Postuar më parë nga
Albo
Duhet shqiptaret te shqetesohen per osmanizimin e shqiptareve? Mjafton ti hedhesh nje sy realitetit ne trojet shqiptare. Ne qytetet kryesore ne Kosove flitet turqisht nga njerezit ne rruge e kafene, ku rekord mban Prizreni, qe deshiron ta ktheje Prizrenin ne kryeqytet te Kosoves, se ne Prizen "nuk kena Kal Troje" (referenca e osmanllinjve te mbetur ne Kosove per bustin e Gjergj Kastriotit ne mes te Prishtines). Kane hapur edhe teme ne forumin shqiptar, e gjen tek ceshtja kombetare. I dergojne edhe femijet te studiojne ne Turqi, edhe pse i kane mundesite per ti derguar ne Perendim. Duhet te shqetesohemi ne shqiptaret per kete? Duhet ti dedikoje nje shkrim te vecante Haxhi Qamili i Tiranes ketij problemi?
Kurse ne Maqedoni, kryebashkiaku i Gostivarit, qe edhe pse i zgjedhur nga rradhet e shqiptareve cuditi boten kur shpalli krahas shqipen edhe turqishten si gjuhe zyrtare te Gostivarit, ne kuadrin e mareveshjes se Ohrit dhe ndryshimeve kushtetuese ne Maqedoni. Dhe krahas flamurit maqedon dhe atij shqiptar, donte te ngrinte edhe flamurin turk. Duhet te shqetesohemi ne shqiptaret per kete? Sigurisht qe jo, eshte shume normale bile.
Shqiptaret nuk vuajne nga "osmanizimi" pasi une jam nga ata qe besoj se gjaku asnjehere nuk behet uje, por shqiptaret vuajne nga driteshkurtesia historike dhe kjo driteshkurtesi nuk i lejon qe te shikojne se jo te gjithe shtetasit shqiptare, si ne Shqiperi, Kosove e Maqedoni jane shqiptare, edhe pse pashaportat e tyre mund te jene shqiptare, edhe pse mund te flasin shqip.
Shqiperia dhe Bosnje Hercegovina ishin te vetmet rajone te Ballkanit ku mbetjet e perandorise otomane nuk u flaken tej, sic i flaken popujt e tjere ballkanike. Dhe ti dallosh keto mbetje ne trojet shqiptare nuk eshte gjithmone e thjeshte.
Shqiponjat gjithmone e gjejne rrugen e kthimit ne folene e tyre, ashtu si korbat e zinj gjithmone perpiqen te zene folete e zogjve te tjere.
Albo
Krijoni Kontakt