Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 20
    heretic Crusoe Maska e darwin
    Anëtarësuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    Atehere, me akoma me pak fjale, po them vetem dicka.

Krahaso 10 urdheresat pagane (te thena nga NJERIU!) me 10 urdheresat qe "iu zbriten" Moisiut/Musait nga 'zoti i qameteve ne Egjipt'.

Shiko se kush eshte me i vlefshem si ne moral dhe ne etike, dhe kush nga te dy variantet eshte me i pershtatshem per ditet tona.

Fenomenet auto-sugjestionuese psikologjike te besimtareve, qe diskutojme ne mos-besimtaret, nuk ka pse shkaktojne cudi dhe reagim. Une per vete nuk mendoj asgje kur na permended vazhdimisht 'origjina majmunore'.
    Prektora

Authentic Maska e DeuS
    Anëtarësuar
    08-06-2003
    Postime
    2,319
    Citim Postuar më parë nga darwin
    Zoti duhej krijuar? Patjeter!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Fenomenet auto-sugjestionuese psikologjike te besimtareve, qe diskutojme ne mos-besimtaret, nuk ka pse shkaktojne cudi dhe reagim. Une per vete nuk mendoj asgje kur na permended vazhdimisht 'origjina majmunore'.

E din historine e deles me dhine ti darwin? Nje dite dhia ia pa deles, se kjo kishte ngrite bishtin. Edhe filloi dhija "ta pashe, ta pashe". Çdo dite te njejtin avaz.
    Po ne fakt delja ja shihte perdite dhise se ajo e mbante bishtin perpjete gjithmone. lol. (e ke parasysh, besoj, se dhite gjithmone ashtu ecin).

shoku darwin,
    Une vetem nje here kam permende at' "origjinen majmunore" ne nje teme. Vetem nje here gjate gjithe "karrieres" time ne forum. (e kam fjalen ta kem permende ne menyre te tille qe te tjeret mund te ofendohen). Ndersa sharje dhe ofendime karshi besimit kam lexuar me dhjetra here ne kete forum.
    Gjthsesi, meqe e shoh se muhabeti qenka me kunja dhe nuk u beka dot nje diskutim normal, po terhiqem. Diskutime te kendshme juve.
    Ndryshuar për herë të fundit nga [xeni] : 12-08-2005 më 03:00

Anëtarësuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    Citim Postuar më parë nga [xeni]

E din historine e deles me dhine ti darwin? Nje dite dhia ia pa deles, se kjo kishte ngrite bishtin. Edhe filloi dhija "ta pashe, ta pashe". Çdo dite te njejtin avaz.
    Po ne fakt delja ja shihte perdite dhise se ajo e mbante bishtin perpjete gjithmone. lol. (e ke parasysh, besoj, se dhite gjithmone ashtu ecin).
    Une di te tjera, po nuk eshte ndonje qejf ti kujtoj, tani qe eshte dhe vere dhe mendja nuk para fiksohet neper gozhda...

ah, me kujtohet dicka me ate burrin e mendueshem qe ke ne televizor:
    "I don't believe in a personal god". Me duket se thote per ate tuajin.

shoku darwin,
    shoku?!

relax..

Une vetem nje here kam permende at' "origjinen majmunore" ne nje teme. Vetem nje here gjate gjithe "karrieres" time ne forum. (e kam fjalen ta kem permende ne menyre te tille qe te tjeret mund te ofendohen). Ndersa sharje dhe ofendime karshi besimit kam lexuar me dhjetra here ne kete forum.
    Gjthsesi, meqe e shoh se muhabeti qenka me kunja dhe nuk u beka dot nje diskutim normal, po terhiqem. Diskutime te kendshme juve.

As une nuk thashe ndonje gje direkt edhe s'ka perse. E thashe per rivazhdimin e temes se mos na fyheshin anetaret e rolit 'guardians of god', nga ato qe mund te vijonin ne teme..

Shiko, mos e merr personale, se nuk e ka njeri shume mendjen.

Nejse.. c'u be me ato urdheresat njerezore? Kam pershtypjen se i lene ne balte ato te 'Perendise' qe i shkroi Moisiu neper pllaka, apo jo?

NO MP!
    Prektora

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    ah, me kujtohet dicka me ate burrin e mendueshem qe ke ne televizor:
    "I don't believe in a personal god". Me duket se thote per ate tuajin.
    Me hutove me televizorin…lol…

Se pari, duhet te kuptojme se suksesi ne nje fushe nuk mund te perdoret si pashaporte per te "udhetu lirshem" ne fusha te tjera. E ne rastin konkret kjo eshte edhe me e rendesishme, sepse kemi te bejme me nje çeshtje si besimi, e cila eshte plotesisht subjektive. Ti ke sjelle nje shprehje nga Ajnshtajni. Mire ke bere. Po a verteton gje ajo qe thote Ajnshtajni? JO. Ajo qe ke shkruar do kish vlere ne nje teme te tille: “Besimi i Ajnshtajnit”.

Thenja qe ti ke sjelle eshte nje fjali e shkeputur nga nje leterkembim i tiji me nje ateist italo-amerikan. Ne ate leter, Ajnshtajni mundohet t’i shpjegoje atij se, ndryshe nga ç’paraqitej, nuk ishte nje besimtar i mirefillte qe i perksite ndonje feje te caktuar. Kishte shume njerez qe duke nxjerre nga konteksti fjali nga librat e tij, mundoheshin ta terhiqnin ate andej nga u interesonte. Siç shprehet edhe vete ne nje ese, Ajnshtajni kishte besim te njejte me Spinozen. Dmth-ne ishte panteist. Une mund te te sjell shume shembuj ne te cilat Ajnshtajni shprehet me admirim per Universin dhe mrekullite e tij, por, siç e thashe edhe me lart, s’ka shume peshe argumentimi. Shkurtimisht, Ajnshtajni nuk “thonte per ate tonin”. Ai kishte njefare besimi ne Zot pavaresisht se sipas asaj qe ai thonte eshte e veshtire ta dallosh Zotin nga Natyra. (?!) Nese do te kuptosh me mire ate qe ai ka thene ketu dhe çfare ai besonte ne te vertete mund te zgjatemi ndonjehere tjeter, ne ndonje teme qe flet per shkencatret dhe besimet e tyre. Do ishte interesante.

Nejse.. c'u be me ato urdheresat njerezore? Kam pershtypjen se i lene ne balte ato te 'Perendise' qe i shkroi Moisiu neper pllaka, apo jo?
    Mendoj se pershtypjet tua duhet t’i argumentosh ne menyre qe edhe ne te kuptojme se ç’do te thuash dhe te kemi mundesi te te kundershtojme ose pohojme. Apo jo?

P.S. Me vjen mire qe s'kishe gje personale.
    Ndryshuar për herë të fundit nga [xeni] : 15-08-2005 më 09:52

e kithtë Maska e Rebele
    Anëtarësuar
    22-07-2004
    Vendndodhja
    kulpër
    Postime
    1,088
    Rebele,
    Nese me lejon do te te pyes: Si mund ta kuptosh qe Zoti eshte produkt i mendjes njerezore nga nje shprehje qe pohon se Zoti ekziston?

Edhe diçka tjeter: thua sado-mazokizem...
    Mazokizmin deri diku e marr vesh ne lidhje me aq sa thu me pas, po sadizmi ku qendron?
    Mos m'i merr per ters pyetjet. Me teper per muhabet sesa per te debatu ne lidhje me besimin tend ose timin.
    S'eshte nevoja te nisesh me presupozimin qe do ta marr per ters, pasi, sic the dhe vete, muhabet eshte.

Pikesepari, per mendimin tim, pergjigja llogjike e pyetjes, "A ekziston Zoti" eshte "Nuk e di". Si ateisti ashtu dhe besimtari gabojne njellojshmerisht kur flasim me vendomsmeri mbi (mos)/ekzistencen e dikujt/dickaje qe nuk perceptohet me ane te shqisave njerezore.

Nismetari i temes pyet si e kuptojme ne kete shprehje.

"Edhe sikur te mos kishte nje Zot..." (pra KA nje Zot sipas kesaj, ama NGA e dime ne? Kush eshte ai qe thote, "Dje ne darke pashe Zotin duke ecur rruges..." ? Informacioni rreth Zotit vjen prej teksteve te shenjta. Vertetesia e tyre varet nga besimi i secilit dhe besimi eshte produkt i mendjes tone).

"... do te duhej ta krijonim nje." (PSE, valle? Une mendoj sepse na duhet te varemi tek dikush/dicka me e fuqishme se ne. Eshte pjese e natyres njerezore. Ketu hyn edhe sado-mazokizmi e cila eshte fjale e perbere, gershetim i te dy ekstremeve. Askush qe beson nuk ndihet krejtesisht mazokist (i dobet si qenie, ne nevoje per tu mbeshtetur tek dikush), apo krejtesisht sadist (superior ndaj besimeve te njerezve te tjere apo prepotent duke besuar se vetem ai dhe lloji i tij e dine te verteten universale). Per mua, eshte perzjerje e te dyja gjendjeve.

Mendoj se eshte shume me e lehte ta plotesosh kete nevoje (sigurine ne saje te ekzistences se dickaje te gjithefuqishme) duke pasur dicka te gatshme (psh. librat fetare qe e pershkruajne). Ne mungese te nje pike referimi, njerezve do t'u duhet te tregoheshin me "kreative" e te sajonin nje perendi per te permbushur kete nevoje qe permenda me lart.

Psh, s'ka pasur gjithnje NJE Zot (nje entitet). Ne kohet e lashta, Greket dhe Romaket besonin ne shume perendi. Ndersa tani monoteizmi eshte, per mungese te nje termi me te sakte, "ne mode". Pra, duket qarte tendenca per t'u varur tek dikush (apo disa) qe ka/ne ne dore gjithshka qe na pret neve.

Gjithe te mirat!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Rebele : 15-08-2005 më 23:58

:( Vdekje Ringjallje :) Maska e Petro_Nini_Luar
    Anëtarësuar
    10-06-2002
    Vendndodhja
    Mes ferrit dhe Parajses
    Postime
    161
    Rebele te lumte se je e vetmja qe i je pergjigjur pyetjes qe kame bere.

Sa per Xeni-n dhe ato te tjeret qe kuptojne se me kete shprehje eshte thene qe nje Zot ekziston, me vjen keq tju zhgenjej por Göte me kete shprehje ka dashur te thote qe Zoti nuk ekziston por e ka thene ne menyre metafroike se mos harroni qe e ka thene ne nje kohe kur feja mbreteronte boten.

Deus lale ca ke bo noi gjo ti i here ca bohet knej nga forumi. Te fala lale, ene flasim noi dite gjat e gjon si me perpara kur te kem kohe se me myti shkolla.
    Ky koni ko o kon e ko si ky koni ko!

Shnet e jete se te tjerat vijne vete!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Citim Postuar më parë nga PETRO NINI LUAR
    Sa per Xeni-n dhe ato te tjeret qe kuptojne se me kete shprehje eshte thene qe nje Zot ekziston, me vjen keq tju zhgenjej por Göte me kete shprehje ka dashur te thote qe Zoti nuk ekziston por e ka thene ne menyre metafroike se mos harroni qe e ka thene ne nje kohe kur feja mbreteronte boten.
    Ç'hyn zhgenjimi ketu?

Mua nuk me zhgenjeve aspak sepse nuk i jap rendesi fare asaj qe ti kupton nga ato qe thote Gëte ose ndonje tjeter. Gjithashtu nuk duhet te harrojme se hambari i citimeve nga njerez te shquar eshte i mbushur me kunderthenje, gje qe tregon qarte se sa e kote eshte perpjekja per t'i perdorur si fakte ato qe ata thone.

Citime nga njerez te shquar mund te sillen per te shprehur me mire idete tua ose per t'i ilustruar ato, e jo per te provuar ndonje gje. Kur mohohet ekzistenca e Zotit nga nje thenje e ndonje njeriu i cili ka bere fame ne nje fushe a ndonje tjeter, besimi im nuk luhatet aspak. Do ishte marrezi qe ta kufizoja botekuptimin tim me perkufizimet e te tjereve.

Çfare i thashe une Rebele-s kishte te beje me kuptimin e pare qe mund te nxirret nga ky citim. E nuk nevojiten me shume se disa njohuri elementare gjuhesore per te kuptuar se kjo shprehje e pohon ekzistencen e Zotit (mgjth s'ka rendesi shume). Lexoje edhe nje here me vemendje!
    Ndryshuar për herë të fundit nga [xeni] : 23-08-2005 më 07:12

:( Vdekje Ringjallje :) Maska e Petro_Nini_Luar
    Anëtarësuar
    10-06-2002
    Vendndodhja
    Mes ferrit dhe Parajses
    Postime
    161
    Me shprehjen "Edhe sikur te mos kishte nje ZOT, do te duhej ta krijonim nje"!!! Nenkuptohet qe njerezimi i paafte i nje kohe me te lashte disa dukuri natyrore nuk u jepte dot nje shpjegim dhe krijoj nje dicka imagjinare qe simbas atyre ishte dicka supreme e mbifuqifshme mbi gjithckaje qe ekzistonte ne kete vend qe ata jetonin qe nuk e njihnin. Dhe per cdo gje qe ndodhte cdo dukuri cdo fenomen ju vu nga nje Perendi perkatese te ciletat keto u drejtonin nga nje i ashtuquajturi si edhe sot e kesaj dite "ZOT". Me kalimin e kohes keto perendi filluan te zvogeloheshin deri sa arriten ne nje konkluzion te oerbashket qe ka vem nje dhe ai eshte "ZOT-i". Nejse se dola shume nga tema me dy llafe dua te them se disa njerez te ketij rruzulli tokes te perbashket ku jetojme i duhet here pas here ose perdite dhe gjithmone nje qenie e fuqishme nje dicka supreme ku ata te gjejne fuqi per te hecur perpara ne jeten e tyre duke ju lutur ose ju falur dickaje te tille te mbinatyrte te mbifuqishme se ne ata kujtojne se do te behen me mire me anen shpirterore ose me anet e tjera qe ata duan. D.m.th. qe me shprehjen sarkastike "Edhe sikur te mos kishte nje ZOT, do te duhej ta krijonim nje"eshte then qe edhe sikur mos ta kishim kete qe e kemi tani do te duhej nje ta krijonim sepse njerezimi i ketij rruzulli tokesor nuk eshte aq i afte sa te eci vete me kembet e tij. po te kishit lexuar me shume nga Göthe do ta shikonit qe ai ka qene kunder ZOT-it.
    Nejse ku eshte nje mendim i imi une nuk po them qe me mendimin tim te bashkohet njeri.
    Me kete shkrim nuk kame dashe te ngacmoj ose te irritoj ndonje njeri ne kete forum thashe vetem mendimin tim. Ju lutem pa keqkuptime. Kujt te doje le ti pelqeje mendimi im kujt nuk i do le te mos e pelqej.

Me Rrespekte Gerti.
    Ky koni ko o kon e ko si ky koni ko!

Shnet e jete se te tjerat vijne vete!

Anëtarësuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    Se pari, duhet te kuptojme se suksesi ne nje fushe nuk mund te perdoret si pashaporte per te "udhetu lirshem" ne fusha te tjera. E ne rastin konkret kjo eshte edhe me e rendesishme, sepse kemi te bejme me nje çeshtje si besimi, e cila eshte plotesisht subjektive. Ti ke sjelle nje shprehje nga Ajnshtajni. Mire ke bere. Po a verteton gje ajo qe thote Ajnshtajni? JO. Ajo qe ke shkruar do kish vlere ne nje teme te tille: “Besimi i Ajnshtajnit”.

Nuk 'e solla shprehjen' sepse me nevojitej ndihma e Einstein. E dime fare mire qe nuk verteton asgje Einstein. Ishte thjesht nje reagim meqe lexova fabulen zoologjike dhe pastaj mu kujtua mosperputhja midis udhes se mendimit tend dhe 'imazhit televiziv'.

Thenja qe ti ke sjelle eshte nje fjali e shkeputur nga nje leterkembim i tiji me nje ateist italo-amerikan. Ne ate leter, Ajnshtajni mundohet t’i shpjegoje atij se, ndryshe nga ç’paraqitej, nuk ishte nje besimtar i mirefillte qe i perksite ndonje feje te caktuar. Kishte shume njerez qe duke nxjerre nga konteksti fjali nga librat e tij, mundoheshin ta terhiqnin ate andej nga u interesonte. Siç shprehet edhe vete ne nje ese, Ajnshtajni kishte besim te njejte me Spinozen. Dmth-ne ishte panteist.

Ne fakt e dija te gjithe kete histori, bile letra eshte botuar qe ne ate kohe nga New York Times sepse ndryshe si zor do ta mesonim...
    Gjithsesi kjo nuk ka shume rendesi. Fjala e rendesishme (dhe interesante) ketu eshte panteist.

E theksova sepse ajo qe lexoj me poshte nuk merr shume kuptim, ne ate drite qe paraqitet..:
    Une mund te te sjell shume shembuj ne te cilat Ajnshtajni shprehet me admirim per Universin dhe mrekullite e tij, por, siç e thashe edhe me lart, s’ka shume peshe argumentimi. Shkurtimisht, Ajnshtajni nuk “thonte per ate tonin”.

Ai kishte njefare besimi ne Zot pavaresisht se sipas asaj qe ai thonte eshte e veshtire ta dallosh Zotin nga Natyra. (?!)
    ketu gabohesh plotesisht! Ai thonte pikerisht per 'ate tuajin', sepse mesa di une All-llah/Trini/Jehovah eshte nje zot personal per ju besimtaret, pra keni lidhje personale me te. Shprehja eshte shume e qarte, "I do not believe in a personal god", dhe nuk mund te keqkuptohet ndryshe, pervec te vetmit kuptim qe ka.

Kurse ajo qe "kishte njefare besimi ne zot" do te shkonte me shume ne variantin "kishte besim ne njefare zoti"

Nese do te kuptosh me mire ate qe ai ka thene ketu dhe çfare ai besonte ne te vertete mund te zgjatemi ndonjehere tjeter, ne ndonje teme qe flet per shkencatret dhe besimet e tyre. Do ishte interesante.

te kuptoj me mire, thua?.. po une mendoj se shprehja eshte aq e qarte.

Nejse, here tjeter per Njegureshin.

Mendoj se pershtypjet tua duhet t’i argumentosh ne menyre qe edhe ne te kuptojme se ç’do te thuash dhe te kemi mundesi te te kundershtojme ose pohojme. Apo jo?

Patjeter..

atehere, pak me poshte mund te lexosh, jo vetem ti por cdo njeri, (besimtar apo jo!) 10 urdheresat e Moisit vs. 10 urdheresat qe u nxoren nga nje njeri i thjeshte dikur ne lashtesi. Mund te krahasohen dhe pike per pike sepse eshte shume e mundshme.

Pershtypjet e hollesishme personale, mund t'i argumentoj gjeresisht ne nje postim tjeter. Vetem se eshte e turpshme qe nje njeri, Soloni, (qe ka ekzistuar ne histori!), krijoi urdheresa te tilla qe, per mendimin tim, qendrojne me lart sesa ato 'qe iu zbriten bariut'.

10 urdheresat monoteiste

1 Nuk do te kesh perendi te tjera perpara meje (perendise se hebrenjve!)

2 Nuk do te besh asnje skulpture apo shembelltyre te gjerave qe janë atje lart ne qiell, ketu poshte ne toke apo ne ujera dhe as do i adhurosh e as do u sherbesh atyre

3 Nuk do ta perdoresh me kot emrin e zotit, sepse do denohesh (zotit te hebrenjve!)

4 Nuk do te punosh diten e shtate te javes

5 Ndero prinderit e tu

6 Nuk do te vrasesh

7 Nuk do te shkelesh besnikerine bashkeshortore

8 Nuk do te vjedhesh

9 Nuk do te besh deshmi te rreme kunder te afermit tend

10 Nuk do te deshirosh gruan e te afermit tend dhe sendet qe jane prone e tij

pak a shume keto jane ato qe u shkruan neper pllakat qe i mbante Moisiu ne dore, gjithmone duke u bazuar tek legjendat dhe mitologjia.

vijojme me mendimet njerezore:

10 urdheresat 'pagane'

1 Besoji karaktereve te mire me shume sesa premtimeve

2 Mos flit ne menyre te rreme

3 Bej vepra te mira

4 Mos u ngut te zesh miq, por mos i braktis atehere kur i ke te tille

5 Meso te bindesh perpara se te urdherosh

6 Kur jep keshilla, mos keshillo ate qe eshte me e kenaqshme por ate qe eshte me e vlefshme

7 Gjithmone bej arsyen si udheheqesin tend suprem

8 Mos u shoqero me njerez qe kryejne vepra te keqija

9 Ndero zotat

10 Kujdesu per prinderit e tu

Keto jane. Qe ne kendveshtrimin e pare te ato te parat, monoteiste, une gjej te pakten 4 pika shembulli egoizmi maniakal, gje e cila mungon krejtesisht ne urdheresat pagane. Dhe kjo ndodh me sy te lire. Pastaj analiza ne menyre krahasuese te zbulon dimensione te ndryshme midis '2 grupimeve'.

Te ftoj t'i analizosh, sepse mbase do ta shohesh njelloj, dhe ku i dihet.. ndoshta me se fundi Voltaire do te kete te drejte per ate shprehjen.

Bile ftohen te gjithe monoteistet orientale (judeo-kristo/islamike).
    Prektora

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema të Ngjashme

1. LËVIZJA EKUMENIKE ("Që të gjithë të jenë një")
    Nga Shpresmiri në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 29-03-2004, 17:05

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •