Ai komunitet shqiptar qe eshte ne Turqi jane shqiptaret qe u larguan kryesisht nga Kosova, zona e Maqedonise dhe Camet e Jugut.
Shqiperia nuk e fitoi pavaresine kunder vullnetit te Portes se Larte. Ismail Qemali vinte nga parlamenti Turk shkoi ne Europe per kerkuar njohjen e shtetit shqiptar. Dhe dy dite pasi u shpall pavaresia ne Vlore Ismail Qemali solli anijet Turke. Pra Ismail Qemali nuk ka punuar kunder vullnetit te Portes se Larte. Vete Turqia kur e pa se nuk e mbronte dot shqiperine nga copetimi donte qe shqiperia te njihej si shtet i vetem. Prandaj edhe i shoqi i mbeses se Ismail Qemalit thonte se ka shume per te studiuar per Ismail Qemalin. Nderkohe qe kam permendur Ismail Qemalin: pse mendoni ju se u largua nga Shqiperia? Pse nuk qendroi ketu?
Islami nuk u ka bere dem te krishtereve shqiptare. Islami nuk u ka bere dem asnje te krishtere kudo qofte. Keto teza permenden vetem ne Shqiperi dhe keto nuk i gjen dot ne asnje vend tjeter ballkanik qe jane me te krishtere ne perqindje sesa shqiperia.
Ne nje ferman te sulltanit permendet se ka urdheruar te riparohet canga e nje kishe ne shqiperi.
Shqiptaret nuk jane asimiluar nga Turqit kurre. Asimilim eshte bere ne Greqi e serbi o Albo. Shqiptaret ne shtetin osman jane njohur si shqiptare per shekuj dhe nukjane asimiluar. Edhe kur i permend egjiptjaneve se je shqiptare thone me krenari se kane pasur nje mbret shqiptar ne krye. Pra Mehmet Aliu njihej si shqiptar.
Dhe nuk ka qene ne politiken osmane asimilimi kombetar. Ne shtetin osman kane jetuar mbi 36 kombe te ndryshme dhe asnje nuk eshte asimiluar.

Albo para se te hedhesh ketu teza serbe e greke, se kush eshte turk ne shqiperi, sill ndonje fjale qe te zere vend. Dhe mos shit brockulla. Lexo disa postime me hershme ketu dhe atehere fol.
Ismail Qemali, Naim Frasheri, Sami Frasheri, Mehmet Aliu, Ali Pashe Toptani Mehmet Akifi (qe ka shkruar himnin turk dhe qe rrespektohet nga e gjithe turqia si shqiptar) kane qene konsideruar si shqiptare ne ate shtet osman.
Une kam pasur mendimin se Shteti Osman konsiderohej si Shtetet e Bashkuara te mesjetes, dhe kujtoja se jam i vetmi por ketu ne forum ne kete teme pashe se kete mendim e ka edhe Ismail Kadareja.
Kete mendim e kane edhe historianet serbe, greke e hungareze.
Krijoni Kontakt