Close
Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 73

Tema: Doklea

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Marre parasysh se Dukagjini ishte Dukat e jo Despotat, del se edhe emri Dukagjin u trashegua nga Duk-ati i Gjinit dhe pasardhesve te tij Gjinajve. Prandaj emri "metohia" sic e kan falsifikuar shkijet Dukagjinin, kurre nuk ka qene nen sovranitetin e kishes ortodokse!. As ne enderr bile.
    Metoh do tė thotė pronė e Kishės, nėn sundimin serb njė mori fshatrash tė Dukagjinit iu dhanė Kishės, nga vetė Cari.

Pėr temėn mendoj qė Doklea si emėr, ka tė njėjtėn prapashtesė sikur Bukla. Dmth i shtohet prapshtesa -la.

Te Bukla kemi origjinėn nga Bukė, kurse Doklea, ka rrėnjėn Dok, qė mund tė lidhet me fjalėn shqipe Dhogė, ka tė bėjė diēka me industrinė e drunit.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Do te thote pra - por a ishte ashtu!.
    Me nis cka shkruejn shkijet e ciftat tu "serbia do tokija" i kane, po nuk asht. S'ka pas 'car' qi jep e merr toka te Dukagjinit, se nuk jan kan te vetat.
    ...
    jo po prej breshkes, se te breshka e kemi prapashtese, shke-k me theks ne shkeke
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Citim Postuar mė parė nga darkman Lexo Postimin
    draper eshte nje fjalet qe te gjithe gjuhetaret e kane pranuar origjinen si fjale e huazur nga greqishtja e vjeter. tosk. Draperi <- geg. Drapeni <- gr. δρέπανον.
    Ka disa fjale qe vijne nga greqishtja e vjeter sic jane shpelle, qershi, agerlidh etj. Keto fjale jane gjetur nga CABEJ i cili ka vertetuar edhe ket prejardhje.
    Kurse fjala gjarpėn vjen nga *sarpan dhe ketu jam dakord qe eshte shqip.

Ka fjale qe mendohen se greqishtja ka marre nga ilirishtja, por per kete mund te flas nje dite tjeter. Sot jam i papergatitur.
    Tani une smund te kontriboja per te gjetur kuptimin e fjales Doklea sepse ajo vjen prej ""lashtesise greke"" ku ne shume raste shkronjat nuk perfaqsojne te njejtat tinguj me alfabetet moderne. Psh une ndryshe nga gjithe bota mendoj qe C-ja ne fund te ketyre fjaleve ""greke"" nuk perfaqson nje s (ς ) por nje f-ė

pra ajo C-ja me te verdhe eshte vecse nje f-ė.

Por une mund ta them me plot gojen i vendosur para profesorit tim me te ditur se fjala shpellė dhe qershi jane 100 % shqip. Une jam ne pozitat komode te pres argumentat tuaja (ose te Cabejt), pse keto fjale na qenkan huazime nga greqishtja ?.
    Une do te thosha te kunderten qe greqishtja i ka jo te sajat spilon, spitin dhe gjithfare sp-je tjeter.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Po cfar dushani a dushmani, kur ta mesosh dallimin mes Despotatit e Dukatit hajde kallzona kush ka pas tdrejte me i dhane a me i marre Duklat e Dukeve.
    Mos e pshtjell Duklėn me Metohi tash, janė dy tema tė' ndryshme, dhe vetė e fillove.

alpha dominant Maska e D@mian
    Anėtarėsuar
    20-09-2005
    Vendndodhja
    Boston, MA
    Postime
    1,170
    Per sa kohe vazhdoni te karakterizoni njeri-tjerin "majmun" dhe "budalle", postimet do te fshihen teresisht.
    FLUCTUAT NEC MERGITUR

Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Do te thote pra - por a ishte ashtu!.
    Me nis cka shkruejn shkijet e ciftat tu "serbia do tokija" i kane, po nuk asht. S'ka pas 'car' qi jep e merr toka te Dukagjinit, se nuk jan kan te vetat.
    Mos e maj veten pėr kushedi ēfarė shqiptari, tuj i akuzu tjerėt, se nuk t'a ka borxh njeri t'a akuzosh e t'a ofendosh nė kėtė mėnyrė.

Nuk kam shkru kurrkun "serbia do tokija". Po unė nuk e di ēfarė kėndvėshtrimi ke ti kėshtu pėr historinė. Kisha e Deēanit ka pas rreth 38 fshatra aty rreth Deēanit, si pronė tė veten. Metoh i ka mbet nga greqishtja, kėshtuqė mund edhe tė mos lidhte fare me serbė. Kjo ėshtėe tėra qė di, nė dish ti ma mirė grahi, veē mu mos um shaj se nuk tė kam borxh.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    nuk e di ēfarė kėndvėshtrimi ke ti kėshtu pėr historinė. Kisha e Deēanit ka pas rreth 38 fshatra aty rreth Deēanit, si pronė tė veten. Metoh i ka mbet nga greqishtja, kėshtuqė mund edhe tė mos lidhte fare me serbė.
    Kam mendu se ti e njeh mesjeten ma mire se une, bile jam kane gati edhe aty ku jam koxha i sigurte me lshue pe, me menimin se ti e din ma mire. Po tash po e shoh si tek jam kane fort gabim, aniqe une prap per vete mendoj se nuk kam lidhje me mesjete.

Po para se me i hudh poshte ato qe i thash ne lidhje direkte me temen, asht dasht me e marre pak nder konsiderate cka kam shkru, e jo me pru kitrra, gera, e bukla e me ba hajgare ketu. E per antiteze me na kallzu prralla te shkijeve qi as ata vet nuk i besojne ma. Na te tane i dijme ato perralla, shumicen edhe mos i pacim lexue na i kan qite n'televizor per gjithdite tu u mundue me e binde edhe veten se kosova po-se-po, serbi po edhe dukagjini metohi, demek "prone" e shkijeve se, daha ma demek, kisha tek asht prone e tyne, me botkuptimin se shqiptarte jane kane musliman shume para se me le muhameti. Skemi pas kisha na! Ne vend qi me na thane dicka te re.

Metokhia ose metokia e metohia nuk asht kurfar misteri kuptimor. Shprehja "metokhi" do me thane "kishe me bashqe" ose ma saktesisht "kishe me toke". Rusisht: подворье, (podvorie).

• Kjo kishe me toke, ose shkurt: metoke, asht ne ralitet kishe e huja ne token e nje kishe vendore.

• Prona e saj, e ndame, iu epet murgjve (monasve) per me mujt me e mbajt veten prej punes se vet. Prona te pasuna te metokeve (po nen shfrytzim) jane konsideru ato qe kan pase maksimum 3 lehe are, e 1 lehe bashqe .

• Metokhioni perndryshe asht kishe e ambasades eklesiarke e dergueme prej nji kishe autoqefale ne nji kishe tjeter autoqefale. Ne fakt parokhi ne kuptimin origjinal te fjales qe do te thote: komunitet i huaj ne ate vend; sugjurne, rezidence e perkohshme.

Per me i ra ma shkurt, -kisha e decanit nuk ka kurrfare pune me "metohine" ne te cilen thirren serbet, absolutisht. Per ma qarte: kisha e decanit asht manastir, nuk asht patrikane. Kisha e decanit me fallsifikimin e emnit te dukagjinit ne metohi, nuk e ka asnji lidhje.

Patrikane asht kisha e pejes! Po kisha e pejes a kan prone e dukatit te rrafshit te dukagjinit, e jo anasjelltas. Komuniteti raje (!serb endacak), ka mujt me e shfrytezu vec cka iu asht nda prej kishes origjinale n'oborr t'vet.

Po me ardhjen e turqve sendet ndryshojne, qe kjo sugjurne serbe mbas thymjes se rezistences shqiptare e shpalljes se shqiptarve armik primar i perandorise turke perkundrejt serbeve qe shpallen miku dhe aleati ma i besueshem i tyne, ky komunitet me ndihmen dhe emnimin e autoriteteve turke, e fiton krejt menaxhimin e 'patrikanes' se pejes. Po edhe atehere edhe ma para populli nuk iu ka detyrua me shume se naj corape naj gashter djath naj peme najhere per festa edhe naj kingj, po edhe keto si te fala, se obligimin e taksave e kane pas ndaj princit legjitim.

Se feja e shteti asht kan i ndame edhe athere. Anipse princi, pa e pas edhe arqipeshkv a klerik te nalte per krah, nuk ka mujt me ushtru pushtetin se asht qujt heretik.

Po kisha kurre nuk ka pase tager mbi pasunite toksore, vec mbi ato shpirtnore. Nese princi ka pas me tager mbi pronat, kleri ka pas tager vec mbi pastertine e shpirtit.

Qe kaq di une ne kete moment, e kjo do me thane se Dukati i rrafshit te dukagjinit, kurre nuk asht kan prone e asnji kishe, po e princit. Bile gjasat ma te medha jane qe edhe kisha origjinale para se me ra n'dore te rajes, edhepse e stilit lindor, lojalitetin e ka pas ne vatikan e jo ne konstantinopoje qysh e ka gjergjikja (ne Gjorgji an ne Atos) hala.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga Baptist
    Shprehja dok~; duk~, eshte aq e vjeter sa s'ta merr mendja. Andaj, eshte e qarte se ka hyre edhe ne gjuhen greke me fale huazimit te fjaleformimeve te gatshme qe kane marre nga shqipja e periudhes ilire.

Do~ + Du~ = Dou~
    Dok-le Duk-le = Douk-le

Me shqipen e sotme = Pashem; Dokshem, Dukshem, Dallueshem. (Eksplicit)

Meqenese lakohet ne menyre te parregullt ajo mund te stabilizohet si ne njeren ashtu edhe ne tjeteren forme Doklea apo Dukl(e)a.

Me tutje kjo fjale emeroi konceptin: Dukat, derivat i te cilit eshte edhe fjala "dukat", pasi qe Dukatet prenin edhe monedha te tyre.
    Rrjedhim i te njejtes fjale eshte titulli Duke. (Dux, Duce); titull e emer principatash katolike ekuivalente me Despotate qe ish principate ortodokse me vone. Pra Dukati dhe Despotati jane e njejta gje 'juridikisht; principatė apo shtet i varur nga njera ose tjetra Kishe qendrore.

Marre parasysh se Dukagjini ishte Dukat e jo Despotat, del se edhe emri Dukagjin u trashegua nga Duk-ati i Gjinit dhe pasardhesve te tij Gjinajve. Prandaj emri "metohia" sic e kan falsifikuar shkijet Dukagjinin, kurre nuk ka qene nen sovranitetin e kishes ortodokse!. As ne enderr bile.

Athua, ka mundesi te jem gabim?

" qe prej trembdhjetes qindvjete (1300- shenim i Javan) nder do qytete te Shqypnis gjindeshin zyre noteriale, ku u shkruejshin e prej kahe u perhapshin lajmet gjygjtare te vendit....f.23

"Prej trajtes e prej mbrendsis se lajmeve noteriale shqiptare- dukliane mund te nxjerrim ndonje gja mbi faret e statuteve te qyteteve." f. 25

Pasazhi i fundit i Milan Shuflait ne "Serbte dhe Shqyptaret" tregon qarte se behet fjale jo per nje emer te pervecem (Duklia), por per nje term administrativ e ligjor, pra "dukat".

"...qytetasit e Durrsit kishin qene te shtrenguem t'i mshehin statutet e veta. Ne fillimin e periudhes se Venetikut (1398) u gjet vetem nder Franciskajt e atjeshem neni 35 i nji Statuti, i shkruem mbi papir.". f.27

Shufflai vijon te thote se reth 1300 filluen me u trajtue ne Shqypni si do republika te vogla te permbame perj disa fshatrash a bajrakesh "tue marre me veti dy lemente te reja" nji ushtarak e nji ligjuer".

Sipas interpretimit tim personal, forma ushtarake administrative del si nje koncept i ri, i detyruar nga kushtet e kohes. Kjo do te thote se ne Ballkan po hijezohen armiqesite qe do vazhdojne deri ne ditet tona.

Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Ulqini quhej DHAULKIN, kurse Doklea ishte aty afėr, pak mė nė veri.

A mund tė jetė e njėjta preajrdhje?

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Ulqini quhej DHAULKIN, kurse Doklea ishte aty afėr, pak mė nė veri.

A mund tė jetė e njėjta preajrdhje?
    Nuk mund te spekuloj dhe te them se cili nga Dukatet shqiptare ka qene ai i pari, origjinali qe ka prere dukatin e vet, dhe qe kishte kodifikimin-dukatizimin e vet me te pare ligjor.

Pergjigja e sakte dhe te qarte vjen nga Baptisti si me lart:

Do~ + Du~ = Dou~
    Dok-le Duk-le = Douk-le

Me shqipen e sotme = Pashem; Dokshem, Dukshem, Dallueshem. (Eksplicit)

Meqenese lakohet ne menyre te parregullt ajo mund te stabilizohet si ne njeren ashtu edhe ne tjeteren forme Doklea apo Dukl(e)a.

Me tutje kjo fjale emeroi konceptin: Dukat, derivat i te cilit eshte edhe fjala "dukat", pasi qe Dukatet prenin edhe monedha te tyre.
    Rrjedhim i te njejtes fjale eshte titulli Duke. (Dux, Duce); titull e emer principatash
    katolike ekuivalente me Despotate qe ish principate ortodokse me vone. Pra Dukati dhe Despotati jane e njejta gje 'juridikisht; principatė apo shtet i varur nga njera ose tjetra Kishe qendrore.

Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •