Eshte e mahniteshme se si mund te pretendoje njeriu kaq lehte qe marrezirat ti quaje sfida. Cfare pyetjesh me ke bere ti mua, tek postimi i meparshem. Ja po kthehem nje here:
nga gjithe shkrimi yt, vetem fjalite e theksuara jane gramatikisht fjali pyetesore
Jo Seminarist, nuk është ashtu si e thua ti. Problemi nuk është thjeshtë ku të mblidhen të shenjtërit, në shtëpi apo në një ndërtesë që quajtur kishë. Problemi është shumë më i thellë. Këtu nuk është çështja nëse kisha duhet të mblidhet në shtëpi apo në ndonjë ndërtesë çfarëdo. Juve quani kishë, apo ndërtestë kishe vetëm ato ndërtesa të ndërtuara sipas atij stilit që ndërtohen kishat ortodokse.
Ja më thuaj, nëse disa të krishterë ortodoksë do të mblidheshin vetëm në një ndërtesë tjetër të çdo lloji, (përveç atyre ndërtesave që ju quani kisha), nëse ata të krishterë do të mblidheshin ashtu siç e kishin zakon të krishterët në kohën e apostujve, pra të gjithë të mirrnin pjesë aktive në takimet e tyre, (jo sipas modelit të shërbesës ortodokse që bëhet çdo të Djelë) do ta quanit juve këtë kishë, Ortodokse?
A e sheh se sa shumë ndryshoni ju, që e quani veten trashëgimtarë të mësimeve të apostujve, nga praktika e të mbledhurit të kishave të apostujve? Pra çështja nuk është vetëm se ju mblidheni në ndërtesa, në vënd të shtëpirave, por ju quani ndërtesë kishe vetëm një ndërtesë të ndërtuar sipas stilit ortodoks. Çështja nuk është vetëm vëndi ku mblidheni, por edhe mënyra se si mblidheni. Ajo mënyrë nuk ka asnjë ngjashmëri me mënyrën se si mblidheshin kishat e para.
Po të dish gjithashtu origjinën e ndërtesave që ju sot i quani kisha, (ose më mirë po të jesh as i sinqertë sa të pranosh origjinën e tyre) atëhere do kuptosh se kisha ortodokse nuk e ka moshën e saj 2000 vjeçare siç pretendoni ju, por vetëm 1700 vjeçare.
Ju keni një boshllëk 300 vjeçar që nuk mund ta mbushni dot, çfarëdo që të bëni apo të thoni!
Pra, sic e shohim, ka dy pyetje, ku e dyta eshte vijim i se pares, gje qe dmth se ka vetem nje pyetje, e cila edhe nje here i bie qe te jete kjo: - Ja më thuaj, nëse disa të krishterë ortodoksë do të mblidheshin vetëm në një ndërtesë tjetër të çdo lloji, (përveç atyre ndërtesave që ju quani kisha), nëse ata të krishterë do të mblidheshin ashtu siç e kishin zakon të krishterët në kohën e apostujve, pra të gjithë të mirrnin pjesë aktive në takimet e tyre, (jo sipas modelit të shërbesës ortodokse që bëhet çdo të Djelë) do ta quanit juve këtë kishë, Ortodokse.
Une kesaj pyetje i jam pergjigjur se:
1. besimtaret mund te mblidhen edhe neper ndertesa qe nuk perbejne Kisha tradicionale ortodokse, edhe se sherbesa jane mbajtur ne salla, kinema, klasa shkollash, ndertesa kishtare te denominacioneve te tjera, si katoliket. Madje jane bere sherbesa ne natyre te hapur.
2. Nese te krishteret e sotem jane te detyruar te IMITOJNE ne detaj jeten e brezit te pare te te krishtereve, kjo eshte nje teme e sqaruar.
Te mos kuptosh rrethanat historike, madje ato ekonomike, kulturore, sociale, politike, gjeografike, klimaterike, edhe te besh rregulla-ligje shabllone gjoja ne emer te konformitetit me brezin e pare, une kete e shoh si nje marrezi tipike, madje une pretendoj se te zene pas Ligjit edhe shkronjes se letres jane pikerisht ata qe kane kete mentalitet.
Ndersa une te them se nese behet fjale mbi vazhdimesine e Kishes, Kisha Ortodokse sot eshte Kisha e Krishtit, vazhduesja e saj. Por kjo nuk do te thote se si e tille ajo eshte e detyruar te mbese ne vend persa i perket formave te jashteme organizative. A ka patur evolim sherbesa ne krishterim? Patjeter edhe natyrisht qe ka patur, pa ndryshuar thelbin e vet.
A jane te lire ne pjesemarrje besimtaret ortodokse ne sherbesa? Se pari, patjeter qe ata jane pjesemarres ne sherbesa. Se dyti, patjeter qe ata jane pjesemarres ne Kishe, ne vendimet qe ajo merr. Cdo gje behet ne vendin e kohen e vet, sipas rregullit te caktuar. Besimtaret ortodokse nuk mblidhen se bashku vetem per Mesha, por ka edhe takime lutje, studime biblike e doktrinore etj etj.
Te gjitha keto jane aktivitetet e KISHES.
Krijoni Kontakt