Mustafaj:Prioritetet e politikës së jashtme
Z.Mustafaj: pavarësia e Kosovës është zgjidhja më e qëndrueshme
Ministri i Jashtëm i Shqipërisë, Besnik Mustafaj, në një intervistë për BBC-në deklaron se Politika e Jashtme e deritanishme e qeverive të majta ka qënë e drejtë dhe se në të nuk ka ndonjë gjë për të korrigjuar.
Duke folur për piketat kryesore të kësaj politike, zoti Mustafaj nënvizon diplomacinë ekonomike, për nxitjen e zhvillimit ekonomik të vendit përmes investimeve të huaja, diplomacinë kulturore, për theksimin e identitetit kombëtar shqiptar, si dhe rritjen e rolit të Shqipërisë pranë organizatave ndërkombëtare ku ajo bën pjesë.
Korrespondenti i BBC-së në Tiranë, Aleksandër Furxhi, intervistoi ministrin e Jashtëm, Besnik Mustafaj dhe fillimisht e pyeti rreth objektivave të vizitës së delegacionit shqiptar në Kombet e Bashkuara.
BBC: Zoti ministër, çfarë prisni nga vizita në Kombet e Bashkuara?
Z.Mustafaj: Qëllimi kryesor është marrja e fjalës së presidentit dhe kryetar i delegacionit në samitin e radhës. Ky është një samit i veçantë sepse është 60 vjetori i OKB-së.
Qëllimi kryesor i kryeministrit do të jenë takime me kryeministra dhe kryetarë të ndryshëm qeverishë, pra përfitimi për rivendosje kontaktesh . Ka gjithashtu takime me Kofi Anan, me disa nga drejtuesit e agjencive kryesore që veprojnë në Shqipëri ku më e rëndësishme për t'u përmendur janë administratori i PNUD, ai i USAID.
Berisha ka takim me Kryetarin e Komitetit kundër drogës. Presidenti ka takime me homologë,kryesisht të rajonit, pa llogaritur dhe takimet e mia me shumë homolgë nga vendet kryesisht të Europës, por edhe më gjërë.
BBC: Zoti Mustafaj në këtë fillim të qeverisë së Partisë Demokratike dhe koalicionit të djathtë, cilat mund të përmendni si piketat kryesore të politikës së Jashtme?
Z.Mustafaj:Dua të theksoj me kënaqësi se në konstatimin tim dhe të Qeverisë ku unë bëj pjesë, kursi i ndjekur nga qeveritë e majta ka qenë një kurs i drejtë, pra nuk ka asgjë për t'u korrigjuar, orientimi euroatlantik është ruajtur, kështu që në këtë drejtim i gjithë veprimi ynë diplomatik do konsistojë në përmirësimet në disa drejtime.
Ne mendojmë se Shqipëria tashmë po hyn në një etapë të re të zhvillimit të vet ekonomik, kështu që një drejtim kryesor do të jetë zhvillimi me përparësi i diplomacisë ekonomike me qëllim që politika e jashtme e trupit diplomatik ta shoqërojë dhe inkurajojë gjithë atë punë që do bëhet në përgjithësi nga Qeveria, sipas programit të saj për të realizuar piksynimin në fushatën elektorale , për ta bërë Shqipërinë vendin më atraktiv për biznesin e huaj në rajon.
Ne mendojmë se nuk ka integrim me prapambetje ekonomike, pasi vetë prapambetja është pengesë për integrimin në NATO, por sidomos në BE. Mos harrojmë që një nga kushtet që duhet plotësuar për integrim në NATO është rritja disa herë e buxhetit aktual që ka Shqipëria për ushtrinë, pra një vend i varfër nuk mund ta bëjë një rritje të tillë pa një zhvillim të fuqishëm ekonomik.
Do të zhvillojmë më përparësi diplomacinë kulturore e cila ka dy pikësynime të rëndësishme. I pari - afirmimin e identitetit shqiptar, nëpërmjet të cilit synohet dhe përmirësimi i imazhit dhe së dyti, përfshirjen e Shqipërisë në qarkullimin global të vlerave kulturore, çka do të thotë dhe tërheqje e turistëve drejt Shqipërisë.
Një drejtim i tretë do të jetë rritja e rolit të Shqipërisë në organizatat ndërkombëtare ku Shqipëria është anëtare me të drejta të plota. Këtu kam parasysh një numër organizatash të cilat gjatë gjithë shekullit të XX , qeveritë që kanë qeverisur Shqipërinë, e kanë integruar atë, ku më kryesore është OKB me një numër të madh agjencish, por edhe Këshilli Europës, edhe OSBE.
Këtu është dhe organizata frankofonisë, edhe koalicioni anti-terror, pa llogaritur një numër shumë të madh, disa dhjetëra e dhjetëra konventa të karakterit ekologjik, arsimor, kulturor, ekonomik tek të cilat Shqipëria duhet të afirmojë rolin e vet dhe t' i jap kuptim të drejtës që ka si anëtar i barabartë me të gjithë të tjerët.
BBC: Po në lidhje me Kosovën a do të ketë ndonjë kontribut të veçantë Qeveria e djathtë?
Z.Mustafaj:Në përgjithësi qeveritë e majta ndaj Kosovës kanë patur një qëndrim pozitiv që ka ndikuar në qetësimin e gjendjes dhe jo në acarimin e saj. Ne do t'i përmbahemi kësaj fryme.
Dallimi ynë me qeverinë paraardhëse qëndron vetëm në faktin se ne në analizat tona jemi të mendimit se vetëm pavarësia e Kosovës mund të sjellë stabilitet në rajon, mund të sjellë mirëqenie për Kosovën.
Është në dobi të të gjithë fqinjëve, përfshirë Serbinë, Malin e Zi, Shqipërinë, Maqedoninë. Pra, ne mendojmë se statusi final i Koosvës është pavarësia.
Kjo duhet negociuar vetëm nëpërmjet Prishtinës dhe komunitetit ndërkombëtar. As Shqipëria dhe as Beogradi nuk mund të jenë tutor të këtij procesi.
Kosova ka tashmë një klasë politike gjithnjë e më të pjekur, ka institucionet e zgjedhura në mënyrë demokratike, ka një shoqëri që po avancon dhe formati i kësaj pavarësie duhet të diskutohet.
Mua nuk më duket i paarsyeshëm një version i pavarësisë së kushtëzuar, çka do të thotë një tutelë ndërkombëtare për një periudhë të caktuar në mënyrë që të sigurohen plotësimi i standardeve, sidomos qëndrimi ndaj minoriteteve.
BBC: Qeveria e majtë ka patur oshilacione disa herë në marrëdhëniet e saj me fqinjët, përmend rastin e Greqisë. Po qeveria juaj si do jetë me Greqinë dhe fqinjët e tjerë?
Z.Mustafaj:Ne konsiderojmë se është fat për Shqipërinë që ka fqinjë dy anëtarë të NATO dhe BE, siç është Greqia dhe Italia.
Ne i konsiderojmë prioritare marrëdhëniet me këto d y vende. Marrëdhëniet politike dhe diplomatike janë shumë të mira si dhe ka një numër të madh marrëveshjesh dhe memorandumesh të nënshkruara dhe ratifikuara në parlament në mardhëniet mes këtyre vendeve, por që në shumicën e rasteve nuk janë shoqëruar me programe shkëmbimesh.
Pra, ne si synim imeidat kemi që t'i kthejmë në vlerë këto dokumenet që ekzistojnë duke ndërtuar programe shkëmbimesh çka do ti bënte këto marrëdhënie të dobishme për të dyja palë, jo vetëm në nivel të fjalëve, por edhe të veprave.
BBC: Zoti ministër i Jashtëm, cilën kandidaturë ka ndërmend të mbështesë Shqipëria për anëtar të përhershëm në Këshillin Sigurimit të OKB, Italinë apo Gjermaninë?
Mustafaj: Tani janë të dyja versionet në debat. Është një fat për mua që nuk do diskutohet kësaj here, nuk hidhet në votë. Ne jemi të bindur që në marrëdhënie nuk duhen krijuar përç arje në komunitetin ndërkombëtar.
Ne si qeveri shpresojmë që meqënëse kanë filluar të interesohen në mënyrë më aktive dhe SHBA, Rusia dhe Kina që janë tre anëtarët e përhershëm të Këshillit të sigurimit aktual, atëhere do arrijmë në një versjon konsensual sepse as SHBA, as shtetet e tjera nuk kanë interes që të përçahet komuniteit ndërkombëtar.
Në rast se ne duhet të zgjidhim midis Italisë dhe Gjermanisë ne do gjykojmë në përputhje me interesat e Shqipërisë.
Krijoni Kontakt