Shpjegimi i foljeve joveprore në gjuhë është i tipit: folja veprore (në fjalë) + veten. Ky sistem përdoret dhe në përpilimin e fjalorëve:Kështu pra, pyetja e shtruar në temën e hapur mori vetëm një përgjigje, megjithëse tepër e thatë dhe e pasaktë. Legjioni jep vetë përgjigje telegrafike : vetëpërjashtim do të thotë nxjerr veten përjashtë. Sigurisht që kjo përgjigje është më pak se një përgjigje, por le të kalojmë.
tregohem -> tregoj veten
quhem -> quaj veten
(nuk) kursehem - (nuk e) kursej veten
ndjehem -> ndiej veten
hiqem -> heq veten
merrem -> marr veten
pastrohem -> pastroj veten
përmbahem -> përmbaj veten
shihem -> shoh veten
përgatitem -> përgatit veten
etj.
ku: nxirrem -> nxjerr veten
"Përjashtohem" përfshin dhe "nxjerr veten jashtë" dhe "më nxjerrin jashtë".
"Vetë-përjashtohem" qartëson se është rasti i parë dhe jo i dyti dhe për rrjedhojë vetëpërjashtohem => nxirrem jashtë => nxjerr veten jashtë.
Nëse e ke pyetjen nga ana mendisturbologjike, ka nënforum të posaçëm.
Standard si huazim nga anglishtja ruan shqiptimin e anglishtes. Standart është gabim.
Për rastin e pasthirrmës "Faleminderit!": "Faleminderit" sipas standardit përdoret në formë të tillë që pas 74-ës dhe parapëlqehet kjo formë. Pyetja më lart u bë për pasthirrmën "faleminderit" dhe jo për lokucionin pasthirrmor që është i ndarë në pjesët përbërëse që ruajnë vetitë gramatike përkatëse, d.m.th. "(Unë) të/i/ju/iu falem nderit!" dhe "(Ne) të/i/ju/iu falemi nderit!". Lokucioni shkruhet me pjesët e ndara (në dallim nga pasthirrma mirënjohëse që shkruhet si një fjalë). Standardi parapëlqeu dhe përdor më gjerë formën "Faleminderit!" si pasthirrmë (mu vetë më pëlqe pa i ;).
folja: falënderoj
emri: falënderim
Shembull:
(Lokucion p. / folje / pasthirrmë / emër - sipas përdorimit në fjali.)
I falem nderit atyre që ndihmuan! / Falënderoj ata që ndihmuan! / Faleminderit, atyre që ndihmuan! / Falënderim atyre që ndihmuan!
shnet
Krijoni Kontakt