Close
Faqja 0 prej 8 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 73

Tema: Doklea

kunder racizmit
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    215

Doklea

po perpiqem te bej nje studim ne lidhje me toponimet ilire dhe lidhjet e tyre me shqipen e sotme.

Doklea nje vendbanim ilir qe ndodhet ne mal te zi (Zeta e sotme)
    Sipas shume studiuesve ka lidhje me fjalen korr ne kuptimin bereqet.

Mua me erdhi ne mendje fjal 'dokrra', kur thua mos thuaj dokrra, ne kuptimin e gjerave teper te mira per te qe qe ne te besueshme.

pres me shume interes mendime nga ju.
    flm

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Kush jane keta studiues qe lidhin fjalen korr me doklea dhe mbi cilat baza ? Nuk e dije ti qe Doklea eshte koloni Greke deri poshte ne Rizan dhe tani malezezet thone se kane prejardhje shume te lashte pre ati populli ?

Ps: Ne arbenisht dokerr eshte shkurtim i dokerr-krra. Qe kendeja e gjen vet rrugen(nese deshiron te gjesh te mbaren kuptohet). Gjithashtu ne italisht nje perkthim eshte edhe "stinco", kocka qe ndodhet poshte gjurit dhe siper kaviljes.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

kunder racizmit
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    215
    Po perpiqem te kuptoj se nga vjen fjala Doklea.

Nuk shof arsye qe te nevrikoseni. e te me thoni tere keto komente e metafora.
    Nese keni ndonje ide ma thoni. Nese jo, un mund te jetoj edhe pa keto komente.
    Ne keto momente nuk po studioj per shume te nderuarin Gjon Dioklea.

Me nevoitet nje shpjegim etimologjik te toponimit doklea.
    Pres me shume interes idete e mendimet tuaja ne lidhje me keto.

Ps. Ciclomotik mund te jesh me i qarte ne lidhje si e perdorin arbereshet Dokrra-krra. Vete nuk arrita ta gjej rrugen.
    Flm

Warranted Maska e Qerim
    Anėtarėsuar
    06-12-2003
    Vendndodhja
    Home
    Postime
    1,641
    Vjen ndoshta nga fjala "doke'- zakone ?????? Dokle=ves

ps.mendim personal

kunder racizmit
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    215
    Citim Postuar mė parė nga Qerim
    Vjen ndoshta nga fjala "doke'- zakone ?????? Dokle=ves

ps.mendim personal
    Sipas shumiceve te studiuesve dokle rrjedh nga nje rrenje dhal-tla qe do te thote draper dhe me korr. Per fat te "keq" shqipja fjalen draper e ka te huazuar nga greqishtja e vjeter δρέπανον. Ideja ime fillestare ishte qe fjala e humbur ne shqip do te ishte formuar nga nje do perpara e ndjekur nga fjala korr e cila vjen nga rrjenna krē. dhe si perfundim dilte fjala dokrra (do-kre), te ciles doja ti gjeja origjinen. Por per kete ide me sulmuan menjehere.

Warranted Maska e Qerim
    Anėtarėsuar
    06-12-2003
    Vendndodhja
    Home
    Postime
    1,641
    Citim Postuar mė parė nga darkman
    Sipas shumiceve te studiuesve dokle rrjedh nga nje rrenje dhal-tla qe do te thote draper dhe me korr. Per fat te "keq" shqipja fjalen draper e ka te huazuar nga greqishtja e vjeter δρέπανον. Ideja ime fillestare ishte qe fjala e humbur ne shqip do te ishte formuar nga nje do perpara e ndjekur nga fjala korr e cila vjen nga rrjenna krē. dhe si perfundim dilte fjala dokrra (do-kre), te ciles doja ti gjeja origjinen. Por per kete ide me sulmuan menjehere.

Draper eshte fjale shqip dhe greqishtja e vjeter ka shume fjale shqipe.Ne kemi edhe fjalen drithra.Draper ,sater,gjarper etj, kane kete prapashtese sepse kane te njejten forme.

Mbetem ne idene time se parashtesa do- ne shqip kallzon nje deshire.

kunder racizmit
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    215
    Draper eshte fjale shqip dhe greqishtja e vjeter ka shume fjale shqipe.Ne kemi edhe fjalen drithra.Draper ,sater,gjarper etj, kane kete prapashtese sepse kane te njejten forme.

Mbetem ne idene time se parashtesa do- ne shqip kallzon nje deshire.
    draper eshte nje fjalet qe te gjithe gjuhetaret e kane pranuar origjinen si fjale e huazur nga greqishtja e vjeter. tosk. Draperi <- geg. Drapeni <- gr. δρέπανον.
    Ka disa fjale qe vijne nga greqishtja e vjeter sic jane shpelle, qershi, agerlidh etj. Keto fjale jane gjetur nga CABEJ i cili ka vertetuar edhe ket prejardhje.
    Kurse fjala gjarpėn vjen nga *sarpan dhe ketu jam dakord qe eshte shqip.

Ka fjale qe mendohen se greqishtja ka marre nga ilirishtja, por per kete mund te flas nje dite tjeter. Sot jam i papergatitur.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga darkman : 21-04-2006 mė 08:12

Warranted Maska e Qerim
    Anėtarėsuar
    06-12-2003
    Vendndodhja
    Home
    Postime
    1,641
    Citim Postuar mė parė nga darkman
    draper eshte nje fjalet qe te gjithe gjuhetaret e kane pranuar origjinen si fjale e huazur nga greqishtja e vjeter. tosk. Draperi <- geg. Drapeni <- gr. δρέπανον.
    Ka disa fjale qe vijne nga greqishtja e vjeter sic jane shpelle, qershi, agerlidh etj. Keto fjale jane gjetur nga CABEJ i cili ka vertetuar edhe ket prejardhje.
    Kurse fjala gjarpėn vjen nga *sarpan dhe ketu jam dakord qe eshte shqip.

Ka fjale qe mendohen se greqishtja ka marre nga ilirishtja, por per kete mund te flas nje dite tjeter. Sot jam i papergatitur.
    Kush qenkan keta gjuhetare ,qe thonkan se draper eshte greqisht ?

Sa per Cabej (gjetramet) ,ja kam vene vizen qe kur paska thene se Afrodita qenka greke.Cabej ishte nje nga ata punetoret e dalluar te Enverit ,qe meqe s`ja thoshte per gjera te tjera ,e bene gjuhetar (meqe ishte nga Gjirokastra).Si qenka shpelle greqisht ? Qe cdo germe dhe cdo tingull e ka shqip ! Qe fillon me shp-, qe do te thote shpetim, shpi dhe mbaron me -ell te thellesise.Si na qenka qershi greqisht ? Po ne anglisht pse eshte cherry ? Po parashtesen qer- ne shqip e harrove ?

kunder racizmit
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    215
    Kush qenkan keta gjuhetare ,qe thonkan se draper eshte greqisht ?

Sa per Cabej (gjetramet) ,ja kam vene vizen qe kur paska thene se Afrodita qenka greke.Cabej ishte nje nga ata punetoret e dalluar te Enverit ,qe meqe s`ja thoshte per gjera te tjera ,e bene gjuhetar (meqe ishte nga Gjirokastra).Si qenka shpelle greqisht ? Qe cdo germe dhe cdo tingull e ka shqip ! Qe fillon me shp-, qe do te thote shpetim, shpi dhe mbaron me -ell te thellesise.Si na qenka qershi greqisht ? Po ne anglisht pse eshte cherry ? Po parashtesen qer- ne shqip e harrove ?
    Un keto kam njohur si gjuhetar.
    Mendimet eQerimit i kam njohur ne forum, nese ti ke ndonje burim thuaje.

Llogjika jote sme duket shume e sakte
    P.sh fjala mik dihet qe vjen nga latinishtja(gjithmone nese e pranon) edhe pse forma mi eshte si miu dhe ik si iku, iken etj.
    Vertet eshte per tu ripare kjo llogjike

Faqja 0 prej 8 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •