Por si shpjegohet qe ne katekizmin e krishtere orthodhox qe Alboja ka sjelle ketu ne forum thuhet si me poshte:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ne qofte ne moshe, ēduhet te beje ai qe pagezohet ?
Duhet pikesepari te nunoset qe te pendohet per mekatet dhe te rrefeje besen e tij me Krishtin dhe pastaj te pagezohet. Prandaj ne shekujt e pare te Krishterimit perpara se te pagezohej ndonje, i mesohej Katekizmi.
Kur me vone hyri perdorimi i pagezimit te foshnjeve, qe te mos vdesin te papagezuara, u caktua prej Kishes kumbari, i cili si perfaqesues i te pagezuarit thote Besoj. Kumbari ose ndrikulla merr detyren te perkujdeset per edukimin fetar te foshnjes ne moshen e duhur.
Kisha Katolike qe ne shek. XIV ne vend qe ti kredhe (futė) ne uje te pagezuarit, vetem i sperkat me uje te bekuar. Gjithashtu me sperkatje behet dhe ne Kishen Protestante.
Perdoret sperkatja dhe ne Kishen tone Orthodhokse, ne rast nevoje kur foshnja eshte e semure ose vetem lartesohet ne ajer tri here prej cilitdo qofte dhe kujtohet emri i Trinise se Shenjte dhe konsiderohet i pagezuar. Por ne qofte se foshnja rron, duhet bere Misteri kanunisht.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ne fjalet me te zeza thuhet qarte se Pagezimi Foshnjor ka hyre jo ne shekujt e pare te krishterimit. Pra, i bie qe te krishteret e pare te kene qene ose dembele ose ne gabime doktrinore (nqs ndjekim arsyetimin tend).
Te lutem me kupto drejt Seminarist.
Qellimi im nuk eshte debati per hir te debatit dhe as te mundohem te bej lojra fjalesh.
Por, kur dy burime te ndryshme thone gjera te ndryshme, ose aty ka konfuzion, ose une nuk jam ne gjendje te kuptoj dhe per kete do doja me shume sqarim.
Krijoni Kontakt