Close
Faqja 25 prej 33 FillimFillim ... 152324252627 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 241 deri 250 prej 321
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ka dallim, sepse Kisha nuk u bazua ne Dh.V per te ngrejtur doktrina te reja judaike, duke mbetur nje sekt i judaizmit. Kisha u bazua ne Dh.V duke dhene nje Zbulese te re, qe nuk eshte me judaike, nje sekt i saj. Dh.R eshte Dh.V e plotesuar, persosur, perfunduar.
    Pra, realisht, Kisha nuk ka asgje me te perbashket me judaizmin. Libri i Kishes eshte Dh.R, jo Dh.V. Kjo e fundit eshte e Kishes persa ajo eshte ne Dh.R!

Ndersa kjo nuk qendron ne relaten protestantizem - Kishe e Dh.R.

Mormonizmi, ndoshta po, por jo protestantizmi evangjelist.

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Libri i Kishes eshte Dh.R, jo Dh.V. Kjo e fundit eshte e Kishes persa ajo eshte ne Dh.R!
    Jam plotesisht dakord me kete.
    Pra cdokush qe eshte ne Kishe, ka akses ne Dhjaten e Re. Ai qe eshte jashte Kishe, nuk mund te kete akses aty.

Por perseri ngelemi ne ceshtjen: Kush eshte Kisha?
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Cfaredo definimi shpirteror ti japesh Kishes, ajo ka nje strukture doktrinore te sajen, jashte se ciles nuk mund te kete Kishe.

Nqs Kisha eshte Trupi i se Vertetes, Krishtit, atehere cenimi doktrines te se Vertetes, cenon Kishen.

E Verteta nuk mund te jete vetem pjeserisht e rendesishme. E Verteta eshte e Gjitha e rendesishme. E Verteta rrotullohet rreth faktit se Krishti eshte Bir i Perendise, e megjithate, ky bosht ka kuptim per aq sa rreth tij rrotullohet e Verteta e jo ndonje mesim i rreme.

Kush nuk ka Birin, nuk ka as Atin; kush nuk ka Kishen, nuk ka as Birin; kush nuk ka te Verteten nuk ka as Kishen.

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Krishti thote se UNE JAM E VERTETA!
    Pra ne teologjine e Krishtere, E VERTETA eshte PERSON (dmth KRISHTI) dhe jo nje bashkesi doktrinash.

Ta konsiderosh KRISHTIN dhe TE VERTETEN si dy entitete te ndryshme, pashmangshmerisht degradon ne pyetjen pilateske: "Cfare eshte e verteta?", pyetje e cila nuk mund te marre pergjigje.
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Mos u ngaterro. Krahaso psh Fjala e Perendise, Krishti, me Fjalen e Perendise Biblen. Fjala e Perendise eshte Person, nderkohe qe e verteta e shkrojtur e Tij, quhet po ashtu Fjala e Perendise.

Kjo ndodh pikerisht sepse Personi Fjale, apo e Verteta Person, zbulohet doktrinalisht edhe ne menyre te shkruar ne doktrinen e Kishes se Tij.

A nuk do tu mesonte Ngushellimtari Apostotjve te Verteten?

Vete kusht-pohimi i te pranuarit te Krishtit si Zot edhe Bir i Perendise, per te qene i krishtere, eshte nje pohim i te vertetes doktrinore mbi te Verten Person.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 27-08-2005 mė 05:36

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist
    Ku eshte konkretisht Tradita ketu?

Mos valle ti po na thua se Kisha meson se menaxhon Frymen (me ane te Tradites), e jo se Kisha (vetem) menaxhohet nga Fryma, frut i te cilit eshte Tradita?
    Marezia me e madhe. Keshtu eshte kur nuk ke idene e mesimit te fjales se Perendise. Frytet te Frymes jane te dhene tak Galatasit 5, dhe Kolosianet tre. Frytet e Frymes kane te bejen me Karateret e besimtarit te krishtere dhe te kishes se Krishtit ne pergjithesi. TRadita eshte nje eksperience e cila krijohet nge brezat parardhes, si dhe pasurohet nge brezat e tanishem.
    Vazhdoj me vone.

...dhe jeta ime u fal Maska e Peniel
    Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    -|- Atje ku njeriu takohet me Perėndinė
    Postime
    1,257
    Peniel,

nuk e kuptoj se ku eshte problemi yt? Per debate me the te thashe paske kohe, dmth, ndersa kur te ftoj une aty ku rreh ceshtja, ja mbath nga forumi?

Degjo, eshte shume e thjeshte, qe te kuptosh gjykimin tim ndaj TEJE e si te tute:

Le ti lejme pra pallavrat e deshperuara edhe ti pervishemi punes, ti japim dum muabetit. Ketu jemi per diskutime mbi te verteten.

Seminarist!

Une nuk kam ndonje problem por, me sa duket problemi eshte i yti. Une nuk kam perse t'ia mbath nga Forumi sepse nuk ka ndonje arsye por, kur ke te besh me nje "besimtar ortodoks" si ty, nuk ia vlen barra qirane te rrish e te diskutosh.

Perpara jush jam une me akuzat se juve protestantet jeni heretike, te mashtruar fetarisht. Kete po jua vertetoj. Po te jeni ne gjendje, bujrum, pergjigjmuni!
    Te njejten gje ben edhe djalli. Shkon perpara Perendise dhe akuzon te Tijte. Akuzon besimtaret dite e nate.

Ndersa ne rastin tend, ty te duket sikur je perpara nesh. Ne fakt ti je shume mbrapa akoma. Ti, i ngjan njeriut ne shkretetire i cili nga etja e madhe qe ka, terheq kembet zvarre dhe me zerin e tij qe nuk e degjon as ai vete, perpiqet te ndaloje karvanin qe eshte shume perpara tij dhe qe Perendia e udheheq ne burime te shumta dhe ne vendet clodhese qe Ai vete ka pergatitur per te Tijte.

Pallavrat leri ti. Sic te thashe edhe me lart, nese je i lejuar te shkruash ketu, kjo u be per shkak qe ti te shohesh dhe te mesosh mbi te Verteten, te shohesh dicka tjeter jashte mureve te besimit tend ortodoks. Ty te eshte vertetuar me kohe se akuzat e tua jane boshe. Une personalisht nuk pres qe ty te te mbushet mendja dhe as qe pres nje gje te tille dhe as qe do perpiqem te bej dicka te tille.

Me poshte do te te jap pergjigjet e pyetjeve qe me ke drejtuar, megjithese i kemi diskutuar keto shume kohe me pare.

ns
    קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ

I Shenjtė I Shenjtė...

Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    Postime
    1,257
    Meqe moderatori me ka lejuar mua te shkruaj ne kete forum protestantesh, megjithese une jam ortodoks, une do te perpiqem qe ne sfidat e mia mbi protestantet te ze vendin e pyetesit me shume, e te diskutantit me pak.

Ja disa pyetje per Niko Sejatin.
    Do pyetesh edhe ti mos u merzit. Kam plot pyetje per te te bere dhe do shoh se sa do te jesh ne gjendje te pergjigjesh.

Nr: 1- Meqe per Niko Sejatin Bibla eshte baza jashte se ciles nuk mund te kete diskutime mbi krishterimin, une desha ta pyes ate se si do ta zgjidhim Biblikisht keto pyetje:
    1- Te kam thene se kur flasim per krishterimin te bazuar ne Bibel, nuk flasim per anen historike te tij por per doktrinen e krishtere. Bibla ne fakt, eshte edhe nje liber historik dhe sidomos Dhiata e Vjeter e cila jep shume te dhena historike per popullin Izraelit. Po ashtu edhe Dhiata e Re ka mjaft te dhena historike te cilat kane qene mjaft te sakta. Vlen te permendet ketu Luka me Veprat e Apostujve pa menjanuar ketu jeten dhe vepren e Zotit Jezu Krisht.

Nr: 2- - Ne cfare vendi te Dhiates se Re, thuhet se Krishti do te formoje nje Liber, pas Ngjitjes se Tij ne qiell, me te cilin do te governoje Kishen?

2- Sipas llogjikes dhe arsyetimit tend ketu, duhet te hidhet poshte edhe DH.V sepse askund nuk thuhet se nje liber do te pasoje tjetrin dhe se do te ekzistojne keto libra. Po ashtu edhe DH.R dhe keshtu gjithe Shkrimi i Shenjte dhe besimi i krishtere. Perpara ngjitjes ne qiell, Krishti i urdheroi dishepujt e Tij: 19. Shkoni, pra, dhe beni dishepuj nga te gjithe popujt duke i pagezuar ne emer te Atit e te Birit e te Frymes se Shenjte, 20. dhe duke i mesuar te zbatojne te gjitha gjerat qe une ju kam urdheruar. Dhe ja, une jam me ju gjithe ditet, deri ne mbarim te botes. Amen

Nr: 3- - A mund te me thuash se ne cfare vendi te Dhiates se Re thuhet se sa letra duhet te kete ky Liber? Psh ku thuhet se do te kete 27 libra te tij?
    3- Askund. Ti po kalon nga ana doktrinale ne anen historike te Dh.R. Keto gjera i takojne historise. Nese do nje pergjigje per kete gje, ta kam dhene ketu e shume kohe me pare.

Nr: 4 - Po nje Leter e Palit, te cilen ai pohon se e ka shkrojtur edhe ua ka derguar per lexim bashkesive ashtu si letrat e tjera te tij, e qe nuk e kemi ne Bibel, po kete pse mos ta kemi sot ne Dhiaten e Re? Mos valle Zotit i humbi nje nga letrat qe Ai kishte parashikuar per Governatorin e mevonshem te Kishes, Dhiaten e Re?
    4- Kjo leter eshte nje leter drejtuar Korintasve te cilen Pali e permend tek 1Korintasve kapitulli 5, vargu 9 por qe nuk ka arritur ne ditet tona. Nese i humbi Zotit kjo leter pyete ti vete. Nuk di qe Perendia te kete qene korrier i Palit ne ate kohe pervecse Perendi dhe Zoti i jetes se tij. Kij kujdes kur flet dhe leri ironite sepse po flet per Perendine dhe jo per ndonje njeri te zakonshem.

Nr: 5 - A mund te me thuash se se ku thuhet se Ungjilli i Joanit, eshte i Joanit, apo ai i Markut, e Mateut? Po per Letren e Hebrejve, kush e shkroi?
    5- Ungjilli i Gjonit eshte shkruar nga ai vete, Marku, biri frymor i Pjetrit ka shkruar kete ungjill sipas rrefimeve te vete Pjetrit, ndersa Mateu, tagrambledhesi eshte vete autori i ketij ungjilli. Persa i perket letres se Hebrenjve ka shume mendime por, i vetmi qe mbizoteron eshte ai se eshte shkruar nga vete Pali, kur ky ka qene ne Rome.

Nr: 6 - Ne cfare vendi te Dhiates se Re eshte percaktuar pasja e kater Ungjijve?
    6- Askund. Sic thashe, kjo i perket anes historike dhe te jam pergjigjur per kete.

Nr: 7 - Nqs ti nuk i gjen dot pergjigjet ne Bibel, ku do ti gjesh?
    7- Shume e thjeshte: ne historine e krishtere dhe jo te krishtere

Nr: 8 - a mund te me thuash ti mua Besimin e ketyre, ku ti do te gjesh pergjigjet, mbi Kishen, traditen, Biblen, pagezimin etj etj...?
    8- Besimin e kujt, e atyre qe shkruan te gjitha keto? Pema duket nga frytet e saj. Pergjigjet mbi Kishen, traditen, Biblen, pagezimin nga ana doktrinale do ti gjej ne Bibel, nga ana historike, ne histori.

Nr: 9 - nqs keta kane te njejtin besim te panderprere te njejte me Kishen Ortodokse sot, a te thote gje ky fakt ty?
    9- Nese e ka fjalen per te gjithe keta shkrimtare te Dhiates se Re, gabohesh rende. Keta nuk kane asgje te perbashket me besimin e sotem ortodoks. Po ashtu edhe ata qe formuan kanunin e Dhiates se Re. Xristodhulos, kryepeshkopi i kishes ortodokse greke, cirrej e bertiste se kisha ortodokse ishte 2000 vjecare. Nje genjeshter e paskrupullt qe nuk e hengri askush sepse historia vertetoi te kunderten.

Keto jane pergjigjet e mia ne lidhje me pyetjet e tua. Nese nuk je i kenaqur kete mund ta thuash pasi t'ju jesh pergjigjur pyetjeve te mia. Nese nuk je dakort, diskutimi yne ngelet me kaq.

Nen Hirin,

ns

I Shenjtė I Shenjtė...

Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    Postime
    1,257

Disa pyetje per Seminaristin.

Keto jane disa pyetje per ty:

1- A je i lindur per se larti?

2- A e ke pranuar Jezus Krishtin si Zot dhe Shpetimtar ne jeten tende?

3- A eshte per ty Shkrimi i Shenjte i vetmi i frymezuar nga Prendia dhe i dobishem per mesim, bindje, ndreqje dhe per edukim me drejtesi, qe njeriu i Perendise te jete i perkryer, teresisht i pajisur per cdo veper te mire?

4- Kujt i lutesh? Atit, Birit apo Frymes?

Kam plot te tjera por keto sa per fillim.

ns

I Shenjtė I Shenjtė...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    E cfare ka te beje me hilen se une nuk kam arritur te lexoj shkrimet e tua me gjatesi astronomike, e me germa te ngjeshura si popullsia e Kines?

Une u bazova ne ato qe mbaj mend kur mbi traditen kemi debatuar bashke.

Gjithsesi, ti gabon kur thua se "Bibla nuk u shkruajt si nje tradite, sepse ne kishen e hershme ende nuk kishin hyre traditat."

2 Sel 2:15 "Prandaj, vėllezėr, qėndroni dhe mbani porositė qė mėsuat, me anė tė fjalės ose me anė tė letrės sonė."

Ketu Pali, ne origjinal, na jep termin paradhosis = me ane te fjales, por qe ne fakt perkthehet tradite. Pra, Pali mesoi me ane te shkrimit e tradites (percjelljes gojore te mesimit).

Te dyja mesimet kishin te njejtin autoritet, sepse per te dyja ai i nxit te krishteret qe tu qendrojne besnike.

Sic jua kam treguar me fakte, Pali madje perdor edhe Traditat judaike kur jep te dhena qe Dh.V si ka.
    Seminarist te duhet te dish kuptimin e fjales tradite. Pali i dergoi letra bashkesive te ndryshme, jo nga TRADITAT qe ai kishte apo qe ndiqte. Ai i frymezuar prej Frymes dhe ne sherbese te Krishtit i shkrojti letra bashkesive te ndryshme. Hileja jote qendron ne faktin se ti, keqperdor kuptimine fjales paradhosis, me kutpimin e tradites. TRadite do te thote nje eksperience qe ketheht ne zakon dhe vazhdon brez pas brezi, duke u pasuruar nga brezate e mevonshem por edhe duke u shartuar apo hequr pjese te ndryshme.
    Apostulli Pal, nuk ndoqi apo dha mesime te mbeshtur ne traditen e tij judaike. Ky eshte fakt i gjalle, i cili vete e deshmion tek krointhasit. Ai sherbeu ne kishen e Krishtit si nje usta i vendosur prej Krishtit, i cili nen mesim dhe zbulese te Frymes se Perndise, mesonte dhe vepronte qofte permes predikimeve apso shkrimeve. Njeher Fryma i tha Palit : hyre ne kete qytet se ketu kam shume te zgjedhur.
    Por cfare eshte tradita? Shiko kishen ku ti ben pjese dhe do te bindesh se, 80% te mesimit tuaj e kap mesimi mbi traditen. Dhe ne disa raste tradita keqmeson dhe bije ne kundershtim me fjalet e Palit dhe KRishtit.

Faqja 25 prej 33 FillimFillim ... 152324252627 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kadare, i madh apo i famshėm?
    Nga kalemi nė forumin Enciklopedia letrare
    Pėrgjigje: 177
    Postimi i Fundit: 10-11-2010, 06:36
  2. Prifeterinjte Pyesin Hoxhallaret Pergjigjen
    Nga Fjala e drejte nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 29
    Postimi i Fundit: 05-02-2009, 07:33
  3. Del nė shitje "Njė dosje pėr Kadarenė"
    Nga Albo nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 17-03-2007, 01:53
  4. C'far pyetje duhet te beni!
    Nga Noerti nė forumin Lojra dhe rebuse
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 27-08-2004, 19:00

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •