Close
Faqja 7 prej 30 FillimFillim ... 5678917 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 295
    i/e larguar
    Anëtarësuar
    21-06-2005
    Vendndodhja
    New York
    Postime
    6
    Gabimi ktu them se fillon qe me perkufizimin e prinderve te burrit si pleq. Qe kur jane 50-vjecaret pleq qe kane nevoje per ndihme? (pervec raste semundje)
    Pra ne shumicen e rasteve (mbi 70% do thoja) bashkjetesa me prinderit e burrit eshte per force zakoni dhe kaprico te prinderve te tij. Vjehrrat 50 vjece jane te zonjat e shpise dhe nusja e re vjen si sherbetore ne syte e saj, pra qe ne fillim krijohen raporti i superiorit me inferiorin dhe konkurrenca per te bere ligjin mbi djalin/burrin.
    Shumica e prinderve qe njoh ketu qe bashkjetojne me femijet e tyre e bejne se duan ti mbajne nen kontroll. Kane pune shume te mira, jane ne shendet shume te mire dhe perseri duan djalin ne shtepi.
    Per mendimin tim kjo eshte padrejtesi per nusen e cila ka te drejten te bejne zgjedhjet e veta per jeten e saj (duke filluar ketu qe nga dekorimi i shtepise, menyra se si edukon femijet etc). Per me shume s'do zgjatem te shtoj se ca diferencimi behet mes te drejtave te prinderve te djalit te ken mbeshtetje dhe prinderve te vajzes qe e shofin bijen e tyre me recete. Imagjinoni nje cift plak qe s'ka djale po nja dy tre vajza qe jane me mision per shpetimin e prinderve te burrit.

Per mendimin tim prinderit si te vajzes dhe te djalit per sa kohe jane te forte dhe ne gjendje te jetojne vetem, duhet te jetojne pa pretenduar te kontrollojne jeten e nje cifti te ri. Nese prinderit jane ne moshe te thyer, te semure ose eshte vetem nje prind atehere flasim per ndjenja dashurie e obligimi per ti sherbyer atij/asaj qe te fali jeten tende ose te burrit tend.Ne shumicen e rasteve "detyrimi" i te jetuarit me prinderit e burrit (sidomos nga ana e tyre) kur ata jane te rinj eshte thjeshte ceshtje dominimi dhe aspak ceshtje dashurie. Zgjidhja me e mire eshte tja thuash qe heret burrit se ku qendron ne kete ceshtje dhe te krijosh familjen tende me rregullat e deshirat e tua dhe te burrit.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-08-2005
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    25
    Citim Postuar më parë nga FLORIRI
    Degjo ti N-K qe ta kapim temen lopthi ashtu sic e meriton secilla teme aktualo-shoqerore ketu ne forum.Patjeter qe duhet ta kthejme permbys dhe te ia shohim nishanet mbi mullaqe e gjetke.E kam llafin qe duhet ta veshtrojme ne shume kendveshtrime.

Po thua qe ti dhe ai mavria qe ke begenisur po jeni dakort te dy qe te jetoni ne nje shtepi tjeter te ndare nga prinderit.Epo te jeshe ime bije... te kesha zbrazur nje shtatce ballit e te puthje qivurin.Pse u lirua.....maja dhe baja jane hoteli dhe guzhina e elces keshtu.Sikur kemi nevopje ne kur jemi femije per ngrohtesine dhe ndihmen nga prinderit ashtu kane dhe ato per ne kur plaken.Pleqte jane si femijet nga ky drejtim...ndofta kerkojne dhe me teper perkushtim.Pra duhet mbahen ne shtepi.

ore floriri,

kujdes icik qetesohu me ato shtatcet se po na tremb. E di qe me mua e ke e di...lol

Avash njehere si beni ju djemte shqiptar sikur vetem ju jeni te vetmit ne bote qe doni prinderit . Te perveluarit e shekullit ua

Albo,
    Edhe ti ne boten e cudirave qenke...
    Po pse ore femijet tend ashtu si ty do jene qe thua ti...me ka bere mire influenca e gjysherve kur isha i vogel. Mbase sepse je rritur ne shqiperi . Por kur te besh femijet tat as kane per ti perfillur fare gjyshe dhe gjyshin . E para e punes do mesohen duke folur anglisht dhe do tju duket si ndonje pune e madhe kur te degjojne ndonje perralle ne shqip .LOL
    e dyta Gjyshja e gjyshi do jene thjesht si figura sepse nuk kane se cfare tju mesojne ata. Nga gjyshja e gjyshi pervec se ndonje vjershe te shkurter ne shqip ...NE SHQIP nuk do mesojne ndonje kushedi se c'fare bebet qe linden ne USA apo neper bote!
    Kur ne na mesonin gjysherit ndonje vjershe te pakten kishim se kujt ti mburreshim...po femijet tat car do bejne? kujt do ti mburren me vjershat e mesuara nga gjysherit ne shqip? ...atyre zezakeve apo kinezeve ne kindergarten? LOL
    Ndryshuar për herë të fundit nga Nuse-kohes : 10-08-2005 më 01:44

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-08-2005
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    25
    Citim Postuar më parë nga Nuse-kohes

Avash njehere si beni ju djemte shqiptar sikur vetem ju jeni te vetmit ne bote qe doni prinderit . Te perveluarit e shekullit ua

Albo,

Edhe ti ne boten e cudirave qenke...

Po pse ore femijet tend ashtu si ty do jene qe thua ti...me ka bere mire influenca e gjysherve kur isha i vogel. Mbase sepse je rritur ne shqiperi !

Por kur te besh femijet tat as kane per ti perfillur fare gjyshe dhe gjyshin .

E para e punes do mesohen duke folur anglisht dhe do tju duket si ndonje pune e madhe kur te degjojne ndonje perralle ne shqip .LOL

E dyta Gjyshja e gjyshi do jene thjesht si figura sepse nuk kane se cfare tju mesojne ata. Nga gjyshja e gjyshi pervec se ndonje vjershe te shkurter ne shqip ...NE SHQIP nuk do mesojne ndonje kushedi se c'fare femijeve qe linden ne USA apo neper bote!

Kur ne na mesonin gjysherit ndonje vjershe te pakten kishim se kujt ti mburreshim...po femijet tat car do bejne?

kujt do ti mburren me vjershat e mesuara nga gjysherit ne shqip? ...atyre zezakeve apo kinezeve ne kindergarten? LOL
    Duhet te ndryshoni ju cunat e sotcem qe kerkoni kaq shum nga vajzat.

I doni te jene seksi hot, me shkolle, te bukura , te shkathta , i doni te bejne para , i doni edhe tju mbajne dhe pleqete.

Epo c'do gje nuk behet ose do te merni vajza paksa fshatareske qe te mos kene shum kerkesa nga jeta ose nga burrat e tyre ose do merrni femra ashtu sic duhen ....femra te kohes . LOL

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-08-2002
    Postime
    495

Epo c'do gje nuk behet ose do te merni vajza paksa fshatareske qe te mos kene shum kerkesa nga jeta ose nga burrat e tyre ose do merrni femra ashtu sic duhen ....femra te kohes . LOL
    E kush tha se vajzat fshatareske nuk kane shume kerkesa nga jeta?
    Mos harro se ato jane 100 here me shpirtvogla se vajzat e kohes, prit pak sa t'u hapen syte dhe e sheh se c'ndodh me to lol

Edhe nga diskutimet ketu shohim se pothuajse te gjithe djemte kercejne perpjete kur preket ky argument, e kjo ndodh sepse shoqeria shqiptare i rrit djemte per t'u bere protektoret e prinderve kur te rriten, pra opinioni shqiptar i vret shume keta djem prandaj dhe keta te shkrete s'dine c'te bejne.
    Nese prinder qe kane vetem vajza jetojne vetem askush nuk i meshiron, i meshirojne per faktin qe nuk paten nje djale por askush nuk i ve vajzat me faj, ndersa nese prinderit kane djem dhe jetojne vetem, o nene o nene, gjithe lagja do t'i meshiroje e do t'i shaje ata djem, prandaj dhe keta djem edhe pse ne brendesi te tyre mund te mendojne ndryshe, perseri duhet te sillen konform mentalitetit te shoqerise. Ndonjehere me duket se ka njefare egoizmi ne shume prinder shqiptare, bejne cmos per femijet, sakrificat me te medha, por dhe presin te njejtat sakrifica nga ana e femijeve per ta....kjo gje me duket e gabuar. Atehere ti prind i dashur perse e ben femijen, qe ta kesh si loder, te te argetoje kur ti je i merzitur nga jeta dhe ne pleqeri te te sherbeje ty? Nje prind i mire duhet te rrise femije te tille qe ta ndjejne vete dhe te bejne ate qe eshte me e mira per te dyja palet, nuk behet gje me ush - ush.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-08-2005
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    25
    Citim Postuar më parë nga Eraaa
    Lol mire te tha cik me lart Shkodranja , boll me kaq sepse pas cdo posti nuk e le pa bo gafe si per shonc me duket..lol

Prinderit ne mergim i kan syte e hapur katra dhe i morin vesh gjonat qe ndodhin rreth e rrotull. te japin te drejten e se jetuarit te ndare ose edhe nese jeton me te do dijne si do veprojne
    Kshuqe take it easy e mos mendo kaq shume o goc se do perfundosh me ndonje mendje ekstremiste

Do te perfundoj ne ndonje mendje ekstremiste? hahaha

Nuk jam une e para qe mendoj keshtu ...as e para e as e fundit .

Kjo teme u hap me teper per tju blere mendjen cunave te cilet deri tani nuk na e thane as nje fjale zemre por teori ( sidomos ai Geri )....."jo po keshtu duhet bere qe neser edhe ne ashtu te nai bejne" etj etj...

Asnje cun deri tani nuk ka thene "po moj po se edhe ne cunat nuk duam te rrime gjith jeten me prinderit por...e kemi te veshtire tja u thyejme zemren "
    Come on guys admit it !!!

Edhe nese do tja u thyeni zemren do jete pune 1-2-3 muaji qe ata do ndjehen te lenduar dhe pastaj prinderit do te mesohen madje do te thone "ua po ku kemi qene me perpara ?!"

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-08-2002
    Postime
    495
    Eshte e pa mundur te jesh nusja perfekte (qe ne behemi keq nese nuk do te jemi "nucja perfekte"... ) dhe gjithashtu te ndrisim ne karrieren tone.
    Ketu gabohesh nuske, ai njeri qe di te kete aftesi organizimi eshte ne gjendje dhe karrieren ta beje dhe familjen ta mbaje, eshte e veshtire e kam te qarte por jo e pamundur....pastaj nese ka dileme midis karrieres dhe familjes, ajo dileme ekziston si me familjen me vjerr e vjehrre ashtu the me familjen pa to....vetem nje femije te kesh, e di ti sa kohe dhe para te ha, sidomos ne perendim? Pastaj mendoji pak mamate tona qe punonin nate dite, dhe vinin e lanin rrobat me dore se jo cdo gje lahej me lavatricet e kohes, e benin rrugen ne kembe, e vrisnin mendjen c'te vinin ne tavoline, e do ndiznin soben qe femijet te ngroheshin (probleme keto qe sot nuk ekzistojne me) edhe perseri ishin ne gjendje te mbanin dhe familjen me pleq apo pa pleq dhe te shkelqenin ne karriere.

Emotionally Untouchable Maska e Taulant _NYC
    Anëtarësuar
    25-06-2002
    Vendndodhja
    11105
    Postime
    443
    Okay flas per ato femra te jane pothuajse gjith moshataret e mija te cialt kane prokupime te tjera pervec familjes...pershembull karrieren e tyre. Vite te tera ne shkolle dhe perse gjith kjo sakrifice qe perseri te behen shtepijake?

Eshte e pa mundur te jesh nusja perfekte (qe ne behemi keq nese nuk do te jemi "nucja perfekte"... ) dhe gjithashtu te ndrisim ne karrieren tone.

Psh ...mbas nje dite te gjate ne pune nucja do donte me gjith shpirt qe kur te shkonte ne shtepine e saj te bente nje bubble bath ose te lexonte nje liber te mire ose te dilte nje shetitje clodhese me femijen e saj dhe burrin e saj .
    Por nese nucja do e bente kete gje ne shtepine e burrit nje here 2 here dhe te treten do degjonte nje fjal mbrapa shpine nga vjer/ia te cilet mbase nuk ja kane idene kerkesave te punes ne USA sidomos. Ne nuk kemi lunch break ne oren 10 ...ne 12...ne 2...dhe ne tre te kthehemi ne shtepi e te kemi nerva tja u mbajme ison vjeri/se

Ja per te tilla femra e kam fjalen Storm Angel
    Ku punon ne Mc Donalds apo Burger King .............avash se te gjithe punojme mos e beni punen gogol , njeriu me llogjike di ti ndaj streset e punes nga familja . Te gjitha keto , jo nuset e sotme , jo nuset e djeshme jane kot brockulla . Tema eshte e thjesht kujt i pelqen te jetoj vetem , le te jetoj vetem , kush do me prinderit , me prinderit . Anje pale se ka gabim , asnje pale s'ka pse te nxjerre arsye qe te justifikohet . Ti nusja e sotshme si do ndjeheshe nqs ne ora tre duhet te vrapoje te merrje kalamajte nga shkolla , do te duhej te vije prape ne pune dhe se te hyje ne shtepi kalamajte do fillonin te donin buke et ejt etj . E perseris per mendimin time te dyja anet ka ne te drejte , beni si t'ju behet me mire dhe mos gjykoni anen tjeter.

Perjashtuar Maska e shkodrane82
    Anëtarësuar
    01-05-2002
    Vendndodhja
    Sunshine State
    Postime
    1,750
    Citim Postuar më parë nga Di68
    Ketu gabohesh nuske, ai njeri qe di te kete aftesi organizimi eshte ne gjendje dhe karrieren ta beje dhe familjen ta mbaje, eshte e veshtire e kam te qarte por jo e pamundur....pastaj nese ka dileme midis karrieres dhe familjes, ajo dileme ekziston si me familjen me vjerr e vjehrre ashtu the me familjen pa to....vetem nje femije te kesh, e di ti sa kohe dhe para te ha, sidomos ne perendim? Pastaj mendoji pak mamate tona qe punonin nate dite, dhe vinin e lanin rrobat me dore se jo cdo gje lahej me lavatricet e kohes, e benin rrugen ne kembe, e vrisnin mendjen c'te vinin ne tavoline, e do ndiznin soben qe femijet te ngroheshin (probleme keto qe sot nuk ekzistojne me) edhe perseri ishin ne gjendje te mbanin dhe familjen me pleq apo pa pleq dhe te shkelqenin ne karriere.
    As une nuk e di sesi ja kane bere mamate tona me perpara, sinqerisht mendoj
    pse ky brezi me i ri vjen e dembeloset dita e dites. Une nje femi kam dhe bej
    gjithe diten uff pufff si nuk u ula nje here, si nuk fjeta rehat etj etj. Po le qe dhe
    te punosh se di si i behet hallit. Me duket se ne ato kohra kane pase burrat
    me autoritet te grate dhe shume gjera jane ba nga respekti i madh dhe frika
    per burrin. Ndersa ne ditet e sotme cohet burri ben me hanger, ja nderro burri
    pampersin femise...( me raste ) etj etj, qe dikur ishte turp tja permendje e jo
    ma ti bente. Po e perseris dhe nje here normalisht qe rehatin si vetem si me
    vjehrrite neper kembe nuk e ke, por me kohen mesohesh dhe s'te ben me
    pershtypje....pasi mbi te gjitha ndien detyrim brenda teje e jo te jesh vetem
    per vete, pasi se pari con mendjen tek prinderit e tuj.
    Ndoshta dhe nga mireqenia diskutohet shume ne keto kohra mos jetesa me
    pleqte pasi dikur skane pase shpija dhe kushte ekonomike mu nda ne vete.
    Mami ime ka jetu dhe jeton akoma kesaj dite me vjehrren dhe nje here si mbaj
    mend te kene kalu gjana madhore qe na kane prishe harmonine ne familje.
    Ndersa po te degjosh vjehrren time gjithmone e shan vjehrren e vet...lol.
    Dhe thote jaaa mos ta dhafte zoti maj nane me duru nje tufe me pleq..( a nuk
    eshte e mrekullueshme si vjeherr...hehe)
    Keshtu qe kujt i bien per hise nuk ka ku shkon o ti mbaj o te ndahet per se gjalle.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-08-2005
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    25
    Citim Postuar më parë nga Di68
    Okay nuk e di ca kariere kane pasur mamate tona por e di qe pakica e tyre kane pas pune me pozite si te thuash...(corporate world). E pra kur mamate tona ishin thjesht punetore te thjeshta mbase i perballonin veshtiresite qe permende ti me siper sepse nuk kishin zgjidhje tjeter. Dmth lanin me dore e mendonin ca te vinin ne tavol..etj sepse nuk kishin shume choice.

Ama edhe ne kur te behemi nena do kemi se me cfare te meremi e mbase problemet tona do jene akoma e me te nderlikuara.

Sepse yes do te kemi lavatrice e do te kemi soba qe ndizen vete por...perseri edukimi i femijes ne vend te huaj eshte paksa me i veshtir se sa kur rriten femijet ne shqiperi.

Sepse kur nje femije ne shqiperi ja mbyll gojen duke i thene " mos luaj me ate se eshte jevg ! lol " te kupton se c'fare te keqe ka ...thjesht nje shembull.

Por ketu duhet tja thuash me ore te tera perse nje femije te mos luaje me nje negroid duhet tja zbukurosh left and right femijes qe ai neser mos te thote mami une dua nje zezake ose mami une dua nje pederast. lol

Keshtuqe prandaj nuk kam qef te bej krahasime midis 2 gjeneratave sepse sic kane pasur nenat tona veshtiresi edhe ne do te kemi ato tonat edhe pse mund te kemi lavatrice madje edhe tharese lavatrice.LOL

Se fundi ...duke dale se NE ne krahasim me (nenat tona + pleqte qe mbanin) barazohemi ne veshtiresi, nuk ka cka na duhet te jemi (NE + pleqte mbi supe)

Nuk e di a ben sense menyra se si e shkruajta por...e di qe ne mendjen time eshte fare e qarte.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-08-2002
    Postime
    495
    Okay nuk e di ca kariere kane pasur mamate tona por e di qe pakica e tyre kane pas pune me pozite si te thuash...(corporate world). E pra kur mamate tona ishin thjesht punetore te thjeshta mbase i perballonin veshtiresite qe permende ti me siper sepse nuk kishin zgjidhje tjeter. Dmth lanin me dore e mendonin ca te vinin ne tavol..etj sepse nuk kishin shume choice.
    Pakice ishin vertete por ekzistonin, dmth se e pamundur nuk eshte, kerkon me shume mundim po. Por te gjithe duhet te biem dakort qe brezi i ri sa vjen e behet me i llastuar nga te mirat, prandaj dhe disponibiliteti per te bere sakrifica eshte shume minimal.

Faqja 7 prej 30 FillimFillim ... 5678917 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Prindërit dhe Fëmijët
    Nga Gimi3 në forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 13-05-2007, 08:50
  2. "Familiaris Consortio" Papa Gjon Pali II
    Nga NoName në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 16-05-2006, 01:51
  3. Analize e nje muslimani
    Nga Klevis2000 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 16-12-2004, 18:48
  4. Debaton me prinderit per notat ,dhe veteflijohet 17-vjecarja.
    Nga kolombi në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 22-02-2004, 03:28
  5. Të konvertuar a ka ndonjë në forum?
    Nga drita në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 203
    Postimi i Fundit: 08-01-2004, 09:39

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •