PA koment nga ana ime pasi flet vet shkrimi
dardajan
Krimet e Rënda: Zbuluam një megalaborator dhe mijëra dokumente
Superambasada lëshonte viza për 29 vende të botës
Tirane
Një rrjet i fuqishëm bashkëpunëtorësh në trafik ndërkombëtar klandestinësh dhe falsifikim dokumentesh kthente në realitet ëndrrën e shqiptarëve për të shkuar në tokën e dëshiruar.
Nëntë persona, mes të cilave edhe katër oficerë policie, më shumë se një vit më parë kanë filluar të bashkëpunojnë ngushtë duke i dhënë jetë industrisë më të fuqishme të trafikut klandestin të njohur ndonjëherë në Shqipëri. Asnjëherë më parë, falsifikatorët shqiptarë nuk kanë tentuar të falsifikojnë dokumente ndërkombëtare si leje hyrjeje të Departamentit Amerikan të Drejtësisë, Konsullatës Shqiptare në Uashington apo vulat të pikave aq problematike të kalimit kufitar të Meksikës. Prokuroria e Krimeve të Rënda, e cila pranoi dje se ka bashkëpunuar me shërbime të huaja në zbulimin e organizatës kriminale, ka realizuar shkatërrimin e pjesës kryesore të grupit të personave. Në një operacion që ka zgjatur më shumë se 24 orë, Prokuroria ka realizuar jo vetëm arrestimin e eksponentëve më të pushtetshëm të organizatës, por edhe bllokimin e ambienteve ku kryheshin falsifikimet, madje edhe bazën materiale.
Organizata
Kryeprokurori i Krimeve të Rënda, Adnan Kosova, në konferencën për shtyp që dha pas përfundimit të aksionit, tha se mënyra e organizimit të trafikantëve ka qenë e sofistikuar. Shtetasi Nikolin Cako, i cili sipas Prokurorisë së Krimeve të Rënda është kreu i organizatës, me qëllim për të mbuluar aktivitetin e tij kriminal ka krijuar agjencinë turistike me emrin “Go Uest”. Në këtë ndërmarrje, numri një i trafikut ka rekrutuar një numër të madh personash. Më pas, për të mundësuar kalimin në kufi dhe kryesisht në aeroportin e Rinasit në përbërje të organizatës janë përfshirë edhe oficerë policie, të cilët kane ushtruar funksione në komisariatin e policisë Rinas. Përveç kompjuterëve me programet më të sofistikuara për falsifikim dhe kopjim dokumentesh, trafikantët kishin në përdorim celularë të cilësisë së lartë me shumë funksione.
Superambasada
Me bazën materiale të krijuar nën petkun e një agjencie turistike, zyrat ilegale të së cilës ishin vendosur në një ambient me qira pranë kryqëzimit tek Selvia në Tiranë, “Go Uest” kishte krijuar mundësitë e falsifikimeve të pakontrollueshme. Madje pas fitime të para financiare, drejtuesit kanë paguar trajnimin e bashkëpunëtorëve të tyre për sistemin e dokumentacionit të shumë vendeve të botës. Në këtë mënyrë, superambasada kishte arritur të kopjonte formatin e disa dokumenteve që mbanin siglën e Departamentit Amerikan të Drejtësisë, Konsullatës shqiptare në Uashington, Konsullatës greke dhe sistemin e pasaportave për 29 vende të botës. Drejtuesit e Prokurorisë së Krimeve të Rënda thanë se gjatë hetimeve të çështjes, kanë zbuluar një numër të konsiderueshëm klandestinësh që mbërrinin në pjesën më të madhe të vendeve të Evropës dhe në SHBA, me anë të grupit të trafikut dhe dokumenteve të hartuara prej tij. Cilësia e dokumenteve që hartoheshin në zyrat e trafikantëve arrinte të gjitha parametrat e elementëve të sigurisë për një pjesë të mirë të dokumenteve ndërkombëtare, si Green Card, soxhorno dhe leje qëndrimi. t.s
Operacioni, pranga 9 të dyshuarve
Nikolin Cako, sipas Prokurorisë, është kreu i organizatës kriminale. Ai është pronar i agjencisë “Go Uest”. Bashkëpunëtori i tij i ngushtë, quhet Eduart Bejko, i cili është një tjetër i arrestuar. Në pranga ka rënë edhe Voltan Turtuli, ndërsa aksioni ka dërguar në qeli edhe shtetasen Valbona Cako, e cila është bashkëshortja e Nikolin Cakos. Ylli Xhameta dhe Demir Shaba janë të dyshuar si bashkëpunëtorë në trafik. Gjatë operacionit të Krimeve të Rënda janë arrestuar edhe katër punonjës policie. Eljano Cenko, inspektor i seksionit të pastrimit të parave dhe krimit ekonomik financiar, Rinas, Betim Sadikaj, shef Krimesh në komisariati e Rinasit, Altin Flamuri, kontrollor në aeroportin e Rinasit dhe Përparim Kateshi, shofer i grupit të gatshëm në komisariatin nr.2, janë të dyshuar për bashkëpunim me organizatën.
Mbështetja nga Durrësi
Organizata e trafikut të klandestinëve dhe e falsifikimeve, ka pasur mbështetje edhe në policinë e Durrësit. Sipas hetimeve që janë bërë deri dje në mbrëmje, rezulton se një numër i madh klandestinësh që trafikantët nisnin nga Rinasi për në vende të Evropës kapeshin në aeroportet ndërkombëtare dhe ktheheshin mbrapsht. Klandestinët depërtoheshin në Shqipëri, duke u kthyer me tragete nga porti i Durrësit, për arsye se udhëtimi kushtonte më pak. Por në kohën që klandestinët e nisur nga Rinasi ktheheshin në Durrës, efektiva të caktuar të policisë nuk shënonin në regjistrin e portit të dhënat e klandestinëve që ktheheshin. Në këtë mënyrë, fshihej një pjesë e mirë e aktivitetit kriminal si dhe zhdukeshin prova të rëndësishme rreth trafikimit të qenieve njerëzore.
Sulmi i Krimeve të Rënda
Prokuroria e Krimeve të Rënda ka angazhuar të gjithë stafin e saj, prej mbrëmjes së enjte deri mëngjesin e djeshëm për finalizimin me sukses të operacionit antitrafik. Për shkak të veprimeve të shumta hetimore që duheshin kryer si dhe për menaxhimin e provave, pothuajse të gjithë prokurorët dhe oficerët e Krimeve të Rënda e kanë kaluar natën në punë, duke mbledhur prova për organizatën e trafikut të vizave dhe klandestinëve.
sekuestrimet
1000 pasaporta të 29 shteteve
Leje qëndrimi
Green Card Amerikane
Angleze
Gjermane
Soxhorno italiane 200 copë
Pasaporta
Amerikane
Kanadeze
Australiane
Greke
Suedeze
Austriake
Britani e Madhe
Irlanda e Veriut
Jugos1lave
Sllovene
Norvegjeze
Holandeze
Belge
Luksemburgut
Gjermane
Izraelite
Rumune
Irlandeze
Bullgare
Qipriote
Kolumbiane
Daneze
Italiane
Amerika e Jugut
Liberiane
shqiptare
Viza
Viza amerikane
Viza greke
Dokumente makinash italiane
50 copë karta identiteti
450 patenta italiane
Vula, 70 copë
Të konsu1latës greke
Hyrje-dalje në kufi
Vula italiane
Konsullata shqiptare në Uashington
Universitetit të Tiranës
Të gjitha fakulteteve
Të Ministrisë së Arsimit
Të Ministrisë së Pushtetit Vendor
Të Komisariatit të Policisë Nr.2
Të Gjendjeve civile
Të Ministrisë së Rendit Publik
Hyrje-dalje në kufirin meksikan
Vula e ambasadës së Xhamajkës në Santa Domingo
Vula të Haitit
Vula hyrje-daljeje të Rinasit
Vula hyrje-dalje të Maqedonase
Leje hyrjeje të Departamentit amerikan të Drejtësisë
Armë
Një pistolete tip Zastava me silenciator
Ambiente
Një ambient 45 metra katror pranë Selvisë
Transferta parash
8000 euro e 5 milionë lekë
Karta
Karta identiteti italiane
Karta bankare
Karta telefoni
Një shumë e madhe financiare është sekuestruar, numri i klandestinëve mister
“Banda, miliona euro nga trafiku”
Zyra e falsifikimeve në një garsionere te Selvia
Trashgim Sokolaj
Miliona euro dyshohet se kanë shkuar në xhepat e anëtarëve të organizatës së trafikut klandestin.
Një dukuri, e cila sipas Prokurorisë, shpjegohet me numrin e madh të anëtarëve të organizatës, me linjat e largëta në të cilat lëviznin klandestinët dhe me investimin në infrastrukturën e falsifikimit. Tetë mijë euro dhe 5 milionë lekë të vjetra janë sekuestruar fillimisht nga Prokuroria, në cilësinë e provës materiale në ambientet ku kryheshin falsifikimet. Ndërkaq pesë automjete luksoze, disa kompjutera, printera, skanera dhe pajisje të tjera të sofistikuara prodhime të fundit, kapin një tjetër vlerë financiare të konsiderueshme. Duke llogaritur këtu ambientet e punës, një apartament të mobiluar mirë, një hapësirë tjetër 45 metra katror si dhe siç dyshohet edhe një pallat të tërë, shuma financiare mbërrin në vlera më të mëdha. “Nuk mund të flasim ende rreth fitimit që ka pasur organizata. Jemi në verifikime e sipër, madje ende nuk ka një shifër të saktë rreth numrit të klandestinëve të trafikuar”, tha kryeprokurori i Krimeve të Rënda, Adnan Kosova.
Sa paguanin klandestinët
Zëvendësprokurori i Krimeve, Altin Dumani, tha se sipas hetimeve klandestinët paguanin shuma të mëdha financiare me qëllim për të udhëtuar ilegalisht jashtë Shqipërisë. “Rruga për në Itali paguhej deri në 1500 euro, për në Angli 4500, ndërsa nisja drejt SHBA-së kushtonte 16 mijë euro”, tha zëvendësprokurori Dumani. Ndërkaq drejtuesit e Krimeve të Rënda thanë se agjencia “Go Uest” është krijuar katër vite më parë. Gjatë kësaj kohë ajo dyshohet se ka mbuluar veprimtarinë e trafikut të klandestinëve. Krimet e Rënda kanë ushtruar kontrolle banesash edhe në ambientet e agjencisë turistike, ku kanë gjetur prova që përputhen me ato që janë zbuluar në ambientet e tjera ku vepronin trafikantët. Organi i akuzës tha se, operacioni nuk ka përfunduar ende dhe se gjithçka është në fazën e verifikimit.
Dyshimi për personat me precedentë
Hetuesit dyshojnë se me anë të falsifikimit të dokumenteve organizata e trafikut klandestin, mund të ketë ndihmuar persona me precedentë të ndryshëm penalë. “Një gjë e tillë ende nuk është konfirmuar në mënyrë përfundimtare, megjithatë sipas verifikimeve paraprake në dokumentacionin e sekuestruar gjenden emra personash të dyshuar për veprimtari kriminale”, thanë burimet e hetimit. Sipas tyre, të dyshuarit mund të kenë përfituar nga mundësitë e laboratorit të falsifikimit për të hartuar dokumente me identitet të rremë me të cilat kanë udhëtuar më pas drejt vendeve të ndryshme të botës.
Shtetasit e huaj
Prokuroria ka filluar dje komunikimet e para me organet e Interpolit dhe policitë evropiane, pasi gjatë hetimeve për organizatën e trafikut janë zbuluar edhe shumë bashkëpunëtorë me shtetësi të huaj. Organi i akuzës nuk ka dhënë shumë detaje rreth këtij fakti, por tha se ka prova bindëse për implikimin e disa shtetasve të huaj në trafikun e paligjshëm të klandestinëve që niseshin nga Rinasi për në 29 vende të ndryshme të botës. Prokuroria ka pranuar dje, se operacioni i filluar të enjten në Tiranë ka shumë mundësi të kthehet në një aksion të përbashkët ndërkombëtar kundër rrjetit të trafikut.
Aksioni në rrethe
Zyrtarët e akuzës deklaruan dje se hetimi ka zbuluar një numër të madh personash bashkëpunëtorë me të arrestuarit, në disa qytete të vendit. “Të arrestuarit kanë bashkëpunëtorë në disa rrethe të vendit. Ata janë kryesisht sekserë, të cilët në më të shumtën e rasteve kryenin detyrën e gjetjes së klientelës për grupin e trafikut që vepronte në Tiranë. Trafikantët dyshohet se kishin pajtuar pritës të klandestinëve në disa vende të Evropës dhe më gjerë, të cilët kujdeseshin për mbarëvajtjen e veprimtarisë kriminale.
Porositja e dokumenteve
Sipas hetimeve të Prokurorisë shumë emigrantë shqiptarë që jetojnë jashtë vendit zgjidhnin problemet e tyre në zyrat ilegale të organizatës së trafikut që vepronte në Tiranë. Hetuesit thanë se kanë zbuluar mijëra transferta parash, në të cilat emigrantët kanë paguar dokumentet, që pasi i porosisnin u dërgoheshin me anë të bashkëpunëtorëve në vendet ku ata jetojnë. Ku fakt dhe rrethana të tjera ende të pazbuluara dyshohet se ishin kthyer në një shqetësim për policitë e disa vendeve të Evropës.
© 2003 Gazeta Panorama
Krijoni Kontakt