te cilet individe e kane plotesuar ne vetet e tyre plotesine e te qenit Krisht-er sipas mases se hirit per gjithsecilin.

Une te dhashe disa shembuj individesh si per te rene shkurt. Kuptohet qe kjo teme mund te mare volume te tera shkrimesh po te shihet ne detaj.

Jashte Kishes, sidomos, tek evangjelistet nuk ekziston mundesia e ketij plotesimi te individid, per shkak te deduktimeve, gjymtimeve serioze qe ata i kane bere doktrines se krishtere.
    Pra, ne pyetje nuk eshte me se cfare ben individi, por doktrina.

Mund te jesh nje evangjelist me shpirt shume te zellshem, i sinqert, me bindje, e prape te mos jesh ne rregull pikerisht per shkak te doktrines, ndersa mund te jesh ortodoks qe e le pas dore mesimin kishtar, por prape je ortodoks, dmth i doktrines se vertete. Keta te dy nuk kane krahasim.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Poverizimi si imitim i Kishes se "pare" ka qene nje 'tundim' i madh edhe ne mesjeten katolike ne perendim. Kujtojme ketu, domenikanet, franceskanet si urdhera povere katolike, pervec poveristeve heretike si katharistet, valdezianet etj.

Me vdekjen e Franceskut te Asizit, urdheri pover franceskan, me kalimin e kohes u nda ne konventialistet, dmth ata qe filluan te pranonin te kishin ne zoterim prona, si manastire etj dhe rryma qe vazhdonte ti mbeste strikte krijimit te urdherit per te mos zoteruar prona duke jetuar ne nje poveritet te plote.

Kjo rryme, ama, duke fituar truall ne Kishen katolike, per shkak te abuzimeve ne mesjete, nxorri ndhe nje pape, qe deshtoi shume shpejt - dhe pak pas kesaj, ajo qe po tentohej te behej DOKTRINA e poveritetit te kishes U DENUA zyrtarisht nga papati, si herezi.

Nje qendrimte njgashem kunder poveritetit mban edhe Kisha Ortodokse!

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Poverizimi si imitim i Kishes se "pare" ka qene nje 'tundim' i madh edhe ne mesjeten katolike ne perendim. Kujtojme ketu, domenikanet, franceskanet si urdhera povere katolike, pervec poveristeve heretike si katharistet, valdezianet etj.
    Une nuk kam folur per Imitime, por per Rezultate.
    Jeta e Perbashket (Jo Jeta e Varfer), eshte rezultat i natyrshem i Jetes se Kishes. Kujto ketu kishen e Jerusalemit.

Ndersa Manastiri eshte rezultat i tharjes se kesaj jete.
    Manastiret linden atehere kur Krisherimi u be fe shteterore dhe ai nuk mundej dot ta shuante etjen frymore te shenjtoreve.

Pra, ne kete kohe kemi dy levizje:
    Manastiret dhe Levizjet "Heretike" si Valdensianet. Keta te fundit e praktikonin jeten e perbashket dhe nuk ishin murgjer.

Dhe dicka tjeter:
    Me beri pershtypje qe ti i ke quajtur Katharet dhe Valdensianet heretike.Kete nuk e ke bere per Domenikanet dhe Franceskanet.
    A nuk jane dhe keta heretike, meqenese bejne pjese ne nje kishe heretike si ajo Katolike?

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Prape ke gabim ne shprehje:

kush tha qe manastiri se shuan dot etjen frymore te shenjtoreve?

Nqs ti kerkon te thuash qe manastiri nuk eshte e vetmja rruge per te shuar etjen frymore, kjo eshte tjeter gje. (Lere pastaj qe po te ecim me logjiken qe punon sipas parimit nje here e pergjithnone, kristianet e kane shuar etjen nje here e pergjithmone ne Krishtin, kur e pranuan ate ne zemer... )

Epo mire, rezultati qe del nga imitimi i Kishes se pare, i te jetuarit ne pasuri te perbashket, nuk eshte Doktrine. Ka qene brenda kushteve historike te caktuara, qe e kane bere te perseritet sa here qe jane shfaqur te njejta kushte. Ajo lloj jete nuk eshte as e keqe, as ka superioritet miresie ne krahasim me llojet e tjera te jeteve. Pikerisht sepse nuk ka prioritet, prandaj ka qene e lehte qe me kalimin e kohes ajo lloj jete te humbiste.

Pra, nuk eshte detyrim doktrinor. Eshte thjesht ceshtje zgjedhjeje.

Sa per valdezianet, une fola nga pozitat e historise sic shihet ne perendim. Megjithate, nga pozita ortodokse doktrinalisht franceskanet jane shume shume me pak heretik se sa valdezianet, aq me shume se sa katharistet.

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga Matrix
    Ndersa Manastiri eshte rezultat i tharjes se kesaj jete.
    Manastiret linden atehere kur Krisherimi u be fe shteterore dhe ai nuk mundej dot ta shuante etjen frymore te shenjtoreve.
    kush tha qe manastiri se shuan dot etjen frymore te shenjtoreve?
    Fjala "ai" i referohet Krishtėrimit qė u bė fe shtetėrore, jo manasitirit.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    22-05-2005
    Vendndodhja
    Duke shtegtuar ne Krishtin qe banon brenda meje
    Postime
    177
    Shprehja e ALBOS se merr cdo te diele HIRIN e Krishtit eshte MESE BIBLIKE (nqs doni ta shihni ashtu) dhe nuk e kundershton ASPAK marrjen e Hirit nje here e pergjithmone ne pagezim; ndersa ideja se hiri merret NJE HERE e pergjithmone vs nuk ka me nevoje te kete rimarrje te Hirit eshte e genjeshtert dhe anti-biblike koke e kembe.

Pra, naivi ne kete MES eshte shtegtari! Ne fakt nuk ka se si te jete ndryshe.
    Seminarist,
    sa bukur dole ne perfundimin se une jam naiv,po e ke per zakon ti te nxjerresh perfundime te tille.

Por,fatkeqesisht naivi je ti sepse nuk ke kuptuar ( dhe si gjithmone ke keqinterpretuar) ato qe kam thene si pergjigje per shkrimet e Albos dhe me ke vene te them gjera per te cilat nuk kam folur fare.(Nese ti ngaterron Frymen me hirin ky eshte problemi yt dhe gjithkush mund te kuptoje nga kjo sa njohuri ke per gjerat frymore).

Ajo qe kam bere ne shkrimet e tim eshte t'i pergjigjem atyre qe ka shkruar Albo.

Kur ai flet per Frymen,te cilin merr dhe perjeton cdo te djele ne liturgjine hyjnore gjate kungimit,une thashe se e kam marre nje here e pergjithmone dhe se Ai jeton ne mua ( dhe shtoj) dhe perjetoj te jetuarit me Te cdo dite.Nuk kam nevoje te vete ne kishe per t'a perjetuar apo marre.

Ajo gje per te cilen thashe se nje i krishtere e merr nje here e per gjithmone eshte SHPETIMI,( dhe si mund te ndodhe ndryshe?) Dhe kjo ishte pergjigje per ate qe kishte thene Albo se qoftelargu na shtyn te mendojme se shpetimi vjen me fjale apo me nje liber ne dore (duke patur ai parasysh librin Clirimi i Frymeste cilin i rekomandova te lexonte pe rte kuptuar dallimin/ndryshimin midis Frymes/frymes dhe shpirtit.

Per hirin nuk fola fare dhe as albo nuk foli por ti na vure qe te dyve te themi gjera qe nuk i kemi thene.
    Ti thua:Shprehja e Albo se merr cdo te diele HIRIN e Krishtit eshte MESE BIBLIKE( nqs doni ta shihni ashtu) dhe nuk e kundershton ASPAK marrjen e Hirit njehere e pergjithmone ne pagezim;ndersa ideja se hiri merret NJE HERE vs nuk ka me nevoje te kete rimarrje te Hirit eshte e genjeshtert dhe anti-biblike koke e kembe.Dhe nenkupton se une kam thene kete te fundit.

Kjo qe thua ti eshte vertet e genjeshtert!

Sa per hirin po te them se ai eshte gjithmone me te krishterin dhe ai (i krishteri) nuk ka nevoje te beje rimarrje te tij.
    PERENDIA NA DO VAZHDIMISHT DHE AI NUK E HUMB DASHURINE E TIJ PER NE SEPSE NA DO QE NGA PERJETESIA DHE ASHTU SIC DO BIRIN E TIJ!

Per ate qe thua se hiri merret cdo te djele,kjo eshte e genjeshtert dhe kunderbiblike(meqe do te mbeshtetemi ne Bibel).
    Ja me gjej nje varg ku thuhet se te krishteret marrin hirin cdo te djele (apo do me gjesh ate vargun ku thuhet se marrin Frymen cdo te djele?).Po pres nga ty dhe Albo keta vargjet.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-11-2005
    Postime
    47

Ai ende i heq postimet, une ende shkruaj

Kjo me poshte nuk ka asgje te beje me diskutimin aktual ne kete nenforum. Por, ka te beje me qendrimin e “eger” te moderatorit ndaj postimeve.
    .........
    Edhe nje here po e shkruaj kete postim. D.m.th. tani jane bere 8 postime te hequra.
    Titulli heren e parakaluar ishte: a mund te hiqni ju, aq sa mund te shkruaj une? Si duket ju ua merr mendja se po.
    Ndersa une, do te vazhdoj ta “rishkruaj” kete postim, sa here qe te hiqet.
    Po deshet, do e shnderrojme kete forum ne gare - une shkruaj, e ju hiq.
    Po deshet, do vazhdojme aty ku na mbeti - te debatojme me forcen e argumentit e jo me argumentin e forces.
    Kjo eshte hera e dyte qe e postoj shkrimin e meposhtem, ngase u hoq, d.m.th. me jane hequr tashme 6 e jo 5 postime.

Ne dy ditet e fundit (20-22 nentor), mua me jane hequr jo me pak se 5 postime nga ky forum.
    Nder te tjera edhe linku ku libri i Stavro Skendit perdoret si pike referente nga akademike serb per t’i dhene peshe argumenteve te veta kunder qendrimeve te analistit Noel Malcolm.
    http://www.rastko.org.yu/kosovo/isto...ecic-garb.html
    Pastaj, postimin me ankese ndaj gjuhes se Seminarist dhe ofendimeve qe i behen njerezve.
    Bile, hoqen edhe postimin e seminarist ne te cilin ai u mundua te pergjigjet ndaj njerit postim - me siguri per te mos u bere te dyshimt.
    Ne fund, me hoqen edhe postimin ku u thash se kane fituar – se me nuk do te shkruaj ne kete (nen)forum.
    Por, pasi qe e hoqen,shpresoj te mos ma zini per te madhe qe po lajmerohem prape. Me siguri, edhe ky do te hiqet shume shpejte. Shpresoj qe dikush ta lexoj.
    Pershendetje

Faqja 17 prej 18 FillimFillim ... 715161718 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Pėr dėshmitarėt e Jehovait
    Nga Kryeengjelli nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 23-12-2006, 17:29
  2. Valbona Bozgo - Hamėndje
    Nga Fiori nė forumin Shkrimtarė shqiptarė
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 20-10-2006, 15:41
  3. E papėrballueshmja - tregim
    Nga whisper nė forumin Letėrsia shqiptare
    Pėrgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 19-12-2004, 20:57
  4. " Eja,dashuri perseri !! "
    Nga Letersia 76 nė forumin Letėrsia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 02-09-2002, 16:29
  5. Te urrej....dhe perseri te dua!!!!
    Nga Ngrohtesia nė forumin Letėrsia shqiptare
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 21-07-2002, 18:27

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •