cuna kam vene 2 sisteme operimi, nje llinux dhe tjetrin xp. tani dua ta bej qe te filloj si xp edhe opsional kur e zgjedh vet linux, pasi me fillon direkt si linux edhe me duhet te nderhyj me tastiere q te nis xp.
ndonje ndihme
ta
rachi
cuna kam vene 2 sisteme operimi, nje llinux dhe tjetrin xp. tani dua ta bej qe te filloj si xp edhe opsional kur e zgjedh vet linux, pasi me fillon direkt si linux edhe me duhet te nderhyj me tastiere q te nis xp.
ndonje ndihme
ta
rachi
nese ke grub si bootloader modifiko /boot/grub/grub.conf (ose /boot/grub/menu.lst)
aty ku lexon:
default 0
beje:
default 1 (ose i sati ehte ne liste windows)
per lilo se mbaj mend se kam shume pa e perdor ...
The truth may be out there, but lies are inside your head.
Nese perdor LILO si nje bootloader alternativ si puna e GRUB berdor ekte config sample per te
Shiko me vemendje pjesen e config ku thote other=/dev/hdaKodi:boot=/dev/hda map=/boot/map install=/boot/boot.b prompt timeout=100 compact default=WindowsXP image=/boot/vmlinuz-2.4.18-14 label=Linux root=/dev/hdb3 read-only password=linux other=/dev/hda label=WindowsXP
other identifikon nje sistem tjeter operimi pervec LINUX edhe HDA perdoret vetem nese ti ke instaluar linux pasi kishe windows edhe identifikon se windows eshte instaluar ne diskun 0 HDD0 edhe ndodhet ne particjonin e pare nese ke me shume particjone mjafton te ndryshosh shkronjen e fundit b->i dyti c-> i treti e me radhe
Nese nuk perdor asnje nga keto te dyja po perdor dual boot te windows Os atehere mund te konfigurohet ne menyra te ndryshme duke perdorur NTLDR boot manager
Nese perdor kete menyre ma mer mendja se ke kryer procedurat e tjera me pare duke bhere qe partition i linux te njifet nga NTLDR boot manager
kliko ne start pastaj ne run atje shkruaj msconfig edhe kliko ok do shofesh menyne e NTLDR boot manager ku mund te shofesh opsjonet e BOOT.ini kliko ne tab boot.ini ku do shofesh nje pjese te boot.ini
edhe vendos windows partition as default Pjesa ku thote WINDOWS="Windows XP Media Center Edition" do jete versjoni i windows qe ke ti ne rastin e kompjuterit qe une po perdor eshte XP Media Center
shif pic me poshte
nese ke probleme me thuaj ardi
Ndryshuar për herë të fundit nga Ardi_Pg_ID : 15-10-2005 më 05:46
Forgiving Islamic Terrorists is Gods Duty, Our Duty Is To arrange the Meeting
N. H. Schwarzkopf
boot loader qe kam une eshte GRUB, so nese keni nai menyre si ta rregulloj.
tani kur e hap opsioni ke te boot me jep nese du te bej edit shtyp e po sdi si ta bej ket edit.
flmnderit
rachi
Mos u merr shume me LILO pasi te nxjerr probleme, meru me mire me GRUB.
Kjo eshte metode pak e komplikuar.
GRUB duhet instaluar ne /boot. Per ta pare se ku e ke vendosur, ne cfare particioni, provo komanden "df" psh mund te jete instaluar ne "/dev/hda3"
Tani ty te duhet ti besh kopje ne floppy "boot sector" me ane te kesaj komande
"dd if=/dev/hda3 of=/mnt/floppy/linux.bin bs=512 count=1 "dhe ndrysho "/dev/hda3" ne vendin ku e ke ruajtur.
Nqs nuk te punon flopy perdor kete komande " mount -t msdos /dev/fd0 /mnt/floppy "
-Tani beji restart kompjuterit dhe futu ne Windows
-Kopjoje linux.bin nga floppy ne C:\
-Pastaj shko ne Start-->Run-->notepad C:\boot.ini
-Do te hapet Notepad, dhe ne fund shto kete kod c:\linux.bin="Linux"
-Nqs nuk mund ndryshosh dot boot.ini shko tek Tools-->Folder Options-->View-->zgjidh Show Hidden Files -->dhe hiq "check mark" nga "deselect Hide protected operating system files (Recommended). "
-gjej boot.ini ne C:\ dhe kliko me butonin e djathte dhe "uncheck" aty ku thote read only
-Tani pasi i ke bere ndryshimet, beje save dhe restart, dhe duhet te te lejoj te zgjedhesh OS.
Ciao
Krijoni Kontakt