Close
Faqja 35 prej 35 FillimFillim ... 25333435
Duke shfaqur rezultatin 341 deri 347 prej 347
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-03-2003
    Vendndodhja
    Diku nëpër Botë
    Postime
    528
    Citim Postuar më parë nga teksaskosova
    Llapi
    Thaçi u angazhua që për Kushtetutën, simbolet shtetërore etj, vendimet të merren në kuvend me dy të tretat e votave.

--------------------------
    Mendon ti se edhe po te jet nji nder propozimet ajo lecka e rugoves se do te kaloi ne parlament me dy te tretave te votave a ose 81 vot kur dihej se kualicioni i tashem menzi e ka arrit ti ken 61 deputet
    apo mendon se do te kaloi ne referendum qe nuk do ti marr as 15% jo balit ka praruar koha e ti kaher po ti koke ne ghum

---------------------------------------------------

Normal o Llapi qe koalicioni nuk i ka dy te tretat sepse ju dhe serbet beni koxha shume dhe ju e doni nje flamur tjeter nuk e di cilin por per shembull ate te IS e doni fort.

Pop ra .këta duan flamur të '' vllazërim bashkimit '' .
    Ja se çka thotë ky shkou i miut të gjirizive ( baton haxhiut ) të ish shtabit poltik të UÇk-së .

Ç`flamur të mbajmë?

Nga Blendi Fevziu

Cili është flamuri që do të ngrihet mbi çatinë e parlamentit të Kosovës, ditën që ajo do të shpallë pavarësinë; flamuri që do të shenjojë shtetin e ri në OKB; simboli bazë i tij, por dhe simbolet e tjera që dallojnë qartas një shtet? Një shtet të vërtetë, që pritet të fitojë pavarësinë pas më shumë se 100 vitesh përpjekje! Është e vështirë të thuash, ka shumë projekte, ka shumë skica që duket se kanë marrë formë, por nuk ka ende asnjë simbol të qartë dhe të pranuar nga të gjithë. Problemi komplikohet akoma më tepër për arsye të kushtit bazik të minoriteteve, përfaqësimit të tyre, respektimit të simboleve që ata kanë dhe padyshim, pranimit të simbolit të ri nga të gjithë për të dhënë shenjën, por edhe besimin e një Kosove multietnike, ashtu siç partnerët tanë, ndërkombëtarë e kanë menduar gjithnjë. Deri këtu nuk ka asnjë problem thelbësor. Gjithçka është normale dhe brenda normave të një shoqërie që tenton të skicojë profilin e saj multietnik.

Çështja fillon pas kësaj dhe problemi i simboleve të shtetit të ri, befas, me apo pa dashje, ngatërrohet me një identitet të ndryshëm të kosovarëve dhe Kosovës, nga ai i gjithë shqiptarëve të tjerë. Thënë ndryshe, duke ndjekur debatin mbi simbolet e reja të Kosovës, duke dëgjuar në një emision televiziv shpjegimet e shumë personazheve të Prishtinës për flamurin dhe simbolet që Rugova përdori në vitet e fundit të jetës së tij, të krijohet bindja se Kosova nuk po kërkon një simbol të thjeshtë, shtetëror, por po tenton të krijojë një simbol të ri, kombëtar, një simbol që do të shenjojë identitetin e saj, të ndryshëm nga ai i shqiptarëve të tjerë. Kjo është padyshim një gafë, madje një gafë nga ato që në vend ta bashkojnë, e përçajnë edhe më shumë shoqërinë.

Dihet dhe nuk ka asnjë dilemë se shqiptarët e Shqipërisë dhe shqiptarët e Kosovës janë një komb, kanë një histori të shkuar, por një histori të ndryshme, moderne. Pavarësisht kësaj, pavarësisht shkëputjes me dhunë nga trungu amë më 1913-tën, e gjithë historia e Kosovës në thuajse një shekull ka qenë histori qëndrese dhe jo bashkëpunimi me Serbinë; ka qenë histori përpjekjeje për një bashkim me Shqipërinë dhe kjo ka qenë ëndrra e çdo shqiptari të Kosovës dhe të Shqipërisë që nga viti 1912 e këtej. Shqiptarët e Kosovës patën histori dhe rrethana të ndryshme, por jo një identitet të ndryshëm nga ai i shqiptarëve të Shqipërisë. Pavarësisht kushteve të vështira, simbolet kanë qenë gjithnjë të njëjta dhe të padiskutueshme. Madje, në atë shkallë, sa e drejta e flamurit, simbolit bazë, iu njoh shqiptarëve të Kosovës nga Tito që në vitin 1968-të, ndërsa pas autonomisë më 1974-trën, ai ishte edhe një simbol thuajse zyrtar.

Ai qe dhe mbetet edhe simboli i shqiptarëve, jo vetëm të Kosovës, por edhe të Maqedonisë dhe të Malit të Zi, të cilët kanë simbolet e tyre, zyrtare dhe shtetërore.

Në këtë kuptim, Kosova mund të përcaktojë një simbol të ri, shtetëror. Një simbol çfarëdo që të përmbledhë dhe të identifikojë edhe minoritetet që do të jetojnë në shtetitn e ri, me të drejta të barabarta dhe si shtetas të lirë. Kjo ka pak rëndësi. Ky është një simbol shtetëror dhe vetëm kaq. Por Kosova nuk mund të krijojë një simbol që synon një identitet të ndryshëm dhe të ri. Ideja për të sajuar dhe ngjizur në një flamur, Dardaninë e vjetër, Perandorinë e Justinianit, apo simbolet ilire, që ne i konsiderojmë mite dhe vetëm kaq, ngjan një tentativë lokaliste, provinciale, për të mos thënë një tentativë që i përçan shqiptarët dhe i ndan ata të Kosovës nga shqiptarët e Shqipërisë, Maqedonisë, apo Malit të Zi. Ne kemi një simbol kombëtar dhe ky ka rëndësi. Simbolet shtetërore nuk vlejnë aq shumë dhe as janë ato që duhet të përbëjnë thelbin e debatit në këtë moment.

i/e regjistruar Maska e Arb
    Anëtarësuar
    06-12-2002
    Vendndodhja
    Little Albania, NY
    Postime
    1,723
    Citim Postuar më parë nga DriniM
    Në këtë kuptim, Kosova mund të përcaktojë një simbol të ri, shtetëror. Një simbol çfarëdo që të përmbledhë dhe të identifikojë edhe minoritetet që do të jetojnë në shtetitn e ri, me të drejta të barabarta dhe si shtetas të lirë. Kjo ka pak rëndësi. Ky është një simbol shtetëror dhe vetëm kaq. Por Kosova nuk mund të krijojë një simbol që synon një identitet të ndryshëm dhe të ri. Ideja për të sajuar dhe ngjizur në një flamur, Dardaninë e vjetër, Perandorinë e Justinianit, apo simbolet ilire, që ne i konsiderojmë mite dhe vetëm kaq, ngjan një tentativë lokaliste, provinciale, për të mos thënë një tentativë që i përçan shqiptarët dhe i ndan ata të Kosovës nga shqiptarët e Shqipërisë, Maqedonisë, apo Malit të Zi. Ne kemi një simbol kombëtar dhe ky ka rëndësi. Simbolet shtetërore nuk vlejnë aq shumë dhe as janë ato që duhet të përbëjnë thelbin e debatit në këtë moment.
    Qyre more cfare fare e keqe jane Kuqaloshet Cetnike Enveriste!!!

Me pare e pranojne nje flamur shteteror qe ka simbole te pakicave gabele (ne Kosove), se sa Flamurin historik te Dardanise, te propozuar nga Presidenti Rugova qe simbolizon gjithcka Shqiptare ne te.

Me kete ky zagar Faqezi, thote haptas, se nuk don Shqiptaret e Kosoves qe me Flamurin Shteteror te perfaqesohen si Shqiptare, por si gabele (Shkije, Boshnjake, Turqe, Rome, etj.)

Pse Faqeziu ka frike se Flamuri Shteteror i Kosoves, me simbole Kombetare gjoja krijon identitet te ri?

E pse Flamuri i Shteteror i Kosoves, me simbole te pakicave gabele, nuk po krijojka identitet te ri?

Ky bir qeni me shume ka qef te sheh Shqiptaret e Kosoves te perfaqesohen me nje flamur qe ne te ka simbole te shkijeve, boshnjakeve, turqve e gabeleve, se sa nje Flamur me simbole Shqiptare ne te.

Bile shkon aq larg, sa edhe te kaluaren e Kosoves e konsideron mitizem, qe ngjan me vete qendrimet e Shkijeve rreth Historise se Kosoves.

S'ka mundesi qe ne kete njeri te qarkulloj gjak Shqiptari...

Heeeec e thuju ktyne qenave Shqiptare...!

Po tybe kane gjak Shqiptari keta zagare.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Arb : 01-02-2007 më 22:35
    Talent wins games, but teamwork wins championships.
    Micheal Jordan

Anëtarësuar
    06-12-2002
    Vendndodhja
    Little Albania, NY
    Postime
    1,723
    Citim Postuar më parë nga FierAkja143
    Shume i ngarkuar me duket mua.
    Kemi fat qe kete pune nuk ia ngarkojme Fierakes...
    Micheal Jordan

Anëtarësuar
    06-12-2002
    Vendndodhja
    Little Albania, NY
    Postime
    1,723
    Citim Postuar më parë nga Llapi
    O frajer une personalisht per vete po flas te gjitha propozimet i pranoj qe i miraton kuvendi me dy te tretat veq ate lecken e brahim-dinarit jo kurr dhe pik.
    Llap,

Masi Shefqeti po flliqke ma mire me fjalet qe po i lidhke, me siguri ti je Ismet Cakici - Llapashtica, vellai i tij.

Tash po dyshoj ne ni sen, a je burgos qe ke vjedh pula, apo qe ke vjedh dru ne mal?

Edhe, Ymer Osajt e Tadej Rodicit ju lumshin ata cekica qe i kane rreh para juve...
    Micheal Jordan

i/e regjistruar Maska e Llapi
    Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979
    Citim Postuar më parë nga Arb
    Llap,

Masi Shefqeti po flliqke ma mire me fjalet qe po i lidhke, me siguri ti je Ismet Cakici - Llapashtica, vellai i tij.

Tash po dyshoj ne ni sen, a je burgos qe ke vjedh pula, apo qe ke vjedh dru ne mal?

Edhe, Ymer Osajt e Tadej Rodicit ju lumshin ata cekica qe i kane rreh para juve...
    ty qeta cakiqet po te vishin hakesh ata ty ti kishin kall mushknit e zeta haaaaaa
    a e din pse veq qe kan qen ushtar te UÇK-se leri ti njerzit e mos i permend se po jau qon lemzen po permendi qashtu ata te juajt
    ymer osajn e tadej rodiqin qe kan punue per ju minoritetet gjithmon faqezit po veq Zoti jau ka que ku jan sot bashk me ty haaaaaaaaaa keni mbet te ankoheni posht e lart neper forume serbe edhe shqiptare hiqni mall per vllaznim-bashkim .

HYSEN FAZLIU dhe ISMET CAKIQI
    Ndryshuar për herë të fundit nga Llapi : 02-02-2007 më 02:53
    Do t´i luftoj spiunet dhe tradhtaret e kombit deri ne vdekje.

i/e regjistruar Maska e tani_26
    Anëtarësuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Ne vendin e shqiponjave ku tani ka vetem korba!
    Postime
    1,113
    Flamuri i ri i Kosoves do paraqitet ne ditet e ardheshme, ky qe eshte paraqitur ketu nuk eshte zyrtar kshu qe diskutojme kot, deri sa te njihemi me flamurin e ri zyrtar tema do te mbyllet.
    Nuk ka njerez te perkryer ka vetem qellime te perkryera!

i/e regjistruar Maska e Stefan07
    Anëtarësuar
    08-04-2007
    Vendndodhja
    Athine
    Postime
    140

Flamuri I Rugovës Ka Qenë Shej Guximi E Visioni, E Jo Version Final I Flamurit Të Kos

FLAMURI I RUGOVËS KA QENË SHEJ GUXIMI E VISIONI, E JO VERSION FINAL I FLAMURIT TË KOSOVËS

Nji nga argumentet kryesore që po e përdori këto ditë si argument i optimizmit tem se “Kosova ka me u ba”, asht debati dhe mosmarrëveshjet në Grupin e Unitetit rreth Flamurit të Kosovës. Kam qenë i bindun, tuj e njoft formimin intelektual të ekipit, i cili s’asht shumë për me u lakmue, se debati ka me u zhvillue mes Flamurit Kombtar dhe propozimeve tjera. Por, kur e kam kuptue se mosmarrëveshjet janë në relacionin Flamuri i Rugovës dhe krejt propozimet tjera, jam çuditë. Kjo më dëshmon se reprezentët tanë politikë kanë nis me dal nga determinimi nacionalist dhe kanë nis me e pa Kosovën si nji shtet modern, shtet i hapun dhe inkluziv, kanë nis me e pa njashtu si e kishte guximin me e pa Kosovën Ibrahim Rugova: shtet jashtë andrrës së moçme për Shqipninë Etnike.

Kur Ibrahim Rugova ka dal me propozimin për flamur dhe propozimin për himn, ky ka qenë momenti ma i guximshëm dhe ma i randësishëm simbolik i nji politikani shqiptar në krejt historinë e mendimit dhe veprimit politik n’Kosovë. Pse? Sepse asht hera e parë që nji shqiptar i formuem e i mblatuem me narracione e ideologji nacionaliste, pati fuqinë me e mendue Kosovën jashtë projekteve të moçme për shtete etnike, dhe me përfitue nga zhvillimet e përgjithshme politike n’Europë, ku Kombi moti konsiderohet ma shumë invencë sesa esencë. Dhe ai ja nisi me e inventue Kosovën e nesme, ja nisi me e mobilue me gjithçka…..(po e sjelli ma poshtë reflektimin tem nga viti 2002, nuk kam shumë me ndrrue as me shtue.)

Por, asokohe, kur e lansuem debatin për Flamurin e Kosovës, gati askush nuk pranonte me heqë dor nga Flamuri Kombtar. Katër vjet ma vonë, gjithçka ndrroi. Kjo m’ban optimist. Kosova mun bahet.

Njashtu si e kuptoj une, propozimi i zotit Rugova ka qenë i randësishëm në rrafshin simbolik, tuj i dhanë drejtimin çashtjes, tuj e kallxue rrugën kah me ja mbajtë, por jo i gjetun në vetvete. Propozimi i zotit Rugova mundet edhe duhet me mbet simbol i partisë që e ka themelue, LDK, si shembull i mendimit dhe veprimit të liderit të saj. Si nji propozim i mundshëm, Flamuri i Rugovës ka shumë të meta. I shihni nëse i krahasoni me principet e Shkencës për Flamuj, vaksikologjisë, se cilat janë të metat. Nëse anëtarë t’Ekipit t’Unitetit kanë dasht me na dëshmue devotshmninë ndaj ish liderit dhe propozimit të tij, ata ka qenë dasht me e kuptue se propozimi i zotiti Rugova nuk plotson gati asnji kërkesë të shkencës për simbolet. Por, ai propozim në të vërtetë e ka hapë rrugën dhe ka tregue drejtimn e përcaktimit të secilit simbol tjetër. Me fjalë tjera, çdo simbol për të cilin do përcaktohet komisioni i nesmë, asht Flamur i Rugovës, sepse gjenerohet nga guximi dhe akti i tij largamës dhe i guximshëm. Me dalë prej Andrrës për Shtet Etnik.

Në këtë numër të Javës sjellim dhe risjellim reflektimet, propozimet, përpjekjen dhe apelin për shije e për masë, sidomos lutjet për qëndrime dhe zgjidhje të kulturueme e të qytetnueme për simbolet dhe ikonografinë e Kosovës, sepse ato kanë me na simbolizue neve të tanë, e jo ndonji parti e ndonji individë.

Se çka duhet me përmbajtë nji flamur i kemi sjellë rregullat e përgjithshme. Po i sjellim edhenjihere që mos me na thanë ma vonë se - nuk e kena dijtë ose s’i kena lexue.

Nji nga argumentet kryesore që po e përdori këto ditë si argument i optimizmit tem se “Kosova ka me u ba”, asht debati dhe mosmarrëveshjet në Grupin e Unitetit rreth Flamurit të Kosovës. Kam qenë i bindun, tuj e njoft formimin intelektual të ekipit, i cili s’asht shumë për me u lakmue, se debati ka me u zhvillue mes Flamurit Kombtar dhe propozimeve tjera. Por, kur e kam kuptue se mosmarrëveshjet janë në relacionin Flamuri i Rugovës dhe krejt propozimet tjera, jam çuditë. Kjo më dëshmon se reprezentët tanë politikë kanë nis me dal nga determinimi nacionalist dhe kanë nis me e pa Kosovën si nji shtet modern, shtet i hapun dhe inkluziv, kanë nis me e pa njashtu si e kishte guximin me e pa Kosovën Ibrahim Rugova: shtet jashtë andrrës së moçme për Shqipninë Etnike.

Kur Ibrahim Rugova ka dal me propozimin për flamur dhe propozimin për himn, ky ka qenë momenti ma i guximshëm dhe ma i randësishëm simbolik i nji politikani shqiptar në krejt historinë e mendimit dhe veprimit politik n’Kosovë. Pse? Sepse asht hera e parë që nji shqiptar i formuem e i mblatuem me narracione e ideologji nacionaliste, pati fuqinë me e mendue Kosovën jashtë projekteve të moçme për shtete etnike, dhe me përfitue nga zhvillimet e përgjithshme politike n’Europë, ku Kombi moti konsiderohet ma shumë invencë sesa esencë. Dhe ai ja nisi me e inventue Kosovën e nesme, ja nisi me e mobilue me gjithçka…..(po e sjelli ma poshtë reflektimin tem nga viti 2002, nuk kam shumë me ndrrue as me shtue.)

Por, asokohe, kur e lansuem debatin për Flamurin e Kosovës, gati askush nuk pranonte me heqë dor nga Flamuri Kombtar. Katër vjet ma vonë, gjithçka ndrroi. Kjo m’ban optimist. Kosova mun bahet.

Njashtu si e kuptoj une, propozimi i zotit Rugova ka qenë i randësishëm në rrafshin simbolik, tuj i dhanë drejtimin çashtjes, tuj e kallxue rrugën kah me ja mbajtë, por jo i gjetun në vetvete. Propozimi i zotit Rugova mundet edhe duhet me mbet simbol i partisë që e ka themelue, LDK, si shembull i mendimit dhe veprimit të liderit të saj. Si nji propozim i mundshëm, Flamuri i Rugovës ka shumë të meta. I shihni nëse i krahasoni me principet e Shkencës për Flamuj, vaksikologjisë, se cilat janë të metat. Nëse anëtarë t’Ekipit t’Unitetit kanë dasht me na dëshmue devotshmninë ndaj ish liderit dhe propozimit të tij, ata ka qenë dasht me e kuptue se propozimi i zotiti Rugova nuk plotson gati asnji kërkesë të shkencës për simbolet. Por, ai propozim në të vërtetë e ka hapë rrugën dhe ka tregue drejtimn e përcaktimit të secilit simbol tjetër. Me fjalë tjera, çdo simbol për të cilin do përcaktohet komisioni i nesmë, asht Flamur i Rugovës, sepse gjenerohet nga guximi dhe akti i tij largamës dhe i guximshëm. Me dalë prej Andrrës për Shtet Etnik.

Në këtë numër të Javës sjellim dhe risjellim reflektimet, propozimet, përpjekjen dhe apelin për shije e për masë, sidomos lutjet për qëndrime dhe zgjidhje të kulturueme e të qytetnueme për simbolet dhe ikonografinë e Kosovës, sepse ato kanë me na simbolizue neve të tanë, e jo ndonji parti e ndonji individë.

Se çka duhet me përmbajtë nji flamur i kemi sjellë rregullat e përgjithshme. Po i sjellim edhenjihere që mos me na thanë ma vonë se - nuk e kena dijtë ose s’i kena lexue.

by Gazetajava.com

Faqja 35 prej 35 FillimFillim ... 25333435

Tema të Ngjashme

1. Tahiraj: Rrefime mbi luften ne Kosove
    Nga Kuksjan_forever në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 22
    Postimi i Fundit: 09-11-2010, 14:42
  2. Interviste e Fadil Tolaj-t
    Nga Brari në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-01-2004, 06:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •