Close
Faqja 14 prej 26 FillimFillim ... 4121314151624 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 131 deri 140 prej 254
    Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123

Une, vellezer, qe me ka bere te denje perkushtimi i Krishtit qe te qendroj ne kete vend te shenjte apostolik, kam pyetur per ju para se te vija ketu dhe kam mesuar qe me hiresine e Perendise dhe Zotit Jezu Krisht ju nuk jeni greke, ju nuk jeni te pabese, heretike, te pazot, por jeni besimtare te Krishteret Orthodhokse qe besoni dhe jeni pagezuar ne emer te Atit, Birit dhe Shpirtit te Shenjte; ju jeni bijte dhe bijat e Krishtit tone. Dhe jo vetem une nuk jam i denje t'u mesoj ju, por as tu puth kembet, sepse secili prej jush vlen me shume se gjithe bota. Fisnikeria juaj duhet te kete degjuar per mua. Dhe e di qe disa njerez ju kane thene gjera te tjera per mua, por nese doni te mesoni te verteten, une do tua tregoj.

Atdheu im tokesor i pafrytshem dhe i rreme eshte provinca e Artes, ne distriktin e Apokouro. Babai, nena dhe familja ime te gjithe jane besimtare te devotshem te Krishtere Orthodhokse. Megjithate, edhe une vellezer jam nje njeri me plot mekate, me shume se cdo njeri. Por une jam nej sherbetor i Zotit tone Jezu Krisht qe u kryqezua. Jo se une jam i denje per te qene sherbetori i Krishtit, por Krishti denjoi qe te me bente shebertorin e tij fale perkushtimit te tij. Prandaj vellezer, une besoj, lavderoj dhe adhuroj Krishtin tone. Eshte Krishti te cilit une i lutem qe te me pastroje nga cdo mekat shpirteror apo trupor. Eshte Krishti te cilit une i lutem qe me japi fuqi ne menyre qe te jem ne gjendje te pushtoj 3 armiqte: boten, mishin, djallin. I lutem Krishtit qe te me beje te denje qe edhe une te derdh gjakun tim per dashurine e tij ashtu sic e derdhi ai gjakun e tij per dashurine time.

Nese do te ishte e mundur vellezer qe une te ngjitesha ne qiell dhe te bertisja me nje ze te forte predikimin se vetem Krishti eshte Biri dhe Fjala e Zotit, Zoti i vertete dhe jeta e gjithckaje, do ta kisha bere nje gje te tille. Por duke qene se une nuk mund te bej dot nje gje kaq te madhe, bej kete gjene e vogel nga ana tjeter: eci nga nje vend ne tjetrin dhe u mesoj vellezerve te mi me aq sa mundem, jo si mesues por si vella. Vetem Krishti yne eshte mesues.

Sa u preka nga kjo vellezer, do tua tregoj. Pasi e lashe atdheun tim 50 vjet me pare, udhetova ne shume vende, keshtjella, qytete, fshate, dhe ne menyre te vecante ne Konstandinopoje. Qendrova me gjate se kudo ne Malin e Shenjte, 17 vjet, ku derdha lot per mekatet e mia.

Shen Kozmai i Etolise
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 10-10-2005 mė 07:27
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

i/e regjistruar Maska e harmonies
    Anėtarėsuar
    25-04-2002
    Postime
    181
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist
    Juve thoni (me te drejte, po te marrim parasysh paditurine), se pse Shen Kozmai, apo Kisha greke, mos ta perkthente Ungjillin ne shqip, e te predikonte ortodoksine ne menyre qe shqiptaret mos te konvertoheshin.

Pergjigja... eshte shume e thjeshte (edhe jua kemi sqaruar tashme):

...Kisha Ortodokse, duke filluar qe nga 1453, ka qene praktikisht nje institucion fetar i skllaveruar ne saje te meshires arbitrare te pushtuesit turk.

Sulltani DEKRETOI qe popullsia ortodokse bizantine te organizohej nen Patrikun duke NJESUAR identitetin etnik me ate fetar, NEN NJE GJUHE, greqishten. Pra, te gjithe grupimet etnike nen patrikun, ishin qe nga 1453 de jure greke, te detyruar te perdornin VETEM greqishten ne fe edhe administrate.

A e kuptoni dot pra qe ka qene urdheri i sulltanit, kundershtimi i te cilit mund te kishte pasoja te papara per Kishen?

Po Kisha orthodokse greke gjithmone ka punuar nen rrogoz Seminarist. Psh, a i mori leje Kozmai i Etolise Sulltanit kur filloi te predikoje kunder kthimit te Shqiptareve ne fene e Sulltanit (sepse ju propagandoni se predikimi i Kozmait ishte kunder konvertimit ne muslymanizem)? Per kete ata duhej te harronin shqipen dhe mesonin greqishten.

Tani sipas jush, menyra qe Kozmai predikonte ishte me pak e rrezikshme per Kishen Greke, e domosdoshmerisht per Sulltanatin, sesa perhapja e fese orthodokse ne gjuhen Shqipe apo jo?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga harmonies : 10-10-2005 mė 08:51

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Pyetje me vend, por qe vjen, gjithsesi, nga nje mosdeshire e madhe per te lexuar vete aq sa eshte sjelle ne forum per Shen Kozmain.

Pergjigja eshte PO. Shen Kozmai ndoqi nje rruge ligjore per te predikuar neper trojet bizantine te perandorise otomane. Kjo rruge ndiqej, duke mare bekimin e patrikut, kreut te Miletit, fermani i te cilit ishte i njohur edhe prej Sulltanit.

Ne fakt une ju kam permendur se patriku, nga i cili Shen Kozmai mori bekimin per predikim, kam lexuar se ishte shqiptar. Ironikisht shqiptar do te ishte edhe patriku qe do ta kanonizonte edhe me vone se dy shekuj, Athenagora, ne vitin 1961.

Menyra se si Kozmai predikoi nuk ishte thjesht me pak e rrezikshme, por ishte e vetmja menyre ligjore, qe nuk binte ndesh me ligjet e perandorise. Shen Kozmai nuk mund te vinte ne diksutim gjuhen me te cilen mileti kristian duhet te adhuronte e shkollohej, pasi kjo ishte sanksionuar qysh ne 1453 midis Mehmet II edhe Gjenadit, patrikut te atehershem.

Per me teper, Sulltani jo me kot ia dekretoi greqishten ortodokseve - ai se shpiku kete tradite - sepse kjo gjuhe edhe para perandorise otomane njihej si gjuha kishtare - sic jua kam treguar se ishte edhe ne kohe te Skenderbeut.

E pare nga sot, situata e atehershme, pa dyshim qe mund te keqperdoret si nga nacionalistat greke, si edhe nga ata qe duan te denigrojne ortodoksine.

Sherid Delvina e denigron Shen Kozmain pikerisht ne baze te asaj qe nacionalistet greke perpiqen ta perdorin ate.

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar mė parė nga Albo
    Ti je, sic thone turqit, "shejtan budalla", pasi ti perpiqesh te argumentosh dicka, dhe argumenton te kunderten, pasi aq e vogel eshte ajo radakja jote. Mos u merzit, nuk je ti i vetmi, ke edhe Fatmir Cicin dhe Qafirin me vete e plot te tjere.
    Sa mire i njeh Turqit ore. Un nuk di shprehje Turke un di shprehje shqiptare. Dhe ti me ngjan tamam si struci qe msheh koken ne rere.

Pa lexoje cik me vemendje ate dokumentin qe ke sjelle me lart ne ate foto. A nuk ta vret pak syrin fakti qe ky peshkopi qe e paska mallkuar vete Luarasin po shkruan edhe vete shqip? Ohhh! Ky do jete prift qe mundohet te helenizoje shqiptaret duke shkruajtur vete shqip!
    Mos u merzit se Cici e ka dhe versionin origjinal Greqisht, ja e ke poshte.

Po lexoje lexoje pak me me shume vemendje, se aty nga fundi sikur ze ne goje ca "protestante dhe Masone" me te cilet e krahason dhe Luarasin. C'te jene keta Protestante dhe Masone ne Shqiperine e fundshekullit te XIX dhe fillimit te shekullit te XX? A mos na kish dale nje fare Kristoforidh para ketij Luarasit aty nga mesi i shekullit te X!X qe na perktheu nje Ungjill ne shqip te sponsorizuar nga propaganda protestante e Londres? Sigurisht qe do te kish dale, por Fatmir Cici, i "fut gersheret" imazhit dhe ka harruar te fshije edhe ato dy fjalet per "Protestantet dhe Masonet".
    A thua qe ka qene Kristoforidhi i pari qe ka perkthy Biblen ne shqip ? Kristoforidhi nuk e ka perkthy nga Greqishtja Biblen ket ta kesh te qarte ti. Ti as historine e orthodhoksise shqiptare nuk di ore i gjore, ose ben sikur nuk e din dhe e zevendeson ate me orthodhoksine greke. Lexo pak me teper ta keshilloj sinqerisht se ngele duke bere gafa skandaloze.
    Keshtu qe here tjeter ustallare te medhenj me mendje te vogla, bejini punet sakllam, manipulojini sic duhet gjerat, dhe mundesisht mos na sillni letra prifterinjsh orthodhokse qe kane shkruajtur shqip qe ne ate kohe, se jo per gje, por demaskoni vetveten dhe beheni me qafir se Qafiri. E kemi nje Qafir ne forum, nuk na duhen dy.

Une tani po vras mendjen teksa lexoj fjalet tuaja ndricuese se si valle ka bere vaki, qe keta shqiptaret orthodhokse te helenizuar kane mesuar ta shkruajne, lexojne e kendojne shqipen kaq bukur mor amani!

Nese ndonje dijetar mendjendritur nga rradhet tuaja me hedh drite edhe mbi kete dilemen time, mos nguroni te me ndriconi dhe mua.

Albo

KUSH E VRAU PAPA KRISTO NEGOVANIN ? Ose me sakte KUSH E MASAKROI PAPA KRISTO NEGOVANIN e sa e sa te tjere. Ajo qe thua ti se cuditesh si keta diten shqip, nuk ke pse te cuditesh, sepse ndersa ka mbijetuar hordhite barbare siriano-perse-romake-grekosiriane-turke etj etj, tregon dicka. Eshte vullneti i Zotit qe gjuha me e lashte ne Europe te mbijetonte deri ne ditet tona.

Citim Postuar mė parė nga Albo

Ti je po aq i kendshem sa Qafiri dhe Cylotomic, pasi ti je viktima e ketyre te dyve. Po te lexosh me vemendje titullin e temes, behet fjale per Shen Kozmain e Etolise dhe jo per Kishat apo "ditet e erreta". Ditet e erreta i jetojne njerezit e shpellave, ata parahistoriket qe nuk kishin as fe e as Zot. Ke plot te tille ne forum sa te duash.

Dhe qe te kesh nje ide se per cfare behet fjale ne forum, lexo pak mbi jeten e Shen Kozmait ketu, se ku i dihet, mbase edhe ti si qafiret e ketij forumi e gjen armikun edhe ne jeten e nje shenjtori.

Une po u jap material qe ta "gozhdoni" shenjtorin me injorancen tuaj.
    Epo kur flet ti per injorance, qe kur u be debati per fene me te vjeter, vetem e vetem qe te nxirrje nje citim per orthodhoksine para shekullit X shkove i fute nje kerkim te gogla.com dhe e nxorre Albanine e Kaukazit njesoj me Albanine e Ballkanit me seriozitetin me te madh eshte KULMI.

-----

Pyetje per Seminaristin.
    Seminarist cfare jane vllehet dhe kush i paska share ata qe fut xixa te paqena ?
    Pse vllehet sot nuk kane shtet ?
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyllien : 10-10-2005 mė 12:52
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Kristoforidhi nuk e ka perkthy nga Greqishtja Biblen ket ta kesh te qarte ti.

shihe kete tashti:

Nuk me intereso mu se kush jane vllehet, aq me pak ne kete teme. Kur te drejtohem ty, atehere fol.

Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Juve thoni (me te drejte, po te marrim parasysh paditurine), se pse Shen Kozmai, apo Kisha greke, mos ta perkthente Ungjillin ne shqip, e te predikonte ortodoksine ne menyre qe shqiptaret mos te konvertoheshin.

Gjithashtu, juve thoni se neve jemi duke folur per Shqiperine, edhe jo per pergjithesime Europiane, se cfare ka bere Kisha Ortodokse apo Katolike...

Pergjigja ne te dyja rastet eshte shume e thjeshte (edhe jua kemi sqaruar tashme):

E para. Kisha Ortodokse, duke filluar qe nga 1453, ka qene praktikisht nje institucion fetar i skllaveruar ne saje te meshires arbitrare te pushtuesit turk.

Sulltani DEKRETOI qe popullsia ortodokse bizantine te organizohej nen Patrikun duke NJESUAR identitetin etnik me ate fetar, NEN NJE GJUHE, greqishten. Pra, te gjithe grupimet etnike nen patrikun, ishin qe nga 1453 de jure greke, te detyruar te perdornin VETEM greqishten ne fe edhe administrate.

A e kuptoni dot pra qe ka qene urdheri i sulltanit, kundershtimi i te cilit mund te kishte pasoja te papara per Kishen?

Kesaj i duhet shtuar se greqishtja ka qene gjuha kishtare edhe para sulltanit. Fan Noli, nxjerr perfundimin se Skenderbeu ishte i ritit bizantin, pikerisht sepse peshkopi i Krujes Stefani, e nenshkruan ne GREQISHT dokumentin ne oborrin Arragonez, gje qe tregon se peshkopi ishte ortodoks, sepse greqishtja=bizantin; sepse gjuha kishtare greke ishte gjuha e ortodokseve.

Se dyti: per cilen Shqiperi jeni duke folur juve, ne shekullin 18?

Se treti: Theodor Voskopojari, nje VLLEH...(mbajeni mend kete, qe kur ti shani vllehet kur ju intereson juve, te jeni te paanshem), U VRA nga drejtuesit e karavanit, e jo nga KISHA, sepse keta mendonin se arkat e tij ishin me AR.

Ka dy burime per kete qe po ju them. Edwin Jacques, historiani amerikan, jep kete version. Gjithashtu kete version e hasim edhe ketu:

Dhaskal TODRI biografia dhe vepra e tij.
    05 Feb 2004
    (Mbeledhur dhe punuar nga Janko LL Pali. Mesues i Merituar ne vitin 1932-33 fletore 35,faqe 10,11,12,13)
    Theodhori i biri i Haxhi Filipit, te cilin Elbasanasit e e therrisnin Dhaskal TODRI, ka qene nga nje dere e mire e lagjes se krishtere te Elbasanit. Pleqte tregojne se ka qene shume i ditur dhe Kristoforidhi vete sic deshmojne nje pale e paska mbajtur si njeri te urte e te mesuar. Asnjeri nuk di te thote me siguri se kur lindi dhe ne c’fare moshe vdiq, por nuk jemi larg, shume se vertetes, ne qofte se themi qe lindi ne dhjetevjetorin e trete te shekullit te XVIII dhe vdiq nga agimi i shek XIX. Ne nje kod te vjeter qe ndodhet ne Mitropoline e Elbasanit gjinden disa akte te shkrojtura prej Todrit. Dora e tij filloi te duket nder akte me 1768 dhe zhduket mbas 1801. I ati e dergoi ne shkollen Greqishte qe lulezonte aso kohe ne Voskopoje, qe nga kohet e mesjetese gjer nga shekulli i XVIII, aso kohe Voskopoja qe me i perparuari qytet i vendit tone. Ka pasur nje shtypeshkronje te vjeter qe vinte pas asaj te Stambollit, dhe nje shkolle shume te permendur me Normal style="MARGIN: 0in 0in 0pt"> I ati e dergoi ne shkollen Greqishte qe lulezonte aso kohe ne Voskopoje, qe nga kohet e mesjetese gjer nga shekulli i XVIII, aso kohe Voskopoja qe me i perparuari qytet i vendit tone. Ka pasur nje shtypeshkronje te vjeter qe vinte pas asaj te Stambollit, dhe nje shkolle shume te permendur me arsimtare te dores se pare. Keta te ditur eredhen ne Voskopoje nga Stambolli mbasi ra ky qytet ne duar te Turqve (1453), se sa kohe ndenji Dhaskal Todri ketu nuk dihet mire, por kaqe dime qe gjuhet e vjetra dhe disa nga te rejat i mesoi mire dhe mendjen e paisi me dije e me mendime shume te forta. Si mbaroi shkollen atje erdhi dhe u vendos si mesues ne shkollen Greqishte t’Elbasanit ku qendroi vite me rradhe.

I frymezuar nga Voskopojaret ky edhe predikatori i Danieli, te cilet tregonin aso kohe interes te madh edhe per gjuhen Shqipe, ose i shtyre nga deshira qe kishin Elbasanasit per te thene uratat ne Shqip ne kishe I hyri perkthimit te librave te kishes ortodokse duke shpikur edhe nje alfabet te posacem me 53 shkronja. Ky eshte shkaku qe Albanologu i shquar Dr. Haliu, konsull i Shqiperise ne Janine e quan Elbasanin (Hesnat des alfabetis). Pas vjetit 1801 dhaskal Todri shkoi ne Evrope dhe atje me ndihmen e Voskopojareve qe ndodheshin kudo neper qendra tregetare, beri gati shkronjat qe i duheshin per shtypjen e doreshkrimit te tij dhe u nis per ne Voskopoje qe ti shtypi ne shtypeshkronjen e atij qyteti. Per fat te keq qiraxhit (Vllehe- Frasherllinj) qe po e sillnin ne Shqiperi duke pare baret e kafsheve qe ishin te rrenda, i pandehen se ishin me te holla, dhe i shtyri djalli e vrane Todrin (Thodhrin) e mjere ne Dhjavat. *(Nje pale thone ne fushe te Domosdoves)

Me kete ngjarje te hidhur vepra e tij ngeli e pa kryer dhe u zhduk me krijonjesin e vet. E vetmja shenje e vepres qe u ruajt e plote deri me sot eshte: ā€œLiturgjia e shen Joangojeartitā€?.
    -Shenim 1- Dr. Halmit kur i ra rruga te kaloje neper Elbasan, i thane se alfabeti i Todhrit perdorej edhe ne Voskopoje, bile deri afer Beratit. Me gjithe ate, kejo ka te ngjare, pse sic thame me lart pati gjithe perkrahjen e Voskopojareve. Domosdo qe s'jemi te sigurte pa mos pase prova. Sa per ne Elbasan, eshte fakt se 30-40 vjet me pare ky alfabet qe i gjalle por me nje perdorim te kufizuar.
    Shenimi 2- Alfabeti i Todhrit per vec te 36 shkronjave te alfabetit te sotem kish edhe keto shkronja te posacme; nd, ng, ngj, mb, nx, ps, ks, si theksa , Todhri perdor pervec te treve te Greqishtes dhe shenjen hundore te sotme, por me nje ndryshim qe shalet shkojne ne te djathte tek Todhri: . Shenja qendrimi ka dy; pik’ e prese !

Nga shkrimi i DH .Todhrit .! O urdhenuar zot! Perendia yne qe vue ne qiejt tufa e ushtri engjejsh e arhengjesh, me meshe te luftes tate ban< (shenja lart mbi A-ne shen im PJP) me te hymen tone te behet te hyjmit e shenjtet engjej qe meshojne me mend e laftojne miresin tate se me ty ngjan cdo lufte nder e lute mbe kudo e ne jete te jeteve¦ ( Ky material u kopjua pa as me te voglin ndryshim nga une Petraq J. Pali i biri,nga fletorja nr.35,faqe 9-10-11; dhe as nje nuk ka te drejte te mare autoresine e tij si dhe burimin nga eshte mare.)

PJP ne USA 17 shkurt 03

http://korcavizion.com/index.php?opt...d=39&Itemid=2#

Intervista/Flet stėrnipi i mėsuesit, Vilson Todri

“Historia e stėrgjyshit tim Dhaskal Todri”

Artan Leka

ELBASAN-Nė anėn perėndimore tė kalasė sė Elbasanit, pėrgjatė rrugės "1 Maji", ndodhet njė shtėpi shumė e thjeshtė, e pėrbėrė nga gurė e tjegulla qė nuk mbahet mend kur ėshtė ndėrtuar. Ndoshta, dikur aty Dhaskal Todri ka hapur sėndukėt dhe ka shtrirė njė e nga njė germat e arta tė shqipes. Tani nė strehėzėn e stėrvjetėr jeton 77-vjeēari Vilson Todri, njėri nga nipėrit e Dhaskalit. E gjithė dinastia me mbiemrin Todri ka lidhje me arsimin nė Elbasan dhe mė gjerė.
    Cila ėshtė historia e familjes Todri?
    Prejardhja jonė ėshtė nga fshati Shijon i Elbasanit. I gjithė fisi ynė ka qenė i lidhur me arsimin. Vetėm trungu ynė familjar ka shėrbyer 246 vjet nė arsim. Mamaja ime, Agni Todri, (Papajani), lindi nė vitin 1894. Ajo mbeti jetime qė kur ishte 6 vjeē, por me ndihmėn e patriotėve Aqif Pashė Biēaku dhe Dom Nikoll Kacorri, u nis me studime nė Graz tė Austrisė. Kreu 16 vjet studime nė Austri dhe nė vitin 1916 u kthye nė Shqipėri. Me vete solli literaturė dhe programe mėsimore. Tė gjithė jetėn ia kushtoi arsimit. Edhe vėllai im, Zefi, dhe 4 motrat: Nikolina, Vilhelmina, Filloreta dhe Eleonora ishin arsimtare.
    Po ju ē'profesion keni pasur?
    Unė kam lindur mė 30 mars tė vitit 1928. Shkollėn fillore e kreva nė Elbasan dhe mė pas vazhdova Normalen. Nė vitin 1948 mė caktuan arsimtar nė Delvinė. Dy vjet mė vonė mė transferuan nė Sarandė dhe pastaj u ktheva nė Elbasan. Kam punuar mbi 25 vjet si arsimtar dhe ndėr to 10 vjet kam qenė mėsues muzike nė shkollėn "Onufri". Dobėsia ime ėshtė violina. Mė pas punova me grupet artistike nė Elbasan, Gramsh, Cėrrik, me grupet artistike tė shkollave, reparteve ushtarake, ndėrmarrjeve etj. Gjyshi mblodhi njė e nga njė shkronjat, ndėrsa ne nipėrit e mbesat e tij u mėsuam shkrim e kėndim tė tjerėve.
    Si e kujtoni stėrgjyshin?
    Nuk ekziston ndonjė e dhėnė e saktė pėr datėlindjen e stėrgjyshit. Sipas tė dhėnave, stėrgjyshi ynė, Theodhor Haxhifilipi, ka lindur rreth vitit 1730 dhe vdiq nė moshėn 75-vjeēare, pra nė vitin 1805. Stėrgjyshi vinte nga njė familje zanatēinjsh, qė ushtronin aktivitet brenda dhe pėrreth lagjes "Kala". Populli e njeh me emrin Dhaskal Todhri, sepse shėrbeu si mėsues. Mėsimet e para i kreu nė shkollėn greke nė Elbasan dhe mė pas ndoqi Akademinė e Voskopojės. Pas pėrfundimit tė Akademisė bėhet mėsues nė shkollėn greke tė Elbasanit. Ka qenė njeri me emėr nė komunitetin ortodoks tė Elbasanit. Gjatė viteve 1751 - 1801 ka mbajtur Kodikun e Shėn Mėrisė tė kishės sė Kalasė. Mė pas ai shkon nė Evropė pėr tė derdhur shkronjat shqipe qė tė krijonte njė shtypshkronjė nė shqip. Shtypshkronjėn do ta ngrinte nė Elbasan, pasi nė kėtė qytet kishte shumė tregtarė qė shkruanin me alfabetin e tij. Nė atė kohė Shėn Gjoni ishte qendėr e shkrimit tė shqipes.
    Ē'dini pėr rrethanat e vrasjes sė Dhaskal Todhrit?
    Ne nuk e dimė me saktėsi ku ėshtė vrarė stėrgjyshi ynė. Sipas gojėdhėnės thuhet se u vra, ndėrsa transportonte shtypshkronjėn pėr nė Elbasan nė rrethinat e Manastirit, nė Dhiavat tė Resnjės. Vrasja mendohet tė jetė akt i kishės greke, e cila i kishte vėnė nga pas agjentėt e saj. Kisha nuk lejonte shkrimin e gjuhėve jogreke, sidomos tė shqipes. Por nuk mbaroi me kaq. Stėrgjyshi u pėrndoq edhe pas vdekjes. Me urdhėr tė Patriakanės nė vitin 1827, nė kohėn e murtajės ju dogjėn tė gjitha dorėshkrimet. Ne dimė qė ekzistojnė disa dorėshkrime tė pakta tė stėrgjyshit, tė cilat aktualisht ndodhen nė muze dhe arkiva. Dorėshkrimet janė shumė tė pakta, nė krahasim me veprėn e tij.

Jeta e Dhaskal Todhrit

* Theodhor Haxhifilipi ka lindur rreth vitit 1730 dhe vdiq nė vitin 1805 nė Elbasan
    * Mėsimet e para i kreu nė shkollėn greke nė Elbasan dhe mė pas ndoqi Akademinė e Voskopojės. Pas kėsaj bėhet mėsues nė shkollėn greke tė Elbasanit
    * Gjatė viteve 1751 - 1801 ka mbajtur Kodikun e Shėn Mėrisė tė kishės sė Kalasė
    Shkon nė Evropė pėr tė derdhur shkronjat shqipe, qė tė krijonte njė shtypshkronjė nė shqip
    * Vritet ndėrsa transportonte shtypshkronjėn pėr nė Elbasan nė rrethinat e Manastirit

http://www.tiranaobserver.com/20050430/kulture.htm

-----------------------

Tani ketu thote MENDOHET, kshu qe po e quajme qe edhe versioni jot eshte ne valle. Mirepo ky nuk thote me MEDYSHJE qe PATRIARKANA URDHEROI DJEGJEN E ARKIVAVE TE TIJ.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    shihe kete tashti:

Nuk me intereso mu se kush jane vllehet, aq me pak ne kete teme. Kur te drejtohem ty, atehere fol.
    Ai esht botim me i ri ne Korce ne mos gabohem.
    Ti Seminarist megjithmend e ke qe nuk ka bibel me te vjeter nga krahu toske se bibla e Kristoforidhit ? Po me habit injoranca jote.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Une nuk thashe gje qe nuk ka. Mjeku i Ali Pashes, Vangjel Meksi, eshte nje nga te paret, por edhe para tij ka patur perpjekje per perkthime. Une vetem verejta se Kristoforidhi e ka perkthyer Biblen nga elenishteja...(sic thuhet aty..lol...)

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Kosma Aetolos lindi ne 1714 ne Mega Dendro, Aetoli, bir i nje babai Epirot. Mori edukaten fillestare ne Zigditsa afer malit Parnas. Me pas studjoi ne shkollen Athonias ne malin Athos, ku u be murg.

Ai besonte se feja dhe edukimi do shpetonin kombin Grek nga asimilimi. Per kete arsye shkoi ne Kostandinopoje dhe me ndihmen e vellait te tij me te madh, Krisanthos, mesues ne shkollen e patriarkanes, mori Leje nga Patriarku dhe filloi te predikoje.

(Pra nuk kemi leje-dekret direkt sulltanor. Kosmai ka marre vetem bekimin e orthodoksise greke duke shfrytezuar poziten e dekretuar patriarkut per te promovuar agjenden e percaktuar, si edhe duke perdorur lidhjet personale. Fakti qe Kosmai u ekzekutua nga Turqit ne pashallekun e Beratit, tregon edhe nje here se Porta e Larte nuk e shikonte me neutralitet predikimin.)

Kosmai udhetoi rreth Epirit, vecanerisht ne Epirin e Veriut nga 1768 deri me 1779.

(Nuk kemi njohuri per ndonje predikues tjeter te vlerave te Krishtit ne zona “greke”, si psh Sparta, Aetolia, Elia/Peloponez, madje edhe ne zonen e Athines ku shumica nuk fliste greqisht. Apo kush fliste greqisht ishte automatikisht orthodoks? Perse kjo Zone alvaneze paraqet zemren e rezistences “Greke”?)

Aktiviteti i tij sherbeu si katalizator per vetenjohje kombetare. Baba Kozmai u kthye kunder shtypjes Turke, fajesoi ushtrimin e ndarkes se pabarabarte te taksave nga fisniket, u kujdes per spitaled dhe te varferit, por MBI TE GJITHA, ai kontribuoi fuqishem ne themelimin e shkollave per ruajtjen e gjuhes dhe kultures Greke.
    Autoritetet Turke e arrestuan ate ne fshatin Kolkonde, jashte Beratit. U var prane lumit Seman 1779

Peshkopi Kalisto
    (Fondacioni Egnantia- Janine)
    Fondacioni suportohet nga ndihmat nga entiteteve legale , qeveria Greke dhe Unioni Evropian. Ka 5 anetare Bordi. Kryetar Bordi eshte ish-bashkiaku i Metsovos Z. Yiannis Averof, tani anetar i Parlamentit Europian.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 10-10-2005 mė 14:39

Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Une nuk thashe gje qe nuk ka. Mjeku i Ali Pashes, Vangjel Meksi, eshte nje nga te paret, por edhe para tij ka patur perpjekje per perkthime. Une vetem verejta se Kristoforidhi e ka perkthyer Biblen nga elenishteja...(sic thuhet aty..lol...)
    Kur e ka perkthyer Vangjel Meksi biblen ?

Tani duhet me vendos car ka qene ky Vangjel Meksi. Kristoforidhi na del bashkepuntor, Luarasi po ashtu, Noli antikishtar politikan etj etj, dhe cuditerisht te tre keta kane te perbashket perkthime biblike. Tani ky Meksi car ka qen ? Edhe ky bashkepuntor i perendimit ?

Mbetet nje dileme tjeter(se ajo se si keta dinin shqip nuk eshte dileme, mund te jete per nje shpellar por jo per nje njeri qe ka logjike), me cilet orthodhokse shqiptare mburret Albo kur flet per tema ne lidhje me shqiptarine ?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyllien : 10-10-2005 mė 15:52

Faqja 14 prej 26 FillimFillim ... 4121314151624 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Shen Kozma Etoliani
    Nga Tiras nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 91
    Postimi i Fundit: 19-10-2012, 15:27
  2. Dosja antishqiptare e Greqisė, 1912-2007
    Nga BARAT nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 645
    Postimi i Fundit: 15-10-2007, 19:27
  3. A e ruajti feja islame popullin shqiptar nga asimilimi?
    Nga imaas nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 166
    Postimi i Fundit: 30-10-2005, 09:27

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •