Ky diskutim mes nesh Matrix,duhet ta them qysh ne fillim, se ka qellim vetem shendoshjen e Kishes sone Orthodhokse .
Herezia fillon pikerisht kur kerkon te perfitosh nga Kisha te tjera, herezite e te cilave njihen mire. Ato qe them une ndoshta nuk jane herezi ne kuptimin e vertete te fjales, pasi doktrina jone eshte e percaktuar qarte dhe ne pergjithesi Kisha jone eshte e shendoshe. Po te trajtosh te meta qe verehen, kjo mendoj se i sherben purifikimit te saj.
1. Hyjnizimi i Kryepiskopit (kendohen kenge, himne, thirret "Kryezot", ka vetem Nje ZOT).
2.Nuk jam dakord me mbajtjen e skeptrit dhe kurores nga Kryepiskopi dhe Episkopet (kjo hyri pas pushtimit turk).
3.Nuk jam dakord me pagezimin e femijeve (pagezimi behet kur personi vetedeklaron besimin e tij).
4.Nuk jam dakord me pjesemarrjen e grave ne kor, etj. (gruaja mbulon koken dhe nuk flet).
5.Nuk jam dakord me thirrjen "At" prifterinjve (ka vetem Nje "AT")
6.Nuk jam dakord kur gjate predikimit gjykohen njerez te caktuar, shtresa, popuj, etj., (mund te gjykohet vetem fenomeni dhe ky pas nje diskutimi te gjate).
7.Nuk jam dakord me traditen e puthjes se dores Priftit.
8.Nuk jam dakord me mosmbylljen e dyerve te Kishes gjate thenjes se Besores.
9.Nuk jam dakord me pershpirtjet qe kryen te dielave.
10. Nuk jam dakord me rezervimin e "vendeve te vecanta", gjate Liturgjise Hyjnore, per politikane, ambasadore etj. (te gjithe kane te njejtin dinjitet).
11. Per martesat ne Kishe, kerkohet nje dokumentacion shteteror (a thua se Kisha eshte gjendje civile) dhe me e papranueshmja kerkohen 2 deshmitare per te vertetuar se dy personat duhet te martohen ( ne cilen rrjesht te Bibles jane shkruar keto).
12. Nuk jam dakord me faktin qe prifterinjte te jene te martuar.
Aresyetimi i mendimeve te mia do kohe te gjate. Une shfaq keto rezerva dhe per te gjitha kam referencat nga Bibla, por edhe nga burime te tjera, kjo sepse per ceshtje te vecanta besimtari mund t`i referohet edhe asaj (Bibles) drejtperdrejt, sidomos kur veren se ajo shkelet.
Krijoni Kontakt