Jo, une nuk thashe vetem Besoren edhe Kungimin, por edhe komunioni me strukturen Kishtare edhe praktikat doktrinore kishtare. Ne rast se ti ben keto, ti je ortodoks edhe ne rrugen e shpetimit.
Jo, une nuk thashe vetem Besoren edhe Kungimin, por edhe komunioni me strukturen Kishtare edhe praktikat doktrinore kishtare. Ne rast se ti ben keto, ti je ortodoks edhe ne rrugen e shpetimit.
Te lutem ma shpjego me qarte se nuk e marr veshkomunioni me strukturen Kishtare edhe praktikat doktrinore kishtare
E ke fjalen per misteret e tjera (psh rrefim, etj...) apo ndonje gje tjeter?
Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!
komunioni me strukturen kishtare do te thote qe te njohesh autoritetin baritor, pastoral, prifteror, episkopal, edhe te jesh nen bindje me to, persa kohe keta jane ortodokse. Nqs ti nuk je, besorja edhe kungata nuk te quhen.
Mos bindja edhe ndarja nga struktura kishtare te ben Skizmatik.
Komunion me praktikat doktrinore kishtare, do te thote qe pervec Besores, te besosh edhe praktikosh mesimet e tjera kishtare teorike edhe praktike, si sakramentet, dogmat, kanonet kishtare ne fuqi, shenjtoret, sendet e shenjta, edhe mesiet thelbesore te detyrushme per te gjithe ortodokset, qe e dallojne ortodoksine nga rryma pseudo-kristiane, duke filluar qe me katoliket e deri tek protestantet.
SeminaristPostuar mė parė nga Seminarist
Vetem pyetjet e tua nuk mund te hapin syte e askujt. Perendia eshte Ai qe hap syte e mendjes se njeriut per te pare rrezikun ku njeriu ndodhet dhe ti tregoje nevojen e tij per Krishtin, dhe jo per kishen.
Une kam thene se Bibla eshte Autoriteti mbi kishen sepse ajo eshte Fjala e Perendise qe do te thote se ajo permban gjithshka qe njeriu ka nevoje te dije per tu shpetuar. Bibla eshte shume me e vjeter se kisha edhe se Izraeli dhe ajo na eshte dhene qe njeriu i Perendise te ndertohet ne perendishmeri per te adhuruar Krijuesin ne fryme dhe ne te vertete.
Ne e dime se ungjilli i katert u shkrua nga Gjoni sepse eterit e kishes (jo ortodokse) e kane thene kete dhe se vete ungjilli permban evidenca te qarta per kete "dishepullin te cilin Jezusi e donte".
Autoritet mbi Shkrimin ka vetem Fryma e Shenjte qe eshte edhe Autori i drejtperdrejt i Shkrimit. Fryma e Shenjte perdori njerez per te transmetuar Fjalen e Tij dhe Ai frymezoi autoret njerezor te flisnin dhe te shkruanin ate qe ne duhet te dime dhe ate me ane te se ciles ne ushqehemi ne fryme. Nuk ka autoritet jo biblik mbi Biblen, kjo gje ne Bibel quhet shtremberim dhe mesim i rreme, autor i te cilave eshte djalli, genjeshtari.
Te kemi thene edhe ne temen tjeter se ne i lutemi Perendise dhe Perndia eshte Nje ne Tre ose Tre ne Nje. Kur i lutemi Perendise ne i lutemi Atit, Birit, Frymes se Shenjte dhe i kerkojme te na drejtoje dhe te na fuqizoje dhe te na tregoje se si te dallojme te verteten nga genjeshtra.
Bibla thote lutju Perendise=Fryme e Shenjte. "Sepse Perendia eshte Fryme"
Bibla nuk mund te interpretohet si te duash ti dhe te arrish ne konkluzione qe do ti. Nje rast eshte qe te thuash se me ane te pagezimit fillon rigjenerimi i njeriut, nje genjeshter fund e krye dhe nje mesim i rrezikshem per shpirtrat e te humburve. Shembullin e ka sjelle Matrix me rastin e atij myslymani te pagezuar me nxitim ose ndoshta nga ndjenja emocionale te castit qe jane te huaja per besimin e vertete. Rigjenerimi fillon me rilindjen e brendshme. "C'ka lindur nga mishi eshte mish, por c'ka lindur nga Fryma eshte fryme."
Ne Bibel ka shume raste kur njerezit adhuruan Krishtin ku apostujt u perkulen perpara Tij dhe i thane "me te vertete Ti je Biri i Perendise" dhe shume njerez i thane "eja e na shero" sepse e konsideronin veten te semure dhe vajten tek Doktori i Vertete, ndersa farizejte te "shendoshet" nuk e kuptonin semundjen e tyre.
Halli yt Seminarist qe ben te tilla pyetje nuk eshte qe te hapen syte, por qe ti te kesh mundesi te keqinterpretosh Shkrimin. Per te bere nje gje te tille duhet te hiqet absolutja dhe autoriteti i Shkrimit qe e ashtuquajtura "kishe origjinale" ose ortodokse te vendose se cfare eshte e drejte dhe cfare jo. Ne kete menyre kjo kishe justifikon faktin qe njerezit te besojne tek Maria dhe ti luten asaj ti ndihmoje, apo edhe gjera te tjera si keto. Ja na thuaj pak ti si e justifikon ti lutjen ndaj Marise? A nuk eshte kjo nje herezi edhe teper e rrezikshme?
Qellimi im qe shkruaj ketu nuk eshte per te hapur syte e dikujt, sepse kjo eshte veper e Perendise, por ashtu sikurse edhe vellezerit dhe motrat ne Krisht qe shkruajne ketu per te deshmuar per te Verteten per te cilen edhe jemi thirrur.
Hir dhe paqe nga Perendia!
Duani armiqte tuaj bekoni ata qe ju mallkojne, per te qene bij te Atit tuaj qe eshte ne qiej -Jezus
Une kam deshire qe te jem nen bindje, por si mund te jem nen bindje kur autoritetet kishtare as qe e dine se une ekzistoj? (po flas nga pozitat e nje ortodoksi te thjeshte)komunioni me strukturen kishtare do te thote qe te njohesh autoritetin baritor, pastoral, prifteror, episkopal, edhe te jesh nen bindje me to, persa kohe keta jane ortodokse.
Dhe e vetmja marredhenie me keto autoritete eshte Liturgjia e se Dieles ku une thjesht degjoj predikimin e tyre
Komunion me praktikat doktrinore kishtare, do te thote qe pervec Besores, te besosh edhe praktikosh mesimet e tjera kishtare teorike edhe praktike
Cilat jane keto, ku mund t'i gjej?
Jane te permbledhura diku?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 19-08-2005 mė 09:47
Matrix
pjesemarrja ne Kishe nuk varet se sa e dine autoritetet kishtare ekzistencen tende. Shko ne Kishe, kerko te praktikosh Sakramentet nga ndonje prift, shih ne ka ndonje program per te rinj aty, edhe, keshtu, ngadale lidhesh me Kishen. Kisha ne Tirane ka nje numer te konsiderueshem te rinjsh (shume nga Korca). Ai qe ka perkthyer librin e Shen Nektarit qe ti ke lexuar, andeja eshte.
Ne Shtepine e Rinise Ortodokse do te kesh mundesine edhe per literature ortodokse ne anglisht, pervec bisedave shpirterore qe organizohen atje.
Arsyeja se perse une te pyes se cfare relate ke ti me K.O eshte pikerisht sepse une se kuptoj dot qe ti, nqs do te vazhdosh te jesh ortodoks, nuk vazhdon se qeni i tille.
Astrit77
perpjekja jote e mesiperme, deri me tash, eshte me e sinqerta nga te gjithe protestantet e ketushem. Ti te pakten je perpjekur ti adresohesh pyetjeve te mia.
Une jam shume dakort me ty, edhe fare konshient biles, qe pyetjet e mia, sado te qelluara te jene, nuk mund tia hapin syte me domosdo atyre qe i kane te mbyllura. Po te varej suksesi tek pyetjet ne vetvete, atehere Farisejte te paret do te ktheheshin nga Krishti, qe i pyeste qellueshem.
Une po pretendoj vetem tju jap nje mundesi qe juve te hapni syte. Po nuk deshet, une nuk kam ndonje peng per kete gje. Une jam i sigurte se shume protestante do te deshironin qe te kishte qene dikush qe te mund tua bente keto pyetjet qe po jua bej une juve, edhe se po te kishte qene ai/ajo do te ktheheshin ne vend ne ortodoks, duke braktisur protestantizmin.
Problemi me pergjigjen tende eshte se ti, Astrit, nuk na verteton me FAKTE sado te shkurtera, se si e justifikon ti kete opinion tendin:
Une kam thene se Bibla eshte Autoriteti mbi kishen sepse ajo eshte Fjala e Perendise qe do te thote se ajo permban gjithshka qe njeriu ka nevoje te dije per tu shpetuar. Bibla eshte shume me e vjeter se kisha edhe se Izraeli dhe ajo na eshte dhene qe njeriu i Perendise te ndertohet ne perendishmeri per te adhuruar Krijuesin ne fryme dhe ne te vertete.
Nqs Bibla eshte autoriteti mbi Kishen, atehere Bibla nuk ka se si te kete qene subjekt i Kishes, as ne te shkruar, me autoresi anetaret e Kishes, as ne te grumbulluar ne nje proces qe zgjati kater shekuj deri ne kohen e Konstandinit te Madh.
Qe Bibla te jete mbi Kishen, do ti duhej ti korrrespondonte pak a shume pretendimeve te Kuranit, dmth qe Bibla te ishte shkruar lart ne qiell edhe tu zbulohej direkt njerezve nga ndonje Engjell.
Mirepo nuk ndodh keshtu ne asnje rast.
Ne rast se Dh.V filloi ta shkroj Moisiu, edhe nqs Libri i fundit, Zbulesa, mbaroi rreth vitit 100 pas. K, Bibla, as ne Dh.V, as ne Dh.R nuk eshte me i vjeter as sa Izraeli, qe e ka fillesen me Abrahamin, e as se sa Kisha, ne rastin e e Dh.R, qe e ka fillesen me pentikostine.
Pastaj, Dh.V, nuk u pranua zyrtarisht nga Kisha deri ne vitin 100, edhe ajo qe u pranua ne kete vit, si korrespendon Dh.V qe keni juve protestantet.
Aq me teper Dh.R, ajo ka luhatje te medha, ne krahasim me ate qe neve kemi sot, deri ne shekullin e Konstandinit te Madh. Pra, per kater shekuj, Dh.R nuk ekzistonte fare ashtu si e konsiderojme sot, por ekzistonte nje pjese e saje, edhe kjo shihej me se shumti si pjese e Tradites Apostolike te shkruar, prandaj edhe konsiderohej si Shkrim i Shenjte, por asnjehere su pa se aq sa permbahej aty, aq ishte shpjegimi i Zbuleses se Krishtit ne detaj.
Ne e dime se ungjilli i katert u shkrua nga Gjoni sepse eterit e kishes (jo ortodokse) e kane thene kete dhe se vete ungjilli permban evidenca te qarta per kete "dishepullin te cilin Jezusi e donte".
Autoritet mbi Shkrimin ka vetem Fryma e Shenjte qe eshte edhe Autori i drejtperdrejt i Shkrimit. Fryma e Shenjte perdori njerez per te transmetuar Fjalen e Tij dhe Ai frymezoi autoret njerezor te flisnin dhe te shkruanin ate qe ne duhet te dime dhe ate me ane te se ciles ne ushqehemi ne fryme. Nuk ka autoritet jo biblik mbi Biblen, kjo gje ne Bibel quhet shtremberim dhe mesim i rreme, autor i te cilave eshte djalli, genjeshtari.
Cilet Eter te Kishes e kane thene kete? Cfare besimi kishin ata, edhe cfare autoriteti per te vendosur ne lidhje (MBI) Biblen, kur vete Bibla nuk na thote ASGJE?
Njekohesisht te thuash qe autoritet ka vetem Fryma e Shenjte, do te thote te menjanosh cdoken tjeter, edhe Eterit, gje qe te kontradikton ty me ate se cfare thua me siper.
Nese do te thuash qe Autoriteti i Frymes se Shenjte MBI BIBLEN shkon nepermjet Eterve, me sakte Kishes, atehere pa fjale, ti dole tek ajo qe une kam qellim ne kete teme. Kisha (me autoritet nga Zoti) vendos MBI Dhiaten e Re. Dhiata e Re e shkrojtur, ka autoritet te padiskutueshem, sepse eshte e shkrojtur nga Kisha, se ciles Zoti i dha autoritet, ku Kisha pasqyron mesimin e vet., edhe vetem brenda Kishes ajo Dhiate merr kontekstin e vet kuptimor.
Une jam shume dakort se ne Dh.R ka vende ku njerezit bene gjeste falje ndaj Krishtit - prandaj edhe e kam te veshtire te kuptoj se si mendoni juve protestantet, qe, nqs Bibla ka gjithshka te shkruar ne detaj, perse Apostojt nuk e vene asnjehere ujin ne zjarr te keshillojne te krishteret ti Luten Frymes edhe Birit, ashtu sic i keshillojne kaq shpesh ne rastin e Atit?
Nqs duhet te besojme aq sa thote shprehimisht Bibla, mos valle duhet te mendojme se edhe pse Biri e Fryma jane Perendi, neve nuk u lutemi, meqe Dh. R nuk na jep ndonje Urdher te tille qartazi, sikurse na jep per Atin?
Hapini pak ato komentaret Biblike protestante (megjithese une se kuptoj se pse protestantet shkruajne komentare biblike, kur Bibla ka gjithshka per shpetim!!!!), edhe me tregoni pak, ne cilin vend te Shkrimit te Shenjte, gjenden keto dy emra qe na jep Pali;
2 Tim 3:8 "Dhe sikurse Janesi dhe Jambresi i kundėrshtuan Moisiut, po kėshtu edhe kėta i kundėrvihen sė vėrtetės; janė njerėz mendjeprishur, tė neveritshėm nė ēėshtjen e besimit."
Nqs nuk gjenden ne Bibel, mos valle Pali po perdor ndonje TRADITE ne permendjen e ketyre dy emrave?
po ky varg nga Juda 14, 15 nga cili liber i Dh.V eshte mare?
14 Dhe pėr kėta profetizoi edhe Enoku, i shtati pas Adamit, duke thėnė: ``Ja, Zoti erdhi me mijėrat e tij tė shenjtė,
15 pėr tė bėrė gjyqin kundėr tė gjithėve dhe pėr tė bindur tė gjithė tė pabesėt nė mes tyre pėr tė gjitha veprat e paudhėsisė dhe pėr tė gjitha fjalėt fyese qė mėkatarėt e pabesė folėn kundėr tij``.
Po ne kete rast, pra, pse citohet tradita, sipas Librit te Enohut, qe s'gjendet ne Bibel?
Matrix
pjesemarrja ne Kishe nuk varet se sa e dine autoritetet kishtare ekzistencen tende. Shko ne Kishe, kerko te praktikosh Sakramentet nga ndonje prift, shih ne ka ndonje program per te rinj aty, edhe, keshtu, ngadale lidhesh me Kishen. Kisha ne Tirane ka nje numer te konsiderueshem te rinjsh (shume nga Korca). Ai qe ka perkthyer librin e Shen Nektarit qe ti ke lexuar, andeja eshte.
Ne Shtepine e Rinise Ortodokse do te kesh mundesine edhe per literature ortodokse ne anglisht, pervec bisedave shpirterore qe organizohen atje.
Arsyeja se perse une te pyes se cfare relate ke ti me K.O eshte pikerisht sepse une se kuptoj dot qe ti, nqs do te vazhdosh te jesh ortodoks, nuk vazhdon se qeni i tille.
Une kam qene pjese e Rinise Ortodokse per nje kohe te gjate. Po keshtu i njoh shume nga ata qe jane(ose kane qene) aty dhe per shume prej tyre kam respekt shume te thelle. Nje nga ata eshte dhe Todi (perkthyesi i librit te Shen Nektarit).
Sidoqofte jeta e nje Organizate Kishtare nuk mund ta zevendesoje dot jeten e Kishes.
Jeta e Kishes eshte dicka krejt tjeter
Krijoni Kontakt