Close
Faqja 4 prej 8 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 73

Tema: Doklea

Lazaratas Maska e Bel ami
    Anėtarėsuar
    17-04-2002
    Vendndodhja
    Lazarat
    Postime
    1,184
    Citim Postuar mė parė nga dias10 Lexo Postimin
    .

Por une mund ta them me plot gojen i vendosur para profesorit tim me te ditur se fjala shpellė dhe qershi jane 100 % shqip. Une jam ne pozitat komode te pres argumentat tuaja (ose te Cabejt), pse keto fjale na qenkan huazime nga greqishtja ?.
    Une do te thosha te kunderten qe greqishtja i ka jo te sajat spilon, spitin dhe gjithfare sp-je tjeter.
    A mund te na japesh nje shpjegim me te hollesishem reth etimologjise se fjales /qershi/ ?Edhe une e kam lexuar qe Cabej mendon se qershi vjen nga greqishtja kerasos.Mbase do te ishte mire ta hapje ne teme tjeter.

).
    ... E ku thuhene ne karte
    Fjalet e Gjuhes se Zjarrte!

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Nuk mund te spekuloj dhe te them se cili nga Dukatet shqiptare ka qene ai i pari, origjinali qe ka prere dukatin e vet, dhe qe kishte kodifikimin-dukatizimin e vet me te pare ligjor.
    Doklea ka ekzistu shumė shekuj para Dukėve mesjetarė. Mos tė flasim pallavra.

A mund te na japesh nje shpjegim me te hollesishem reth etimologjise se fjales /qershi/ ?Edhe une e kam lexuar qe Cabej mendon se qershi vjen nga greqishtja kerasos.
    Mund tė vijė nga "kerasia" po jo nga greqishtja. K => Q njė ndryshim i rėndomtė nė shekujt e fundit. Na mbetet fjala mesjetare Kershia, pėr mė tej vetėm mund tė spekuloj. Por mė e sigurtė ėshtė qė grekėt e bėn S, mė parė ishte sh.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Doklea ka ekzistu shumė shekuj para Dukėve mesjetarė. Mos tė flasim pallavra.
    Kush permendi dukatet mesjetare? Pastaj, nga origjinoi koncepti "dukat" sipas teje? Nga asgjeja?

Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Kush permendi dukatet mesjetare? Pastaj, nga origjinoi koncepti "dukat" sipas teje? Nga asgjeja?
    Duka si njė titull feudal, dhe Dukati si teritor i sunduar nga Duka ekzistojnė ekskluzivisht nė mesjetė.

Nė kohėn antike dux nuk kishte ndonjė rėndėsi, ishte njė lloj komandanti nga shumė e shumė lloje komandantėsh tė tjerė, dhe pėr mė tepėr dux i romakėve nuk lidhej me teritor tė caktuar, ishte thjesht komandant i njė njėsiti.

Doklea ėshtė shumė mė e vjetėr se dukėt.

Tash poqese do tė vazhdojmė debatin si burrat, mė sill fakte me shkrim se DUKA si titull hierarkik, ose thjesht si institucion, ekzistonte nė antikė po me kėtė emėr dhe kėtė funksion qė kishte edhe nė mesjetė.

Besoj qė jam i kjartė qė tė mos dalim prej binarėve tė temės.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    30-03-2009
    Postime
    99
    Ca teme interesantee !!!!

Nuk do me zej gjumi derisa ta gjej kte ca eshte Dokleja
    menova njiher mos kishte nndonji llidhje

Nje budalla hedh gurin te lumi yyyyyyyy nja 40 per ta gjetur
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga marjo-x : 17-05-2009 mė 17:32

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Duka si njė titull feudal, dhe Dukati si teritor i sunduar nga Duka ekzistojnė ekskluzivisht nė mesjetė.

Nė kohėn antike dux nuk kishte ndonjė rėndėsi, ishte njė lloj komandanti nga shumė e shumė lloje komandantėsh tė tjerė, dhe pėr mė tepėr dux i romakėve nuk lidhej me teritor tė caktuar, ishte thjesht komandant i njė njėsiti.

Doklea ėshtė shumė mė e vjetėr se dukėt.

Tash poqese do tė vazhdojmė debatin si burrat, mė sill fakte me shkrim se DUKA si titull hierarkik, ose thjesht si institucion, ekzistonte nė antikė po me kėtė emėr dhe kėtė funksion qė kishte edhe nė mesjetė.

Besoj qė jam i kjartė qė tė mos dalim prej binarėve tė temės.
    Kjo eshte nje pyetje shume e mire. Nuk e di ne se Duke/Dux eshte domosdoshmerisht terminologji shqiptare. Ka shume mundesi te lidhet me ushtarizimin e administratave te kohes te antikitetit te vone. Por kete titull e hasim ne antikitetin e vone. Me shume studime duhen bere per ta saktesuar origjinen e saj.

http://books.google.com/books?id=c2N...search_s&cad=0
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 17-05-2009 mė 18:47

Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Nė kėtė rast Dichastai dhe Doklea na dalin dy terme shumė tė ndryshme nga njėra tjetra.

Duhet gjetur Doklea, aty ku duhet.

Po kthehemi tek fjala ime:

Docleatae
    Docleatae were an Illyrian tribe that lived in what is now Montenegro. Their capital was Doclea (or Dioclea), and they are called after the town. They had settle west of the Morača river, up to Montenegro's present-day borders with Herzegovina. The Docleatae were prominent for their cheese, which was exported to various Roman provinces within the Roman Empire. [32]
    Dokleatėt ishin tė njohur pėr djathin e tyre.

Siē e dimė djathi zihej nė DHOGA,

DHOK => Dhoklea

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Mos u bej qesharak. Se paku lexo nje faqe te vetme.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 17-05-2009 mė 19:46

Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Mos u bej qesharak. Se paku lexo nje faqe te vetme.
    cillėn faqe?

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Te mocmit Dukagjinit kishin me thane: "se c'paska kris si n'Morace!"
    -Une po ju lexoj po nuk po marr vesh cka eshte kontestuese ne kete diskutim, shumegjuhesh...

1. Se rrenja e Titullit, Statusit mbreteror, a llojit te Principatave te njohura si Dou[k]-at\e nuk eshte fjale shqipe e me origjine shqipe?

2. Se Dukatet, apo edhe variantat me te mocme se kjo D[o]uklat e te ngjashme nuk perfillin origjinen leksikore e kuptimore te gjuhes shqipe sic e kam dhene ne postin 20?

3. Se shprehja "dukat" per monedhat specifike me vlere te mevetshme ne gjuhen shqipe nuk eshte derivat i kesaj fjale shqipe dhe e dalur nga ky kuptim i ri emror i rrenjes se mocme [D: \u\o\a\e] ?

4. Apo se Dukla e Gjineve te Dukagjinit nuk ka qene Principate etnikisht e Paster Shqiptare e per nje kohe me lojalitet edhe ndaj Papes se vet Klementit; Se Moraca nuk ka qene pjese e Kelmendit veri-perendimor qe sot njihet si Rugove e fisit Kelmend ku poashtu eshte ushtruar forma me e paster e Kanunit te Lekes?

5. Apo se djathi ne Dukagjin e Kelmend nuk zinet ne TINAR, po ne dofar "dhogash" per te cilat ky regjion nuk ka degjuar kurre me pare?

6. Apo se folja me rrenjen do:~ apo d:u~ ka ekzistuar shume para dokleateve, andaj ata nuk mund ta kene fituar emrin nga kjo folje sepse paska qene e rezervuar, apo cfare?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Faqja 4 prej 8 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •