Byroistėt: Djali yt vishet si borgjez dhe sillet keq.
Enveri Mehmetit: Edhe Fiqreti ka faj, duhet ta prishte fejesėn me Turditė ...
Pėrveē Mehmetit, sulmi i byroistėve po pėrfshin edhe familjen. Vetėm nė kėtė mėnyrė, e gjithė strofulla e tij do tė ishte tėrėsisht e negativizuar dhe e dėnueshme. Si rrodhėn mė pas ngjarjet, duket se gjithēka ėshtė e pėrgatitur mė sė miri. Nė mbledhjen e Byrosė qė po zbardhet pėr herė tė parė nga gazeta, tė gjitha batutat kanė njė sulm tė fortė mbi vete. Enveri, batutat qė po botohen nė numrin e sotėm duket se nuk e mbėshtesin sadopak Mehmetin. Edhe ai ka filluar njė sulm tė fortė ndaj familjes. Fiqreti, gruaja e Mehmetit pėrmendet disa herė nga ish-diktatori si njė shembull i keq. Enveri e akuzon disa herė bashkėshorten e Mehmetit si njė komuniste tė dobėt, saqė e detyron edhe ish-kryeministrin tė pranojė akuzat ndaj gruas. Sot do botohen tė gjitha fjalitė nė mbledhjen e Byrosė, si Enveri e quan tė paaftė politikisht Fiqretin pėr ta ndaluar fejesėn me Turditė dhe pse Mehmeti detyrohet tė kritikojė gruan e tij nė Byro. Si ngrihen njėri pas tjetrit tė gjithė anėtarėt e Byrosė pėr tė kritikuar familjen e Mehmetit dhe mbrojtja e dobėt kėtij tė fundit. Pse akuzohet djali i Mehmetit dhe gruaja e tij pėr sjellje dhe veshje jo tė mira dhe krahasimi i ēuditshėm i Rita Markos se ata i ngatėrrojnė me kosovarė.
Shoku Enver Hoxha: Njė ēėshtje qė kalon caqet e familjes, ju, si ti edhe Fiqreti, duhet ta sillnit nė Parti. Kjo ka mbajtur kushedi sa referate e leksione pėr luftėn e klasave dhe kundėr revizionizmit, bile i ka botuar ato pa leje, pa tė cilėn nuk botohen as referatet e shokėve, dhe nė kėtė ēėshtje pėr veten e saj u lėkund. Fiqreti, nė qoftė se ishte komuniste e vendosur, duhej tė kalonte dhe do tė kalonte medoemos pėrmbi kokėn tėnde, tė shkonte nė Parti dhe tė thoshte qė shoku Mehmet ėshtė vėnė nė njė pozitė qė do tė bėjė njė gabim tė rėndė. E them kėtė kėshtu, pse kėtu duhet tė merret parasysh qė ajo ėshtė ngarkuar tė mėsojė kuadrot pėr luftėn e klasave, prandaj duhet tė tė kishte thėnė qė, unė sjam dakord me kėtė qė po bėn dhe do tė vete nė Parti e tė flas kundėr teje, tė shpėtoj Partinė nė radhė tė parė qė kjo fejesė tė mos bėhet, po do tė tė shpėtoj edhe ty. Ky qėndrim do tė ishte njė frenim pėr ty, prandaj edhe ajo ka njė faj tė madh.
Shoku Mehmet Shehu: Ashtu duhej tė vepronte.
Shoku Enver Hoxha: Dhe ēėshtja qėndron gjithashtu edhe nė atė qė mendjemadhėsia jote, mbivlerėsimi i mendimeve tė tua kalon jo vetėm pėrmbi gjithė shokėt, qė ėshtė shumė mė e rėndė, por kalon edhe nė planin familjar nė mes dy anėtarėve tė Komitetit Qendror. E kam fjalėn se, pavarėsisht qė asnjė nga ne nuk ta tha kėtė, se natyrisht nuk e dinte, po brenda nė familje ta tha njė anėtare e Komitetit Qendror qė u lėkund. Ajo tė tha ty, dale Mehmet, ēpo bėjmė kėshtu.
Shoku Mehmet Shehu: Po kėshtu ėshtė dhe mė pas u bashkua me mendimin tim.
Shoku Enver Hoxha: Ky qėndrim ty prapė nuk tė lėkundi. Po tė ishte lėkundur, do tė thoshte tė mos e bėjmė kėtė gjė. Ti pra ia imponove asaj. Ajo bėri gabimin dhe e tha qė nuk veproi si duhet tė vepronte. Imponimi qė thashė, rrjedh nga mentaliteti dhe nga konceptet e tua filozofike, sepse kėtė e ke vėnė nė jetė nė shumė raste edhe nė punėt e pėrditshme shtetėrore. Prandaj, kur analizon njė situatė tė tillė, nuk mund ta analizosh atė tė shkėputur. Nuk vijnė rastėsisht kėto gjėra. Sigurisht ka edhe qė vijnė rastėsisht, po kjo gjė nė kėtė situatė nuk ka ardhur rastėsisht. Prandaj edhe Fiqreti ka faj. Nuk ėshtė formal ky faj qė ajo u lėkund, por ashtu siē gabove ti nė vijė gaboi edhe ajo. Fiqreti nuk duhej tė tė kishte dėgjuar ty, por, siē thashė, duhej pėrnjėherė tė kishte vajtur nė Parti e tė tė shpėtonte edhe ty. Pra ajo ka bėrė njė gabim tė rėndė dhe, po ta reflektosh, ti duhej ta kishe vėnė kėtė nė autokritikė dhe tė shkruaje atje qė Fiqreti bėri njė gabim tė rėndė, qė nuk erdhi nė Parti, ku tė deklaronte se Mehmeti ėshtė nė rrugė tė gabuar. Kėtu nuk ėshtė fjala pėr njė fejesė tė thjeshtė me njerėz tė ndershėm, se i di tė gjitha kėto Fiqreti, prandaj ajo ka gabuar po aq rėndė sa edhe ti, se u bė pjesėtare e fajit. Ajo ka edhe fajin tjetėr, atė qė nuk reagoi tė vente nė Parti. Pra edhe ti nuk reagove tė vejė nė Parti, edhe ajo nuk erdhi nė Parti. Gabimet kėtu janė tė njėllojta, ti thua qė u shtange, ajo pranon qė u lėkund. Ju e dini kėtė nė mes tuaj dhe ne ju besojmė pėr kėtė, por gjykojmė se kėshtu duhej bėrė. Deri sa nuk u bė kėshtu, mundet qė ju tė keni qenė dakord dhe neve mund tė na lejohet qė ta mendojmė njė gjė tė tillė.
Shoku Mehmet Shehu: Jo, juve mund tju lejohet, po unė them si ka qenė, si ka rrjedhur situata, qė ajo lėkundej, pastaj mė vonė edhe ajo u pajtua me mua.
Shoku Enver Hoxha: Po nuk duhesh tė pajtohej me ty. Pastaj se ēduhet tė bėnte ajo, kėtė qė themi sot pėr ty. Ēduhet tė bėje ti, kėtė do tia themi edhe Fiqretit siē do ti themi se ēduhej tė bėnte edhe ajo me ty. Pavarėsisht se jeni burrė e grua, mė parė jeni anėtarė partie, pastaj edhe anėtarė tė udhėheqjes.
Shoku Mehmet Shehu: Njė nga shokėt bėri pyetjen: Jeni i bindur se ky gabim ėshtė aksidental, ajo rrjedhim i gabimeve tė tjera tė bėra nė jetėn tėnde?
Ky gabim ėshtė rrjedhim i tė gjithė elementėve negativė nė karakterin tim edhe kanė ndodhur. Unė kėshtu mendoj.
Shoku Pali Miska: Edhe nė autokritikė ju thoni se ju shkau kėmba e djathtė. Me kėtė ka tė bėjė pyetja qė kam bėrė. Kur thua mė shkau kėmba e djathtė, ėshtė fjala pėr njė rast aksidental, mė shkau kėmba, por kėtu nuk kemi tė bėjmė me shkarje kėmbe.
Shoku Mehmet Shehu: Rashė nė oportunizėm, me atė kuptim e thashė.
Shoku Pali Miska: Prandaj ju pyeta a jeni tė bindur se akti i fundit ėshtė njė rrjedhim logjik i tėrė atyre tė metave dhe gabimeve qė ke pasur? Ndryshe nuk kish se si tė ndodhte njė gjė e tillė.
Shoku Mehmet Shehu: Jam plotėsisht i bindur.
Shoku Rita Marko: Mos e nėnvleftėso pėrgjegjėsinė tėnde me atė qė thua mė shkau kėmba, ose e paraqet kėtė ēėshtje si njė rastėsi?
Shoku Mehmet Shehu: Jo si rastėsi, por, nė qoftė se unė nuk i luftoj kėto tė meta, mund tė bie prapė nė gabime tė tilla. Prandaj Byrosė Politike dhe Partisė u premtoj se, dhe me ndihmėn e shokėve do ti luftoj ato tė meta qė tė mos bie mė nė gabime tė kėsaj natyre e shkalle dhe nuk do tė bie mė nė gabime tė tilla, se njeriu gabime mund tė bėjė, po jo tė kėsaj natyre.
Shoku Muho Asllani: Kisha diēka pėr kėtė, shoku Mehmet. Ju edhe nė autokritikė flisni pėr kėtė tė metė tuajėn e pėr kėto gabime qė gjatė luftės e deri tani. A keni bėrė ndonjėherė tjetėr autokritikė nė Parti pėr kėto?
Shoku Mehmet Shehu: Pėr cilin gabim?
Shoku Muho Asllani: Pėr kėto gabime e tė meta qė thoni nė autokritikėn tuaj, si rrėmbimin, gjaknxehtėsinė, shkarje e tė tėra me radhė, se thua qė do tė pėrmirėsohem, do tė pėrmirėsohem
Shoku Mehmet Shehu: Po ka pasur raste qė kam bėrė edhe autokritikė.
Shoku Simon Stefani: Partia prapė tė ka kritikuar pėr kėto, po pse nuk i ke mbajtur parasysh kritikat e Partisė? Se ja tani pėrsėri ēndodhi.
Shoku Mehmet Shehu: Mė ka kritikuar, po nuk ėshtė se nuk i kam mbajtur parasysh. Unė kam luftuar kundėr kėtyre, kam pasur edhe pėrmirėsime, nuk mund tė them se nuk kam pasur, por tė metat nuk janė zhdukur tek unė. Po tė ishin zhdukur, atėherė do tė ishte ndryshe situata. Kėto tė meta nė karakterin tim ekzistojnė.
Shoku Pali Miska: Tė meta nė karakterin tėnd shoku Mehmet! Po tė kuptohemi, ėshtė njė jetė e gjatė kjo, anėtar i vjetėr i udhėheqjes, nga mė tė vjetrit bile. Tė kanė kritikuar shokėt, tė ka kritikuar edhe shoku Enver, tė ka bėrė disa herė vėrejtje qė mos tė rrėmbehesh pėr kėtė apo pėr atė ēėshtje. Atėherė kur do rregullohen kėto gjėra, kur do tė vihen nė rrugė tė mbarė nga ana jote? Se, tė kuptohemi, rrėmbimi, gjaknxehtėsia dhe huqet e tua kanė rrjedhimet e veta edhe nė shokėt e tjerė, edhe poshtė nė bazė, se je nga shokėt kryesorė, atėherė kur do tė ndreqen kėto?
Shoku Mehmet Shehu: Po mua mė duket se nuk jam aq i rrėmbyer sa kam qenė 10 vjet mė pėrpara, njėfarė pėrmirėsimi kam pasur nė kėto drejtime, nuk ėshtė se skam lėvizur fare nga tė metat e mia, se, po tė mos kisha lėvizur, Partia nuk do tė rrinte pa reaguar, siē e them nė autokritikė.
Njė pyetje tjetėr. A tė kanė rėnė nė sy sjelljet e djalit tė vogėl dhe tė nuses sė tij?
Me djalin e vogėl dhe me nusen e tij kam bėrė luftė klase brenda familjes, por kjo nuk ka qenė nė shkallėn e duhur. Ka pasur edhe shokė, njė nga tė cilėt ka qenė shoku Kadri, qė mė ka folur pėr ta. Unė i kam kritikuar rėndė qė tė dy dhe kohėt e fundit kam vėnė re pėrmirėsime tek ata. Megjithatė detyra ime ėshtė ti vete deri nė fund punės pėr ti korrigjuar e pėr ti vėnė nė vijė siē duhet.
Njė pyetje tjetėr ėshtė qė
Shoku Rita Marko: Si pretendoni qė e keni bėrė kėtė luftė klase me djalin e me nusen e tij kur shihet qė ata nuk janė aspak normalė? Ai vetė niset prej kėtej me njė ekip tė tėrė shoqėruesish e shkon jashtė shtetit, rri i veshur nė mėnyrė qė habiten tė tėrė, shkon nė festivalin e Gjirokastrės, atje veēohet e sillet aq keq, sa tė tjerėt thanė more po ēėshtė ky kosovar qė na ėshtė futur kėtu? Njerėzit pra flasin pse ai dhe e shoqja vishen ndryshe nga tė tjerėt. Ju i shikoni ata, ua krijoni bile vetė tėrė kushtet pėr njė gjė tė tillė dhe tani na thoni se keni luftuar! Si keni luftuar? Si mund tė lihet ky njeri tė bredhė jashtė, ti bjerė Evropės nga tė tėrė anėt?
Krijoni Kontakt