Kreu i PD-së në gazetën greke “Esspresso”
MARKO CAKA/ ATHINE
Një nga premtimet e bujshme të pretendentit për kryeministër, liderit të PD-së, Sali Berisha, ka qenë rikthimi i emigrantëve shqiptarë në vendin e tyre.
“Në mandatin tim do të bëj që të kthehen të gjithë emigrantët në atdheun e tyre”, kanë qenë fjalët e para të liderit të Partisë Demokratike, Sali Berisha, menjëherë pas rezultateve përfundimtare paraprake të zgjedhjeve 2005 dhënë për gazetën greke “Esspresso”. Në intervistën e parë si fitues i zgjedhjeve ish-presidenti Berisha është prononcuar publikisht duke thënë se: “Në mandatin e ri të besuar nga zgjedhësit shqiptarë dua që të lë mbrapa të kaluarën dhe ta bëj vendin joshës”. Dhe këtë korrigjim të historisë së hidhur gjatë karrierës së tij si kryetar shteti, lideri demokrat, Sali Berisha, do ta nisë me vizitën e parë si kryeministër në shtetin fqinj të Greqisë, që mendon se do të kryhet shumë shpejt pas marrjes së pushtetit. Dhe në vazhdim të përgjigjes së tij ndaj gazetarit grek thotë se marrëdhëniet e Shqipërisë me Greqinë do të jenë nga më të shkëlqyeshmet. Vlerësimi reciprok do të ndihmojë në krijimin e një klime të mundshme në marrëdhëniet ndërmjet dy vendeve. Lideri demokrat nuk ngurron të sqarojë dhe për incidentin e krijuar që ditën e votimeve të 3 korrikut në lidhje me mesazhin përshëndetës të Kosta Karamanlis, të cilin e përgënjeshtron duke thënë se një bisedë e tij me homologun grek nuk ka ndodhur kurrë. “Nuk fola me Karamanlis dhe nuk kam folur akoma me kryeministrin grek. Burimet e mediave greke ua njoftuan këtë lajm atyre shqiptare. Në asnjë mënyrë nuk nisi nga partia ime, nga bashkëpunëtorët e mi. Mediat e dhanë lajmin duke u mbështetur nga burime të sigurta të Kryeministrisë greke. Sidoqoftë nuk ishte e nevojshme të merrja mbështetjen e kryeministrit grek për të shprehur miqësinë e tij. Nuk ka asnjë dyshim që kryeministri grek është miku im. Ruajmë lidhje të shkëlqyera. Dhe kjo miqësi e imja me kryeministrin grek do të jetë një nga arsyet që ne do të presim për një epokë të re, të artë në marrëdhëniet shqiptaro-greke”, është shprehur Berisha. Madje Berisha duke qenë i sigurt për fitoren e 3 korrikut, sipas gazetës greke ka përgatitur planet e tij dhe shprehet, se shtetasit shqiptarë që më besuan presin progres, të ndërtojmë një vend të ri, i cili do të jetë i ngjashëm me vendet e BE-së. U premtova se do punoj fort për të krijuar hapësira dhe për ta bërë Shqipërinë një vend të këndshëm për investime të huaja dhe për investitorët e huaj. Të vendos ligjet dhe të forcoj ekonominë”. Një nga projektet e ardhshme të qeverisë së tij është dhe kujdesi për minoritetin. Nuk do të përsërisë gabimet e mëparshme në kohën kur ai drejtonte vendin si president dhe që e ka pranuar publikisht se gjyqi ndaj 5 minoritarëve zhvilluar prej 11 vjetësh ishte një gabim i madh dhe që ndikoi shumë keq në marrëdhëniet me fqinjët, por dhe një sinjal negativ për ndërkombëtarët për skllavërimin e lirisë së të drejtave të njeriut te pakicat. Tani me qeverinë e re lideri Berisha u bën thirrje të gjithë minoritarëve që të marrin pjesë në koalicionin qeveritar të vendit. “Po punoj shumë fort për të siguruar minoritetin dhe të drejtat e njeriut dhe njëkohësisht ftoj PBDNJ-në dhe të tjera parti minoritare të marrin pjesë me ne në qeverinë e re, sepse kam oreks për shumë punë dhe i ftoj të na ndihmojnë. Të punojmë të gjithë së bashku. Në pyetjen e fundit të intervistës për gazetën “Esspresso”, në lidhje me të ardhmen e mijëra emigrantëve shqiptarë që punojnë në Greqi Berisha përgjigjet: “Do të punoj fort dhe shumë afër me qeverinë greke për investime, e cila do të hapë punë për të gjithë. Kur unë të kem bërë Shqipërinë joshëse për investime dhe në hapjen e punëve për të gjithë, atëherë do të hapet dhe rruga që shqiptarët kudo që janë të kthehen në atdheun e tyre.
Krijoni Kontakt