Pavarësia e Kosovës është zgjidhje minimale dhe bazë e platformës për bisedimet e mundshme rreth statusit .
Kështu ka thënë të enjten presidenti Ibrahim Rugova, pas takimit të parë të ekipit negociator. Ai përsëriti qëndrimin se njohja e drejtpërdrejtë e pavarësisë do të ishte më e mirë, “por ne po përgatitemi edhe për rrugën ndërkombëtare, megjithëse jemi të gatshëm e të aftë për ta udhëhequr Kosovën”, theksoi Rugova.
Kurse, lideri i partisë më të madhe opozitare, Hashim Thaçi, tha se Kuvendi do ta miratojë Rezolutën për pavarësinë e cila do të jetë bazë e platformës politike për bisedimet.
Në takim ishin edhe kryeparlamentari Nexhat Daci, kryeministri Bajram Kosumi, lideri i partisë ORA, Veton Surroi dhe koordinatori i Grupeve Punuese, Blerim Shala.
Ekipi negociator i Kosovës sot u takua për herë të parë në rezidencën e Presidentit, në Velani. Ibrahim Rugova, Nexhat Daci, Bajram Kosumi, Hashim Thaçi, Veton Surroi, dhe Blerim Shala, biseduan për më shumë se një orë mbi Planin operativ të funksionimit të delegacionit.
Pas takimit, presidenti Rugova theksoi se pavarësia është platforma politike për bisedimet eventuale mbi statusin.
“Platformën e kemi, ajo është pavarësia. Tani duhet operacionalizimi i punës së këtij grupi apo delegacioni të Kosovës nëse do të ketë biseda. Ne insistojmë në njohjen e drejtpërdrejtë, dhe ajo pakoja përcjellëse për pavarësinë e Kosovës”, ka thënë presidenti Rugova.
Ai e përjashtoi çdo mundësi të kompromisit me përcaktimin e vullnetit të popullit.
“Kompromis për Kosovën është pavarësia e Kosovës. Kompromis dhe optimum i të gjithë shqiptarëve në rajon. Ne nuk kemi kërkuar një bashkim me Shqipërinë që do të krijonte probleme, prandaj një Kosovë e pavarur do ta qetësonte këtë pjesë të Evropës dhe të botës, një Kosovë në BE, në NATO dhe në miqësi të përhershme me SHBA-të”, ka theksuar Rugova.
Ndërkaq, lideri i partisë më të madhe opozitare, Hashim Thaçi, tha se duhet të ndodhin plotësime të mëtutjeshme, dhe se delegacioni duhet të prezantojë fuqinë e partive politike.
“Besoj se javën e ardhshme, siç jemi sot bashkë, do të jemi edhe në Parlamentin e Kosovës, ashtu siç jemi zotuar, do ta ruajmë atë unitet të qëndrueshëm për rikonfirmimin e vullnetit të qytetarëve të Kosovës për shtet të pavarur dhe sovran. Rezoluta për shtet të pavarur dhe sovran do të duhej të ishte bazë e mirë për platformën politike”, ka thënë Thaçi.
Këtë e konfirmoi edhe kryeparlamentari Nexhat Daci, duke thënë se çdo gjë do të shkojë nëpërmjet Kuvendit. Ai tha se suksesi më i madh i takimit është uniteti i plotë, fakti se të gjithë janë në një frekuencë.
“Çdo gjë do të shkojë nëpërmjet Parlamentit, ajo që është e nevojshme, deputetët do të informohen për punën e delegacionit, dhe, delegacioni në takimet e shpeshta do t’i japë mendimet e veta, udhëzimet e veta koordinatorit, i cili pastaj i sjellë mendimet profesionale dhe prapë, pasi t’i aprovojë delegacioni do të behën publike për Kuvendin edhe për opinionin”, ka thënë Daci.
Kurse, lideri i partisë ORA, Veton Surroi, duke e zbërthyer idenë e platformës, tha se përcaktimi për pavarësinë do të elaborohet nga ekipi dhe grupet punuese.
“Është një elaborim më i gjatë që duhet të bëhet. Ai elaborim e ka konsensusin tonë të plotë dhe duhet të paraqitet në Kuvendin e Kosovës. Si i tillë bëhet obligues për çfarëdo procesi negociator në të ardhmen”, ka sqaruar Surroi.
Ky ishte takimi i parë i ekipit negociator të Kosovës. Pesëshja politike dhe koordinatori i grupeve punuese për negociatat, janë pajtuar që të takohen më shpesh gjatë ditëve në vijim, ndërkohë që nga bashkësia ndërkombëtare pritet që brenda pak javësh të hapet çështja e definimit të statusit politik të Kosovës.
Radio-Kosova
Krijoni Kontakt