Close
Faqja 14 prej 18 FillimFillim ... 41213141516 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 131 deri 140 prej 179
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Eshte e mahniteshme se si mund te pretendoje njeriu kaq lehte qe marrezirat ti quaje sfida. Cfare pyetjesh me ke bere ti mua, tek postimi i meparshem. Ja po kthehem nje here:

nga gjithe shkrimi yt, vetem fjalite e theksuara jane gramatikisht fjali pyetesore

Jo Seminarist, nuk është ashtu si e thua ti. Problemi nuk është thjeshtë ku të mblidhen të shenjtërit, në shtëpi apo në një ndërtesë që quajtur kishë. Problemi është shumë më i thellë. Këtu nuk është çështja nëse kisha duhet të mblidhet në shtëpi apo në ndonjë ndërtesë çfarëdo. Juve quani kishë, apo ndërtestë kishe vetëm ato ndërtesa të ndërtuara sipas atij stilit që ndërtohen kishat ortodokse.

Ja më thuaj, nëse disa të krishterë ortodoksë do të mblidheshin vetëm në një ndërtesë tjetër të çdo lloji, (përveç atyre ndërtesave që ju quani kisha), nëse ata të krishterë do të mblidheshin ashtu siç e kishin zakon të krishterët në kohën e apostujve, pra të gjithë të mirrnin pjesë aktive në takimet e tyre, (jo sipas modelit të shërbesës ortodokse që bëhet çdo të Djelë) do ta quanit juve këtë kishë, Ortodokse?

A e sheh se sa shumë ndryshoni ju, që e quani veten trashëgimtarë të mësimeve të apostujve, nga praktika e të mbledhurit të kishave të apostujve? Pra çështja nuk është vetëm se ju mblidheni në ndërtesa, në vënd të shtëpirave, por ju quani ndërtesë kishe vetëm një ndërtesë të ndërtuar sipas stilit ortodoks. Çështja nuk është vetëm vëndi ku mblidheni, por edhe mënyra se si mblidheni. Ajo mënyrë nuk ka asnjë ngjashmëri me mënyrën se si mblidheshin kishat e para.

Po të dish gjithashtu origjinën e ndërtesave që ju sot i quani kisha, (ose më mirë po të jesh as i sinqertë sa të pranosh origjinën e tyre) atëhere do kuptosh se kisha ortodokse nuk e ka moshën e saj 2000 vjeçare siç pretendoni ju, por vetëm 1700 vjeçare.

Ju keni një boshllëk 300 vjeçar që nuk mund ta mbushni dot, çfarëdo që të bëni apo të thoni!

Pra, sic e shohim, ka dy pyetje, ku e dyta eshte vijim i se pares, gje qe dmth se ka vetem nje pyetje, e cila edhe nje here i bie qe te jete kjo: - Ja më thuaj, nëse disa të krishterë ortodoksë do të mblidheshin vetëm në një ndërtesë tjetër të çdo lloji, (përveç atyre ndërtesave që ju quani kisha), nëse ata të krishterë do të mblidheshin ashtu siç e kishin zakon të krishterët në kohën e apostujve, pra të gjithë të mirrnin pjesë aktive në takimet e tyre, (jo sipas modelit të shërbesës ortodokse që bëhet çdo të Djelë) do ta quanit juve këtë kishë, Ortodokse.

Une kesaj pyetje i jam pergjigjur se:

1. besimtaret mund te mblidhen edhe neper ndertesa qe nuk perbejne Kisha tradicionale ortodokse, edhe se sherbesa jane mbajtur ne salla, kinema, klasa shkollash, ndertesa kishtare te denominacioneve te tjera, si katoliket. Madje jane bere sherbesa ne natyre te hapur.

2. Nese te krishteret e sotem jane te detyruar te IMITOJNE ne detaj jeten e brezit te pare te te krishtereve, kjo eshte nje teme e sqaruar.
    Te mos kuptosh rrethanat historike, madje ato ekonomike, kulturore, sociale, politike, gjeografike, klimaterike, edhe te besh rregulla-ligje shabllone gjoja ne emer te konformitetit me brezin e pare, une kete e shoh si nje marrezi tipike, madje une pretendoj se te zene pas Ligjit edhe shkronjes se letres jane pikerisht ata qe kane kete mentalitet.

Ndersa une te them se nese behet fjale mbi vazhdimesine e Kishes, Kisha Ortodokse sot eshte Kisha e Krishtit, vazhduesja e saj. Por kjo nuk do te thote se si e tille ajo eshte e detyruar te mbese ne vend persa i perket formave te jashteme organizative. A ka patur evolim sherbesa ne krishterim? Patjeter edhe natyrisht qe ka patur, pa ndryshuar thelbin e vet.

A jane te lire ne pjesemarrje besimtaret ortodokse ne sherbesa? Se pari, patjeter qe ata jane pjesemarres ne sherbesa. Se dyti, patjeter qe ata jane pjesemarres ne Kishe, ne vendimet qe ajo merr. Cdo gje behet ne vendin e kohen e vet, sipas rregullit te caktuar. Besimtaret ortodokse nuk mblidhen se bashku vetem per Mesha, por ka edhe takime lutje, studime biblike e doktrinore etj etj.

Te gjitha keto jane aktivitetet e KISHES.

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga liveintwoplaces
    Po mirë ja më thuaj, nga cilat kushte historike diktohet ndërtimi i ndërtesave kaq të shtrenjta, që juve i quani kisha?
    Kjo është pyetja të cilës unë i jam referuar dhe të kam kërkuar të përgjigjesh. Megjithatë ti ke cituar pjesë të tëra të miat dhe ke bërë sikur nuk e ke parë këtë pyetje.

Për sa i përket gjërave të tjera që thua, nuk ke sqaruar asnjë gjë, por tani nuk kam kohë të merrem me to.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Hm, me ke kap mat e pranoj. Kesaj pyetje si pergjigjem dot, jo vetem une, por asnje s'i eshte pergjigjur dot. Madje ne i shmangemi sa here qe mundemi, por ja qe ka njerez te she(n)jtanuar qe na i zene gojen.

Aman mos kembengul ne ate pyetje, e te lutem fshije se na corre masken na corre...

Citim Postuar mė parė nga liveintwoplaces
    Kjo është pyetja të cilës unë i jam referuar dhe të kam kërkuar të përgjigjesh. Megjithatë ti ke cituar pjesë të tëra të miat dhe ke bërë sikur nuk e ke parë këtë pyetje.

Për sa i përket gjërave të tjera që thua, nuk ke sqaruar asnjë gjë, por tani nuk kam kohë të merrem me to.
    Kjo eshte pyetje shume e thjeshte, dhe ... habitem se si Seminaristi eshte zene mat. Atehere, po ta shpjegoj une, ... mgjs jam ATEIST.

Mbi te gjitha, ndertimi i kishave Ortodokse me kete "forme", ... kane mberritur deri ne kete shekull, ka erdhur me teper si nje shprehje simbolike, sesa si nje kusht historik - ky eshte mendimi im. Nqs "Historia e Barkes se Noes" rezulton e vertete historikisht, atehere ... ndertesat "kaq te shtrenjta" sic ju i quani kishat Ortodokse, vertet kane nje bazament, themel apo ... platforme, (emertojeni si te deshironi), ... HISTORIKE!!!

Ndertesat e kishave ortodokse permbajne shume kuptime simbolike. Ndoshta kuptimi me i hershem dhe me domethenesi eshte koncepti, ... Kisha eshte Barka (sikurse ne rastin e Noes), ne te cilen bota eshte shpetuar prej rrymave te temptimit. Dhe kjo eshte arsyeja se pse shumicave e kishave (ndertesave) Ortodokse kane forme drejkendeshi. Nje forme tjeter mbizoteruese eshte forma e Kryqit. Detajet arkitekturore te kishave ortodokse mund te ndryshojne ne forme dhe kompleksitet, por gjithesesi, simbolizmi .. ato paraqesin eshte i njejte.

P.S.: Per mendimin tim kisha ortodokse, sidomos ajo ruse eshte kisha me e plote nga ana teologjike, sepse eshte nje kishe e mbeshtetur mjeshterisht te simbolizmi dhe te misticizmi. ... Krijon nje hapesire te pakufi per te medituar, dhe ... eksperimentuar me hyjnoren, dhe ... permban perbrenda nje dhimbje te shenjte mahnitese, e cila nuk mund te perjetohet duke qene anetar i asnje kishe tjeter. Kishat e reja, (sikurse mund te quhen grupimet fetare kristiane), te krijuara shekuj me vone, pas ndarjes se Kishes Meme (ne kishe te Perendimit [Katolike] dhe ... te Lindjes [Ortodokse]), kalojne ne thjeshtezim, apo ne simplicitet te teologjise se krishtere, jane perpunime te teologjise katolike, ose perpunime te doktrines se njera-tjetres, dhe ... kryesisht, jane te ushqyera prej nje fryme individuale.

Eshte per tu habitur fakti se, ... si shumica e atyre "djelmoshave e cupulinave" shkonin pas misionareve te huaj perendimore ne vitet e para te demokracise (shumica e te cileve ishin spiune), thjesht per te mesuar apo praktikuar gjuhe te huaja, (kryesisht Anglisht); u kthyen ne "misionare Washed-Brains" kaq te thekur, te feve individualiste?!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga DeLiRiUm TrEmEnS : 02-12-2005 mė 17:41
    The Revolution says " I was, ... I am, and ... I will be!!!".
    RAF

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Delirium

ne fakt pyetje qe ai ben ka lidhje jo me anen artisitike, sepse evangjelistet nuk duan tja dine per te, por me ate qe une do ta quaja parafytyrimin proletaresk te jetes e botes, se pse Kishat jane aq te shtrenjta!?
    Keshtu qe une e kam te veshtire ti pergjigjem dikujt qe vjen nga nje prapavije proletareske ne mentalitet, me nota te theksuara materialiste deduktive.

Une do te mund ti fliasja me kollajellek dikujt qe vjen nga nje bindje te vertete se ka Zot qe ESHTE MJESHTRI me i MADH ARTSTIK, qe eshte BUJAR saqe cdo gje qe e krijon e ben PERFEKTE, TE PERKRYER, ME VLERE TE PACMUESHME.

KY MJESHTER per ke e ka bere gjithe kete KRYEVEPER? Per njeriun. Mos valle njeriut nuk do ti mjaftonte nje krijim shume me i thjeshte se ky? Patjeter qe do i mjaftonte.

Po njeriu nga ana e vet, a nuk i takon qe ti kushtoje ketij Zoti ate cka ka nga me e mira e vete? Ne fund te fundit, nqs i kushton Zotit nga gjerat ma te shtrenjta qe ka nuk ben vecse tregon se njeriu vete si kryevepra e krijuar nga Zoti, njeriu di te shfaqe e vleresoje ne krijim lavdine e Krijuesit, e ne fund te fundit njeriu nuk krijon asgje nga hici (pra s'eshte krijues) por vecse krijesen e Zotit e modelon per te shprehur mirenjohje, bukurine e virtutit, besimit.

ARTI ketu e ka Znafillen. Ne fe, sepse e bukura mund te perceptohet e tille vetem ne relate me cilesite qe Zoti e krijoi njeriun. Keshtu lind Civilizimi, edhe me ane te se bukures njeriu shpreh origjinen e vet EDENike, edhe se eshte nje kalimtar tranzit per ne nje kryeveper tjeter super te shtrenjte, boten parajsore.

Pastaj e bukura reprezanton edhe nje cilesi shpirterore, sepse nje Kishe e bukur materialisht nuk paraqet vecse se si duhet te jete bukuria shpirterore e atyre qe perbejne Kishen. Pra Kisha behet keshtu nje Ikone.

Une mund te vazhdoj shume gjate mbi bukurine materiale qe duhet te mbizoteroje krishterimin ne cdo aspekt, por besoj se nuk ka nevoje shume.

Pyetja e Leiveinit nuk eshte vecse pjese e asaj qe une kam thene se evangjelizmi eshte i frymezuar RENDe nga dukurite politiko-sociale te periudhave kur ka dale, dmth socializmi, anti-klerikalizmi, anarshizmi mesjetar, eshte anti-art, sepse keshtu e ka zhveshur e deformuar edhe anen shpirterore te Kishes.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 03-12-2005 mė 03:32

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ka nga ata evangjelist qe do vinin e thoshin se leket e Kishave te shtrenjta tu jepeshin te varferve, ne vend qe te beheshin ndertesa, edhe mua kjo logjike me duket e NJEJTE me ate te Judes Iskariot qe gjoja i dhimbeshin te varferit kur tha se mos te blehej MIRE e shtrenjte per te lyer kembet e Zotit si ne shenje nderimi, por me ato leke te behej bamiresi.

Sidoqofte une nuk kam hyre ketu per te berre kritika. Pak a shume u mundova te parashtroj mendimin tim rreth "shtrenjtesise se Kishave (ndertesave) Ortodokse prej besimtareve te tyre" ne baze te njohurive te mia prej librave te ndryshem. Dhe ... ashtu sic kam lexuar, u shpreha se nqs vertetohet se "Historia e Varkes se Noes" eshte pjese e historise te njerezimit, atehere keto kisha simbolizojne nderr te tjera mesazhin ... parashtron historia e Noes.

Tjeter pune eshte se ju ketu keni hyre ne nje debat pa dalje duke kaluar nga djegia e kishave ne Kosove, ne kuptimin e ndertesave te kishave. Nqs ju ortodokset do te ishit vertet te devotshem ndaj fese tuaj, atehere do te deshiroja te zbatonit ate shprehjen "Jepi Cezarit, c'i takon Cezarit, dhe ... zotit c'i takon zotit!" Dhe ... nuk do benit kaq rremuje, por ... do t'ua linit debate te tilla. pa pike vlere, zotit. Jo se beni vetem ju rremuje, mos keqkuptohemi, por ... secili nga ne nuk mund ti mbushe mendjen njeri-tjetrit per gjera te cilat filozofet nuk i kane mbyshur mendjes nje bote te terre per shekuj. Qetesia karakterizon prijesin tuaj fetar, Janullatusin eshte per tu admiruar, dhe ... nuk e kuptoj pse merreni me "e lagu, s'e lagu!", perderisa e mbani veten per besimtare te devotshem.

Kuptohet nuk deshiroj t'ju bej moral as juve as ndonjerit. Une jam thjesht nje ATEIST, i cili e shikon fene, (c'do lloj feje), me teper si kulture sesa si opium per popullin. Por ..., me vjen keq, kur keq-interpretoni simbolizmat dhe ... ate material, (... ju e quani te shenjte, te cfaredo feje), me komente provinciale; sepse kjo tregon se ju nuk mundoheni te sillni te verteten por ... mundoheni te mbizoteroni mendimet e njeri tjetrit me teori inegzistuese, me se tepermi te vete krijuara.
    Feja me e mire eshte ajo, ... i vjen per shtat secilit prej nesh, (ne baze te karakterit te secilit), dhe ... jo ajo, ... ta imponojne me fjale boshe forumesh.

Gjithe te mirat.
    RAF

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,410
    Postimet nė Bllog
    22
    Po mirë ja më thuaj, nga cilat kushte historike diktohet ndërtimi i ndërtesave kaq të shtrenjta, që juve i quani kisha?
    Kishat Orthodhokse, perpara se te jene "te shtrenjta" jane te bukura si nga jashte edhe nga brenda. Bile bukuria e brendshme shte 100fish me e madhe se ajo e jashtme. Kjo simbolizon dy natyrat e Kishes se Krishtit, ate te jashtme dhe ate te brendshme, ate tokesore dhe ate hyjnore, ate njerezore dhe ate hyjnore.

Fakti qe ne traditen e lashte orthodhokse besimtaret i kane zbukuruar dhe lare me flori te gjitha kishat e tyre, deshmon shenjterine e Kishes ne syte e zemres se cdo besimtari orthodhoks qe perben ne vetvete edhe shenjterine e jetes. Pra deshmon rolin qendror qe kisha luan ne jeten e cdo besimtari orthodhoks ku kisha nuk shihet si nje godine, por si Shtepia e Trupi i Krishtit, prej Trupit dhe Gjakut te te Cilit ushqehen shpirtrat e te gjithe besimtareve qe marrin pjese ne liturgjine hyjnore.

Ai njeri qe nuk di te vleresoje te bukuren, ai njeri eshte i verber shpirterisht. Dhe te vetmit qe bejne pyetjet qe beni ju, jane ata qe nuk jetojne brenda Kishes, por jashte saj. Dhe per aq kohe sa jeton jashte Kishes se Krishtit, per ty Kisha do te jete vetem nje ndertese, nje objekt, nje send, nje fjale, asgje me shume.

Rruga e vetme per te njohur Orthodhoksine eshte te perjetosh Misteret e Saj dhe keto mistere nuk i provon dot as duke lexuar libra, as duke debatuar ne forum, por duke shkuar ne Kishe pasi vetem ne Kishe Shpirti i Shenjte vepron me te gjithe madheshtine, fuqine dhe bukurine e Tij.

Albo

Albo fjalimi yt ishte teper pompoz, por ... nuk duhet te harrosh se nuk solle asnje detaj historik. Per me teper kishat shqiptare Ortodokse ne Amerike jane SKANDAL. Ndonse e kane ate bukurine e jashtme, ... paraqet ti; ato jane kthyer ne biznese te peshtira nga brenda. Ti mund te thuash se perendia shikon, por ... mos harro se para se te veproje perendia, kane mbarruar pune "njerezit".
    RAF

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist
    Ka nga ata evangjelist qe do vinin e thoshin se leket e Kishave te shtrenjta tu jepeshin te varferve, ne vend qe te beheshin ndertesa, edhe mua kjo logjike me duket e NJEJTE me ate te Judes Iskariot qe gjoja i dhimbeshin te varferit kur tha se mos te blehej MIRE e shtrenjte per te lyer kembet e Zotit si ne shenje nderimi, por me ato leke te behej bamiresi.
    Nuk besoj se Liveintwoplaces ka pasur ndermend te varferit kur ka folur per Kishat e shtrenjta.

Ketu eshte nje problem me i thelle.

Po keshtu nuk eshte ceshtja se nuk pelqehet e bukura. Madje pelqimi i se bukures, eshte dicka natyrale tek njeriu. Te bukuren e pelqejne te gjithe, pra ky nuk eshte vetem nje privilegj i te krishtereve.

Tempujt pagane te mahnisnin me bukurine e tyre. Bailonia shkelqente nga bukuria. Roma, Egjipti, dhe sot i mahnisin turistet.

Problemi qe shtron Liveintwoplaces, me sa kuptoj une eshte ky:
    "Qe te ndertohet nje kishe e shtrenjte, ka nevoje per investime. Keto investime mund t'i beje vetem dikush qe eshte i pasur. Por, kur ky i pasur ben nje investim per nje kishe, ai dashur pa dashur do kujtoje se tani Zoti do ta bekoje jeten e tij, sepse ai ka dhene dicka nga pasuria e tij. Keshtu, nga njera ane Kisha behet lypsare e te pasurve, dhe nga ana tjeter, te pasurit genjejne veten se kane bere dicka per Zotin duke lene nje pasuri (qofte dhe pas vdekjes)"

Perfundimisht dua te them se Zoti yne nuk sheh pasurine e jashtme, por sheh zemrat. Ai u kenaq me shume me dy monedhat e vejushes se sa me milionat qe derdhin farisenjte....
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Faqja 14 prej 18 FillimFillim ... 41213141516 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Pėr dėshmitarėt e Jehovait
    Nga Kryeengjelli nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 23-12-2006, 17:29
  2. Valbona Bozgo - Hamėndje
    Nga Fiori nė forumin Shkrimtarė shqiptarė
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 20-10-2006, 15:41
  3. E papėrballueshmja - tregim
    Nga whisper nė forumin Letėrsia shqiptare
    Pėrgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 19-12-2004, 20:57
  4. " Eja,dashuri perseri !! "
    Nga Letersia 76 nė forumin Letėrsia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 02-09-2002, 16:29
  5. Te urrej....dhe perseri te dua!!!!
    Nga Ngrohtesia nė forumin Letėrsia shqiptare
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 21-07-2002, 18:27

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •