Close
Faqja 7 prej 12 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 116
    i/e regjistruar Maska e R2T
    Anëtarësuar
    18-04-2003
    Postime
    1,061
    Oiseau, me ngaterron em Deshmitaret e Jehovait. Mund te me thuash ku e pe ti "se une po perpiqem te perhap idete e mia". Mos e ngaterro mbrojtjen e ideve me perhapjen e tyre. Fakti se une nuk vazhdova ne drejtimin qe nise ti, duhet te te kish treguar se une nuk PERHAP ide. Shpresoj qe kete here te jemi kuptuar.
    Shendet.
    Postimi i mesiperm nuk shpreh detyrimisht opinionin e autorit mbi temen e ngritur.

Bogdan Chmielnicki Maska e antares
    Anëtarësuar
    19-08-2004
    Vendndodhja
    Ukraine
    Postime
    880
    Bile ca "qafire" kane kerkuar te behet analiza kimike e tokave (mbi dhe nen-toke) rreth te ashtuquajturve "Kampe te Cfarosjes" qe tu mbyllet goja tipave te rrezikshem (si R2T e ca te tjere), e ku te gjendet hiri i kockave!
    6 miljon kufoma krijojne jo pak hi (thone ekspertet e krematoriumeve bashkekohore), ketu nuk po i futemi enigmes tjeter se ku e gjeti gjithe kete karburant gjermania nderkohe qe gjysma e aviacionit dhe tankeve vuanin mungese kronike karburanti!
    Nje kremator modern i 2005 kerkon 400 KW fuqi dhe procesi vazhdon 6 ore per nje person te vetem!
    "The United States appear to be destined by Providence to plague America with misery in the name of liberty"
    -Simón Bolívar

I Harruar Maska e AldoWeb
    Anëtarësuar
    29-06-2003
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    79
    Jo Jo rastesisht secili oficer filloi ti vriste e priste sipas qejfit personat ne kampet e perqendrimit.
    Mos harrojme qe po flasim per nje regjim diktatorial ku me falni per shprehjen po as ne WC nuk mund te shkosh pa djenine e sherbimeve sekrete

Pao
    -------------------------------------
    Be to be! If you can't just be!

“Pse kosovarët dhe çamët nuk ishin kolaboracionistë”
    Historigrafia e huaj në disa raste derformon faktet për interesa të politikës së ditës

Autori i Lajmit: Petrika GROSI
    “Të gjithë ata që vazhdojnë të thonë se shqiptarët e Kosovës apo çamët kanë qenë kolaboracionistë, të cilët janë angazhuar me politikat dhe interesin e pushtuesve nazifashistë italianë e gjermanë deformojnë të vërtetën duke anashkaluar dhe mosparaqitur fakte mjaft të rëndësishme historike”. Kështu thotë mes të tjerash historiani, prof.dr. Marenglen Verli, në intervistën e dhënë dje ekskluzivisht për gazetën “Ballkan”. Ai shpjegon se shqiptarët e Kosovës kanë qenë disa herë më pak të rekrutuar se sa fqinjët e tyre në forcat nazifashiste dhe të vetmet krime që ka bërë batalioni më i plotë i formuar në atë kohë i quajtur “SS Skanderbeg” ishin eleminimi i një organizate komuniste dhe kapja e rreth 200 çifutëve që jetonin në Kosovë. Por duke u bazuar në shifrat, një popullsi shqiptare brenda e jashtë kufijve zyrtarë që shkonte mbi 2 milionë, ka pasur jo më tepër se 16 mijë të rekrutuar gjithësej, një shifër kjo e cila nuk mund të merret absolutisht parasysh duke llogaritur proporcionin me shtetet e tjera. Më tepër fakte, shifra dhe argumenta bindëse mbi zhvillimin e aksioneve të rekrutimit të shqiptarëve nga pushtuesit nazifashistë dhe dështimin e tyre jepen në bisedën që vijon më tej.
    -Para pak ditësh ju jeni kthyer nga simpoziumi shkencor me temën “Kosova në Luftën e Dytë Botërore, ku keni paraqitur kumtesën tuaj me titull: “Dështimi i përpjekjeve të nazistëve gjermanë për të kryer rekrutim masiv anë Kosovë”. Çfarë do të thoshit për këtë aktivitet?
    Në datën 30 shtator, Instituti i Historisë i ASH të Kosovës organizoi simpoziumin shkencor “Kosova në Luftën e Dytë Botërore”. Kjo ka qenë një ndër veprimtaritë për të cilën studiuesit këtej dhe andej kufirit kanë përgatitur kumtesat e tyre në përkujtim të 60-vjetorit të fitores mbi fashizmin nga aleatët anti-fashistë. Në këtë simpozium u përgatitën dhe paraqitën 16 kumtesa, nga të cilat 4 ishin të studiuesve të Institutit të Historisë të ASH-së tonë. Njëra nga këto kumtesa ka qenë e imja, me kumtesë u paraqit gjithashtu, prof.dr.Beqir Meta, me temë “Problemi i Kosovës dhe i Çamërisë gjatë Luftës II Botërore. Një kumtesë tjetër u paraqit nga prof.dr. Xhelal Gjeçovi, me temë “Çështja kombëtare shqiptare në vitet e Luftës II Botërore” dhe tema e katërt ishte ajo që u paraqit nga prof.dr.Muharrem Dezhgiu, “Çështja e legjitimitetit të shtetit shqiptar gjatë Luftës II Botërore”.
    -Referuar temës suaj, cilët kanë qenë disa faktorë, të cilët penguan gjermanët për të rekrutuar në masë popullsinë kosovare?
    Ka mjaft shkrime derimë sot të realizuar nga studiues seriozë, por edhe nga amatorë, madje spekulantë shqiptarë ose të huaj përsa i përket pozicionimit të shqiptarëve gjatë Luftës II Botërore. Posaçërisht është debatuar rreth shqiptarëve të Kosovës, çka lidhet me situatën specifike të krijuar në këtë krahinë dhe vise të tjera shqiptare, që për shkaqe të ndryshme dhe politika ndërkombëtare u sakrifikuan padrejtësisht duke mbetur jashtë kufijve të shtetit shqiptar në vitin ’13. Në këtë kuadër është pohuar se shqiptarët e viseve të sipërpërmendura e mirëpritën shpërbërjen e mbretërisë Jugosllave në prill të vitit 1941 dhe për një varg arsyesh të njohura hezituan të përfshihen menjëherë dhe pa rezerva, masivisht në lëvizjen botërore anti-fashiste. Gjithsesi, pranohet se në vitin ’44 ata kishin rrjeshtuar përkrah aleatëve antifashistë rreth 20 mijë luftëtarë dhe në fund të luftës, 53 mijë luftëtarë. Nëse këtyre do t’u shtoheshin 70 mijë luftëtarë të tjerë të formacioneve partizane, pjesëmarrës në Lëvizjen Antifashiste-Nacional Çlirimtare në trevat e shtetit shqiptar të paraluftës, madje veç këtyre edhe shumë reparte të tjera të rezistencës nacionaliste, atëhere na del se bëhet fjalë për mbi 120 mijë luftëtarë anti-fashistë dhe kjo nuk është pak, por tregon dukshëm qëndrimin e kombit shqiptar në krah të bllokut antifashist. Për më tepër dalim në këtë konkluzion duke llogaritur edhe numrin e popullsisë tonë në atë kohë, i cili ishte relativisht i vogël dhe shkonte diku tek 2 milionë banorë. Pohime të tjera të skajit të kundërt, që ndeshen veçanërisht në histografinë serbe e jugosllave me argumente të dukshëm tendenciozë i kanë konsideruar shqiptarët e Kosovës dhe më gjerë si bashkëpuntorë të fashizmit dhe kundërshtarë të koalicionit antifashist.
    -Pra sa e drejtë është kjo që thonë historianët serbë dhe a mund të quhen shqiptarët e Kosovës kolaboracionistë?
    Janë dy qëndrimet që u thashë më lart, por ka edhe të tjera që variojnë duke qëndruar më pranë qëndrimit të parë apo të dytit. Unë në temën time që parashtrova edhe në Kosovë ndalem jo thjesht tek evidentimi dhe analiza e këtyre qëndrimeve. Synimi im është që duke operuar me fakte të njohura dhe të pranuara nga të gjithë, të tregoj se as italianët dhe as gjermanët , as në fillim dhe as në fund të prezencës së tyre në Kosovë, megjithë dëshirën dhe përpjekjet e mëdha nuk arritën ta dominonin Kosovën në dimensionet që kishin dashur dhe që do t’u kishin lejuar të bënin një rekrutim masiv të potencialit njerëzor vendas për luftë, sikurse ia arritën kësaj në disa vende të tjera të Europës Lindore. Më konkretisht do të përmend disa të dhëna; Në zonën italiane të pushtimit, jo vetëm në Kosovë por edhe në trevat e tjera shqiptare lindore, gjatë viteve ’41-’43 në asnjë strukturë të forcave të armatosura në shërbim të regjimit si: milicia, xhandarmëria, rrojet e burgjeve, etj, për shkak të mungesës së gadishmërisë së popullsisë nuk u arrit as përsëafërmi jo vetëm numri i parashikuar i rekrutimit, por as efikasiteti dhe bindja e atyre që u futën nën armë për t’i shërbyer fashistëve. Forca si ato të këmishëzinjve formuan veç një batalion në vend të disave që ishin planifikuar. Kurse repartet vullnetare, numerikisht më të shumta të përbëra prej disa mijëra vetësh ishin jashtë kontrollit të autoriteteve, mblidheshin jorregullisht dhe u tregua se nuk ishin rezultative përveç rasteve kur vepruan ndaj forcave çetnike në mbrojtje të viseve shqiptare. Mbështetur në të dhëna të ndryshme të kohës besohet se në zonat italiane të pushtimit kur kapitulloi Italia ndodheshin rreth 5 mijë vendas të armatosur në strukturat e përhershme të ngritura prej pushtuesit me të cilat gjermanët formuan pastaj 5 batalione. Është një shifër e pakonsiderueshme nëse llogaritet se në zonën italiane të pushtimit jetonin në atë kohë mbi 600 mijë shqiptarë. Në periudhën ’41-’43, edhe në zonën gjermane të pushtimit diku në rajonin e Mitrovicës gjendja nuk ishte ndryshe. Xhandarmëria shqiptare e themeluar në prill të 1941-shit që vazhdoi deri në mes të ’42, kur u shkri në rojen shtetërore sërbe të porsaformuar nga qeveria e Nediçit me miratimin e gjermanëve kishte një efektiv prej rreth 800 vetësh, kurse në fshatra figuronin afro 1 mijë forca vullnetare. Sidoqoftë, rekrutimi shkoi diku mes 2-3 mijë vetësh e shumta, nga më tepër se 100 mijë shqiptarë, ndërkohë që çetnikët sllavë të Gjuroviçit, Peçansit, apo edhe trupat qeverisëse të Nediçit ishin 4 deri në 6 herë më të mëdha. Është për t’u theksuar se në rojen shtetërore sërbe të kontrolluar dhe në shërbim të gjermanëve, deri në mes të vitit ’42 u arrit të rekrutoheshin veç 250 shqiptarë, ose disa herë më pak nga sa shpresohej dhe 10 herë më pak nga sa autoritetet gjermane e konsideronin të nevojshme për të siguruar rendin në atë rajon. Madje ndoshta duhet përmendur se në 20 stacionet e sigurimit të industrisë së Trepçes shërbenin asokohe 243 serbë dhe vetëm 93 shqiptarë. Për të rrumbullakosur më tej këto të dhëna do të shtoja se në gjysmën e dytë të vitit ’43 pas shtrirjes edhe në zonën italiane të pushtimit gjermanët bënë përpjekje për të intesifikuar rekrutimin e shqiptarëve në strukturat e ndryshme të armatosura si në Kosovë dhe në trevat e tjera shqiptare. Deri në nëntor të ’43-shit me angazhimin e veçantë të Xhafer Devës në territorin e Kosovës me ish-forcat e xhandarmërisë, Gestapos, etj, u formua regjimenti i Kosovës me 1500 vetë, llogaritur si trupë ndëshkimore për t’u përdorur në Kosovë dhe në Shqipëri. Por formimi i këtij regjimenti nuk mund të kompesonte një varg nismash të tjera të dështuara si p.sh. milicia vullnetare myslimane që ishte parashikuar të kishte 4 mijë burra nën armë dhe policia ndihmëse, dolën projekte shterpë. Kështu dështuan pothuaj edhe përpjekjet për krijimin e forcave të armatosura vendase megjithë ndihmën që u dha gjermanëve për këtë Ali Bej Draga. Trupat shqiptare që u arrit të rekrutohen u inkuadruan prej gjermanëve me qëllim që të mos shpërndaheshin në dy njësi të divizionit “Brandeborg”. Edhe në Rrafshin e Dukagjinit puna nuk doli më e suksesshme, kështu që në dhjetor të 43-shit gjermanët kanë arritur sipas shifrave që njohim, mobilizimin e rreth 13 mijë shqiptarëve, që është dhe shifra më e lartë. Ndërsa në maj të ’44-ës ky numër pësoi ulje në 10 mijë vetë, e më pas në shtator të po atij viti numri u reduktua në vetëm 4600 vetë. Do të shtoja se, shqiptarët në zonën e kontrolluar nga Bullgaria ishin gati-gati fare të papërfshirë në formacione të armatosura të kësaj fuqie aleate të boshtit. Me pak fjalë kanë qenë vetëm pak të futur nën armë që kryesisht vepronin kundër aktivitetit çetnik në zonat e Kaçanikut dhe të Bitisë.
    -Cili ka qenë rasti i rekrutimit më të madh shqiptarëve nga gjermanët?
    Ndoshta reparti më i kompletuar që arritën të krijonin gjermanët ishte divizioni “SS Skandebeg”, i formuar në gjysmën e dytë të vitit ’44 në Kosovë, të cilin ata e mendonin si një repart pioner për të rekrutuar më tej dhejtra-mijëra shqiptarë. Komandanti i këtij divizioni, koloneli gjerman “SS” Shmid Huber mendonte se mund të arrinte një shifër prej 25 mijë shqiptarësh të rekrutuar. Në fakt, kjo ide jo vetëm që nuk u realizua, por edhe divizioni “Skanderbeg”, përveç disa aksioneve që kanë të bëjnë me asgjesimin e një organizate komuniste ose arestimin e rreth 200 çifutëve që jetonin në atë zonë, nuk pati ndonjë sukses të dukshëm, madje ai erdhi shumë shpejt duke u shkrirë dhe nga 10 mijë vetë që mendohet se arritën të thirren fillimisht nën armë, gjysmën e dytë të ’44-ës kishte 4-5 mijë vetë. Sipas të dhënave të një prof. nga Prishtina, z.Yzber Hoti, nga 3994 luftëtarë në 1 tetor të ’44-ës kishin mbetur veç 537 shqiptarë. Kuptohet që edhe ky formacion doli i dështuar.
    -Cilat janë shkaqet të cilat sollën dështimin e nazistëve në lidhje me rekrutimin masiv të shqiptarëve?
    Janë padyshim aryse të caktuara që dështoi plani i Vermahtit për rekrutim masiv në Kosovë. Natyrisht që këtu meqë është fjala kryesisht për fundin e vitit ’43 dhe vitin ’44, rrjedhat e luftës ishin një tregues; Gjermania po humbiste luftën. Propaganda e aleancës antifashiste qe e ndjeshme në Kosovë. Madje edhe paria e Kosovës ishte e njohur me të dhënat që vinin nga frontet e luftimit duke ndjekur lajmet e radiove perëndimore, veçanërisht ato të “Radio Londrës”. Kështu që ata nuk donin të riskonin në këtë periudhë. Në momentet e pushtimit ’41-’44 kjo pari pati avantazhe sepse për shqiptarët u hoq zgjedha sërbe shumë e dhunshme e një periudhe të mëparshme, por gjermanët dhe aleatët e tyre nazistë ishin kundër rrymës, kështu që shqiptarët dinin mirë të arsyetonin se si duhet të vepronin. Nga ana tjetër, këtu kishte një lëvizje të majtë mjaft efikase, ashtu si edhe në vise të tjera të Ballkanit, që kishte kaluar në veprime të suksesshme të armatosura qoftë në Shqipëri, apo në Kosovë e gjetkë. Duhet thënë se në këtë periudhë gjermanët nuk kishin mjete për të organizuar formacione të mëdha të armatosura. Aspekti konkret i lidhur me hapat që mund të ndërmerreshin, plus aspektin psikologjik, ishin ato që penguan rekrutimin. Unë do ta mbyllja duke shtruar dy pyetje; Nga sa thamë, shqiptarët e Kosovës nuk mundën apo nuk deshën të rekrutoheshin masivisht në shërbim të Vermahtit? Dhe pyetja e dytë; Autoritetet naziste të pushtimit nuk mundën apo nuk deshën të bënin rekrutime masive në Kosovë? Përgjigja që ofron analiza e dokumentacionit, përfshirë edhe dokumentacion të mirëfilltë gjerman, apo dokumenta të dalë prej autoriteteve eprore ushtarake në këtë rajon ku vepronin do të ishte kjo: Shqiptarët nuk deshën të vihen në shërbim të nazi-fashizmit, kurse gjermanët dhe jo vetëm ata, por edhe aleatët e tyre nuk mundën t’i përdornin masivisht siç do të donin shqiptarët në shërbim të tyre. Madje shqiptarët e Kosovës, janë rradhitur në bllokun antifashist edhe më tepër se popuj të tjerë mëse llogarisim numrin në proporcion me tërë popullsinë.
    -Po për çamët, a kanë të drejtë ata që thotë se kanë qenë kolaboracionstë?
    Ajo çka ndodhi në Kosovë ka analogjinë e vet dhe në një krahinë jugore që midis dy luftërave u ndodh jashtë kufijve të shtetit shqiptar, pra është fjala për Çamërinë. Edhe këtu, akuza, diskutime të natyrës së ngjashme me ato çfarë thashë për Kosovën janë prezente. Edhe këtu ka elementë që bashkëpunuan me pushtuesin, por kjo nuk është vetëm në rastin e shqiptarëve sepse ka ndodhur me gjithë popujt e tjerë. Këtu nuk duhet harruar se veç këtyre që u rekrutuan, ka pasur edhe shumë të tjerë që u inkuadruan në formacionet antifashiste, madje dhe në ato të përbashkëta me lëvizjen greke të rezistencës në këtë periudhë. Ato çfarë përpiqen të sajohen sot mjaft të politizuara, për qëllime të caktuara natyrisht, janë materiale të konsumuara jo mbi baza e motive shkencore por për synime aspak fisnike dhe interesa të politikës së ditës. Ajo që mund të thuhet është se specifika e situatës së çamëve në Luftën II Botërore ndoshta solli një vonesë dhe me një pjesëmarrje disi më të kufizuar se lëvizja e vënë re në shtetin shqiptar prej 28 mijë km2, por nuk vihet re në asnjë mënyrë një angazhim në interes të pushtuesve, apo një bashkëpunim në interes të politikës së nazifashistëve. Pra historigrafia e huaj në disa raste e paraqit të deformuar këtë problem .

Ky lajm është publikuar: 06/10/2005

viva voce
    Anëtarësuar
    05-09-2005
    Vendndodhja
    NY
    Postime
    758
    Me shqeteson nje fakt qe vihet re midis nesh shqiptareve(kosove shqiperi)
    Ne kemi konceptime krejt te ndryshme per historine.

Kjo vjen ne radhe te pare nga ndikimi i te ashtuquajtures, memorje remineshente(memorje e induktuar nga kujtimet e para, nga kujtimet e femijnise). kjo lloj memorje sigurisht shpesh eshte e deformuar, gjate zhvillimit dhe formimit te personalitetit te njeriut. Nje shembell, ....ne femijri kemidegjuar per Gjergj Kastriotin shume tregime ,ku heroi paraqitet i madh, i fuqishem...etj,Pa mendoni sa i madh ka qene, 1m65cm , nuk besoj me shume(sipas pershkrimeve te historianeve te ndryshem).Gjate jetes , kur truri fiton aftesine analizuese, fiton dhe aftesine qe te sisteoje dijet e marra. Fatkeqesisht,nuk eshte e mundur qe te sistemohen te gjitha, keshtu mbeten zona te gjera me memorje te deformuar.Psh Cdo shqiptar i shqiperise kur kujton nje "kapitalist", menjehere do parafytyroje nje njeri te majne. Sigurisht kjo eshte e pavertete(memorje e deformuar).

Ne radhe te dyte klasifikohet, interesi egocentrik ose subkoshienca
    Njeriu ne naturen e tij, perseri ne moshe te njome, pa dashur, por detyrimisht i ndan fenomenet dhe subjektet qe e rrethojne ne te mire dhe te keqij....ne te tilla qe jane ne anen e tij dhe te tjerat, ne anen e armikut(kujtoni filmat qe kemi pare kur ishim te vegjel...sa dilte nje i forte ne ekran dhe te gjithe therrisnim,..vecse kur ndodhte qe gabonim shoku i krahut na nderpriste.. Mos bertit , ky nuk eshte nga tanet.. le te ishin ata kineze apo mongole ne i quanim tanet) Kjo lloj memorje vjen perseri e deformuar ne moshat e mevonshme.

Se treti, ne jemi edukuar ne shkolla krejt te ndryshme, me aks te ndryshem bazament te ndryshem. Nuk po flas per matematiken. ne math 2 +2=4 kudo edhe ne Hene njesoj eshte, por e kam fjalen per ca lende delikate si edukata morale dhe qytetare,(ma merr mendja edhe ne Kosove e bejne si lende, ndoshta me emer tjeter), historia, dhe sa e sa lende ose nenlende qe mjeshtrat e edukimit dine si ti futin, dhe si ti manipulojne...

Se katerti , ne shqiptaret e Shqiperise kemi pasur te tjera prioritete gjate jetes
    nga ato priorotete qe kane pasur kosovaret. Ne vertet qe kishim kufizime te medha, shume te medha, por duhet thene qe edhe shume nuk dinim nga liria, dhe demokracia(kete po e shohim se sa mire po dime ta menaxhojme lirine qe kemi tani)Kosovaret kane qene vazhdimisht te pushtuar, nga nje pushtues shekullor dhe dinak dhe idhnak dhe zuzar dhe hajdut historie etj....Ata ne menyre sistematike jane informuar neper shkolla me dije te deformuara.Per te mbeturne rrugen e drejte ju eshte dashur te bejne shkolla te dyta neper shtepi,... kualiteti i mesimit jo aqe i mire.... me vone filluan te dalin kuadrot e larte te cilet forcuan shume shume nivelin e arsimimit, dh arriten ne keto nivele qe konkurojne edhe ne bote. Sidoqofte edukimi ka qene i ndryshen.

Detyra e jone eshte qe kur te vije bashkimi i Shqiperise me Kosoven te mos e shohim njeri tjetrin dhe te na duket sikur shohim indiane. Shqiptar nuk mund te jesh vetem po te kesh nje pasaporte me ate emer. Nuk eshte e mjaftueshme, absolutisht jo. QE te jesh shqiptar duhet te flasesh gjuhen zyrtare shqipe, te kendosh shqip te mendosh shqip edhe kur te jesh duke fjetur dhe dikush te zgjon , te thuash "shqip" njehere dhe pastaj tjeter fjale. Duhet te frymemarresh si shqiptar, te gjakosesh si shqiptar.... edhe kur te pengohesh rruges, te shash shqip.

Konkluzioni im eshte, ne duhet ta njohim me mire njeri-tjetrin, duke komunikuar hapur, para se gjithash duke menduar qe ai miku permatane telit eshte shqiptar. duhet te mos ndruhemi te themi ato qe dime per njeri tjetrin , le ti diskutojme. Keshtu dhe permiresohemi.
    sereno

viva voce
    Anëtarësuar
    05-09-2005
    Vendndodhja
    NY
    Postime
    758
    Me shqeteson nje fakt qe vihet re midis nesh shqiptareve(Kosove Shqiperi)
    Ne kemi konceptime krejt te ndryshme per historine.

Kjo vjen ne radhe te pare nga ndikimi i te ashtuquajtures, memorje remineshente(memorje e induktuar nga kujtimet e para, nga kujtimet e femijnise). kjo lloj memorje sigurisht shpesh eshte e deformuar, gjate zhvillimit dhe formimit te personalitetit te njeriut. Nje shembell, ....ne femijri kemidegjuar per Gjergj Kastriotin shume tregime ,ku heroi paraqitet i madh, i fuqishem...etj,Pa mendoni sa i madh ka qene, 1m65cm , nuk besoj me shume(sipas pershkrimeve te historianeve te ndryshem).Gjate jetes , kur truri fiton aftesine analizuese, fiton dhe aftesine qe te sisteoje dijet e marra. Fatkeqesisht,nuk eshte e mundur qe te sistemohen te gjitha, keshtu mbeten zona te gjera me memorje te deformuar.Psh Cdo shqiptar i shqiperise kur kujton nje "kapitalist", menjehere do parafytyroje nje njeri te majne. Sigurisht kjo eshte e pavertete(memorje e deformuar).

Ne radhe te dyte klasifikohet, interesi egocentrik ose subkoshienca
    Njeriu ne naturen e tij, perseri ne moshe te njome, pa dashur, por detyrimisht i ndan fenomenet dhe subjektet qe e rrethojne ne te mire dhe te keqij....ne te tilla qe jane ne anen e tij dhe te tjerat, ne anen e armikut(kujtoni filmat qe kemi pare kur ishim te vegjel...sa dilte nje i forte ne ekran dhe te gjithe therrisnim,..vecse kur ndodhte qe gabonim shoku i krahut na nderpriste.. Mos bertit , ky nuk eshte nga tanet.. le te ishin ata kineze apo mongole ne i quanim tanet) Kjo lloj memorje vjen perseri e deformuar ne moshat e mevonshme.

Se treti, ne jemi edukuar ne shkolla krejt te ndryshme, me aks te ndryshem bazament te ndryshem. Nuk po flas per matematiken. ne math 2 +2=4 kudo edhe ne Hene njesoj eshte, por e kam fjalen per ca lende delikate si edukata morale dhe qytetare,(ma merr mendja edhe ne Kosove e bejne si lende, ndoshta me emer tjeter), historia, dhe sa e sa lende ose nenlende qe mjeshtrat e edukimit dine si ti futin, dhe si ti manipulojne...

Se katerti , ne shqiptaret e Shqiperise kemi pasur te tjera prioritete gjate jetes
    nga ato priorotete qe kane pasur kosovaret. Ne vertet qe kishim kufizime te medha, shume te medha, por duhet thene qe edhe shume nuk dinim nga liria, dhe demokracia(kete po e shohim se sa mire po dime ta menaxhojme lirine qe kemi tani)Kosovaret kane qene vazhdimisht te pushtuar, nga nje pushtues shekullor dhe dinak dhe idhnak dhe zuzar dhe hajdut historie etj....Ata ne menyre sistematike jane informuar neper shkolla me dije te deformuara.Per te mbeturne rrugen e drejte ju eshte dashur te bejne shkolla te dyta neper shtepi,... kualiteti i mesimit jo aqe i mire.... me vone filluan te dalin kuadrot e larte te cilet forcuan shume shume nivelin e arsimimit, dh arriten ne keto nivele qe konkurojne edhe ne bote. Sidoqofte edukimi ka qene i ndryshen.

Detyra e jone eshte qe kur te vije bashkimi i Shqiperise me Kosoven te mos e shohim njeri tjetrin dhe te na duket sikur shohim indiane. Shqiptar nuk mund te jesh vetem po te kesh nje pasaporte me ate emer. Nuk eshte e mjaftueshme, absolutisht jo. QE te jesh shqiptar duhet te flasesh gjuhen zyrtare shqipe, te kendosh shqip te mendosh shqip edhe kur te jesh duke fjetur dhe dikush te zgjon , te thuash "shqip" njehere dhe pastaj tjeter fjale. Duhet te frymemarresh si shqiptar, te gjakosesh si shqiptar.... edhe kur te pengohesh rruges, te shash shqip.

Konkluzioni im eshte, ne duhet ta njohim me mire njeri-tjetrin, duke komunikuar hapur, para se gjithash duke menduar qe ai miku permatane telit eshte shqiptar. duhet te mos ndruhemi te themi ato qe dime per njeri tjetrin , le ti diskutojme. Keshtu dhe permiresohemi.
    sereno

i/e larguar
    Anëtarësuar
    30-05-2004
    Vendndodhja
    Ministria e Mbrojtjes Se Republikes Demokratike te Shqiperise
    Postime
    1,499
    7000 mije shqiptare ne divizionet e Hitlerit?

Serbeve iu intereson kjo propagande te degjohet pertej Atlantikut qe hebrenj me pozita politike si Allbright, gjenerali Clark te behen pishman qe kane ndihmuar per Kosoven.

I Harruar Maska e AldoWeb
    Anëtarësuar
    29-06-2003
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    79
    Citim Postuar më parë nga Alket123
    7000 mije shqiptare ne divizionet e Hitlerit?

Serbeve iu intereson kjo propagande te degjohet pertej Atlantikut qe hebrenj me pozita politike si Allbright, gjenerali Clark te behen pishman qe kane ndihmuar per Kosoven.
    Ju mendoni se Albright dhe Clark nuk i kane pasur ato dokumenta.
    Finlanda, Gjermania, Italia, Austria ishin Aleate te UK, USA, Frances ne luften e kosoves. Dhe Albright duhet te mendonte per batalionin SS Scanderbeg, ajo mund te mendonte edhe per divizionet SS Gjermane apo per divizionet austriake e finlandeze.

Askush nuk e konsideron Shqiperine pjese te boshtit gjate luftes se dyte boterore.
    Ajo konsiderohet vend i pushtuar.
    -------------------------------------
    Be to be! If you can't just be!

viva voce
    Anëtarësuar
    05-09-2005
    Vendndodhja
    NY
    Postime
    758
    Citim Postuar më parë nga AldoWeb
    Ju mendoni se Albright dhe Clark nuk i kane pasur ato dokumenta.
    Finlanda, Gjermania, Italia, Austria ishin Aleate te UK, USA, Frances ne luften e kosoves. Dhe Albright duhet te mendonte per batalionin SS Scanderbeg, ajo mund te mendonte edhe per divizionet SS Gjermane apo per divizionet austriake e finlandeze.

Askush nuk e konsideron Shqiperine pjese te boshtit gjate luftes se dyte boterore.
    Ajo konsiderohet vend i pushtuar.
    Je gabim or vella, Shqiperia ka qene ne anen e fitimtareve, definitivisht. Une mund te te gjej shume dokumenta nderkombetare qe e vertetojne kete.
    Shqiperia eshte ne anen e antifashisteve, fatkeqesisht nen influencen ruse dhe me pasojat perkatese.
    Komunistet shqiptare dhe fronti i tyre Nacional-Clirimtar ka qene plotesisht i njohur nga fuqite aleate te botes, te cilat i kane derguar dhe ndihma. Jane te njohura ndihmat angleze per komunistet shqiptare dhe luften e tyre Nac-Cl. Jo vetem kaq por ne Shqiperi jane akoma varret e deshmoreve te luftes antifashiste. Edhe sikur ti te mos i pranosh ato ekzistojne. Aty jane bere vizita nga personalitete te shteteve pjesetare te koalicionit antifashist.
    Ti mund te mos e pranosh, por une nuk e harroj Boroven martire. I gjithe fshati u shua u dogj nga gjermanet. Edhe femijet e djepit edhe pleqte , pa perjashtim. Po te kesh rast te shkosh(une kam pasur fatin ta shoh) shko dhe shikoje. ..te dridhet trupi nga tmerri. Flisni ju teoricienet e B...s tani, por ata qe luftuan e dine,... dhe shpirtrat e te vrareve qe qendrojne e ndricojne akoma kete vend.
    Shqiperia beri aq sa mund te bente nje vend i vogel, or mos harro cdo i vrare eshte bir nene. Ajo nene qe do te lexonte cfare thoni do t'ju mallkonte. Cdo i vrare eshte nje univers me vehte, eshte nje shqiptar, nje vella, baba. Eshte pjese e kesaj toke qe ka vuajtur kaqe shume per lirine.
    Une nuk e di se per cilen Shqiperi ti flet, por kjo Shqiperia qe njoh une qe e kam larg dhe me zhurit zemren sa ta shoh ashtu te varfer dhe me balte, eshte Shqiperia e 28 000 deshmoreve antifashiste.
    sereno

I come back
    Anëtarësuar
    01-10-2005
    Postime
    345
    Mos u shqetesoni shume se e gjithe evropa ishte me Hitlerin, por ajo ndryshoi taktike pas nderhyrjes se amerikaneve kunder hitlerit, pas thyerjes se hitlerit ne stalingrad, dhe e treta, pas humbjes se hitlerir ne egjypt.
    Fakti qe 7000 kosovare ishin me SSSkenderbeu ndoshta eshte pozitiv per kosoven sot.

Faqja 7 prej 12 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Theofan Stilian Noli: Jeta dhe veprat e tij
    Nga ILovePejaa në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 85
    Postimi i Fundit: 15-11-2022, 22:39
  2. Sulë Hotla (1875-1947), Një Jetë Për Shqipërinë
    Nga strong_07 në forumin Bashkëpatriotët e mi në botë
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 29-04-2019, 16:32
  3. Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 24-11-2016, 09:56
  4. Pasqyra e temave historike
    Nga Fiori në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 31-05-2011, 15:43
  5. Permbysja e rregjimit ne 97, Revolucion komunist?
    Nga Seminarist në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 66
    Postimi i Fundit: 28-05-2003, 23:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •