Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 2

Tema: Abdi Mati

Pasioni pėr shkencėn
    Anėtarėsuar
    15-05-2002
    Vendndodhja
    Jacksonville Florida
    Postime
    280

Abdi Mati

"Jam i martuar me Zaira Hamzaraj e bija e Zihniut njėrit prej deputetėve tė Vlorės nė Kongresin pėr shpalljen e pavarėsisė dhe ngritjes sė flamurit mė 28 nėndor 1912"

Bashkėshortja e Abdiut jep aprovimin pėr botimin e shėnimeve autobiografike tė Gjeneralit dhe gjykimeve tė tij mbi situatat qė kalonte vendi gjatė shėrbimit tė tij nė Flotė

Abdi Mati, njeriu qė themeloi Flotėn Detare Luftarake

"Unė rrjedh nga njė familje nėpunės i mesėm, Jam lindur nė katundin Fullqet tė Matit mė 23 dhjetor 1919. Kjo datė, duhet tė jetė ngatėrruar, sepse nėna mė ka shpjeguar se ishte shtatzėnė nė kohė lufte"

Abdiu mbante emrin e gjyshit. Gjysh Abdiu, ashtu si edhe meshkujt e tjerė tė familjes sė tij, ishte ushtarak i lartė i perandorisė Otomane. Ai kishte gradėn e pashait dhe ishte djalė i njė pashai. Karjera ushtarake e kishte bėrė tė punonte anė e kėnd perandorisė, duke pėrfshirė edhe qytetin e Prizerenit e tė Prishtinės, sa qė i biri nė shkollė thirrej Adil Prizereni dhe mė pas Adil Prishtina.

Kontaktet me fshatin Fullqet tė Matit, ishin tė detyrueshme dhe si tė tilla mbaheshin tė vazhdueshme. Nė fshatin e madh tė Matit, ishin pronat e familjes si edhe fisi i tyre. Aty ishin familjet Peēi e Shiraj nga tė cilat rridhte familja e pashallarėve otoman.

Lėvizjet e vazhdueshme tė ushtarakėve pėr shkak tė detyrės, dhe veēanėrisht luftrat ballkanike tė fillimit tė shekullit XX, si edhe fundi i perandorisė Otomane dhe lindja e shtetit tė ri Turk, bėnė tė zhdukeshin gjurmėt e kėsaj familje tė madhe ushtarakėsh. I vetmi dėshmitar pėr atė familje ishte gruaja e Adilit, nėna e Abdiut, e cila tregonte pėr vjerrin dhe familjen e tė shoqit tė pėrhapur anė e kėnd perandorisė.

Babai
    Quhej Adil Abdi Mati. Ka lindur mė 1878 nga martesa e pashait matjan me njė grua prej fshatit tė tij Fullqet.

Kreu studime ushtarake nė akadeinė perandorake. Nė familje ka mbetur kujtimi se ai ishte nė njė shkollė me Ataturkun, gjė tė cilėn e dėshmon edhe diploma qė ruhet ende nė shtėpinė e tė birit, djalit mė tė vogėl, Petritit. Ai shėrbente nė trupat perandorake pranė Ministrisė sė jashtme Otomane. Aty njihet me Ismail Qemalin, dhe mė 1912 kthehet nė Shqipėri ku mori pjesė nė ngritjen e flamurit nė Vlorė. Me shpalljen e pavarėsisė sė Shqipėrisė, Adili u fut nė rradhėt e ushtrisė shqiptare ku shėrbeu me gradėn e tij kapiten deri nė qeverinė e Fan Nolit. Me ardhjen e Zogut nė pushtet, ai nxirret nė pension dhe si patriot veteran i lidhet njė pension i vogėl. Vdes nė Tiranė mė 1927, duke lėnė gruan dhe katėr djem: Galipin, Abdiun, Ganiun dhe Petritin.

Adili ishte burrė i pashėm, shtatlartė. Vitet e fundit tė jetės i kaloi duke udhėtuar nė Shqipėri. Shiti disa prona nė fshatin e lindjes dhe u vendos nė Tiranė nė lagjen e quajtur tė dibranėve, nė njė shtėpi me qera. Ishte i dhėnė pas pikturės, shėtitjeve me kalė dhe muzikės. Luante shumė bukur instrumentat muzikorė me tela. Sipas gruas sė tij, vitet e fundit tė jetės, shpirti i tij i dhėmshur i afrohej mė shumė atij tė njė artisti se sa njė ushtaraku. Vdiq shumė i ri, nga vdekje e papėrcaktuar mirė, nė shtrat pranė gruas dhe djemve tė vegjėl. U varros nė varrezat e Bamit nė Tiranė.

Nėna
    Nėna quhej Melek, ishte me origjinė turke nga zona evropiane e perandorisė. Grua bjonde me sy tė kaltėrt, bija njė funksionari perandorak. Prindėrit e Melekes vdesin shpejt, duke lėnė nė ngarkim tė saj vėllanė e vetėm mė tė vogėl. Kur zhvendoset pėr nė Shqipėri sė bashku me burrin, gruaja e re sapo kishte lindur djalin e parė. Me vehte pėr nė Shqipėri merr edhe vėllanė, i cili qėndron nė Tiranė deri nė fillim tė luftės sė dytė botėrore. Vėllanė e marton me njė vajzė nga Skela e Vlorės, nga familja Shehu. Vėllai ishte mekanik dhe nė kryeqytet kish hapur njė dyqan pėr shėrbim biēikletash. Ai me fillimin e luftės, merr familjen tė pėrbėrė nga gruaja dhe tre vajza dhe rikthehet nė Stamboll.

Me vdekjen e burrit, shtėpia ra mbi shpatullat e gruas mbetur me katėr fėmijė jetim. Me ndihmėn e miqve tė familjes, Melek-hanmi, siē e thėrrisnin bota, arrin tė sigurojė bursa studimi pėr djemtė. Tė madhit i akordojnė njė bursė studimi pėr nė shkollė ushtarake nė Itali, tė cilėn edhe e pėrfundoi, specialiteti financė. Tė tjerėt i shkolloi nė gjimnazin e Tiranės.

Melek-hanmi, pėrballoi jetėn e vėshtirė duke i rritur djemtė sipas standarteve tė shtresės sė saj tė njė nėpunėsi shteti tė mesėm. Ajo ishte shtėpiake e zonja, artizane e aftė dhe njohėse shumė e mirė e historisė sė kinematografisė botėrore qė nga fillesa e saj. Nuk reshti kurrė sė interesuari pėr pasionin ndaj ekranit. Ndonse rrojti gjatė nė Shqipėri, nė shqipen e saj ndihej theksi i gjuhės turke.

Nga momentet mė tė vėshtira tė jetės ajo kujtonte gjithmonė lajmin e rremė, nė lidhje me vrasjen e djemve nė luftė kundėr nazifashizmit. Gruaja e fortė nuk e besoi kurrė atė lajm, derisa shkoi nė kėmbė dhe takoi djemt e saj nė Pezė. Pas ēlirimit tė Shqipėrisė, Melek-hanmi martoi djemtė dhe pleqėroi duke vėnė nė jetė amanetin e tė shoqit qė tė mos largohej kurrė nga Shqipėria.

"E kam amanet nga burri, thoshte Melek-Hanmi, tė mos largohem nga Shqipėria pėr asnjė arsye a rrethanė. Ai si edhe shokėt e tij ishin tė bindur dhe tė vendosur se Shqipėria qė ata donin tė bėnin kėrkonte sakrifica. Njėra prej tyre ishte mos braktisja e saj."

Melek-Hanmi vdiq nė moshė 86 vjeēare mė 1970 nė Tiranė e rrethuar nga djemtė, nuset, nipėrit. U varros nė varrezat e Tufinės nė Tiranė pranė tė shoqit dhe djalit tė parė.

Abdiu
    (Autobiografia e major Abdi Adil Mati, shkruar mė 1949. Botohet pėr herė tė parė me lejen e bashkėshortes.)

Unė rrjedh nga njė familje nėpunės i mesėm, Jam lindur nė katundin Fullqet tė Matit mė 23 dhjetor 1919. (Shėnim i mė vonshėm: Kjo datė, duhet tė jetė ngatėrruar, sepse nėna mė ka shpjeguar se ishte shtatzėnė nė kohė lufte, kur i shoqi e shpėrnguli nga Tirana pėr tė lindur e sigurtė nė fshat. Si datė mė e saktė ėshtė shkurt 1918).

Kam mbaruar me bursė 5 vjet shkollė fillore, 2 vjet shkollė teknike dhe mbasi mė ėshtė prerė bursa, kam vazhduar mėsimet nė gjimnazin e Tiranės. Me mbarimin e semimaturės, konkurova pėr tė vazhduar studimet nė Itali nė shkollė ushtarake. Nga viti 1936 deri nė vitin 1941vazhdova dhe kreva me sukses tre vjet Kolegjin Ushtarak nė Romė dhe tre vjet Akademinė e Marinės nė Livorno. Mbasi mbarova akademinė u imbarkova nė kryqėzorin italian "Kadorna" nė Pola me gradėn toger marine. Ky kryqėzor ishte anie shkolle, prandaj unė aty mbarova sipas rregullit dy kurse specializimi: kursin e parė, gjashtė muaj, pėr artileri marine dhe kursin e dytė, gjashtė muaj, pėr oficer navigacioni duke hyrė pėrfundimisht nė rangun e oficerėve tė shtatmadhorisė tė marinės.
    Edukimi qė kam pasur nė familje ka qėnė frymėzuar nga dashuria pėr atdheun. Ky edukim erdhi gjithmonė duke u forcuar edhe nga fakti se unė jam rritur me bursa tė shtetit nė konvikte.

Nė vitin 1935 kam dėgjuar pėr herė tė parė tė flitet pėr komunizmin nga shokėt e mi Gani Strazimiri dhe Petrit Radovicka. Karakteri im ishte i predispozuar pėr ide revolucionare, prandaj unė pranova tė studjoj me kėta shokė nė mėnyrė tė organizuar, por jo rregullisht, broshura ilegale sidomos Komunizmin Primitiv.

Nė vitin 1936 unė shkova nė Itali dhe kontaktet me shokėt i mbaja vetėm gjatė pushimeve verore si edhe kur edhe ata erdhėn pėr studime nė Itali.
    Okupimi i Shqipėrisė nga Italia fashiste mė gjeti krahas studentėve ushtarakė shqiptarė me nė krye mikun tim Asim Zeneli, tė cilėt protestuan publikisht pėr kėtė akt.

Nė vitin 1942 ndiqja ngjarjet nė Shqipėri tė cilat mė bėnė tė vendos tė largohem nga rradhėt e ushtrisė. Kėshtu nė shkurt 1943, duke pėrfituar nga leja e zakonshme, tė cilėn duhej ta kaloja i detyruar nė Romė me qė e kisha tė ndaluar tė udhėtoja nė Shqipėri, fallcifikova firmėn e komandantit tė anies sime dhe pata mundėsi tė mbėrri nė Tiranė.

Me tė mbėrritur u vura nė kontakt me shokėt e mi, tė cilėt ishin inkuadruar nė rradhėt e rezistencės sė armatosur. Mė datėn 23 mars 1943 erdhėn pėr tė mė marrė Kajo Karafili, Pandi Nasho dhe Ali Kubati nė kodrat e Saukut nė periferi tė Tiranės. Prej kėsaj dite hoqa rrobat e oficerit dhe u futa si partizan i thjeshtė nė ēetėn e Pezės. Kam qėndruar i tillė pranė Myslim Pezėz dhe Kristo Themelkos deri nė fund tė korrikut 1943 duke marrė pjesė nė aksione tė ndryshme si nė Rrogozhinė, nė luftėn e Pezės kundėr 14 000 italianėve, dhe prej kėndej nė Konferencėn e Labinotit. Nė gusht 1943 jam emėruar komandant i ēetės tė Darsisė tė Peqinit. Nė fillim tė shtatorit 1943 jam emėruar komandant i batalionit tė dytė tė grupit tė Pezės. Nė tetor tė po atij viti jam transferuar nė Brigadėn e tretė si komandant i batalionit tė tretė. Ky batalion ishte i pėrbėrė nga partizanė italianė tė ēetės Mateoti, nga partizanė malazes, armen, afganė tė liruar nga kampi i pėrqėndrimit si edhe nga 40 partizanė shqiptarė. Komisar ishte Hilmi Seiti, nėn komandant ishte Ernest Jakova.
    Me Brigadėn e III kam marrė pjesė nė tė gjitha aksionet dhe luftimet e operacionit tė dimrit. Nė luftėn e Selbes nė fund tė Janarit 1944, kam mbrojtur me njė kompani kundėr forcave gjermano balliste tėrheqjen e brigadės drejt Bastarit. Mė pas u transferova nė brigadėn e 24 po me detyrėn e komandantit tė batalionit. Nė tetor tė 1944 u transferova pėrsėri pranė shtabit tė Korparmatės sė Parė nė shėrbimin operativ dhe tė shifrės. Prej kėndej nė shkurt tė vitit 1945 u emėrova shef i degės sė Marinės nė Ministrinė e Mbrojties Kombėtare, detyrė tė cilėn e kam kryer vazhdimisht deri mė sot.

Kultura i me ka pėr bazė 17 vite shkolle tė cilat i kam kryer rregullisht nga qė kam dėshirė tė madhe tė lexoj dhe tė mėsoj. Pėrvehtėsoj shpejt lėndėt shkencore dhe pėrveē profesionit tim tė oficerit tė marinės, kam patur dėshirė dhe ushtroj sportet dhe artin e pikturės.

Kultura ime politike ėshtė formuar nga studimi individual si edhe nga leksionet e programeve tė Drejtorisė Politike tė Ushtrisė. Por nė kėtė drejtim horizonti ėshtė i hapur shumė, prandaj edhe unė kam mungesa tė cilat mundohem t'i eleminoj.

Flas shumė mirė italisht, tė cilėn e kam srudiuar gjatė 8 viteve tė shkollės nė Itali. Flas gjuhėn turke tė cilėn e kam gjuhėn e nėnės sime. Flas frengjisht, anglisht dhe gjrmanisht gjuhė tė cilat i kam mėsuar si tė dyta nė shkollė. Kuptoj dhe flas pak gjuhėn ruse gjuhė tė cilėn e kam mėsuar disi nga qėndrimi im 6 muaj nė Leningrad. Kuptoj greqisht, latinisht dhe persisht

Jam antar partie qė nga shtatori i vitit 1943, propozuar pėr antar partie nga celula e Grupit tė Pezės. Qėnien antar partie e kam pranuar vullnetarisht me dėshirė tė madhe dhe me ndėrgjegje pėr detyrat e anėtarėve tė partisė. Prej ditės qė kam hyrė nė parti, jam munduar tė zhduk gabimet e mia me anėn e autokritikės. Nuk kam marrė ndonjė dėnim ose vrejtie nga partia.

Mungesat qė kam konstatuar nė vehten time:

Dukem shumė i durueshėm dhe gjakftohtė, por nė tė vėrtetė nė shumė raste bėhem gjaknxehtė dhe shfryj nė ēast. Nga gjaknxehtėsia nuk kam kaluar kurrė nė gabime, por disa herė kam qėnė i ashpėr mė shumė se sa duhej pėr probleme pune. Jam karakter i heshtur dhe kujtoj se tė gjitha gjėrat qė kam pėr tė diskutuar nė organizatė, konferenca dhe gjetkė shokėt i dijnė, prandaj nuk kam marrė pjesė shpesh nė diskutime. Para se tė futesha nė parti, nuk mirrja pjesė kurrė nė diskutime dhe nuk kam folur para se tė pyetesha, por mbasi hyra nė parti e kam zhdukur deri diku kėtė tė metė, por jo fare.
    Mbaj dekoratėn e Kujtimit, Yllin Partizan kl III, medaljen e Ēlirimit dhe urdhėrin e Trimėrisė.

Jam i martuar me Zaira Hamzaraj e bija e Zihniut njėrit prej deputetėve tė Vlorės nė Kongresin pėr shpalljen e pavarėsisė dhe ngritjes sė flamurit mė 28 nėndor 1912.

Kam njė djalė tė sapolindur, Ilirin (19.07.1949).

SHENIM I ME VONSHEM NE AUTOBIOGRAFI

Mė pas, lindi djali i dytė Zamiri, mė 19.01.1951 dhe vajza Teuta mė 29.09.1956
    Abdi Mati vdiq mė 4 shtator 1992. U varros me ceremoni ushtarake nė Tiranė, nė varrezat e Tufinės, pranė familjarėve.

EPITAF

Admiral Abdi Mati, komandant i Flotės Luftarake Detare nga fillimi, shkurt i vitit 1945 dhe pėr gjithė kohėrat. Krenari e detarisė shqiptare pėr aftėsitė e pashoqe profesionale, pėr pėrkushtimin ndaj armės dhe pėr karakterin shembullor human.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 25-02-2007 mė 19:02

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    18-05-2002
    Vendndodhja
    Ypsilanti Twp, MIēigan, SH.B.A.
    Postime
    226

Kam qarė!

Kur e lexova artikullin e mėsipėrm, kam qarė. ishte vėrtetė njė histori prekėse nė shumė pika. Nuk e di pse, por vetė mbiemri Hamzaraj mė kujton njė shoqe tė Shkollės sė Mesme Mekanike Bujqėsore- Dega Ndėrtim -Shkozet, Durrės-Paralelja D e Maturės 1977-1981.
    Ajo, Brixhilda Hamzaraj, ndjesė pastė ka ndėrruar jetė nga njė infarkt nė zemėr, ditėn e mbrėmjes sė maturės.
    Pėr kujtim tė saj, edhe unė i kam marrė emrin duke ia ngjitur vajzės sime.
    Pėr tė gjitha trojet Shqiptare nėn njė tėrėsi Shtetėrore Shqiptare, t'i shkrijmė ēdo energji!

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •